WB-kwalificatietoernooi, 1–3 november, Heerenveen

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 28 okt 2019.

?

Naar welke drie afstanden kijk jij het meest uit?

Peiling gesloten op 4 nov 2019.
  1. 500 meter vrouwen (zaterdag)

    2 stem(men)
    6,1%
  2. 1000 meter vrouwen (zondag)

    10 stem(men)
    30,3%
  3. 1500 meter vrouwen (vrijdag)

    23 stem(men)
    69,7%
  4. 3000 meter vrouwen (zaterdag)

    5 stem(men)
    15,2%
  5. 5000 meter vrouwen (zondag)

    1 stem(men)
    3,0%
  6. 500 meter mannen (vrijdag)

    5 stem(men)
    15,2%
  7. 1000 meter mannen (zondag)

    10 stem(men)
    30,3%
  8. 1500 meter mannen (zaterdag)

    17 stem(men)
    51,5%
  9. 5000 meter mannen (vrijdag)

    12 stem(men)
    36,4%
  10. 10.000 meter mannen (zondag)

    9 stem(men)
    27,3%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
  1. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    De dominantie van NL lijkt alleen maar toe te gaan nemen. 10 km is maar kijken wat Bloemen nog kan. Op de 1.000 m kan het zomaar zijn dat nummers 1/tm 5 uit NL komen.
    Roest is op dit moment met afstand de beste allrounder.. als hij geen fouten maakt/ toernooi vrees heeft.. dan is hij zelfs voor Kramer niet te kloppen.
  2. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Nederland 1&2 was op het vorige WK al te zien, dus een nieuwe 1&2 we niet echt een toename noemen. Ik vond juist de club achter Roest/Bergsma tegenvallen, zeker aangezien de luchtdruk zo laag was. Ik tel in ieder geval zo 6 buitenlanders die hier tenminste 3e hadden kunnen worden.
    Dat zou kunnen, maar dat zou dan heel raar zijn, aangezien de nummers 4&5 hier geen indrukwekkende tijden reden kijkend naar de omstandigheden. Ntab was met deze 1000m krap an 9e (achter 7 buitenlanders) geëindigd bij de WB in Thialf vorig jaar
  3. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Een heel leuk kaartje + overzicht.

    Er zijn dus provincies met meer ijsbanen dan world cup startplekken. Al is het ook zo dat Drenthe, Gelderland en Zeeland niet (meer) over een 400m baan beschikken. Het Zuiden is traditioneel relatief zwak bij het schaatsen. Al kan ik er als Brabander trots op zijn dat er met eerst Gianni Romme en tegenwoordig Ireen Wüst twee giganten uit Noord-Brabant afkomstig zijn.

    Ook opvallend dat er weinig schaatsers afkomstig zijn uit een grote stad, terwijl die vaak over een ijsbaan beschikken. En dan moet je er ook nog rekening mee houden, dat omdat veel kinderen in een ziekenhuis worden geboren, er vast nog zijn die niet in een stad zijn opgegroeid.
  4. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    als quasi iedereen hier fabelachtig hard rijdt, is iedereen al fabelachtig goed begin november...
    of waren ijs en omstandigheden gewoon supergoed
  5. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    De luchtdruk moet nog wel een hoop verder omlaag dan hij dit weekend was voordat 1:07,48 en 12:42 geen fabelachtige tijden meer zijn.
  6. PietjeBell

    PietjeBell Active Member

    Niemand heeft dus moeite met dat irritante extra tijdwaarneeminkie rechtsonderin?
  7. Camila

    Camila Well-Known Member

    Persoonlijk vind ik t wel fijn, maar ik ben dan ook een beetje een controlfreak
    Lorca vindt dit leuk.
  8. Camila

    Camila Well-Known Member

    Ideetje: zet een krukje voor de rechteronderhoek met een kat/boek/vaas erop. Dan kan je t niet meer zien en blijft de spanning erin:D
    leenstrafan vindt dit leuk.
  9. PietjeBell

    PietjeBell Active Member

    Ja,zo'n idee en kritiek heb ik er dus bij ja. Nu zie je van tevoren dus al of iemand het red of niet, en is de spanning en verrassing als een schaats(ter) over de streep komt al weg... ik vind het echt enorm storend..
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  10. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Zo, inmiddels lang en breed terug van een traditioneel zondagmiddagje Thialf. De gastvrijheid van Thialf neemt helaas nog steeds ieder jaar af (het meebrengen van kleine kussentjes, een half opgegeten broodje, een klein flesje met een godvergeten dopje d'r op: van alles wordt geweigerd en ondertussen wordt je de hele middag opgescheept met vreselijk scherpe lichtshows - je zou er epilepsie van krijgen - en de jaarlijks identieke animatie met vreselijk luide muziek), maar als eenmaal het schaatsen weer bezig is, dan is alles gauw vergeten en voel je toch weer een heerlijk enthousiast sfeertje. En de adrenaline wordt continu goed opgepompt. Tijden doen er minder snel toe (hoewel rondjes 28.75 niet onopgemerkt voorbij gaan natuurlijk) en er wordt vooral genoten van de ritten an sich. De kleine verschillen op de 5km en het constante gegok wie het al dan niet al dan wel zouden halen (yes! Irene Schouten heeft het gehaald); de 10km waarbij bijvoorbeeld 3 mensen klapten bij de aankondiging van Crispijn Ariëns, terwijl diezelfde Ariëns echter op het slot van zijn race het publiek toch voor zich won en van dat publiek een flinke ovatie kreeg dat hem naar een nieuw PR bracht (wat voor een!); een Bob de Vries die een moeizaam weekend kent maar zich op karakter toch naar een nette 10km zwoegt, inclusief rondje 30,0 - want, als je Kramer toch nog ergens kunt pakken dan moet je dat ook doen; de wederopstanding van superstayertalent Talsma die zich op karakter, en rap slotrondje, naar een WC ticket werkt: ''die boer reed 30,0? Dan doe ik 29,5!''. Genieten hoor. Dan maakt het niet zoveel uit dat de tijden buiten die van Roest en Bergsma flink tegenvallen. Enige tegenvaller was de afwezigheid van cultheld Jouke Hoogeveen. Die is onlangs van zijn fiets af gelazerd en blesseerde zijn ribben. Dat had het totaalplaatje van bijzondere 10km ritten afgemaakt.

    Ook de sprintnummers deden het goed. De 1000m voor dames kende in de top weinig verrassingen, maar in de breedte waren een mooi aantal snelle tijden te traceren die zo nu en dan goed waren voor PR's (die toeter uit het stadion zal ik de komende nachten, nee, weken nog wel blijven horen). Wat mij daaruit opviel:
    • de gouden generatie van tweedejaars neosenioren die zo'n beetje alle medailles pakten bij het WK voor Junioren in Salt Lake City. Dan heb ik het vooral over Beune, Leerdam en Dul. Die laatste bleef op het WK voor junioren, ondanks brons op de 1000m (1 sec achter de twee dames) en 1500m (2 sec achter de twee dames) ver verwijderd van de toptijden van Beune en Leerdam. Dat gat leek vorig jaar zelfs groter te worden. Nu is Dul begonnen met het dichten van dat gat. Op de 1500m dit weekend zat ze nog maar 0,4 sec achter Beune (haar Thialf PR met 2 sec verbeterende). Op de 1000m is ze zelfs 1 sec sneller dan Beune en blijft ze 0,16 sec achter op Leerdam. Sterker nog, ze loopt maar net plaatsing mis op 0,13 sec. Dat is vooruitgang. Zeker als je haar slotrondje ziet. Volgens mij waren alleen Wüst en Ter Mors sneller op het eind. Tel daar een 2e plek op de Mass Start bij op en je hebt een goed weekend.
    • dat marathonsprinter Groenewoud een alleskunner is is algemeen bekend, maar dat ze nota bene op de 1000m 2 sec van haar PR zou afrijden en pure sprinters als Smit, Voskamp, M. de Jong en ook Beune zou voorblijven is een verrassing. Daar zit heel veel potentie in het vat.
    • De sprinters van Gewest Fryslan rijden bijna allemaal een PR of zitten er niet ver boven. Natuurlijk pieken ze doorgaans altijd op dit toernooi, maar het blijft knap.
    • Sanneke de Neeling, waar ik toch een groot zwak voor heb, mist helaas net plaatsing op de 1000m. Ik ga er vanuit dat Antoinette wel 1 á 2 1000m afzegt zodat dat geen grote ramp is.
    De 1000m voor mannen viel aanvankelijk wat tegen, maar kwam in het midden toch lekker op gang. Ik meen de rit Snel - Kant deed de sfeer Kantelen ( ;) ) met twee strakke PR's in een zeer aan elkaar gewaagde race. De zoon van Koen, Janno Botman, deed ook goede zaken met een sterke race, maar uiteindelijk was het natuurlijk vooral die bizar snelle race van Verbij en Nuis die voor spektakel en een flinke adrenalinerush zorgden. Verbij reed vorige week natuurlijk al een geweldige 700m in een trainingswedstrijd en dat deed hij hier nog eens dunnetjes over - met een vlekkeloze laatste 300m daarbij aangeplakt. Krol daarna met een puik slotrondje ook nog eens de 1.07 in. Poeh, dat is niveau. Daarachter niet zulke spectaculaire tijden, maar wel degelijke tijden voor mannen als Otterspeer en Ntab. Velema mist het laatste ticket voor de 1000m op een honderdste...

    Afsluitend de Mass Starts als heerlijk toetje. Daar had ik gisteravond al eea over geschreven, maar ik herhaal: dat waren mooie races en blij met de (aanvallende) winnaars. Wijfje deelde na afloop van haar 5.000m in het publiek nog foto's en handtekeningen uit aan een stel kinderen (die haar indringend aankeken toen ze voorbij kwam lopen); die waren aan het gekrijs te horen zeker blij met de uitslag van die Mass Start.

    Kortom, mooi dagje!
    Laatst bewerkt: 4 nov 2019
    fransvanbakel, ZeeKoei, G1ant en 9 anderen vinden dit leuk.
  11. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    De Mass Start van gisteren heeft geholpen: Bergsma en Stroet rijden de Mass Start bij de eerste twee World Cups. Bij dames zijn, niet geheel verrassend, Wijfje en Schouten geselecteerd door Coopmans.
    fransvanbakel, G1ant en Camila vinden dit leuk.
  12. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

    Mooi geschreven!
    Lorca vindt dit leuk.
  13. HaagscheBluf

    HaagscheBluf Well-Known Member

    @Lorca , ik vroeg me al af waarom Jouke Hoogeveen er niet bij was. Dank voor de info.
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  14. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Dat was weer een leuk weekendje schaatsen. Wat me vooral opviel is hoe ontzettend veel jong talent eraan zit te komen bij zowel de mannen als de vrouwen. Veel subtoppers van de oude garde zijn gestopt wat de weg heeft vrij gemaakt voor een grote aanwas aan neo's en jonge senioren. Deze nieuwe generatie onder leiding van schaatsers als Patrick Roest en Esmee Visser kan weer een nieuwe Nederlandse dominantie inluiden die zijn weerga niet kent. We hebben sprinters, stayers en allrounders van in potentie absolute wereldklasse. Er is geen onderdeel in het schaatsen waar 'we' in potentie niet mee zouden kunnen doen om de overwinning.

    Ik kan me niet herinneren dat we er qua opkomend talent ooit zo goed voor hebben gestaan. Ja, we hadden een jaar of vier, vijf geleden ineens een talentvolle generatie sprinters met o.a. Ntab, Verbij, Van Oosten (gestopt) en Deelstra, maar zoveel talent dat in de breedte zo goed presteert, dat is volgens mij nog niet eerder voorgekomen.

    Echter, deze moordende concurrentie heeft wel degelijk een keerzijde. En als schaatser moet je verdomde sterk zijn om daar goed mee om te gaan. Het is te hopen dat Joy Beune straks in december wél goed is of ze kan haar hele seizoen vergeten. En dat geldt voor wel meer dames en heren die nu de boot missen. Die kunnen niets opbouwen. Beune is een groot talent. Het zou zomaar kunnen dat zij straks in december een WK ticket pakt. Maar als ze dat niet doet dan is ze straks weer een jaar verder.

    Ik maak me wel een beetje zorgen over de toekomst. Over een aantal jaar hebben we ineens tientallen mannen en vrouwen als Scheperkamp en Groenewoud die mee zullen strijden voor die tickets. Dat wordt straks stuivertje wisselen bij de World Cups. Het kan zo zijn dat je 1 seizoen wereldbekert en dan in de twee seizoenen daarna naast die tickets grijpt. Die twee jaar blijken net enorm belangrijk te zijn voor je ontwikkeling en je blijft stilstaan. Je moet op zoek naar een nieuwe ploeg en in het seizoen dat volgt kun je opnieuw geen potten breken. Je krijgt twijfels, moet verkassen naar het gewest en haalt daarna nooit meer het niveau dat je in je wereldbekerseizoen had.

    Natuurlijk kun je dan zeggen: het recht van de sterkste geldt. Schaatsers die genoeg talent hebben komen vanzelf wel bovendrijven, maar is dit wel zo? Sanneke de Neeling en Melissa Wijfje wonnen alles bij de junioren, maar bij de senioren zijn ze niet meer dan subtoppers die steeds van ploeg moeten wisselen omdat ze weleens wat jaren de boot missen. Nu rijden ze toch weer beiden in de wereldbeker, dus je kunt zeggen dat ze altijd wel boven komen drijven. Toch ben ik hier niet helemaal van overtuigd.

    Er mist eigenlijk een kweekvijver voor neo's die niet meteen goed genoeg zijn om met de senioren mee te kunnen. Wat misschien wel voor 90% van alle neosenioren geldt. Een beloftencompetitie eigenlijk. Een U23-categorie voor rijders die in development teams zitten, maar nog niet het seniorenniveau aan kunnen. De ISU heeft wel een halfbakken poging gedaan met Neo-Senior World Cups (bestaan die eigenlijk nog?), maar dit is hopeloos geflopt. Nederland vindt die competitie niet interessant en afgezien van een handjevol Russen en Canadezen is er eigenlijk niemand die daarop af komt. Maar wat nou als we gewoon een WK voor neo-senioren houden? Dan hebben de Joy Beunes van deze wereld ineens een doel om naartoe te werken en is het seizoen niet helemaal verprutst als je naast World Cup tickets grijpt. En internationaal is het een goede manier om je te ontwikkelen en je op te trekken aan je leeftijdsgenoten die nog niet helemaal het niveau van de senioren hebben.
    Marcel Vos vindt dit leuk.
  15. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Er zijn op dit forum al vaker stemmen opgegaan om het EK/FCC te vervangen voor een WK neo's (onder 23). Dat zou een oplossing kunnen zijn.
  16. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Zijn er bij een WK neo's restricties zodat mensen als Kramer, Wust, Kulizhnikov, en Sablikova niet alles winnen omdat ze op jonge leeftijd al de beste van de wereld zijn?
  17. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Junioren kunnen ook gewoon medailles winnen op de OS, kijk maar naar Min-seok Kim.

    Wat zou een uitslag van zo'n WK U23 (Afstanden) zijn geweest vorig jaar?

    Gebaseerd op snelste laagland+Inzell seizoentijden van vorig jaar:

    500m 1. Herzog 2. Kachanova 3. Leerdam*
    1000m: 1. Leerdam* 2. Herzog 3. Kachanova
    1500m: 1. Wijfje 2. Beune 3. Kazelina
    3000m: 1. Weidemann 2. Visser 3. Wijfje
    5000m: 1. Visser 2. Weidemann 3. Wijfje

    500m: 1. Shinhama 2. Mushtakov 3. Gao
    1000m: 1. Yamada 2. Mushtakov 3. Shinhama
    1500m: 1. Ichinohe 2. Roest 3. Ning
    (3000m: 1. Roest 2. Bosker 3. Ichinohe)
    5000m: 1. Roest 2. Bosker 3. Trofimov
    10000m: 1. Roest 2. Fish 3. Bosker

    En vierkampen:
    Sprint: 1. Leerdam* 2. Herzog 3. De Neeling
    Allround: 1. Weidemann 2. Beune* 3. Visser

    Sprint: 1. Shinhama 2. Yamada 3. Mushtakov
    Allround: 1. Roest 2. Bosker* 3. Huizinga* (Misschien Ichinohe/Trofimov?)

    * Gebaseerd op NK met lage luchtdruk

    Dat levert al met al toch veel goud voor Nederland op, mits Roest zou rijden.

    O.a. Visser en Weidemann en Roest zijn nu geen neo meer, maar waren dat toen nog wel.
    Laatst bewerkt: 5 nov 2019
  18. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Ik deel de mening dat de Neo-senior World Cup 'mislukt' is, niet. Waarom zou die mislukt zijn, als ie 3x per jaar wordt georganiseerd en er 20 nationaliteiten per keer aan de start verschijnen? Omdat 'de Nederlanders' niet mee doen? De Nederlanders doen wel vaker niet mee, maar dat maakt een concept nog niet mislukt. Willen de Neo-senioren in Nederland iets te doen hebben als ze zich niet plaatsen voor de wereldbekers? Overtuig de KNSB dat je mee moet doen aan de Neo-seniorencup. De Noren, Canadezen en Russen zijn daar ook in geslaagd. Als het probleem is: Nederlandse neo-senioren vallen tussen wal en schip, wánt in tegenstelling neo-senioren uit andere landen doen ze niet mee aan de neo-seniorenwereldbeker, dan ligt het probleem niet bij de neo-seniorenwereldbeker, maar bij Nederland zelf.

    Zoals wel vaker wordt er weer gemakkelijk gedacht in problemen zoals wij ze in Nederland ervaren waar de internationale ISU een oplossing voor moet bedenken. In maart kun je in Amsterdam al op een terras zitten, dus waarom wordt er dan nog geschaatst?, is ook een tijdloze klassieker uit deze serie oud-Hollands navelstaren.

    Het zou wel fijn zijn als ze de Neo-Seniorenwereldbeker ook gaan uitzenden, maar wellicht dat ook dit op het Youtubekanaal van de ISU terug gaat komen. Dan is het een perfecte competitie, wellicht een keer eentje omgooien en er een allroundtoernooitje van maken, maar daar zal de ISU wel niet zo gauw in meegaan.

    Overigens heb je in Nederland (en andere landen) altijd een nationale competitie, de Holland Cup, de Norges Cup, Russia Cup, etcetera, waar de subtop aan mee kan doen. De KNSB zou ook deze wedstrijden meer kunnen promoten, of de opzet iets aanpassen, in plaats van naar de ISU gaan.

    Kortom: Jeej, de Neo-seniorenwereldbeker is prima en er is geen reden om de kalender om te gooien omdat de KNSB geen zin heeft om schaatsers af te vaardigen.
    leenstrafan, Duif en ZeeKoei vinden dit leuk.
  19. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Los van dat het volgens mij wel meevalt met hoeveel meer talent Nederland nu heeft dan andere jaren is het duidelijk dat je niet naar de uitslagen van de neosenior worldcups hebt gekeken. Daar deden vorig jaar allerlei deelnemers aan mee uit landen als Roemenië, Engeland, Belgie, Zweden, Finland, Italië, Denemarken, noem maar op.

    Dat is dus allesbehalve mislukt. Het zorgt ervoor dat schaatsers die nog niet mee kunnen in de worldcups nog wel wedstrijden hebben om te schaatsen, wat ze mogelijk ook gemotiveerd houdt om te blijven schaatsen. Dat Nederland te beroerd is om daar schaatsers heen te sturen maakt niet uit, sowieso hebben Nederlanders gewoon de holland cup om te schaatsen.

    Sowieso moet men af van het idee dat Nederlandse schaatsers zielig zijn omdat er zoveel concurrentie is. Zelfs schaatsers zonder aansprekende resultaten kunnen in Nederland bij een professionele ploeg zitten met trainingskampen weet ik veel waar, professionele begeleiding, de beste faciliteiten en de kans zich fulltime op de sport te focussen, in plaats van verplicht te zijn een baan ernaast te houden omdat ze anders niet rondkomen. Daar hoef je in bijna geen ander land mee aan te komen. Dat de consequenties zijn dat je iets minder vaak aan een groot toernooi mag meedoen en dat je af en toe 2 maandjes "in onzekerheid" zit, lijkt me een meer dan terecht offer voor die overmaat aan mogelijkheden, service en geluk.
    Mjøsaman, proeme, Eagle en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  20. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Nog een statistiekje dan.
    Ik heb een lijstje gemaakt met de 10 snelste nummers 1, 2 en 3 op de 1000 meter mannen (laagland), en de top-3 snelste nummers 4 en 5.
    Verbij, Nuis en Krol staan hier met hun resultaten van afgelopen weekend allemaal bovenaan, en ook Otterspeer staat er nog goed bij. En dat bij een nationale wedstrijd!
    Sure, die lage luchtdruk helpt mee, maar dat die zo de lijstjes overhoop zou gooien, had ik ook niet verwacht.

    Beste nummer 1

    1. 1:07.48 Verbij, WBKT '19
    2. 1:07.64 Nuis, OKT '18
    3. 1:07.80 Nuis, WB Heerenveen '18
    4. 1:07.80 Nuis, WK Sprint '19
    5. 1:07.85 Kulizhnikov, WB Obihiro '18
    6. 1:07.86 Nuis, WK Sprint '19
    7. 1:07.95 Nuis, OS Gangneung
    8. 1:07.95 Nuis, WBKT '18
    9. 1:07.97 Kulizhnikov, WB H'veen '17
    10. 1:08.00 Krol, Trainingswedstrijd H'veen '19
    Verbij doorbreekt een lijstje dat Nuis en Kulizhnikov domineren.

    Beste nummer 2
    1. 1:07.82 Nuis, WBKT '19
    2. 1:07.93 Kulizhnikov, WB Heerenveen '18
    3. 1:07.99 Lorentzen, OS Gangneung
    4. 1:08.03 Krol, WBKT '18
    5. 1:08.03 Yamada, WK Sprint '19
    6. 1:08.12 Nuis, WB Stavanger '16
    7. 1:08.12 Verbij, WB H'veen, '17
    8. 1:08.13 Nuis, WB Stavanger '16
    9. 1:08.26 Krol, NK Afstanden '18
    10. 1:08.36 Verweij, OKT '18
    Dan rij je de 5e tijd ooit op laagland, en word je nog tweede...

    Beste nummer 3
    1. 1:07.88 Krol, WBKT '19
    2. 1:07.95 Yuskov, WB Heerenveen '18
    3. 1:08.06 Kulizhnikov, WK Sprint '19
    4. 1:08.22 Kim Tae-yun, OS Gangneung
    5. 1:08.24 Verbij, WBKT '18
    6. 1:08.28 Lorentzen, WB H'veen '17
    7. 1:08.47 Nuis, WK Afstanden '16
    8. 1:08.52 Krol, WB Stavanger '16
    9. 1:08.52 Krol, OKT '17
    10. 1:08.54 Verbij, NK Afstanden '18
    Wat me hier vooral opvalt: bijna alle tijden in die laaglandlijstjes komen uit Heerenveen...
    Ik heb de tijden die NIET uit Heerenveen komen onderstreept. Weinig zijn dat er he?


    Beste nummer 4
    1. 1:08.19 Lorentzen, WK Sprint '19
    2. 1:08.40 Lorentzen, WB Heerenveen '18
    3. 1:08.55 Otterspeer, WBKT '19
    Beste nummer 5
    1. 1:08.40 Krol, WB Heerenveen '18
    2. 1:08.56 Oda, OS Gangneung
    3. 1:08.57 Shinhama, WK Sprint '19

    En dit was niet eens zoveel werk om uit te zoeken met het top-100 lijstje. De 100ste tijd op laagland is 1:08.57, dus dat kwam precies goed uit eigenlijk.

    @SprintMaster: hoeveel procent sneller is Heerenveen tegenwoordig in vergelijking met andere laaglandbanen?

Deel Deze Pagina