Wedstrijden oktober 2019

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 1 okt 2019.

  1. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Nederlandse mannen onder de 6:24, voor eind oktober:
    19/20 Roest, Bergsma, De Vries, Blokhuijsen, Kooiman.
    18/19 Kramer, Roest, Bosker, De Vos, Talsma.
    17/18 Kramer, Blokhuijsen, B De Vries, Bosker, Talsma, Schouten, D De Vries, Stroetinga, De Vos, Stoltenborg, Huizinga, Schouten.
    16/17 Kramer, D de Vries, Roest, Stoltenborg, Blokhuijsen.
    15/16 Kramer, Olde Heuvel, D de Vries, Kooiman.
    14/15 Kramer, Olde Heuvel, Blokhuijsen, De Jong, de Vos.
    13/14 Kramer, Verweij, Groeneveld (!), D. de Vries.
    12/13 niemand
    11/12 Kramer
    10/11 niemand
    09/10 niemand

    Buitenlandse mannen onder de 6:24, voor eind oktober:
    19/20 Pedersen, Fish, Michael, Ghiotto, Bloemen, Belchos, Fish, Beckert, Wenger.
    18/19 Ichinohe, Ghiotto, Bloemen, Malfatti, Beckert, Belchos, Fish.
    17/18 Bloemen, Geisreiter, Tumolero, Ghiotto, Beckert, Lee, Kim, Babenko, Belchos, Um, Donnelly, Michael, Beaulieu, Heidegger.
    16/17 Bloemen, Pedersen, Geisreiter, Michael, Belchos, Contin, Lee.
    15/16 Bloemen, Contin, Pedersen.
    14/15 Rumyantsev.
    13/14 Skobrev, Lee, C. Kim.
    12/13 Lee
    11/12 niemand
    10/11 Kuck
    09/10 niemand

    We zien een duidelijk hoger niveau vroeg in het Olympische jaar 17/18 zowel in NL als in het buitenland. Maar in vergelijking met andere jaren is het niveau nu hartstikke hoog eigenlijk.

    De Nederlanders trokken het niveau in 13/14 omhoog en het buitenland moest enkele jaren flink moeite doen om aan te sluiten, maar dat lijkt inmiddels gebeurd.
    Laatst bewerkt: 21 okt 2019
    Lorca, Duif en Marcel Vos vinden dit leuk.
  2. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Niveau in het buitenland wordt inderdaad duidelijk beter, maar het niveau in Nederland valt m.i. toch tegen hoor. En dan doel ik niet alleen op tijden uit oktober (niet iedereen, binnen-of buitenland, heeft al een 5km gereden). Tuurlijk hoeven we niet te klagen over onze brede (weliswaar nogal oude) top. Roest, Bergsma en Douwe de Vries verbeteren zichzelf nog flink; Kramer en Bosker zullen normaliter ook straffe tijden rijden en Kooiman + Blokhuijsen zullen wellicht ook al onder de 6.20 rijden tijdens het WCKT, maar daarachter (en dan doel ik vooral op die groep jongens tussen de 21-26 jaar oud)... Er is een hele grote groep jong en oud die al een tijdje tussen de 6.27 en 6.35 rijden en weinig voor elkaar onderdoen (zie gisteren in de Holland Cup), maar de 6.24 is voor de meesten nog wel heel ver weg.

    Vooralsnog zitten dit seizoen alleen Bovenhuis (6.25) en Dijkstra (6.26) tegen de 6.24 aan te hikken. Gelet op vorig seizoen lukt het Jansman wellicht binnenkort. De rest komt niet echt in de buurt en ontwikkeld zich wel heel langzaam (Stoltenborg, Evert Hoolwerf, Talsma, De Vos, Geerdinck, Huizinga). Bij ieder van die namen zijn er wellicht diverse redenen waarom de stap naar de top nog niet gezet is, maar het blijft teleurstellend als je ziet wat voor een tijden die jongens in de seizoenen 16/17 en 17/18 al reden.
    Laatst bewerkt: 21 okt 2019
    Duif vindt dit leuk.
  3. sysya

    sysya Well-Known Member

    Haar goede tijden op de korte afstanden hebben daar volgens mij wel degelijk iets mee te maken. Haar tijden laten zien dat ze meer aandacht heeft besteed aan snelheid, wat logisch is met het oog op haar WR poging. Als je meer focus legt op de korte afstanden, worden je lange afstanden vaak wat minder, dat zagen we andersom net zo goed toen Wust zich meer ging toeleggen op de 3km en haar 1500m meer vanuit duur reed. Dat bevorderde toen niet bepaald haar 500m resultaten.

    Daarbij komt de moeizame zomer waarin ze niet optimaal heeft getraind, logisch dat dit zich eerder toont in een 3km (waarop ze dus waarschijnlijk minder getraind heeft) dan in een 500m. Ik denk persoonlijk niet dat ze zich gaat plaatsen op de 3km en misschien is dat ook wel goed, dat laat een plekje vrij voor Wijfje/Beune/Visser die er vaak net buiten vallen.
    Lorca vindt dit leuk.
  4. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Dit waren de uitslagen van de Nederlanders op de WB 5km:
    Obihiro 1-3-8-12
    Tomakomai 3-12-15-B2-B4
    Heerenveen 2-3-5-9-B1
    Hamar 4-8
    Salt Lake 1-2.

    Totaal: 2G - 2Z - 3B.

    Vergelijk dat eens met vier jaar geleden (wat veel dezelfde banen trouwens):
    Obihiro 1-3-4-6-7
    Berlijn 1-3-4-B1-B3
    Heerenveen 1-2-3-4-10
    Hamar 1-2-7-11-B2
    Erfurt 1-5-6-8
    Totaal: 5G - 2Z - 3B.

    De Nederlanders winnen een stuk minder. En vanuit een internationaal oogpunt mocht dat ook wel. Vanuit een Nederlands oogpunt is het jammer, maar het is wel spannender zo. Winnaars uit NED-BEL-RUS-NOR-NED ipv NED-NED-NED-NED-NED.
  5. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    een voordeel is wel dat ze alles wat er bij zo'n groot toernooi komt kijken al eens meegemaakt hebben en de keer erna (al is dat misschien pas 2 jaar later) wat minder zenuwen hebben
  6. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Afgelopen weekend bij de Ijsselcup werden de laatste tickets voor het Wereldbekerkwalificatietoernooi vergeven. Of eigenlijk heel veel, want er waren er niet al te veel die via een snelle tijd plaatsing hadden afgedwongen. De toppers van vorig jaar waren natuurlijk al geplaatst. De regels voor een snelle tijd waren ook strenger gemaakt. Tijdens de wedstrijd in Deventer waren er minimale aantallen plekken die daar vergeven werden, ook als dat ten koste ging van degenen die de limiettijd al hadden gereden. En dat kostte toch een paar snelle gasten hun plekje.

    Ik heb geprobeerd de regeltjes te volgen en de gekwalificeerden te identificeren. En daarbij ook al de gestopten te vervangen door de eerste reserves. Welke ploegen zijn dan hofleverancier voor het WBKT?

    Jumbo 33 plekken
    RTC Friesland-senior 27
    Reggeborgh 23
    TalentNED 18
    IKO 17
    Easyjet 14
    Frysk 12
    Jumbo-opleiding 10
    RTC Friesland junior 7
    RTC Noordwest 6
    RTC Oost 4
    OR Quest 4
    RTC Groningen 3
    RTC Zuid 3
    Sprint Oost 2
    Lasaulec 2
    Palet 2
    Port of Amsterdam 2
    Okay 2
    Loon 1
    KNSB-shorttrack 1
    A6 1
    Bouwselect 1
    ? 4 (Moniek Klijnstra, Danouk Bannink, Marieke Driesprong, Teun de Wit)
  7. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Deze beredenering is gestoeld op twee aannames. De eerste is dat een debutant per definitie zenuwachtig is en de tweede is dat die zenuwen nadelig zijn voor het resultaat en daarom verminderd moeten worden. Deze combinatie is op zijn minst niet op iedereen van toepassing. Anders kan Esmee Visser nooit Europees kampioen worden bij haar debuut en nooit Olympisch kampioen worden bij haar debut. Anders kan Pavel Kulizhnikov bij zijn wereldbekerdebuut geen goud en zilver halen en bij zijn wereldkampioenschapsdebuut geen goud en zilver pakken.

    In tegenstelling tot veel andere sporten is schaatsen een sport waarbij ervaring bij grote wedstrijden niet zo'n heel grote rol speelt. Het trucje is hetzelfde bij een trainingswedstrijd als bij een WK. Op het moment dat iedereen in je omgeving echter zegt dat een WK superspannend is, word je vanzelf zenuwachtig, want wat iedereen zegt zal wel kloppen toch? Belangrijk is om het niet belangrijker en moeilijker te maken dan het is.

    "Ik wil me graag plaatsen voor een WK omdat het een gave wedstrijd is'', is een betere mindset dan "ik moet me plaatsen voor het WK omdat het een noodzakelijke stap in mijn carrière is."

    Rijders die zichzelf het 2e wijsmaken, krijgen een zwaar seizoen.
  8. sysya

    sysya Well-Known Member

    1 afstand is iets anders dan een allround toernooi waarin de druk alleen maar toeneemt, naar mate het toernooi vordert. Visser kon vanuit complete onbevangenheid haar wedstrijd in want fout kon ze het eigenlijk niet doen, Beune kan dat nu al niet meer, omdat ze niet zoals Visser uit het niets opduikt.

