500 meter vrouwen, zondagmiddag 18 februari 2018

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door EenBrabander, 17 feb 2018.

?

Wat wordt het verschil tussen de nummer 1 en de nummer 2?

Peiling gesloten op 18 feb 2018.
  1. Minder dan 0.05

    4,3%
  2. 0.05-0.09

    34,8%
  3. 0.10-0.19

    43,5%
  4. 0.20-0.29

    8,7%
  5. 0.30-0.49

    8,7%
  6. 0.50 of meer

    0 stem(men)
    0,0%
  1. Koen

    Koen Well-Known Member

    dat hangt er maar vanaf, misschien laten ze zien hoe Jorien haar schaatsen aan trekt of hoe Kodeira de schaatshal binnen stapt. of bekendeNederlanders op de tribune.
    :p
    JohnZero, strawbale en chicagodude vinden dit leuk.
  2. Elina

    Elina Well-Known Member

    En
    * ze wint sowieso haar rit
    * ze staat na haar rit op goud
    ZeeKoei, Jeronimo1, JohnZero en 4 anderen vinden dit leuk.
  3. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Lee is in Korea inderdaad zo groot als wordt gezegd, dat ik heb ik de afgelopen week ontdekt. Ze staat op boodschappentassen en op de voorpagina van de grootste krant op de dag van de openingsceremonie. En dan is dit ook nog eens haar laatste kunstje. Lee kan goed met druk omgaan, anders wordt je niet 2x Olympisch kampioen 500 meter, maar wat deze situatie met een mens doet, daar kun je alleen maar naar gissen. Ze heeft ook een serieuze carrière achter de rug. Als 16-jarige stond ze al op het podium van het WK Afstanden (2005). Manli Wang (kennen we haar nog?) werd toen wereldkampioen op het nog niet overdekte Inzell. Daarna ging ze in 2010 op de zenuwen werken van Jenny Wolf die drie jaar lang wereldkampioen 500 meter werd en het wereldbekerklassement won. Bij het WK sprint 2010, dat een maand voor de Spelen van Vancouver werd gehouden, won Lee opeens één van beide 500 meters. Wolf ging vervolgens dusdanig twijfelen dat Lee kon toeslaan op de Spelen. 2013/14 was natuurlijk haar jaar, dat weten we allemaal nog wel. Vier wereldrecords op rij en alle 7 wereldbekerwedstrijden waaraan ze meedeed won ze. Op de Spelen maakte ze het koelbloedig af en won ze met dezelfde overmacht als in het begin van het seizoen. Al tijdens dat seizoen had ze last van knieklachten. Daardoor en waarschijnlijk door motivatieproblemen is ze sindsdien niet meer zo goed geweest. Richting deze Spelen is ze langzaam weer beter geworden om nog één keer alles eruit te halen wat erin zit. Ik ben benieuwd, het zal in ieder een kippenvelmoment worden wanneer zij wordt aangekondigd aan de start morgen. Wat dat betreft is het wel jammer dat ik niet meer in Korea ben.
    ZeeKoei, Jippie, HaagscheBluf en 9 anderen vinden dit leuk.
  4. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    En ze heeft geen lastige kruising, hoop ik
  5. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik hoop ook dat ze niet onderuit gereden wordt.
  6. RodyTur10

    RodyTur10 Well-Known Member

    Ach, al die Koreanen lijken op elkaar. Onmogelijk om dan Sang-Hwa Lee eruit te pikken.
  7. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Als ze tenminste met de voorbeschouwing klaar zijn,.
    JohnZero vindt dit leuk.
  8. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Welke (relatief) vroege rijdster gaat de tijd zetten.
    Tot nu toe waren dat resp. Achtereekte, Wüst, Ter Mors en Vd Weijden.
  9. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ik ben erg benieuwd, vooral omdat SH Lee de laatste tijd steeds sneller is geworden. Hoewel Kodaira natuurlijk de afgelopen 2 jaar dominant is geweest, heeft ze doorgaans geen tijden gereden die Lee niet aankan. Mocht die laatste voor haar laatste kunstje weer haar topvorm gevonden hebben (ook vanwege de extra motivatie natuurlijk), dan kan ze zomaar weer met het goud wegschaatsen.

    Toch hoop ik op Kodaira, ik heb een zwak voor Japanners en bovendien is het haar laatste kans eigenlijk, hoewel de TP nog komt.
    HaagscheBluf vindt dit leuk.
  10. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ga ik toch voor ter Mors. Ik denk dat zij een tijd kan zetten die tot 3-4 ritten voor het eind blijft staan, en zelfs haar op het podium kan brengen. Goud lijkt me echter sterk. Ik ka me iig niet voorstellen dat iemand anders dan Kodaira/Lee wint.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  11. Monique

    Monique Well-Known Member

    En wat kan Heather Bergsma nog laten zien? Ik geloof niet meer in haar deze Spelen, maar je weet maar nooit. Toch schat ik Jorien hoger in, die zou wel eens brons kunnen winnen. Tenzij die shorttrack races van vandaag nog in haar benen zitten.
  12. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ik gellof dan meer in Bowe, die lijkt me beter in vorm dan Bergsma, ook gezien haar uitslagen. Heather op de MS zou dan wel leuk zijn.
    EenBrabander en strawbale vinden dit leuk.
  13. MasterAJA29

    MasterAJA29 Active Member

    Gaat Jorien onder de 38 sec dan. Kan mij bijna niet voorstellen, heb mijn kennis niet echt paraat maar volgens mij heeft ze al zeker 1,5 jaar geen behoorlijke 500m gereden?
  14. RodyTur10

    RodyTur10 Well-Known Member

    Je zult vast wel 37,5 nodig hebben om een medaille te halen. Dan denk ik toch niet aan Ter Mors, maar eerder aan Go of Herzog.
    strawbale vindt dit leuk.
  15. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Ik heb even het CV van Ter Mors bekeken en dan zie ik dat haar rondjes op de 500 meter over het algemeen goed overeenkomen met de eerste ronde op de 1000 meter van hetzelfde toernooi. Nu reed ze op de 1000 meter een bizarre ronde van 26.99, het zal lastig zijn dat ook op de 500 meter te doen, dus laten we uitgaan van 27.1. Met een gemiddelde Ter Mors-opening van 10.7 kom je dan toch wel uit op een tijd onder de 38 seconden. Dat moet kunnen. Als ze alles goed doet, lijkt me een opening van 10.60 en een ronde van 26.9 het hoogst haalbare. Dan komt ze dus zo'n beetje uit op 37.5 à 37.6.
    Jeronimo1 en MasterAJA29 vinden dit leuk.
  16. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Interessant! ALs ze idd rond de 37.5 rijdt dan zit een medaille er wel in.
    MasterAJA29 vindt dit leuk.
  17. MasterAJA29

    MasterAJA29 Active Member

    Die tijd heb je denk ik nodig voor brons. Rekenkundig kan het, ben benieuwd.
  18. Jeronimo1

    Jeronimo1 Well-Known Member

    Thanks voor deze post! Brengt weer wat herinneringen boven, wat een carrière inderdaad
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De stand van zaken:

    Dames_500m.jpg

    Kodaira was dit seizoen 10x (!!!!!) beter dan Lee's beste race in SLC. Over alle jaren was Kodaira 6x beter dan Lee's beste race in Sochi waarvan 4x dit seizoen. De race in december in SLC was Lee's 6e race ooit, alle 5 betere reed ze in het vorige Olympische seizoen.
    Veel dames zullen zich op brons richten waaronder ook Ter Mors. Nodig lijkt een tijd onder de 37.6. De Chinese dames verwacht ik niet meer. Arisa Go reed vlak voor dit toernooi nog naar een uitstekende 37.61. Kodaira reed toen naar 37.05 wat daarmee haar beste race was.
    Monique vindt dit leuk.
  20. Patrick John

    Patrick John Well-Known Member

    Voorbeschouwing 500m vrouwen

    De laatste klassiek afstand bij de vrouwen al weer en de laatste kans voor de topfavoriet om het nu wel waar te maken.

    Op de 1000m (Kodaira), 1500 (Takagi), 3km (Wust) en 5km (Sablikova) bleek dit te moeilijk en moesten zij het allemaal met een 2e plek doen.

    Het zal zeker niet gemakkelijk worden voor Kodaira. Haar tegenstreefster Sang-Hwa Lee is in het verleden een geweldige killer gebleken met name op de OS.
    Zij heeft al twee Olympische titels door o.a. in Vancouver topfavoriete Jenny Wolf te verrassen, waardoor de carrière van de Duitse niet met Olympisch goud is bekroond.
    Lee is tijdens het seizoen Lee steeds dichterbij gekomen, zeker na de wissel naar nieuwe ijzers en kan daar veel vertrouwen uit putten. Bovendien heeft Lee zich helemaal op deze dag gericht en reed zij bijvoorbeeld geen 1000m.

    Nao Kodaira daarentegen is al 2 seizoenen ongeslagen op de ze afstand, waardoor ze huizenhoog favoriet is en dat zal veel druk met zich meebrengen. Die druk zal nog een groter zijn, omdat er ondanks het hele goede voorseizoen er nog geen goud is gehaald door de Japanse vrouwen. Tevens is in het verleden is ook gebleken dat het vaak moeilijk is om goud te halen, als je op meerdere afstanden topfavoriet bent en het op de eerste afstand is mislukt. Zo verloor Karin Kania in 88 na de 3km ook de 1000m en zelfs de 1500m.
    Gunda Niemann kon na haar val op de 3km in Hamar ook op de 1500m en 5km geen goud meer halen.
    Het format van slechts 1 rit maakt het ook nog eens moeilijker als je de sterkste en de topfavoriet bent.

    De loting was wel een lichtpunt, ze rijdt voor Lee en heeft de laatste buitenbocht. Normaal gesproken is een binnenbocht beter, maar als grote favoriet, die op 98% ook kan winnen ga je liever niet op volle snelheid die krappe binnenbocht in. Bovendien rijdt ze al het complete WC-seizoen de laatste buitenbocht, dan zou juist hier de laatste binnenbocht wel een dingetje zijn.

    Kodaira moet erop hopen dat er bij Lee toch ook wel wat spanning op zal zitten voor het thuispubliek. Zij is en hele grote ster/diva in Zuid-Korea en weet al 4 jaar dat zij het hier moet gaan doen. Normaal gesproken zal zij die enorme topvorm van 4 jaar geleden nodig hebben om Kodaira te kloppen en of ze die heeft waag ik te betwijfelen.

    Ik hoop en denk dat het toch Kodaira gaat worden en zij verdient het ook het meest op basis van de afgelopen 2 seizoenen.

    Ik zie niemand anders in staat om goud te halen en resteert er dus een strijd om brons met veel kandidaten.
    De meest constante van hen dit seizoen is Vanessa,Herzog. Na een compleet mislukt seizoen, is zij volledig terug aan de top.
    Bijna altijd top 5, bijna altijd 37ers op zee-niveau. Een PR in Noord-Amerika, de Europese titel en de eerste WC-overwinning. Op deze spelen toonde ze ook al haar vorm op de 1000m met een 5e plaats in een knappe tijd 1.14.47. Haar basis is dus heel goed, als ze daar net boven uit kan komen zit ene plak erin.

    Karolina Erbanova had dit seizoen duidelijk een stijgende lijn, in WC 3 en 4 in Noord-Amerika was ze beduidend beter dan in WC 1 en 2.

    Ik had haar dan ook hoog op het lijstje staan voor het EK, maar daar was ze ziek. Bij de laatste WC in Erfurt bewees ze er weer te staan met een mooie 1e en 2e plek en twee 37ers.
    Ze heeft nog wel een stijging nodig tov van die vorm om een plak te halen.

    Angelina Golikova is dit seizoen op relatief late leeftijd (26) als een komeet komen opzetten. Ze begon het seizoen met een PR van 38.56 waarmee ze 21e was op het WK-afstanden vorig jaar, maar reed direct op de eerste WC in Heerenveen naar 37.67 en een derde plek. Ze was niet altijd constant, maar reed toch altijd wel 1 van de 500m meters in een weekend goed (zoals haar PR van 37.31). Ze kan dus altijd een uitschieter hebben en het zou bizar zijn als de 2 Russinnen die mogen starten allebei een medaille halen.
    Van Voronina had ik het ook niet verwacht, dus het is zeker mogelijk.


    Arisa Go reed na Kodaira en Lee de beste seizoentijd 37.05 en haalde op de best bezette WC-wedstrijden in Noord-Amerika alle drie keer het podium achter Kodaira en Lee. Haar stijgende vormcurve bleek daarna vooral op de Japanse trials eind december, waar ze 37.40 red in Nagano! Slechts 27honderdste achter Kodaira die een baanrecord reed.

    Die vorm bleek niet helemaal op haar 1000m op deze Spelen, maar de 500m is veel meer haar afstand en ik denk dat 37.40 zelfs op deze snellere baan genoeg zou zijn voor tenminste brons.


    De Amerikaanse vrouwen zijn er natuurlijk ook nog.

    Brittany Bowe begon goed aan het seizoen op deze afstand met een 37er in Heerneveen en een 37er in Stavanger. Vervolgens kwam de ziekte en kon ze eigenlijk gedeeltelijk weer opnieuw beginnen. Bij de trials in Milwaukee beguin januari was er weer een 37er evenals bij plaatselijke wedstrijden aan het eind van januari op dezelfde baan.
    Hoge 37ers dus niet genoeg voor een medaille, maar haar eerste twee afstanden waren niet slecht met een 5e plaats op de 1500m en een vierde plaats op de 1000m.
    Als ze de deze lijn voortzet is er een …….
    Het zal wel moeilijk worden, maar Bowe heeft in het verleden bewezen te kunnen en willen vechten, dus wie weet.
    Zo niet moet maar een Dan Jansentje doen over 4 jaar in Peking.


    Voor Heather Bergsma zie ik eigenlijk geen kans op deze afstand. In de WC waren er achtereenvolgens een 13e, 9e, 12e, 11e en 14e plek.
    Bij Anema (of misschien met het verstrijken van de jaren) is de 500m eigenlijk alleen maar slechter geworden. Haar kansen zijn eigenlijk al geweest en moet eigenlijk dus weer 4 jaar wachten, tenzij de onvoorspelbare Mass Start iets oplevert.

    Tot slot nog even Jorien Ter Mors, zij kan ondanks een 9e plaats op OKT toch starten vanwege het maximale aantal deelneemsters van 10 per land en ze is ook gewoon onze beste schaatsster op deze afstand. Het wordt wel heel moeilijk om een bronzen plak te halen, zelf met een voor haar perfecte race van 10.70 en 26.90 komt ze niet verder dan 37.60 en ik denk niet dat je daarmee brons haalt. Vorig jaar bij het WK-afstanden zou dat ook niet genoeg zijn geweest en een perfecte rit rijdt je niet iedere dag.

    Ik denk een volledig Aziatisch podium, waarbij op de hoogste en laagste trede een Japanse staat.

    Hup Nao!
    Jeronimo1, HaagscheBluf en Jippie vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina