Polypropyleen óf katoen als éérste laag op de huid?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door AEOntdekker, 5 nov 2017.

?

Polypropyleen óf katoen als éérste laag op de huid?

  1. Polypropyleen

    1 stem(men)
    100,0%
  2. Katoen

    0 stem(men)
    0,0%
  1. AEOntdekker

    AEOntdekker New Member

    Beste schaatsliefhebber,

    De organisatie van de Weissensee is de afgelopen jaren ietwat tegenstrijdig geweest in de tips met betrekking tot kleding. Op de website meldden ze dat jouw eerste laag op de huid het beste van het materiaal polypropyleen kan zijn (en dan bij volgende lagen onderkleding van het materiaal katoen), maar bij de Startersbijeenkomst spraken ze dan weer over juist katoen als eerste laag!

    Waar kies jij eigenlijk voor en waarom? Is er in jouw ogen altijd een absolute winnaar of hangt het ook van de kou af? Dat je bijvoorbeeld katoen kiest als het -20 is bij de start, maar dat je voor polypropyleen kiest als het relatief warm is bij de start (-5).

    Ik ben daar wel benieuwd naar, omdat het elk jaar weer puzzelen is met het de juiste kleding.
  2. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Katoen is de allerslechtste stof om als eerste laag aan te trekken. De eerste laag is vooral bedoelt om vocht af te voeren, de tweede laag is om warmte vast te houden en de derde laag is om wind en nattigheid buiten te houden. Katoen voert vocht heel slecht af en als het eenmaal nat is verliest het al zijn isolerende werking. Ik zou katoen absoluut vermijden! Er zijn veel synthetische stoffen als polypropyleen die veel beter zijn dan katoen. Als je liever bij natuurlijke stoffen wil blijven is merino, cashmere of alpaca altijd heel fijn. Persoonlijk draag ik altijd baselayers van icebreaker. Deze zijn gemaakt van zuiver en fijn merino dat niet jeukt of prikt. Bijkomend voordeel van merino is dat het van nature anti-bacterieel werkt en het dus langer fris blijft ruiken. Een semi-synthetische stof die ook goed werkt is Viscose. De laatste tijd is viscose weer heel populair omdat ze ontdekt hebben dat je het ook van bamboe kan maken. Om eerlijk te zijn is dat weer een marketing truck. Viscose wordt gemaakt van cellulose. Nagenoeg alle plantaardige materialen bevatten cellulose. Mijns inziens is het dus veel beter voor het milieu en voor je portemonnee om Viscose te maken van oude katoenen kleding, kranten of oud hout. Viscose voert vocht beter af en houdt je warmer dan gewoon katoen.
    Laatst bewerkt: 9 nov 2017
  3. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Als het koud is draag ik eigenlijk altijd het volgende:
    Merino leggings & Merino longsleeve baselayers van Icebreaker (200den lightweight of 260den midweight).
    Hierover mijn marathon pak.
    Snijvaste enkel-/scheenbeschermers, snijvaste waterafstotende handschoenen & een helm.
    Indien nodig, een waterafstotend (niet waterdicht!) jasje met windstopper.
    Indien nodig, merino liners in mijn handschoenen.
    Indien nodig, een buff

    Dit werkt voor mij prima en is zeer comfortabel, zelfs bij grote temperatuurwisselingen van -20 tot +5.
  4. vbuiten

    vbuiten Member

    Hoi.
    Afgelopen januari heb ik voor het eerst de alternatieve elfstedentocht gereden. De kleding was wel een dingetje waar ik mij druk over maakte. Verschillende "ouwe cracks" gaven de tips om geen katoen als eerste laag te gebruiken.. ook niet als 2e
    In de voorbereiding heb ik het wel geprobeerd. Helemaal niks.. je wordt nat en koud.
    Zelf rijd ik met een mesh ondershirt met een windstopper van craft daarover. Een skipully en als laatste mijn schaatsjack van de club.
    Bij de start was het -18. Maar ik heb het niet koud gehad. Het gaat er om dat je zweet afgevoerd wordt door je kleding en niet opgenomen. Katoen neemt wel vocht op dus is niet geschikt, zeker niet als 1e laag.
    Trouwens wel een zemenlap in de broek gedaan, was ook wel fijn
    Succes!
  5. VVA

    VVA Member

    Katoen neemt vocht op en gaat dus koud en nat aanvoelen op de huid en zorgt dat je te ver afkoelt. Slechte keus.
    Als eerste laag altijd een vocht transporterende kunstof vezel gebruiken die zelf droog blijft en daardoor een isolerende luchtlaag op de huid vormt, die onderkoeling voorkomt. Persoonlijk draag ik als eerste laag altijd X-Bionic compressie ondergoed en daarover mijn schaats salopet, een skipully en mijn schaatsjack. Als het erg koud is draag ik als tussenlaag nog een extra set Merino wollen ondergoed. Katoen probeer ik zoveel mogelijk te vermijden omdat het nat wordt en blijft. Absoluut ongeschikt bij inspanning! Als extra bescherming tegen te koude genitalien draag ik een Craft onderbroek met een windstopper voorkant.
    En natuurlijk een muts én helm en uiteraard handschoen en onderhandschoenen.

Deel Deze Pagina