    Die ervaring in de omgang met spanning en druk is iets waar heel veel sporters over spreken, ook in het schaatsen. Die onbevangenheid is leuk, maar die is weg nadat je bent doorgebroken, bij Beune is dit al het geval, terwijl ze nog geen grote prijs (bij de senioren) heeft gewonnen. Hier is een artikel over Visser die precies dit omschrijft https://www.nu.nl/schaatsen/5553110/visser-moet-heel-erg-wennen-andere-spanning-nieuwe-status.html.

    Ik zeg niet dat je niet goed kunt presteren zonder die ervaring, wat ik zeg is dat die ervaring van grote toernooien rijden het vaak makkelijker maakt omdat je weet wat je kunt verwachten. Je benoemt steeds dat het allemaal wel meevalt, maar je geeft daarvoor geen enkel bewijs, er zijn talloze schaatser die aangeven dat ervaring op doen hun heeft geholpen. Jij baseert je volledig op een paar schaatsers die 1 keer vanuit onbevangenheid fantastisch gepresteerd hebben (en daarna net zo goed zeggen dat ervaring helpt bij het rijden van grote toernooien).
  9. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Spanning en druk is een self fulfilling prophecy. Als je maar vaak genoeg herhaalt dat iemand iets niet kan, wordt diegene onzeker en dan kan diegene het ineens ook niet meer. Dat moet je dus niet doen.

    Stel voor dat jij ergens een lezing gaat geven. Je hebt vertrouwen in je onderwerp en je bent niet gespannen. De eerste toehoorder komt naar binnen en zegt: 'je zult wel gespannen zijn'. De volgende 10 personen die binnenkomen zeggen hetzelfde. Waarschijnlijk wordt je daar juist zenuwachtig van. Als 10 personen de aanname doen dat je gespannen bent, ga je erin geloven dat er een goede reden is om gespannen te zijn en word je dat ook. Op die manier kan je een probleem in de wereld helpen wat oorspronkelijk niet bestond.
  10. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Er wordt veel te veel gepraat hier over het al dan niet schaatsen van een allroundtoernooi door Joy Beune, terwijl dat hoogstens om 1 toernooi gaat, namelijk het WK Allround, en dat is pas eind februari. En daar zou ze zich prima voor kunnen plaatsen, of niet. ADJ en Achtereekte zijn nu zeker beter, maar er zijn 3 plekken en het kwalificeren is pas eind december (neem ik aan).
  11. Giel1

    Giel1 Well-Known Member

    Welke schaatsers die voldoen aan de A-limiet, vallen dan buiten de boot omdat er minimaal 6 (3000m/5000m: 4) schaatsers zich plaatsen via de Holland Cup 1? Ik kom enkel uit op Jorrit Bergsma (1500m) en Sanne in 't Hof (1500m).

    Verder heeft, als ik het goed heb, Koen Verweij zich niet gekwalificeerd voor de 1000 meter. Hij had in het voorseizoen sneller moeten zijn dan 1:10.25, hij kwam slechts tot 1:10,63. Of hij had zich op de IJsselcup moeten kwalificeren.

    Antoinette de Jong is voor alle afstanden geplaatst.
    Laatst bewerkt: 22 okt 2019
  12. sysya

    sysya Well-Known Member

    Hmm Verweij zou wel een beetje jammer zijn, ik neem tenminste aan dat de 1000 wel 1 van zijn speerpunten is.
  13. FuGeE_Volkova

    FuGeE_Volkova Well-Known Member

    500m in Kolomna

    Golikova 37.65
    Fatkulina 37.86
    Kachanova 37.99
  14. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

  15. FuGeE_Volkova

    FuGeE_Volkova Well-Known Member

    Kulizhnikov 34.88
    Arefiev 35.01
    Mushtakov 35.04
    Murashov 35.33
    Esin 35.54
    Golovatsiuk 35.75
  16. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Is it broadcasted somewhere?
  17. FuGeE_Volkova

    FuGeE_Volkova Well-Known Member

    No it isn't
  18. Kristian

    Kristian Active Member

  19. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    1:56.92 Lalenkova (laagland PR)
    1:57.16 Kazelina (beste tijd in Kolomna)
    1:58.17 Voronina (beste tijd in Kolomna)
    1:58.92 Jeranina (PR voor het eerst onder de 2 minuten)

    Maar wie weet heeft Shikhova wel 1:54 gereden, who knows...
  20. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    De Russische vrouwen rijden zo'n beetje rond hun WB-Heerenveentijd van vorig jaar, toen Heerenveen nog het wonderijs leek te hebben. En dit is pas de voorbereiding. En in Kolomna. De mannen zijn een stuk minder indrukwekkend.

Deel Deze Pagina