Schaatsen slijpen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Sjoerd, 24 nov 2004.

  1. Lieke

    Lieke New Member

    is het erg duur?
  2. Klapmuts

    Klapmuts New Member

    Wij hebben er een thuis. Ik weet niet hoe duur hij was. Ik gebruik hem niet. Ik ben er niet zo'n fan van. Als je met zo'n diamantsteen werkt zou je misschien kunnen overwegen om na te laten gaan of de stenen recht staan. Bij die van ons staat alleen grof goed.
  3. rovar

    rovar New Member

    d8 iets van 80 euri. ik zie er het nut niet van in: scherp is scherp he. het enige voordeel is dat ze niet breken of uithollen. er is mij nog nooit een steen gebroken, en als 'ie te veel uitholt ga ik er met slijpkorrels tegenaan.
  4. coen

    coen New Member

    Ik houd het wel lekker bij de old school steentjes! Die kun je tenmiste zelf vlakken en grover danwel fijner maken! Diamanten zijn voor op sieraden!
  5. allard

    allard Active Member

    Ik heb trouwens laatst bij Lindenholz extra stickertjes voor op de polijstdriehoek gevonden. Ze hadden niet alleen de gewone blauw,groen,roze papiertjes, maar ze hadden ook in allerlei andere kleuren, en er stond onder wat voor een structuur ze hadden.
    Ze hadden dus allerlei papiertjes die heel wat fijner zouden polijsten dan de roze kant van de standaarddriehoek.

    Nu mijn vraag: Heeft iemand ze al eens geprobeerd. :twisted:
    En: Zou het echt beter polijsten, en het resultaat van een echte polijststeen benaderen?
  6. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Als je daar weer binnenkomt mag je wel setje voor me meenemen ;)
  7. allard

    allard Active Member

    Als je dat echt wilt kan ik dat wel doen. Ik moet binnenkort toch langs om m'n nieuwe schaatsen op te halen,en ik was van plan dan gelijk een extra driehoek, en drie van die fijnere stickers meenemen voor op de oude driehoek.
  8. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Ja wil het echt wel :) Ik hou wel van een experimentje. Kunnen we beiden de resultaten hier plaatsen.
  9. rovar

    rovar New Member

    Na het polijsten met de standaard driehoek (blauw, groen, roze) zie ik nooit groeven meer en is het oppervlak al zo glad als een spiegel, dus ben ik benieuwd of de (betere) resultaten van jullie meetbaar zijn :wink:

    Heeft er trouwens iemand (goede) ervaringen met de Burr-master? Heb 'm net aangeschaft, nog niet gebruikt, maar wil weten wat ik ervan kan verwachten.
  10. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Die groeven zie ik al nauwelijks meer na het natslijpen ;)
  11. allard

    allard Active Member

    Ik heb al 2 jaar een burrmaster. Het standaardsteentje slijpt de braam er wel goed vanaf, maar dat duurt wat lang vind ik.
    Ik heb laatst een vervangingssteentje gekregen van iemand in kardinge. Deze is veel harder, en slijpt de braam er ongeveer in 1 keer vanaf.Stukken beter.

    Ik heb ze alleen nergens los te koop gezien...
  12. Krijn

    Krijn Member

    de burr master is op zich handig, je moet alleen wel oppassen dat je de braam niet "omvouwt". Dat heb ik dus een keer gehad en dan kom je geen bocht meer door. Nu heb ik hem altijd in mijn tas zitten voor het geval dat...tijdens het slijpen gebruik ik hem niet meer.
  13. allard

    allard Active Member

    Ik ben vandaag bij lindenholz geweest.

    Het klopte dat ze andere velletjes voor de driehoek erbij hadden. De verschillen waren alleen niet zo overweldigend groot:
    Standaard heeft de driehoek velletjes van 40,30 en 3 mµ (geeftde fijnheid aan, voor hen die zich er nog niet in verdiept hebben).
    Lindenholz heeft nu een stuk of zes, zeven verschillende liggen, met waardes tussen de 40 en de 0.3 mµ, waarvan de fijnste 2 de 0.3 en de 3 mµ zijn.
    Er is dus maar 1 fijnere strook te koop, en de rest van de nieuwe stroken is om het grote gat tussen 30 en 3 mµ op te vullen.
    Je kan trouwens wel een verschil voelen tussen de 3 en de 0.3 mµ. De 0.3 voelt duidelijk gladder aan: net fotopapier (tip voor de genen die houden van expirimenteren: probeer eens fotopapier :twisted:).
  14. Krijn

    Krijn Member

    kom je dus toch gewoon op de ouderwetse manier uit...pak de zaterdagkrant met veel inkt....en polijsten maar...
  15. Hobbyist

    Hobbyist New Member

    Volgens mij heb ik het standaardmodel Vikingtafel (via Marktplaats) van HJ overgenomen!! Bovengenoemde info is mij toen niet medegedeeld!, ahum. Echter ik gebruik de tafel nog steeds.
  16. Acro

    Acro New Member

    Je krijgt hem er goed goed scherp mee, maar als je gewoon een foss steen eroverheen jast en daarna met de oliesteen dan glij je ook weer als een jekko 8)
  17. rovar

    rovar New Member

    ik hoorde laatst dat er iets mis is met de foss-stenen. foss heeft ze teruggehaald naar de fabriek. heb toen maar een viking-steen aangeschaft.

    sinds dit seizoen gebruik ik de joha-pro slijptafel i.c.m. een viking-steen en de burr-master om af te bramen en ik kan je zeggen dat ik nog nooit zo veel grip in de bochten gehad heb!
  18. Acro

    Acro New Member

    Zover ik weet is er niks mee, ik slijp op een rapstafel. Die is opzich wel vrij groot en niet makkelijk om mee te nemen maar hij staat wel lekker stabiel en slijpt perfect.
  19. Flurie

    Flurie New Member

    Mijn vader heeft een diamant braamsteen gekocht, maar na een aantal keer gebruiken ben ik er niet weg van. Ik blijf oneffenheden voelen na het bramen en afwerken (polijsten etc.)

    Ik slijp en braam dus gewoon weer op de ouderwetse manier, welliswaar met verschillende stenen en polijstmaterialen, maar niet meer met een diamant.
  20. Hank

    Hank New Member

    Op www.jeugdschaatsen.nl staat onder "materiaal"een uitgebreide toelichting over het schaatsen slijpen met alles wat daarbij komt kijken.

Deel Deze Pagina