Live trainingsdata van MYLAPS

Discussie in 'Techniek & training' gestart door MYLAPS, 24 mei 2011.

  1. HarryOnline

    HarryOnline New Member

  2. Camila

    Camila Well-Known Member

    Voor een project vroeg ik me af hoe de tijd van professionele schaatsers gemeten wordt bij wedstrijden. Zit er een transponder in de schaats? Of voelt de baan druk op de lijn ofzo? En hoe zit dit bij andere sporten zoals atletiek? Het zou fijn zijn als iemand mij hier meer over zou kunnen vertellen!
  3. SchaatsDaan

    SchaatsDaan Active Member

    Volgens mij hebben de schaatsers transponders, die ook worden gebruikt voor de tijden die je in beeld ziet. De echte wedstrijd tijden worden waargenomen door de kastjes die op de finishlijn staan in combinatie met een tijdwaarnemingssysteem dat ook verbonden is met het startpistool. Tussen de kastjes loopt een laser, en als deze onderbroken wordt weet het systeem dat er op dat moment een schaatser langs rijdt of finisht.

    Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 7 met Tapatalk
    Laatst bewerkt: 8 nov 2019
    Camila vindt dit leuk.
  4. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Volgens mij heeft autocorrect hier iets anders van gemaakt. ;)
    SchaatsDaan vindt dit leuk.
  5. HarryOnline

    HarryOnline New Member

    Volgens mij zijn de transponders alleen maar als back-up voor de timing, want de tijden die je in beeld ziet komen van de kastjes op de finishlijn. Die raken wel eens in de war als een schaatser een ronde voorsprong heeft, want dan komen ze niet meer in de verwachte volgorde over binnen- en buitenbaan. De officiƫle tijd wordt bepaald met een finishfoto, waarmee je ook duizendste seconden kunt meten, zie ook https://www.nemokennislink.nl/publicaties/de-duizendstendans-van-het-schaatsen/
    Probleem met de transponders is dat altijd de voet gemeten wordt waar de transponder om zit, terwijl de voorste voet telt.
    Camila vindt dit leuk.
  6. Camila

    Camila Well-Known Member

    Dankjulliewel voor de uitleg!
  7. SchaatsDaan

    SchaatsDaan Active Member

    Dat denk ik ook, ik heb het maar eventjes aangepast;-)

    Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 7 met Tapatalk
  8. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Bij lokale langebaanwedstrijden zijn er 3 systemen die de tijd registreren. De eerste is de kastjes op finishlijn die d.m.v. lazers de tijd exact registeren tot op 2 cijfers achter de comma. Wanneer er twee tijden precies gelijk zijn wordt er gebruik gemaakt van een eenvoudige versie van een finish foto waarmee een official een correctie uit kan voeren door het aantal cm te delen door de snelheid. Hiervoor zijn die meerdere strepen in het ijs voor de echte finish lijn. Daarnaast wordt er ook altijd door 4 mensen onafhankelijk van elkaar met een handstopwatch mee geklokt, voor het geval de eerste twee technische hupmiddelen onverwachts uitvallen. De langzaamste en de snelste tijd van de vier worden weggestreept, en het gemiddelde van de overige twee tijden telt dan.

    Bij nationale en internationale wedstrijden wordt gebruik gemaakt van een nog nauwkeuriger fotofinish systeem m.b.v. een ultra high frequency camera. De tijd die live wordt weergegeven tijdens uitzendingen is de tijd die door de lazers op finishlijn wordt geregistreerd, maar die tijden worden zo mogelijk altijd achteraf gecorrigeerd met die van de fotofinish. Uiteraard wordt er ook bij nationale en internationale mee geklokt met handstopwatches.

    Daarnaast wordt je bij nationale en internationale wedstrijden ook geacht een transponder te dragen die je wordt uitgereikt door de organisatie. Deze dient echter uitsluitend om voor het geval dat de lazers uit vallen er nog steeds rondetijden kunnen worden door gestuurd naar de televisie omroepen. Deze rondetijden kunnen echter niet gebruikt worden voor officiƫle tijdsregistratie, omdat de start natuurlijk nooit ook op de finish is (behalve bij de 10km).
    Laatst bewerkt: 15 nov 2019
    Camila vindt dit leuk.
  9. dsdevries

    dsdevries Active Member

    P.S. Bij Marathon wedstrijden wordt er geen gebruik gemaakt van de kastjes op de finishlijn. De transponders worden dan wel gebruikt om te registreren in welke volgorde rijders binnenkomen in combinatie met de fotofinish. Er wordt niet met de hand meegeklokt.
    Camila vindt dit leuk.
  10. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Nog een aanvulling. Het meest nauwkeurige systeem is altijd leidend en er wordt alleen teruggevallen op een minder nauwkeurig systeem als dat nodig is.
    De Ultra High Frequency camera is het nauwkeurigst. Deze maakt 3000 of 5000 beeldjes per seconde en kan de tijd tot op 0.00033s of 0.0002s nauwkeurig meten.
    De lazers op de finishlijn zijn daarna het nauwkeurigst. Omdat deze draadloos zijn is er een nauwkeurigheid tot op 1 honderdste van een seconde.
    De goedkopere variant van de fotofinish is preciezer, maar niet noodzakelijkerwijs nauwkeuriger dan de lazers. De camera maakt minder dan 100 beeldjes per seconde en kan dus niet met 100 procent zekerheid de tijd nauwkeuriger registreren dan de lazers. Iemand kan echter wel met de hand twee beelden vergelijken en dan een berekening maken wat de precieze tijd zou moeten zijn. Er is dus een discrepantie tussen de nauwkeurigheid van de meetapparatuur en de precisie van de aanduiding. Vandaar dat hier alleen op terug wordt gevallen wanneer de lazers geen uitsluitsel kunnen geven.
    De handtijden zijn uiteraard het minst nauwkeurig en het minst precies.
    Laatst bewerkt: 15 nov 2019
    Camila vindt dit leuk.
  11. Camila

    Camila Well-Known Member

    Hartelijk dank voor alle uitleg!

Deel Deze Pagina