Wereldkampioenschappen allround 2015, Calgary, 7–8 maart

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 16 feb 2015.

  1. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Ireen Wüst en Martina Sábliková hebben natuurlijk een week meer om uit te rusten, ze hebben immers twee weken geen grote races. Ze kunnen eerder naar Alberta, Canada gaan en hun jetlag verwerken. Ze zullen vrijwel zeker in de laatste dagen van februari of de eerste van maart een of meerdere trainingswedstrijden rijden¹ en zich volledig richten op de Calgary. Trainen op hoogland. Concentreren op de cruciale afstanden 1500 en 3000², het ijs proeven en wereldkampioen willen worden. Dat voordeel lijkt me enorm³.

    Met name bij de dames lijkt het toernooi erg veel op de WK allround van 2011. Ook toen een post-olympisch jaar. Ook toen een WK allround in Calgary. Ook toen waren de favorieten onze Brabantse goudhaas, de Tsjechische spillebeen en een Noord-Amerikaanse sprintster die grote kansen werden toegedicht. De sprintster won 0,8 en 1,8 seconde, verloor 5 en 8 seconde, verloor 0,3 en won 2,4 seconde. Uiteindelijk won Wüst zeer ruim en werd de sprintster alleen maar tweede door een val van Sábliková op de 5000 meter die ondanks die val opstond en brons pakte. Mijn inschatting is dat Ireen en Martina om het goud gaan strijden en dat Heather Richardson (net als Christine Nesbitt toentertijd) het met de overige Nederlandse vrouwen en een mogelijk uitschieter uit moet maken om het brons gaan strijden.

    P.S. Nee ik word niet betaald door Clafis en/of Jillert Anema om hier Heather Richardson uit de favorietenrol te halen.

    Voetnoten:
    1. Ze gaan waarschijnlijk een trainingswedstrijd over 1000 meter rijden om minder informatie aan hun tegenstanders te geven. Mannen rijden vaak 3000 meter, hopelijk melden ze die race van tevoren officieel aan zodat na drie officieuze wereldrecords (van Kramer, Joeskov en Joeskov) het record van Ervik eindelijk officieel aan flardem wordt gereden.
    2. De 1500 en 3000 zijn toch de cruciale afstanden van een allroundtoernooi (1500 en 5000 voor mannen uiteraard). De 500 is voor allrounders simpelweg zo snel mogelijk starten en doorrijden, de slotafstand is altijd kijken wat je over hebt en wat je nog moet bereiken in het klassement.
    3. Volgend jaar is het WK sprint in Seoel en de WK allround in Berlijn. Weer een moeilijke combinatie met slechts één week ertussen.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  2. Taiphon

    Taiphon Member

    Die 6:09:65 leek afgelopen weekend wel erg gemakkelijk te gaan. Als hij deze vorm vasthoudt, dan is een WR op de 5km mogelijk.

    Maar de 10km is de laatste rit van het seizoen, en een zeldzame kans het WR aan te scherpen.

    Vuistregel bij allrounden: 10km = 2 * 5km + 30 sec. 6:05 op de 5km komt dus overeen met 12:40 op de 10km. Dat is niet extreem.

    Bedenk ook, dat Kramer de afgelopen 3 jaar verscheidene van zijn eigen BRs op de 5 en 10km heeft verbeterd. En vorig jaar reed hij met een week tussenpauze tweemaal een 6:04:xx. Hij is tegenwoordig beter, dan hij in 2007 was.
  3. Monique

    Monique Well-Known Member

    In absolute tijd zin is hij idd sneller dan in 2007, maar toen was iedereen langzamer. Qua onoverwinnelijkheid was hij in 2007 echt beter dan nu. Toen had ik altijd het gevoel dat hij nog veel harder had gekund als dat nodig was, nu rijdt hij op de toppen van zijn kunnen.
  4. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Kramer is nu meer een 3 a 5 km rijder. Toen een 5 a 10 km rijder. Het zou mooi zijn als ie voor eem WR gaat, maar ik zie t hem niet halen.
  5. Guusp

    Guusp Active Member

    Dan zal ze op een allround toernooi na een 500 en een 3 km ook wel moe zijn. Wüst en Sablikova zijn dat meer gewend en hebben simpelweg meer duurvermogen. Voeg daarbij het betoog van Leenstrafan en ik geloof gewoon niet dat Richardson het gaat redden.
  6. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Je vergeet de Mosterd-Na-De-Maaltijd-cup in Erfurt! Iemand van ons moet daar ook maar eens topic over openen, ook al is het nog vijf weken.
  7. Guusp

    Guusp Active Member

    Die vuistregel heb ik trouwens nooit begrijpen. Iedere schaatser is anders. Zo'n rekensom pakt bij bijvoorbeeld een Niedziewski natuurlijk heel anders uit dan bij een Bergsma. Anders kon je op een WK afstanden na de 5 km ook de medailles voor de 10 km alvast uitdelen.
    strawbale vindt dit leuk.
  8. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Volgens mij was de top die onder de 6.10 konden rijden toen breder als nu.
    Sven was een week voor zijn 6.03 het wereldrecord kwijt geraakt aan Fabris.
    Ik blijf van mening dat hij toen veeeel sterker was als nu.... Echter veel races op reserve reed. Winnen was genoeg.
  9. Duif

    Duif Well-Known Member

    Dat ben ik met je eens. Hij is veel dieper gegaan en heeft meer roofbouw op zijn lichaam gepleegd in trainingen dan in wedstrijden.
  10. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Kramer nu is beter qua tijden, maar hij moet nu MAX rijden. Vroeger kon hij op safe rijden en toch tot die crazy tijden komen.
  11. Jan Blokland

    Jan Blokland Well-Known Member

    De kans dat Kramer een wereldrecord rijdt op de 10 acht ik groter dan op de 5 km. De 5 km staat toch wel echt scherp, maar gezien de concurrentie die hij zal krijgen van Yuskov, acht ik het daar ook niet onmogelijk. Stel dat de 1500 meter een aanmerkelijk verschil oplevert voor Yuskov dan zal Kramer flink aan de bak moeten op de 10. dan lijkt me een wereldrecord op die afstand zeker mogelijk.
  12. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Is jammer dat Bergsma het niet heeft gered...had hem ook op een hoogland willen zien rijden.
  13. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Bergsma heeft het zelf vergooid met een hele slechte 1500m. En eigenlijk ben ik blij dat hij er niet bij is, ik vrees dat hij de 500m en de 1500m niet eens zijn best had gedaan, alles voor 2 wereldrecords. En dat vind ik niet passend in een allroundtoernooi.
  14. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Dat is dan wel waar..maar is toch leuk als Sven een WR kwijtraakt. ;)
  15. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Waarom gaat Bergsma eigenlijk niet naar de Oval Finale in Calgary om daar buiten het allround-format om, een aanval te doen op de wereldrecords 5000 en 10000m?
    fransvanbakel en ZeeKoei vinden dit leuk.
  16. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Zeker niet als Sven die records alleen maar kwijt raakt omdat Sven wel voor een klassement gaat en Bergsma niet. Wat dat betreft is die regel van het plaatsen via de 5000m voor de 10km natuurlijk ook absurd, heb ik nooit gesnapt. 2 afstanden er met de pet naar gooien en een redelijke 5000m rijden en je staat goed in het klassement.
  17. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Dat zou wel een stunt zijn... Sven die WR's rijdt bij het WK en dan Jorrit die ze twee weken later verbreekt.....
    fransvanbakel en SprintMaster vinden dit leuk.
  18. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    En Sven die het toernooi wint alleen maar omdat hij 2 goeie afstanden rijdt...5/10km dan? We gaan niet doen alsof de 5oom/1500m van Sven wereldklasse zijn toch?
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Waarom, hij hoeft er alleen maar voor te zorgen bij de beste 16 na drie afstanden te staan. En we hadden weer een keer strijd gezien op de lange afstanden, nu kan Kramer die weer slapend winnen.

    Anema ziet natuurlijk het liefst veel publiciteit bij een eventueel record van Bergsma, misschien dat hij er een item om heen kan verzinnen ala Bureau Sport ofzo.
  20. Basje

    Basje Active Member

    Ik vind juist dat hij bijvoorbeeld vorig jaar 2 keer op hoogland heel erg safe reed en toch 6.04 reed. Die 6.03 kwam echt uit zijn tenen en vorig seizoen kwam hij zo makkelijk op 6.04, hij had zelfs een versnelling naar 27.6 in de benen terwijl hij al op schema 6.07 reed.

    Ik ben benieuwd wat voor tijden er mogelijk zijn. Wereldrecords sluit ik niet uit op de 1500m en de 5000m. De 10 vind ik eerlijk gezegd dan weer wat lastiger. Sven heeft er dit jaar nauwelijks aandacht aan besteed en 12.41 rijdt je echt niet zomaar. Hopelijk rijdt hij wel een dijk van een 10, dat zal ook wel moeten wil die Yuskov van zich af houden.
    Sidekick en Svenfan1 vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina