De NOS, en hoe ze het doen.

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Sabine, 10 jan 2010.

  1. Jaco

    Jaco Active Member

    Als ik naar een sportprogramma kijk wil ik sport zien, ook al gaat het op papier om niet kansrijke ritten. Als ik geklets wil horen, luister/kijk ik wel naar een talkshow.
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  2. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Maar jij bent niet een afspiegeling van de gemiddelde Nederlander. Het feit dat je op dit schaatsforum zit bewijst dat al genoeg. Ik wil ook graag alle ritten zien, maar de NOS maakt de uitzending niet voor de kleine minderheid hardcore schaatsfans, ze maken een uitzending voor de gemiddelde Nederlander. Dit is ook een van de redenen van de NOS bijna alleen maar interviews doet met Nederlandse schaatsers. Ik zou graag meer interviews met buitenlanders zien, zoals Blondin afgelopen weekend, maar heel veel kijkers kijken bijna alleen maar voor de Nederlanders en kennen van de buitenlandse schaatsers misschien alleen Sverre Lunde Pedersen en Pavel Kulizhnikov en zijn niet in de andere buitenlanders geïnteresseerd.
  3. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Hoewel het mij persoonlijk niet zoveel boeit als er eens een eerste rit gemist wordt (zoals al gezegd, als ik echt alles wil zien kijk ik de livestream, wat ik praktisch altijd doe), vind ik het wel ergerlijk dat er steeds minder aandacht lijkt te zijn voor het buitenlandse schaatsen en dan m.n. praktisch geen interviews met schaatsers van buiten NL. Dat was in mijn beleving in de jaren 90 wel anders. komt misschien ook door het nogal beperkte steenkolen-Engels van Maalderink, maar toch....

    Edit: Maalderink kan wel een beetje Engels om een standaard interview te doen, alleen is het te beperkt voor interviews met wat diepgang, en lijkt hij moeilijk direct in te kunnen spelen op de antwoorden die hij krijgt.

    Ik mag toch hopen dat het in NL niet dezelfde kant op gaat als hier in de VS, waar zowel nieuws als sporters uit andere landen niet lijken te bestaan....
    Marcel Vos vindt dit leuk.
  4. Camila

    Camila Well-Known Member

    Ik mag toch hopen dat de NOS ook iemand in dienst heeft die wel Engels kan (en eventueel nog een andere taal) die Maalderink zou kunnen vervangen bij interviews met buitenlandse schaatsers? Zo niet dan hierbij mijn sollicitatie!
    chicagodude vindt dit leuk.
  5. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Het laatste punt van je verhaal is misschien wel zo, maar het 1 hangt ook samen met het andere: als de NOS geen enkele aandacht besteedt aan buitenlandse schaatsers en geen interviews met ze doet, dan kent men ze in NL ook niet. Beetje vicieuze cirkel dan.
  6. sysya

    sysya Well-Known Member

    Tja de NOS focust op de schaatsers die in strijd zijn met de Nederlanders. Door de jaren heen hebben we wel Bokko, Sablikova, Skobrev, Takagi, Davis, Friesinger, Pechstein, Yuskov, Fabris, Bowe, Richardson etc. gekregen. De interviews lijken alleen te verminderen in het algemeen, ook met Nederlanders worden tegenwoordig minder interviews uitgezonden. Ik heb dat nog een keer gevraagd omdat het mij op viel dat we tijdens een NK, maar iets van 8 schaatsers aan het woord hadden gehad (toevallig waren 6 van die 8 ook nog van JV, de video pagina leek wel een advertentie voor Jumbo lol), toen kreeg ik het antwoord dat er minder tijd was voor interviews en dat grotendeels JV schaatsers toeval was.

    In het verleden hoorden we ook nog wel van de sub toppers, tegenwoordig krijgen we alleen de winnaars (of beste Nederlander) voor de camera of een schaatser die bizar slecht was of iets opvallends deed.
  7. Jaco

    Jaco Active Member

    Dat eerste klopt zeker. Maar die gemiddelde Nederlander die 'even Studio Sport aanzet' zit ook zeker niet te wachten op gekakel van de zoveelste deskundoloog en zeker niet op alweer Wennemars, maar op actie.
  8. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Het is voor grotendeels trouwens ook wel een financieel iets. Wellicht niet zozeer de interviews langs de baan, maar al het andere (zoals korte filmpjes omtrent sporters) is relatief gewoon duurder dan de 'deskundologen' zoals jij ze zo leuk omschrijft.

    Hier in de VS is het echt een epidemie geworden, waar je bij elk programma, of het nou sport is of politiek, de hele dag tegen 'talking heads' aan zit te kijken, oftewel panels met zogenaamde deskundigen die alles maar blijven be-ouwehoeren. Puur vanwege de kosten, het is nl. lekker goedkoop. Beetje hetzelfde idee als waarom we zoveel reality TV zien, is nl. ook relatief erg goedkoop.
  9. mi

    mi Well-Known Member

    Inderdaad: interviews met anderen worden enorm gemist, ook met NL overigens: gaf ik bij het WCKT al aan, je hoort Blokkie niet, L de Jong niet (die zich niet plaatste voor de 500m) en je hoort ook nooit meer een coach aan het woord. Afgelopen weekend had toch op zijn minst Blondin even voor de microfoon gemoeten.
    Is jammer want juist interviews geven context.
    chicagodude en EenBrabander vinden dit leuk.
  10. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    En dus verdient schaatsen.nl een pluim voor dit interview met Bowe, Takagi en Lunde Pedersen over het ontbreken van de 1000m in Tomaszów Mazowiecki en de 1500m in Nagano. Er is zelfs een Engelse versie van het artikel.
    Camila, Eelco en mi vinden dit leuk.
  11. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Dat valt zeker te prijzen ja! Leuk om ook eens te lezen wat buitenlandse schaatsers vinden.

    Wel vrij matig Engels in de vertaling, maar goed, het is te begrijpen dus dat is al heel wat.
  12. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    In het kader van hoor en wederhoor was het mooi geweest als ze de ISU zelf zouden hebben ondervraagd. Renate Groenewold bijvoorbeeld. Of de kersverse atletenafgevaardigde Douwe de Vries.
  13. mi

    mi Well-Known Member

    ook dit zou ik graag willen horen inderdaad!

    ik ben dol op Erben maar hoe hij over de wereldbekercyclus denkt weten we toch ondertussen ook wel?
  14. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Erben als 'color commentator' is prima, als daadwerkelijke analyst schiet hij wat mij betreft tekort.
  15. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Groenewold zit er pas net, ik vraag me af of die überhaupt bij de wereldbekercyclus van dit jaar betrokken was. En als je die interviewt gaat ze waarschijnlijk net als Jan Dijkema verzuchten dat het aan haar niet ligt, want zij ziet niets liever dan schaatsen op de klassieke wijze, maarrrrr en dan iets met groei van de sport en ontwikkeling en niet alles kan enzo.
    Het eeuwenoude politieke antwoord waarbij je als bestuurder doet alsof het je ook allemaal maar overkomt en je slechts een speelbal bent van hogere machten.
  16. mi

    mi Well-Known Member

    Maar een echt goede interviewer zorgt dat hij de stakeholder te spreken krijgt en prikt daar doorheen...

    komop zeg, als je iedereen daarmee weg laat komen kom je toch nooit aan echt relevante antwoorden.

    Net als Wust die dit weekend zegt: ik kaart het bij Douwe aan. Je bent 5-voudig olympisch kampioen, een icoon voor de sport: verzamel gewicht om je heen en doe je mond open! Bowe, Tagaki, SLP doen al mee, de hele JV ploeg. Zo moeilijk is het nou ook weer niet....als je wacht tot de ISU weer vergadert ergens in een tropisch oord is je carrière voorbij voor er wat verandert!
    Er zijn nu een aantal absolute iconen die in de komende jaren af gaan zwaaien die het gewicht hebben een stempel te drukken en er niet mee wegkomen te duiken wat mij betreft.
  17. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik vind al een tijdje dat de samenvattingen op de NOS site te kort zijn en belangrijke ritten niet laten zien, maar bij de 500 voor de mannen is het nu helemaal erg. De samenvatting duurt 30 seconden en ze laten niets zien van Shinhama en Kulizhnikov, en alleen de tweede helft van de rit van Murakami met niet eens het livecommentaar want van Dijk zegt al dat ie heeft gewonnen voordat hij over de streep komt.
  18. Wouter1991

    Wouter1991 Member

    Het is de Nederlandse Omroep Stichting die het uitzend. Niet zo raar dat ze zicht focussen op Nederlandse sporters.
  19. Wouter1991

    Wouter1991 Member

    Ik denk dat het komt omdat de NOS zich niet richt op de schaatsfanaten maar op algeheel sportpubliek. Te lange samenvattingen zijn voor deze mensen niet interessant, zij willen weten wie er wint en wat de nederlanders doen.
  20. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Gebruik je dat nu als argument om te verklaren waarom er geen enkele Nederlander in de samenvatting zit, maar alleen een Japanner en een Koreaan?

Deel Deze Pagina