Rijden schaatsers te weinig wedstrijden?

Discussie in 'Lange baan' gestart door G1ant, 16 dec 2015.

  1. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    loopt schaatsen wel zo slecht? Ik zie schaatsers van 4 continenten op het ijs staan, allen met kanshebbers op olympisch eremetaal. Dat zie ik niet veel andere wintersporten nadoen? Er is op dit moment een sponsorprobleem, maar langs de andere kant verschijnen er meer en meer kwaliteitsvolle hallen in Europa en Azië en niet alleen in Nederland.
    Qua publiek zat er nu zondag best wel veel volk in Thialf, dat om naar schaatsen te kijken in een half afgewerkte hal en zonder de enorme ticketweggeefacties van een aantal jaar geleden, zonder Wust en zonder Kramer. Heb begrepen dat de ticketverkoop voor het NK afstanden ook aardig loopt.

    En gaat inkrimpen er een oplossing voor zijn? Gaan er dan wel meer sponsors en publiek op af komen, wanneer er minder sport te zien is?
    Je gaat je doorsijpeling en ontwikkeling van subtoppers en mindere goden afremmen waardoor je op den duur recht naar veldrittoestanden afstevent.

    en door die zwakkere schaatsers te schrappen van het programma, gaan er zo wél meer toppers meer wereldbekers rijden? Die ruimte die al dan niet vrij komt is het probleem niet, ik denk dat we het eerder moeten zoeken bij wat @Passion-for-Skating schreef
    Laatst bewerkt: 17 dec 2015
    Tsuki, Nogeenbrabo en Asterisk vinden dit leuk.
  2. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Dan wordt langebaanschaatsen dus shorttrack 2.0.
  3. Jeronimo1

    Jeronimo1 Well-Known Member

    Ja de rest ook gelezen en schiet ook zeker niet alles af. Bij Shorttrack is dit inderdaad het geval maar dat is omdat het een systeem is met voorrondes, kwartfinales etc. In mijn ogen voegt het niet zoveel toe om Davis nu in 1 weekend 3x een 1500m te laten rijden. Uiteindelijk zou dan ook niet de beste 1500m rijder winnen maar de beste "3x een 1500m achter elkaar rijder".

    Bij lange afstanden lijkt het me helemal niet wenselijk!

    Daarnaast ben ik echt een voorstander van de B-groep om zo een extra competitie element in te voeren.
    Yuskov vindt dit leuk.
  4. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    [/quote]


    De verantwoordelijkheid ligt in de 1e instantie idd bij de desbetreffende sportbond maar iedereen weet dat ISU niets in lange baan schaatsen ziet en zich er niet voor inzet.
    Het paradepaardje vd ISU is kunstrijden, daarna shortrack en dan pas komt lange baan

    Als de ISU het niet of nauwelijks kan boeien of lange baan uitsterft of niet , dan moeten de rijders zelf in actie komen

    Doen zij niets dan is er over 10 jaar geen lang baan schaatsen meer, dat weet iedereen dus daarom moeten ze de verantwoording nemen en redden wat er te redden valt want van de ISU hoeven ze niets te verwachten
  5. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Dat is natuurlijk niet waar. Dat is pas zo als je meerdere tegelijk in een baan laat en met ritzeges gaat werken. Dat stel ik helemaal niet voor, dus hoe je daar nou weer bij komt?

    Schaatsers kunnen echt wel op vrijdag, zaterdag en zondag een 1500m rijden. Dat drie keer een 10km niet gaat ben ik het mee eens, daar zou je een mouw aan moeten passen.

    Maar geef het publiek nou Davis en Kulizhnikov ipv Michalski in Golubev.
  6. Jeronimo1

    Jeronimo1 Well-Known Member

    Maar waarom 3x een 1500 meter? Tuurlijk kan het. Maar waarom zou je het doen? Dan rijdt Davis straks 3x een 1000m en 3x een 1500m. En kulizhnikov 6x een 500m. Gaan de stadions dan ineens vol zitten?

    Schaatsen is een sport die niet in ieder land populair is. In sommige landen kan het dat worden met goede resultaten en in sommige landen zal het dat nooit worden. Wat mij betreft is de huidige opzet zo slecht nog niet en moet je heel goed nadenken over veranderingen echt verbeteringen zijn. Veranderen moet geen doel op zich worden.

    In mijn ogen is er veel meer winst te behalen door:

    • Betere PR. Het publiek moet de schaatsers kennen, ze moeten favorieten hebben. Nu staat er voor de gemiddelde fan een italiaan in een italiaans pak.
    • Betere weergave op TV. Sluit aan bij het vorige punt. Meer achtergrond gegevens, grafieken, persoonlijke gegevens
    • Meer fun-factor in het stadion: Hoeft niet Shorttrack achterna, maar urenlang in de kou staan wordt (bijna) niemand vrolijk van. Meer entertainment, niet die saaie stadion-speaker, betere schermen in het stadion. Suggesties welkom.
    • Meer buitenijs
    leenstrafan, ZeeKoei en EenBrabander vinden dit leuk.
  7. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    En mijn voorstel sluit dus bij jou aan. Publiek moet schaatsers kennen, dus moet je de bekende schaatsers aan het publiek geven. De nummer 20 van de 1000 gaat nooit iemand kennen. Schotel die het publiek dan ook niet steeds voor. Er zijn veel meer onbekende schaatsers die nooit wat gaan winnen tijdens zo'n wb, ook in de a groep, dan publiekstrekkers. Dat is gewoon de omgekeerde wereld.
  8. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Dan wordt schaatsen een stom consumptieartikel. Je moet meevoelen met de spanning, met het nu of nooit, alles of niets. Dat is nu juist het mooie aan topsport.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  9. brabantsneutje

    brabantsneutje Active Member

    Iets daar tussen in dan?

    Kleinere A-groepen waardoor het programma sneller wordt.
    Geen wild-cards meer voor de A-groep en plaatsing via de vorige worldcup waardoor afmelden heel snel gevolgen heeft.
  10. Nogeenbrabo

    Nogeenbrabo Active Member

    Op zich nog niet zo gek, ik snap af en toe niks van hoe het deelnemersveld van de A-groep nu weer in elkaar steekt. Waarom mocht Bosa onlangs niet in de A-groep rijden, terwijl hij de week ervoor nog keurig tiende was geworden? Als het veld elke week totaal anders is, leer je de schaatsers sowieso niet kennen.
  11. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Datzelfde gold voor Hasegawa.
    Waarschijnlijk heeft zo iemand een keer de B-groep gewonnen (of er top-3 gereden) en mocht hij dan in de A-groep rijden. Daar wordt hij dan misschien wel tiende, maar hij heeft niet genoeg wereldbekerpunten om in de A-groep te blijven en dus zakt hij weer naar de B-groep.
    Rare regel.
  12. Celebithil

    Celebithil Active Member

    Er zijn hier een paar ideeën die het schaatsen aantrekkelijker willen maken door het aantal ritten terug te brengen. Maar momenteel duurt een 500m een kleine 20 minuten (dus 2 minuten per rit), en een 15oom zo'n 30 minuten (minuutje langer schaatsen, even lang tussen ritten). Dit zijn niet ellenlange tijden dat mensen dit niet kunnen uitzitten. Daarnaast kan een televisiezender/kijker altijd nog besluiten om alleen de laatste helft uit te zenden. Het probleem is dat na die 20 minuten schaatsen er meteen 20 minuten dweilen volgt. En dweilen is gewoon saai.

    Voor live-televisie is dit vervelend omdat dit betekent dat hierdoor de schaatsdag lang en onderbroken wordt; voor herhalingen kun je de dweilperiodes eruit knippen. Voor aanwezig publiek is dit natuurlijk ook niet op te lossen.

    Nu moet er wel gedweild worden dus tja. Misschien 2 ijsbanen naast elkaar leggen, zodat ze om en om gebruikt kunnen worden? Ook kun je de heren- en damesworldcups op verschillende locaties plannen, en de timing zo maken dat de heren rijden als ze bij de dames dweilen en andersom. Dat is in elk geval voor televisie een oplossing.
  13. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Dat gedweil is inderdaad erg storend. In Heerenveen werd er zelfs na 10 ritjes 500 meter al weer gedweild. Bij de andere wereldbekers reden mannen en vrouwen de 500 meter achter elkaar zonder dweil. En zo zou het moeten zijn.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  14. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    wat wel leuk was: de mass starts heren en vrouwen A en B hebben ze gewoon allevier zonder dweilen achter elkaar gereden
  15. brabantsneutje

    brabantsneutje Active Member

    Nee het gaat er volgens mij niet om dat het te lang duurt maar dat het te verspreid is. er is de hele middag schaatsen en het gros van het publiek interesseren alleen de laatste ritten van iedere afstand. Hier zitten door dweilen enorme tijden tussen. Als het programma zo wordt gemaakt dat er een blok zonder dweil is met zowel de dames als de heren van een afstand wordt dit al interessanter. Dit kan onder andere gedaan worden door de A-groepen kleiner te maken. wat over blijft is 2 of drie keer op een dag een blokje schaatsen van 30 a 40 minuten, heel goed uit te zenden en goed te verkopen. dat is tig keer op een dag 20 minuten tot ??? veel moeilijker.

    Maar als ik het goed begrepen heb is door de verbouwing van Thialf het probleem van het heel veel dweilen (in vergelijking met andere banen) voorbij.
  16. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Hier gaat het mij dus onder andere om. Alleen de laatste ritten van een afstand zijn echt interessant voor het publiek. Als je de tijden tussen die laatste ritten echt kunt verkorten door de a groepen te verkleinen (en dan dus automatisch minder dweilen) is dat een enorme winst. En de opengevallen ruimte zou ik dan willen gebruiken om de toppers vaker te laten rijden. Zoals ook bij het shorttrack.


    Zoals @Yuskov zei: dan wordt het een consumptieartikel. En dat is precies de bedoeling van profsport. Het is voor de consumenten, die moeten er van genieten en er voor betalen.
  17. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Het probleem met een te lang en te oninteressant programma speelt niet alleen bij Thialf. Alle andere banen hebben er nog veel meer last van, want daar zit helemaal geen publiek. Alles moet er op gericht zijn om schaatsen weer interessant te maken voor het (niet Nederlandse) publiek en sponsors. Voordat schaatsen net zulke puur Nederlandse folklore is als veldrijden puur Belgische folklore is.
  18. Jeronimo1

    Jeronimo1 Well-Known Member

    Je maakt de vergelijking steeds met shorttrack maar daar zit wel een opbouw in. Wil je de langebaantoppers vaker laten rijden dan moet er ook een extra element in (ik weet nog niet wat). Want nogmaals drie keer Nuis tegen Davis is dat wel spannend voor het publiek. En wanneer heeft iemand dan gewonnen?
    leenstrafan en Yuskov vinden dit leuk.
  19. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member


    Ik ben het met je eens hoor beste Hakkie , maar schaatsen is natuurlijk allang pure hollandse folklore dat roep ik al jaren !
    Om schaatsen voor volgende generaties te behouden zal het eerst populair in andere landen moeten worden , zodat de toernooien niet in angstaanjagend lege stadions wordt gereden maar het overal ter wereld is alsof je in vol thialf rijdt . Het probleem zit namelijk niet zo zeer in Nl want wij blijven toch wel komen , maar hoe krijg je andere landen warm voor onze friese folklore ?
    Helaas de oude schaatslanden van weleer Noorwegen en zo die zijn allang niet meer in schaatsen geïnteresseerd , alleen wij Hollanders denken dat schaatsen groter dan groots is
  20. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Less is more...

Deel Deze Pagina