Rijden schaatsers te weinig wedstrijden?

Discussie in 'Lange baan' gestart door G1ant, 16 dec 2015.

  1. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    En in de B-groep kun je weer veel minder punten verdienen dan in de A-groep, dus dan zou je hem nog een keer moeten winnen en daarna een hoge klassering in de A-groep halen om in de A-groep te mogen blijven.
  2. brabantsneutje

    brabantsneutje Active Member

    Of top 6(?) in de A-groep rijden (plaatsing is in volgorde: Wildcards,eerste zes laatste wedstrijd A-groep, eerste 3 B-groep laatste wedstrijd, worldcup stand).
  3. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Less is minder zichtbaarheid voor eventuele sponsors, minder geld en minder supporters. Maar blijkbaar willen sommige 'schaatsfans' hier dat.
    Je kunt ook naar 1 schaatswedstrijd per 4 jaar, aangezien less more is?


    @Jeronimo1: ik zeg ook zeker niet dat het perfect is wat ik zeg. Ik opper alleen een idee om misschien het schaatsen uit het dal te trekken. Andere ideeën waardoor er niet meer in volledig lege hallen geschaatst wordt in een circuit zonder sponsor zijn ook welkom. Dat extra element zoeken zou ook wel mooi zijn, al zou het WB klassement dat 'extra element' moeten zijn, toch?


    Die stadions moeten voller, anders dan is het op een gegeven moment gewoon afgelopen. Klaar. Voor eeuwig verdwenen. Alleen nog wedstrijden in Heerenveen, Enschede en de rest van Nederland. Schaatsen een sport als veldrijden. Ik kan me namelijk zelf heel goed voorstellen dat banen die nu nog open zijn in het buitenland op een gegeven moment (kan nog jaren weg zijn) op zoek gaan naar wat anders, zo'n WB dit jaar in Salt Lake City zonder supporters kan onmogelijk winstgevend zijn voor die hal...
  4. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Mensen moeten schaatsers kennen. Er is al zo vaak gezegd dat er meer Nederlanders dan Amerikanen zijn die Bowe of Mantia kennen. Dát is het probleem. Er zijn genoeg zeges voor buitenlanders, maar dat moet ook bekendheid krijgen. Canadezen moeten van al hun sprinters weten, Japanse mensen moeten erachter komen dat er ook schaatsafstanden langer dan 500 meter zijn en Russische sportfans moeten horen van Pavel, Ruslan, Aleksey, Olga, Natalya, die andere Olga en Denis.

    Ik ben absoluut NIET voor inkrimping van de A-groep, of voor iets met finales à la shorttrack. Het leuke is bij schaatsen dat iemand vanuit rit 1 zomaar kan winnen. Met een kleine A-groep werk je een kleine wereldtop in de hand.

    Nog een idee voor de world cup: een world cup allround.
    Zoiets als dit:
    WC1 500m/v
    WC2 5000m 3000v
    WC3 1500m 1500v
    WC4 10000m 5000v
    Dit wordt dan in het programma gepast, en er wordt een klassement zoals in een allroundtoernooi gemaakt over de vier afstanden. De eerste zoveel krijgen een WK-allround-ticket, en de top-3 ook een gunstigere loting op dat toernooi. Vanzelfsprekend mogen landen extra deelnemers inzenden voor de bepaalde afstanden bij dit klassement, Kramer gaat geen 500m rijden normaal gesproken... Bij deze opzet moet je als sporter wel aanwezig zijn bij alle world cups. En degenen die bij bv. WC2 de 5 km zien, willen vast ook weten hoe het afloopt over de resterende afstanden, en wie de week ervoor de 500m won.
  5. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Ik ben eigenlijk wel voor een kleinere A-groep. Gewoon 12 man voor de 500 t/m 1500m. Op de 3/5 km stel ik 10 man voor en op de 5/10 km denk ik dat 8 man het beste is (zoals op een EK of WK Allround). Misschien is een B-groep voor de TP ook geen slecht idee en zouden er maar 6 teams moeten strijden voor de winst in de A-groep. Niemand wordt blij van de kansloze race Oostenrijk - Zwitserland.

    Ook pleit ik voor een andere puntentelling: 100-90-80-70-60-50-40-30-20-10-5 ipv 100-80-70 etc. Dat houdt het klassement spannender.

    Zie hier de ingrediënten voor een drastisch ingekort programma zonder dweilpauzes tijdens de afstanden zelf. De twee 500 meters worden in 20 minuten afgemaakt, de 1000 meter zit erop na ongeveer 10 minuten en de 1500 meter is binnen een kwartiertje klaar. Drie ritten TP is ook binnen het kwartier gebeurd en 5 ritten 3 kilometer is binnen een half uurtje klaar. De 5 km duurt nog geen drie kwartier en 4 ritten 10 km is ook nog te overzien (ongeveer een uur).

    Een dagje World Cup in Heerenveen (vrijdag) zag er als volgt uit:
    15.55U 3000M DAMES (A-DIVISIE)
    17.00U 1E 500M DAMES (A-DIVISIE)
    17.20U 1E 500M HEREN (A-DIVISIE)
    18.10U TEAM PURSUIT HEREN
    19.20u Team Sprint Dames en Heren
    20.00u Einde wedstrijdprogramma

    Met de verkorte A-groepen kan het allemaal veel sneller:
    15.55U 3000M DAMES (A-DIVISIE)
    16.45U 1E 500M DAMES (A-DIVISIE) --> GEEN DWEIL
    16.55U 1E 500M HEREN (A-DIVISIE)
    17.25U TEAM PURSUIT HEREN
    18.00u Team Sprint Dames en Heren
    18.20u Einde wedstrijdprogramma

    Dat is toch 1:40u korter dan nu het geval is. En dan zie je 6 afstanden (als je TS Dames en Heren apart rekent).

    Dan pak ik nog even een andere hele lange wedstrijddag erbij: de dag van de 10 km in SLC:

    Oorspronkelijke programma:
    13.00 10000M Heren (A-DIVISIE)
    15.06 2E 500M DAMES (A-DIVISIE)
    15.31 1000M Heren (A-DIVISIE)
    16.16 1500M Dames (A-DIVISIE)

    Programma met verkorte A-groepen
    13.00 10000M Heren (A-DIVISIE)
    14.20 2E 500M DAMES (A-DIVISIE)
    14.50 1000M Heren (A-DIVISIE)
    15.20 1500M Dames (A-DIVISIE)

    Dat is bijna een uur winst! Op vier afstanden. Een programma van zo'n 3,5 uur ingekort tot ongeveer 2,5 uur. En dat is met de monsterafstand die de 10 km heet.
    Hakkie2 vindt dit leuk.
  6. Duif

    Duif Well-Known Member

    Hoe kleiner je de A groep maakt hoe groter de kans dat er iemand in de B groep wint die sneller is dan de A groep winnaar. Zoals laatst Kleibeuker tov Sablikova. Wil je daar dan naar toe ? Dat maakt de schaatssport niet bepaald geloofwaardig en ook de gemiddelde toeschouwer heeft er niets aan want die moet betalen voor een wedstrijd waarin hij of zij misschien niet eens de beste schaats(t)er van de dag op een afstand te zien krijgen. En als ik met dit voorstel een wedstrijd in Heerenveen wil zien, zit ik vanuit Zuid-Holland dus langer in de auto dan in het stadion. Dat zou voor mij juist een reden zijn om niet te gaan.
    Tsuki, leenstrafan en EenBrabander vinden dit leuk.
  7. brabantsneutje

    brabantsneutje Active Member

    maar dan kun je de enorme (anderhalf uur ofzo) pauze toch tussen de A en de B-groep uithalen zodat het voor diegene die naar het stadion gaan interessant is om ook te kijken.
    Elina en EenBrabander vinden dit leuk.
  8. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Dat gaat over jou, een superfan uit Nederland. Maar denk nou eens niet vanuit de Nederlandse fans, maar vanuit de Amerikaanse, Duitse en Chinese potentiële fans. Hoe krijgen we de hallen die niet in Heerenveen staan vol?

    Heerenveen is het probleem niet, al loopt dat ook langzaam leeg (en dat ook waarschijnlijk wegens een veel te lang en langzaam programma).
    kritischkijker24 vindt dit leuk.
  9. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    De situatie Kleibeuker-Sablikova ontstond doordat Kleibeuker zich bij de KNSB Cup alleen plaatste voor de 5 km en niet voor de 3 km. Aangezien het klassement over beide afstanden wordt opgesteld, had ze in SLC 0 punten in het klassement en moest ze dus noodgedwongen starten in de B-groep.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  10. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    Ik heb het al 100x gezegd : het probleem zit hem niet zozeer in NL!!
    Wij NLders blijven toch wel komen , daarom moet je zo n vraag ook niet stellen op een forum vol superfans want die ontkennen al jaren alle problemen
    Maar stel deze vraag eens op een ander (jongeren) forum en je krijgt een objectief antwoord

    Namelijk dat het gros van de (jonge) kijkers schaatsen saai vindt , zij geen idee hebben wat het nu eigenlijk is en hoe het werkt , hoe leg je jongeren (of Amerikanen , Canadezen, Chinezen etc ) uit dat je moet tellen en rekenen en alles op een schrijfblok bij moet houden en dat niet degene die het eerste over de streep is wint maar diegene die het snelste heeft gereden en dat het zelfs bestaat dat je olym goud kan winnen door op de 500m 2x tweede te worden . Dat is niet uit te leggen aan buitenlanders en/of jongeren

    Schaatsen is blijven steken in de jaren 50 en de meeste fans die stammen uit dezelfde tijd . Geen wonder dat schaatsen hopeloos is vergrijsd

    Om in het buitenland de schaatshallen ook vol te krijgen moet schaatsen simpeler worden , zodat ook de niet schaatsfans het nut er van gaan inzien
    Quarantenove vindt dit leuk.
  11. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Nee, niet in het programma inpassen. Dat maakt het allemaal nog meer en nog ingewikkelder in 1 weekend. Gewoon een aparte wereldbekerwedstrijd met alleen allround. En dat kan goed, als we méér wedstrijden wereldbekerstatus geven. Dan kun je namelijk afwisselen.

    Nog wat ideeën:
    - Ik ben er voor om te dweilen na elk onderdeel, en dus niet tijdens een onderdeel. Dat betekent dat wat mij betreft het aantal deelnemers in de A-groep meer mag variëren dan nu het geval is.
    Dus 20 ritten 500m, 16 ritten 1000m, 12 ritten 1500m, 8 ritten 3000m, 6 ritten 5000m, 3 ritten 10000m zou toch moeten kunnen.

    - De B-rijders rijden op donderdag en vrijdag hun ritten, en de besten mogen op zaterdag en zondag in de A-groep starten. Daarmee wordt de B-groep een kwalificatie-race. We zouden er zelfs voor kunnen kiezen dat er per land maximaal 3 rechtstreeks geplaatst zijn en dat voor de toplanden overige 2 zich via de kwalificatie moeten plaatsen. Waarbij de toplanden misschien wel 4 mogen opstellen in de kwalificatie.

    - Zoals Kritischkijker al opmerkte, het probleem zit vooral in het buitenland. Daar is de basis al weggevallen, of hard aan het wegvallen. Het langebaanschaatsen wordt nog gestut, doordat inliners het ijs opgaan, of een shorttracker die (af en toe) overkomt. Maar ik denk niet dat dat komt, omdat langebaanschaatsen te moeilijk is. Een sport is populair als er gewonnen wordt. Als je wint, heb je vrienden. Darts is natuurlijk veel saaier, maar zodra een Nederlander wint....
    Probleem is dat langebaanschaatsen een veel te dure en te elitaire sport is. Je hebt immers kunstijs nodig, en eigenlijk ook al overdekt. Op een baan met een rare afmeting die je verder nergens voor kunt gebruiken. En er zijn geen regionale toernooien, dat betekent dat je als internationaal wil, je alleen op de Wereldbeker terecht kunt. En daar moet je een limiet voor rijden, en dat betekent dat je in het najaar je schaatsers naar Calgary of zo moet sturen. Waarmee je kleine budget op is.

    - Daarbij is schaatsen erg voorspelbaar. Juist omdat alles steeds "eerlijker" moet, worden verrassingen zeldzamer.

    Dus: meer wedstrijden, zodat kleinere landen meer mogelijkheden hebben om zelf races te organiseren, zelf races te winnen. En dus liefst ook buiten, zodat we meer verrassingen krijgen. Dat is vast een keertje heel sneu, maar omdat er in dit plan zo veel wedstrijden zijn, kun je dat gerust ergens anders compenseren. Juist omdat er zo weinig wedstrijden zijn, kan een misslag of valpartij je hele seizoen in de war schoppen.
  12. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Dat is maar de vraag. Hoe langer het programma, hoe groter de kans dat mensen afhaken. Er zijn namelijk ook nog andere activiteiten die je op een dag wilt/moet doen. En als je iets gedeeltelijk moet missen dan heb je toch de neiging om het volledig te laten zitten. Daarom ben ik voor een compact programma met veel kwaliteit. Wat dat betreft is het idee van de afgelopen jaren om een wereldbekerdag te beginnen met de 5000 meter verstandig. Eén van de weinige goede ideeën van de ISU...
  13. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Waar heb je mij zien pleiten voor het verlengen van de schaatsdag? Ik pleit alleen voor het schrappen van al die onzinnige ritten tussen de nummer 17 en 18 of nummer 21 en 23. Niet interessant. Ik zie hierboven @Mjosaman nog steeds pleiten voor 20!!! ritten op de 500m. Welk publiek zit er op de nummer 36 tegen de nummer 39 te wachten?

    En als je dan zwaar snijdt, zou je om nog steeds 3 dagen te vullen er voor kunnen kiezen de toppers wat vaker te laten rijden. Liever een 2e keer of 3e keer Davis-Nuis, dan 20! ritten met mensen die de top 20 niet halen...
  14. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Leuk Davis tegen Nuis die 1:52 en 1:53 rijden op de 1500.
  15. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Ja, daar heb ik dus totaal geen moeite mee. Al rijden ze buiten in de sneeuw 1:58. De snelste wint, de tijd doet er dan niet echt toe.
    Maar ik denk dat er nauwelijks invloed is, er worden genoeg PRs gereden op de 1500 tijdens allroundtoernooien.
  16. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Voor jou doet de tijd er niet toe, voor mij wel. Dat er PR's gereden worden op de 1500 meter bij allroundtoernooien is natuurlijk niet vreemd. Dat komt omdat de 1500 meter altijd de eerste afstand van de dag is op een allroundtoernooi. Daarnaast ben ik benieuwd wat je wilt doen met bijvoorbeeld de 500 meter voor mannen, waar momenteel vrijwel de volledige A-divisie een reële kans heeft op podium. Mogen er daar ook maar 8 à 10 van meedoen?
  17. Duif

    Duif Well-Known Member

    Schaatsen en tijd zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe sneller, hoe mooier. Nuis-Davis die net wel/net niet een WR rijden op de 1500m is toch veel aantrekkelijker dan een hopeloze 1.58 ? Snap niet dat jij dat niet ziet. Met een WR haalt schaatsen de internationale pers. Met 1.58 op de 1500 of een tijd boven de 15 min op de 10km helemaal niet. Bovendien, jij wil toch ook kortere programma's ? Dan kan het maar beter zo hard mogelijk gaan, is het ook eerder afgelopen...
    Svenfan1 en EenBrabander vinden dit leuk.
  18. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Als dat de kern van het probleem is hoe krijg je het dan voor elkaar dat jongeren het ook begrijpen en het leuk gaan vinden? Kan je ze überhaupt nog interesseren?

    Is het sowieso erg dat de belangstelling tanende is? Komt dat voor een groot deel ook niet door de belachelijke prijzen? Ga eens met een gezin kijken en je bent 80 euro kwijt, exclusief kosten voor eten en drinken. Wordt dat niet een beetje duur? Zou de redding van het schaatsen niet zijn dat de commercialisering er voor een groot deel af gaat en er weer voor een paar euro wedstrijden te zien zijn (overal door het land)?

    Geef je het schaatsen voor een paar euro weer aan de mensen en worden jongeren dan weer enthousiast als ze overal het schaatsen kunnen zien? Waarom worden evenementen als de Utrecht City Bokaal, Holland Cup ed totaal niet gepromoot? Er is totaal geen publiek te vinden. Normaal starten er wel wat toppers.
  19. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Hier blijkt weer dat sommigen echt alleen aan Nederland kunnen denken... Overal door het land zou overal door Europa, Azië en Noord-Amerika moeten zijn...
    EenBrabander vindt dit leuk.
  20. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik weet het niet, hoe sneller hoe mooier. Het mooiste toernooi dat ik ooit heb gezien is het WK Allround 2001. Geen bijzondere tijden, wel bijzondere sport.

Deel Deze Pagina