Team Pursuit 2018/2019

Discussie in 'Lange baan' gestart door speedskating, 6 okt 2018.

  1. sysya

    sysya Well-Known Member

    Maar dat lag echt niet aan de aanpak, Verweij was op de spelen vanwege ziekte gewoon niet goed, dat doet niks af aan het systeem dat prima werkte.
  2. alexlondon

    alexlondon Active Member

    Een sd
    Het is wat anderen ook zeggen gewoon geen optie. Want je verliest 3-4 secondes tot 1000 meter... en dan ben je al bijna op de helft met de team pursuit.
  3. alexlondon

    alexlondon Active Member

    Wanneer was dat en met wie? Die keer dat ze gereden heeft?
  4. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    World Cup in december 2014, winnende tijd 2:59.69 met Leenstra en Linda de Vries.
    G1ant en alexlondon vinden dit leuk.
  5. alexlondon

    alexlondon Active Member

    Dank je!
    Wist ik niet meer. Best redelijke tijd samen met twee TP toppers. Wel erg lang geleden. Meer dan 4 jaar.
    Misschien volgend jaar weer eens testen
  6. sysya

    sysya Well-Known Member

  7. mi

    mi Well-Known Member

    Oei! Dat is een stevige afmelding.

    Slechte zaak, er is een WK te winnen. Ik vind dat het verdedigbaar is een WC zoals in Hamar over te slaan maar als je je afmeldt voor het WK team verspeel je wat mij betreft wel je kansen in het team dus ik oordeel hier wel vrij hard over. Gevalletje graag of helemaal niet.
    Wat mij betreft zou dit wel voor de toekomst consequenties hebben en ik vind het ook onlogisch. Denk niet dat Roest op het WK afstanden op de 1500m de grootste kanshebber is.
    Maar ik denk dat hij en Orie verwachten dat hij het wel kan maken en dat ze in de toekomst weer met hangende pootjes aan zijn deur kloppen.

    Niet tof...
  8. sysya

    sysya Well-Known Member

    Misschien een indirect gevolg van het belabberde niveau bij de Nederlandse jonge mannen. Buiten Bosker en Roest kan ik geen 20'er bedenken die WK waardig is op de TP, misschien in de komende jaren wel (Geerdinck, Jorritsma, Huizinga, Hollaar, Dijkstra als we mazzel hebben), maar momenteel kan Roest denk ik een boel maken want wie gaan ze anders opstellen als Kramer en de Vries stoppen (of niet kunnen rijden)? Ik kan zijn redenatie op zich snappen met 4 afstanden, maar goed is het natuurlijk niet.
  9. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Z'n redenatie rammelt een beetje. Hij benoemt de 1500m specifiek als hoofddoel. Wanneer de 1500m als schaatser je hoofddoel is (zo klinkt het toch een beetje), dan moet je de dag daarvoor gewoonweg geen 10km rijden. Daar hoef je de TP niet voor te laten schieten. Dan kun je beter wel de ploegenachtervolging rijden, de dag erna rusten, en de dag daarna de 1500m rijden. Het lijkt er nu een beetje op alsof hij geroken heeft aan de kansen op individueel succes en de TP derhalve minder belangrijk vind. Het riekt ook ergens naar gemakzucht om te denken dat het niet uitmaakt of hijzelf de TP rijdt of dat Bosker in zijn plaats rijdt. Dat komt op mij over als; ''het goud hebben we evengoed wel in onze zak''... Het team is zeker goed en ook zeker favoriet, maar zonder Roest wordt het niet opeens makkelijker om van de Russen of van de Noren te winnen. Integendeel. Het is een forse aderlating.

    Uit coaching opzicht zou ik deze keuze overigens wel begrijpen en mogelijk ook voorleggen aan een pupil. Op de TP is JV ook zónder Roest goed vertegenwoordigd en alsnog kanshebber voor het goud of andere medaillekleur. De dag daarna volgt de 10km en om ook maar een beetje een kans te maken op goud tegenover Bergsma (die nu tussendoor geen TP hoeft te rijden itt WK 2017) is het voor Roest (maar ook voor de ploeg) niet wenselijk om al een 5.000m en een TP in de benen te hebben. Ondanks eventueel minder kopbeurten (Kramer en Douwe kunnen op een enkele ronde prima meer kopwerk voor hun rekening nemen) voel je die TP wel in de benen. Kramer bijvoorbeeld reed uiteindelijk ook niet op de drie voorgaande WK's i.v.m. focus op meerdere individuele afstanden. De 10km wordt al lastig zat zonder die bagage (en in het achterhoofd de onheilspellende gedachte dat ie compleet kapot kan gaan en de medaillekansen op zowel de 10km als 1500m foetsie zijn). Maar goed, dan verwacht je van Roest eigenlijk een eerdere afmelding. Nu komt het 2 weken na het EK Allround en 2 weken voor het WK over als twijfel over de topvorm.

    Hoe dan ook. Met het oog op de 10km snap ik de afzegging wel. Ik ben het er alleen niet mee eens. Ik vind dit juist een mooi onderdeel waarbij je echt vóór je land rijdt tégen andere landen mét je landgenoten. Vergelijk het met een voetbalinterland (jaja, ik weet het, die hebben daarna geen individuele wedstrijden). Het is toch een eer om daaraan mee te mogen doen? De kans is aanwezig dat hij volgend seizoen wederom meedoet op 3 individuele afstanden. De TP dan gewoon weer laten schieten?
    Laatst bewerkt: 29 jan 2019
  10. sysya

    sysya Well-Known Member

    Je zegt het precies, het zou een eer moeten zijn, maar dat wordt vaak niet zo gezien. De houding tegenover de TP is lang niet altijd zoals deze zou moeten zijn. Zo'n houding wordt in andere landen niet geaccepteerd. Stel je voor dat Takagi zou bedanken voor de TP op het WK, dat zou echt niet worden geaccepteerd. Het idee van we hebben wel iemand anders (bosker) die het ook kan is ronduit arrogant te noemen want Bosker (met alle respect voor hem) is nog niet op het niveau dat Roest doorgaans heeft.

    Persoonlijk zeg ik dan, als je toezegt mee te willen doen en dus ook geselecteerd wordt dan doe je ook mee (ziekte en blessures daargelaten), dan wordt een afmelding in dat stadium gewoon niet meer geaccepteerd. Zodra het wedstrijdschema bekent is en duidelijk is wie zich voor welke afstand geplaatst heeft moet je aangeven of je wel of niet beschikbaar bent voor de TP, wil je dat niet? Prima, volgend jaar weer een kans. Wil je wel? Dan laat de bondscoach binnen X aantal dagen weten of je bent geselecteerd. Zodra de selectie bekent is, is afmelding niet meer mogelijk, meld je je alsnog af dan staat daar een sanctie tegenover.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  11. Duif

    Duif Well-Known Member

    Ik begrijp die ophef over de TP nooit zo goed. Voor mij is en blijft het een bijnummer, net als de mass start en de teamsprint. De meeste schaatsers denken er nog net zo over. Prima toch.
    Eagle, Khlebnikov en Forza vinden dit leuk.
  12. proeme

    proeme Well-Known Member

    in Nederland wel ja...
  13. mi

    mi Well-Known Member

    In Korea en Japan zou je publiekelijk aan de schandpaal worden genageld...
    Dat vind ik persoonlijk ook wat ver gaan maar nu is het gewoon opportunisme. Als het even wat matiger schikt is de TP ondergeschikt. Zodra er olympisch goud te verdienen valt staat iedereen vooraan om mee te doen.
    Lorca, G1ant, SprintMaster en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  14. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Het is wel logisch dat schaatsers in Nederland de TP niet zo belangrijk vinden. Als je mensen vraagt of Blokhuijsen ooit olympisch kampioen is geworden denk ik dat veel mensen nee zouden zeggen, terwijl hij goud won op de TP in Sochi. Leenstra won ook goud op de TP in Sochi maar ze beschouwt de bronzen plak op de 1500 meter in Korea het hoogtepunt van haar carriere. Als een individuele bronzen medaille al meer waard wordt gevonden dat een gouden medaille op de TP dan is het logisch dat Roest afzegt. In Japan trainen ze voor de individuele afstanden vanuit de ploegenachtervolging. In Nederland gooien we voor de ploegenachtervolging een paar schaatsers bij elkaar die individueel erg goed zijn.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  15. mi

    mi Well-Known Member

    Maar dáár wilden we toch juist wat aan doen?

    In Pyeongchang was er geen goud hoor. Terwijl we daar bijna alle individuele afstanden wonnen!
  16. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Misschien bij jou en bij schaatsers in NL, maar bij buitenlandse schaatsers is dat zeker niet zo. En dat zou het ook niet moeten want het is intussen toch wel uitgegroeid tot gelijkwaardig onderdeel.

    Ik ben het dan ook wel met @sysya eens. Dat Roest zich op de individuele afstanden wil richten is op zich prima, maar dat had hij ook vorige maand al bekend kunnen maken. Nu laat hij zich eerst selecteren om dan later af te haken. De bondscoach had ook een andere 4de man kunnen selecteren en dan eventueel nog met die 4 personen trainingen kunnen afwerken. Die mogelijkheid is er nu niet meer.

    Het lijkt inderdaad wel een beetje op "ik kan me veroorloven me af te melden wanneer ik wil, want de TP is zo afhankelijk van mij dat ze me toch wel weer terugvragen". Ondanks dat ik Roest hoog heb zitten vind ik deze wijze toch niet helemaal kies.

    Edit: ik had overigens dezelfde problemen met het opportunisme van Kramer vorig jaar. Hij had altijd 0,0 interesse in de MS, en in het olympisch seizoen had hij ineens wel trek.
    mi vindt dit leuk.
  17. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Dit gaat niet lukken zonder een rigoureuze verandering in de schaatscultuur in Nederland. De commerciele ploegen zorgen ervoor dat schaatsers zich veel meer op de individuele afstanden richten dan de teamonderdelen. Dit heeft tot heel veel successen geleid en als je dat gaat veranderen is er kans dat de individuele successen ook minder worden. Ik vind het best dat we minder zijn op de teamonderdelen als we daarvoor een paar extra individuele titels voor terugkrijgen.
    Duif vindt dit leuk.
  18. sysya

    sysya Well-Known Member

    Ik snap op zich ook onze schaatscultuur en weet dat we niet zoals in bijvoorbeeld Japan kunnen functioneren met ons systeem van commerciële ploegen. Er is alleen één maar, er wordt constant vanuit coaches, schaatsers en de knsb gepredikt dat de TP belangrijk is, neem het dan ook serieus. Je kunt niet verwachten dat we opeens gaan winnen op een spelen, omdat een paar toppers opeens een extra gouden medaille zien bungelen aan de horizon. Ik snap dat je niet altijd dezelfde samenstelling kan hanteren, niks mis mee als er maar samen wordt getraind, maar het last minute afzeggen moet gewoon stoppen, neem het serieus en doe dus wel of niet mee, niet dat halfbakken "tja ik zie wel" gedoe (dat geldt dus ook voor Kramer, Wust, Roest, ADJ etc. ook de drijvende krachten hebben zich aan regels te houden, sterker nog zij zouden het voorbeeld voor de anderen moeten zijn).

    Bondscoach moet gewoon fel optreden, jammer dan voor Roest "voer hier vooraf afgesproken sanctie in" en we gaan door. Als je een serieuze sanctie zet op het (te) laat afmelden dan dwing je rijders om te kiezen, dan weet je dus aan wie je wat hebt wanneer een WK of OS om de hoek komt kijken.
  19. vergeer

    vergeer Well-Known Member

    Sorry maar hier moet ik wel een beetje om lachen. Wij in Nederland weten er altijd wel weer een mooie draai aan te geven. Vingertjes richting Pedersen en Bokko wannneer ze de 10k laten lopen, maar nu het Roest betreft is het allemaal prima. Ik denk trouwens dat Roest een begrijpelijke beslissing neemt, net als de beide Noren destijds. Ik heb minder begrip voor het afzeggen van wereldbeker wedstrijden of een NK.
  20. Duif

    Duif Well-Known Member

    Wie zegt dat Roest laat heeft afgezegd? Dat het nu pas naar buiten komt, wil niet zeggen dat het intern al niet lang bekend was. De bondscoach zei vanavond dat er in Collalbo uitvoerig gesproken was en dat is al 3 weken geleden inmiddels. Daar zal dit best ter sprake gekomen zijn.

Deel Deze Pagina