ISU World Cup #4 2017/2018 SLC

Discussie in 'Lange baan' gestart door strawbale, 4 dec 2017.

  1. JeedeBee

    JeedeBee Member

    Daarnaast is de World Cup niet alleen een selectiewedstrijd voor de OS. Formeel is het een wedstrijdenreeks op zich.
  2. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Zelf als zou je het kunnen uitrekenen, wat niet kan (haal je de tijden van #4 en #5 eruit en schuif je de punten door? als #4 en #5 niet hadden meegedaan waren er dan 2 B-groep rijd(st)ers bij gekomen; hadden die dezelfde tijd gereden? etc etc), dan nog is dat voor mij niet een bewijs van wel/niet spijkers op laag water zoeken. Die 'overtallige" rijd(st)ers beïnvloeden kwalitatief het systeem, de doorstroming van B naar A-groep, en daarmee de OS-selectie. Daar vind ik een OS te belangrijk voor.
  3. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Maar de extra rijders zijn voor iedereen gelijk. Zeker in combinatie met de tijdssnelsten zorgt het er echt wel voor dat de besten zich plaatsen. Hooguit 1 of 2 die op de grens zitten die omgewisseld worden, maar dat krijg je ook bij schaatsers die net top zijn in Heerenveen en Stavanger en minder in Calgary en SLC. Een 100% waterdicht systeem is niet te maken, maar ze hebben wel een eerlijk systeem gemaakt: het is voor iedereen gelijk. Juist ook dankzij die vervangers die mogen worden opgeroepen. Ter Mors had nooit naar Amerika/Canada gegaan en Wüst nooit naar SLC. Zonder vervangers krijg je in de laatste world cups dus alleen maar minder tegenstanders, stel dat je dan net verkouden bent...
  4. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Marrit Leenstra loopt natuurlijk mee met de Italianen en voor Italië geldt dat ze vooral moeten pieken tijdens de WB's (zeker in Noord-Amerika) om zoveel mogelijk startplekken op de Olympische Spelen te veroveren. Wie die plekken uiteindelijk op gaat vullen is daar veel minder een issue dan in Nederland lijkt me zo.

    Verder sluit ik me aan bij de mensen die niet zo goed snappen waar @strawbale zich druk om maakt. Als er op een afstand 32 vrouwen naar de Spelen mogen, dan zitten daar sowieso 3 Japansen en 3 Nederlandsen en 3 Russinnen bij of die nou hun A- of hun B-selectie naar de world cup sturen. Voor de andere landen zijn er dan nog 23 plaatsen over. Wat mij betreft is het logisch dat het deelnemersaantal voor een Wereldbeker-wedstrijd hoger ligt dan voor een WK/OS, de WB is de wedstrijd waarin veel schaatsers een kans krijgen om zich internationaal te meten, bij de WK en de OS gaat het erom dat de meeste deelnemers een kansje hebben op een goede klassering (wat door de natuur van het schaatsen - afgezien van de massastart) altijd met iets meer korreltjes zout moet worden genomen dan bij sommige andere sporten).
  5. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Gelukkig snap ik zelf wel waarom het relevant is (en maak ik mij overigens geenszins druk).
  6. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Als het op een afstand gaat tussen twee eenzame exoten (zeg Saskia Alusalu uit Estland en Gemma Cooper uit Groot-Brittannië) of ze zich plaatsen voor het EK, of WK, of de OS. Hoe is het voor hen dan oneerlijk of ze 22e en 23e worden ver achter Ireen Wüst en Antoinette de Jong of 22e en 23e ver achter Reina Anema en Carlijn Achtereekte? Of 20e en 21e als alle vier de vrouwen niet meedoen of 24e en 25e als alle vier de Nederlandse vrouwen mee zouden mogen doen? Uiteindelijk gaat het onderlinge duel toch tussen Alusalu en Cooper?
  7. Mey

    Mey Well-Known Member

    Lees je nou gewoon mijn reactie niet, of begrijp je hem niet? Dit klopt dus gewoon niet. Dan zal ik maar een voorbeeld geven. Stel je haalt de nummers 9 en 10 eruit. Dan wordt nummer 11 nummer 9 en nummer 20 nummer 18. De eerste krijgt er zeven punten bij, de tweede drie. Dat kan dus voor veranderingen in de totaalranglijst zorgen.
  8. Mey

    Mey Well-Known Member

    Natuurlijk kun je het bij benadering wel uitrekenen. Zoals je het zelf voorstelt kun je iig bij benadering een idee krijgen. Hoeft geen exacte wetenschap te zijn, maar dan heb je iig een idee. Als je mensen wilt overtuigen van je gelijk moet je met meer komen dan een klacht. Je zult het verder moeten uitwerken.
  9. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    De deelname van meer dan drie rijd(st)ers uit 1 land plus de optie om ook nog eens meerdere rijd(st)ers te wisselen/vervangen tijdens een kwalificatiereeks (van, in dit geval, de OS en dmv 4 WC's) heeft zowel een kwalitatieve als (niet goed te berekenen) kwantitative invloed op de uitkomst van, met name, de onderste regionen van de kanshebbers. I rest my case.
  10. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Ik hoef helemaal geen "gelijk". Ik meld(de) mijn kanttekeningen. That's all.
    BTW: geen van de reacties heeft mij overigens van het "ongelijk" van die, met name kwalitative, kanttekeningen overtuigd.
  11. Sidekick

    Sidekick Well-Known Member

    Een rekenvoorbeeldje:
    Schaatser A: 2x een 6e plaats in de B-groep: 2x11=22 punten.
    Schaatser B: 2x een 7e plaats in de B-groep: 2x9=18 punten.

    Nu in SLC met 1 (Nederlandse) subtopper minder en Schaatser A met een iets mindere dag
    Schaatser A: 6e plaats B-groep: 11 punten.
    Schaatser B: 5e plaats B-groep: 15 punten.

    Schaatser A was 2 keer beter en had meer punten gehad als de andere subtopper 'gewoon' top 5 had geschaatst.

    Andere situatie, nu niet met hele kleine verschillen:
    Schaatser A had pech in de eerste worldcups en moet veel punten goedmaken op schaatser B. Zelfs als Schaatser A veel sterker is, als er niet genoeg subtoppers tussen schaatser A en B zitten, pakt B genoeg punten om voor te blijven. Dit terwijl in de eerste worldcups wel die subtoppers zaten waardoor B veel meer punten dan A kon pakken.

    Je kan je niet onttrekken uit een kwalificatiestrijd, want daarmee kan je de strijd ook beinvloeden. Kortom, afzeggingen/reserves moet je volledig los zien van een afweging over competitievervalsing.
  12. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Ja, en de deelname van de nummers 2, 3 en 4 van Engeland/Spanje/Duitsland heeft gevolgen op de kansen van Feyenoord in de Champions League.

    Volgens mij is je kritiek niet per se gericht op de huidige situatie omtrent wie er naar Salt Lake gaan en wie niet maar meer fundamenteel dat je vindt dat er teveel Nederlanders aan de Wereldbeker mogen meedoen. Ik denk dat het zeker bij de Wereldbeker een compromis is tussen de strakke 3-per-land op een EK/WK/OS en gewoon dat je wil dat op een Wereldbeker een groot breed sterk deelnemersveld start. Bij sommige wintersporten mogen de toplanden 6 of 7 deelnemers mee laten doen, daar is ook wel iets voor te zeggen, omdat de nummer 7 van Nederland op sommige afstanden nog altijd een redelijk kans heeft om een mooie prestatie neer te zetten. Tegelijkertijd moet je de kleinere landen iets bevoordelen in verband met de ongelijke achtergrond (Nederland met top-ijsbanen, top-trainers, top-schaatswinkels tegenover Roemenië/Mongolië/Argentinië/etc. met weinig banen, trainers, experts etc.)
    Duif vindt dit leuk.
  13. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Niet alleen volgens jou - lezen helpt, zie (o.a.) #9
  14. AIAIAI

    AIAIAI Active Member

    Krijg je dit soort punten-veranderingen ook niet bij een DQ, een late afzegging, een val etc. van een andere rijder uit het veld?
    Hakkie2 vindt dit leuk.
  15. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Je zou ook kunnen zeggen dat het systeem Nederland juist benadeelt. Estland mag alle (redelijk) goede schaatsers die ze hebben (namelijk Marten Liiv en Saskia Alusalu) naar de Wereldbeker sturen. Nederland zou op sommige afstanden wel 20 schaatsers kunnen sturen die de limiettijden gehaald hebben, maar Nederland mag er maar 5 sturen.
    Duif vindt dit leuk.
  16. Mey

    Mey Well-Known Member

    tsja, hoe kun je jezelf in 2 zinnen tegenspreken. Je hoeft geen gelijk te hebben maar vind het wel heel belangrijk te benadrukken dat de andere reacties je gelijk niet ontkrachten. Maar goed als je het niet aandurft om het uit te rekenen, of er gewoon geen tijd in wilt steken moet je niet verbaast dat je een beetje in je eigen gelijk verzand.
  17. AIAIAI

    AIAIAI Active Member

  18. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Goed lezen, Mey, geldt ook voor jou:
    "BTW: geen van de reacties heeft mij overigens van het "ongelijk" van die, met name kwalitatieve, kanttekeningen overtuigd.
    Als die jou of anderen wel overtuigd hebben, prima - mij niet. Ik heb geen enkele moeite met 'to agree to disagree'.
  19. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Haha, en geen massastart.... Zal wel een foutje zijn.
    Overigens staat er voor woensdag nog een officiële ISU-goedgekeurde wedstrijd op het programma in SLC. Ik neem aan opdat niet-WB-deelnemers dan limiettijden kunnen rijden. Of...... gaan we daar een aanval doen op het 3000-meter-wereldrecord....
    EenBrabander vindt dit leuk.
  20. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ja, dat is leuk, zo'n voorbeeld, maar uiteindelijk had schaatser A het nog steeds volledig zelf in handen in SLC. Ook door een val, DQ of wat dan ook kunnen deze scenarios plaatsvinden.
    Je hebt nou eenmaal niet alles in de hand als het gaat om je tegenstanders: er kunnen DQs volgen, men kan vallen, en tegenstanders kunnen thuisblijven. Dat zijn allemaal factoren waar je als schaatser niks aan kan veranderen. Waar je wel invloed op hebt? Harder schaatsen dan je voornaamste tegenstander op het moment dat het er toe doet. That's it.
    JeedeBee en Hakkie2 vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina