Wereldbeker 1, Obihiro, 14-16 november

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 3 nov 2014.

  1. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    De eerste grote internationale bijeenkomst van het seizoen: de wereldbeker in Obihiro. Een deel van de internationale toppers zal er niet zijn (waar over o.a. het topic: Selecties Worldcup 2014-2015), maar er zullen genoeg grote schaatsers zijn. Bovendien is het de eerste ontmoeting in een post-Olympisch seizoen wat altijd interessant is, zeker omdat het vaak moeilijk in te schatten is wat tijden op met name de buitenlandse kampioenschappen en trials waard zijn.

    Programma:
    • Vrijdag 15 november: 1e 500m vrouwen, 1e 500m mannen, 3000m vrouwen, 5000m mannen
    • Zaterdag 16 november: 1000m vrouwen, 1000m mannen, ploegenachtervolging vrouwen en mannen, teamsprint vrouwen en mannen (demonstratie)
    • Zondag 17 november: 1500m vrouwen, 1500m mannen, 2e 500m vrouwen, 2e 500m mannen, massastart vrouwen en mannen
    Nederlanders:
    Team Clafis en Michel Mulder laten Azië schieten, wat betekent dat er veel debutanten in de selectie zitten. De voorlopige selectie voor Obihiro ziet er zo uit:
    • Vrouwen 500 meter: Boer, Oenema, Das, vdBrandt, vdWerff (reserve: Gerritsen of vRiessen?)
    • Vrouwen 1000 meter: Leenstra, Wüst, vRiessen, dNeeling, vHemert (reserve: LdJong of Boer?)
    • Vrouwen 1500 meter: Wüst, Leenstra, Wijfje, Joling, LdVries (reserve: dNeeling?)
    • Vrouwen 3000 meter: Wüst, Voorhuis, LdVries, Joling, Valkenburg (reserve: Nauta?)
    • Vrouwen achtervolging: Wüst, Leenstra, Joling, AdeJong, Wijfje, LdVries, Voorhuis
    • Vrouwen teamsprint: Boer (kampioen 500 meter), Wüst en Leenstra (aanvulling op basis rondjes 1000m NK)
    • Vrouwen massastart (voorselectie): Meijer, vdGeest, Wüst, knecht, aanwijsplek
    • Mannen 500 meter: Smeekens, Nuis, Schipper, Otterspeer, Jorritsma (reserve: Verbij?)
    • Mannen 1000 meter: Nuis, Groothuis, Verweij, Otterspeer, Verbij (reserve: Schipper?)
    • Mannen 1500 meter: Kramer, Verweij, Krol, Nuis, WoHeuvel (reserve: Schipper?)
    • Mannen 5000 meter: Kramer, Verweij, WoHeuvel, DdVries, BdJong (reserve: Vreugenhil?)
    • Mannen achtervolging: Kramer, Verweij, WoHeuvel, DdVries, Blokhuijsen, Bergsma
    • Mannen teamsprint: Smeekens (kampioen 500 meter), Groothuis en Nuis (aanvulling op basis rondjes 1000m NK)
    • Mannen massastart (voorselectie): Jorritsma, Stroetinga, Kramer, knecht, aanwijsplek
    Laatst bewerkt: 3 nov 2014
  2. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Qua afzeggers lijkt het me wel mee te vallen, bij de mannen is het qua Obihiro beperkt tot Michel Mulder en Jorrit Bergsma waarbij Kjeld Nuis (500) en Koen Verweij (5000) prima vervangers zijn. Bij de vrouwen gaan Antoinette de Jong, Carlijn Carlijn Achtereekte en Carien Kleibeuker niet mee naar Hokkaido, maar Melissa Wijfje (1500), Linda de Vries (3000) en Diane Valkenburg (3000) zijn ook prima vervangers. Laten we hopen dat er niet meer afzeggingen komen, bijvoorbeeld vanuit kamp Corendon.

    Qua reserves weet ik niet of ze nummers zes (Annette Gerritsen op de 500 meter, Letitia de Jong op de 1000 meter) slechts voor een reserverol naar Japan meenemen als je de nummers acht al meeneemt voor andere afstanden waarvan je weet dat ze bovendien in theorie ook wel beter zijn (Laurine van Riessen op de 500 meter en Margot Boer op de 1000 meter), maar alleen even ziek waren of hun race verprutsten. Laurine en Margot hebben op de andere sprintafstand immers ook laten zien dat hun vorm in principe in orde is.

    Qua ploegenachtervolging: ik tel genoeg keuze om tot een prima en winnend team te komen. Bij de mannen lijkt Sven/Wouter/Koen me de snelste formatie op dit moment. Dan heb je ook stuk voor stuk meervoudig kampioenen. Blokhuijsen is dan weliswaar regerend olympisch en wereldkampioen, maar totaal uit vorm en dan moet je gewoon kiezen voor Wouter olde Heuvel of misschien een keer Douwe de Vries (maar niet allebei ten koste van Verweij, want dan heb je drie Lotto-Jumbo-rijders en dan is die ploeg het nieuwe TVM). Bij de vrouwen lijken Ireen en Marrit me buiten discussie te staan en er zijn genoeg opties voor de derde vrouw (oud-kampioene Valkenburg zit zelfs niet in de selectie). Zelf zou ik het wel leuk vinden om Melissa Wijfje een keertje te zien presteren op wereldniveau, hoewel Marije Joling, Linda de Vries en Jorien Voorhuis natuurlijk de ervarener namen zijn.

    Qua teamsprint: de vraag is of dit onderdeel serieus gewordt genomen en de sterkste teams starten. Bij de vrouwen hebben Wüst en Leenstra natuurlijk ook de team pursuit wat wel een officieel onderdeel is. Maar Oenema→Boer→van Riessen lijkt me een prima treintje en anders kan je misschien De Neeling of Van Hemert voor het laatste rondje vragen. Bij de mannen heeft Nuis het natuurlijk wel druk, maar Groothuis (als tweede man) en Krol (als derde man) lijken me ook hele snelle opties en die hebben maar één afstand anders. De kans is natuurlijk dat er een team wordt gevormd van één commerciële ploeg, maar dan nog zijn de mogelijkheden groot: Smeekens→Groothuis→Nuis (Lotto-Jumbo) of Schipper→Verbij→Krol (Beslist.nl) bij de mannen en Oenema→Boer→Wüst (Continu) of vdBrandt→vdWerff→Das (Afterpay) bij de vrouwen.

    Qua massastart: daar is een apart topic over en er is een vreemd hybride systeem met een voorselectie en uiteindelijk toch vrije keus voor de bondscoach. Ik zou sowieso gaan voor één sprinter en een hardrijdende knecht omdat me dat de enige soort van tactiek is die je kan maken met twee startplekken.
    Laatst bewerkt: 3 nov 2014
    Sidekick, Tsuki, LeeMoZovski en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  3. JeedeBee

    JeedeBee Member

    Ik vraag me overigens af waarom de schaatsers van Anema niet naar Azië gaan. Je zou haast gaan denken dat ze lui zijn.... :D
    strawbale, ZeeKoei en JohnZero vinden dit leuk.
  4. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Waarschijnlijk gaan Kooiman en Hoogeveen wel de 10 km rijden. Ook Leenstra, Joling en Verweij gaan waarschijnlijk toch naar Azië.
  5. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Nee hoor, zijn schaatsers zijn niet lui, alleen de rest, en dan vooral de buitenlanders.:p
    Volgens mij zijn het ook niet de schaatsers zelf die niet willen gaan maar de coaches, zij bepalen dat immers, zo ook Anema.
  6. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    Anema zei dat het een geldkwestie is waarom zijn team niet naar Azie kan.
    Hij verdiend nu eenmaal geen miljoenen zoals die anderen zei hij en moet daarom keuzes maken hoe het reisschema er uit gaat zien

    klopt dat wel?
    is het niet zo dat de KNSB de tickets en verblijf betaald?
    en zo ja waarom weet Anema dat niet?
  7. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dan valt het allemaal heel erg mee. Nu Team Corendon aangegeven heeft gewoon te gaan sturen we eigenlijk gewoon een hele sterke delegatie en gaan we alsnog overal alles domineren.
  8. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Misschien had hij dan ook niet zo ambitieus moeten zijn om met een beperkt budget zo een groot schaatsteam op te zetten, hij heeft het zelf allemaal zo gewild, dus moet hij nu ook niet zeuren. :rolleyes:

    Als hij niet continu overal een grote mond zou hebben had hij waarschijnlijk meer tijd en energie gehad om zich hier in te verdiepen.:D
  9. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Bergsma zei tijdens een interview in Thialf dat het niet paste in zijn opbouw en doelen (oa Allround) en was zelfs twijfelachtig over Berlijn en Heerenveen. Dus ik geloof niet dat het alleen een geldkwestie is. En anders slaan ze volgend jaar weer over. Schijnt dat ze weer in Azië willen beginnen.
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Jammer dat de meeste Clafis rijders Azië overslaan. Één van de twee wedstrijden (Seoel, ivm de 10km, lijkt me dan voor hun de leukste ) rijden was denk ik nog wel in te passen. Hebben ze daarvoor nog een week om te trainen.
  11. Mey

    Mey Well-Known Member

    Het ging Anema in eerste instantie niet om het geld, of om het rijden van wedstrijden, maar om de dubbele jetleg die het trainen in de weg zit. Daar heb je ook mee te maken als je maar één wedstrijd doet.
  12. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    http://www.telegraaf.nl/telesport/schaatsen/23291346/__Schaatsen_in_gevaar__.html

    helaas is het helemaal waar ja dat Marnix Wieberdink zegt

    in het buitenland zit heus wel talent, maar zolang die niet de juiste faciliteiten, sponsoren, geld en dezelfde snelle pakken hebben gaan ze het niet halen.

    in sport hoort het in INTERNATIONALE concurrentie te draaien, niet om onderlinge strijd met je landgenoten
  13. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    oei, en wat met die Amerikaanse en Aziatische schaatsers? Die reizen een heel seizoen van hot naar her...
    maar wij Europeanen, ho maar, een keer of vier per jaar meer dan 3 tijdzones veranderen is heiligschennis. Dan blijven we liever thuis om dan een potje te kijven op die stoute planners die het aandurven toernooien ook in andere werelddelen te houden.

    en dan maar verwonderd zijn dat schaatsen internationaal steeds minder voorstelt...
    JohnZero, Danielle en Bastiaan83 vinden dit leuk.
  14. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    de tennissers lachen onze sport gewoon uit
    JohnZero vindt dit leuk.
  15. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    tennissers die weten überhaupt niet wat langebaanschaatsen maar zouden ze dat wel weten dan zouden ze ons idd vierkant uitlachen ja
  16. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Het probleem is gewoon dat de wereldbeker helemaal niets voor stelt. Je kunt er niets mee winnen en niemand die een oud-schaatser aankondigt als 'voormalig winnaar van de wereldbeker 1500m in seizoen 2009', of zoiets.
    Kijk eens naar het skiën, hoe belangrijk daar de wereldbekers zijn. Allereerst moet dat prijzengeld dus flink omhoog. En eigenlijk zou de winnaar van de wereldbeker in een seizoen dus hoger moeten worden aangeslagen dan de wereldkampioen op die afstand. En de winnaar van de overall wereldbeker is meer allround dan de winnaar van het WK allround.

    Als de wereldbeker belangrijk was (zoals de wereldranglijst in het tennis, bijvoorbeeld) zouden de schaatsers wel komen.


    Ik denk dat je bijvoorbeeld al wat zou bereiken als je voor de WK afstanden alleen maar de top 8 of 10 van de wereldbeker per afstand uit nodigt, dan kun je geen wereldbekers meer laten schieten.
  17. eduardr

    eduardr Member

    Als men eens zou stoppen met alle nationale selectiewedstrijden en de tijden en de posities in de World cups (ook die in de B-groep) zou gebruiken om de selectie voor het WK's en EK's te bepalen dan was het programma wat minder druk en de WC's nog wat interessanter. Ben je ook van dat gedoe met aanwijsplekken , ziektes , vallen e.d. af. Daarbij heb ik het idee dat de schaatsers in landen met expliciete selectiewedstrijden hun piekvorm te veel moeten verdelen en daardoor net iets minder op de toernooien waar het om draait presteren. Alleen de wat mindere goden zouden dan via een selectiewedstijd in staat worden gesteld om een aanwijsplek in de WC's te verdienen.
  18. IKE

    IKE Active Member

    @eduard dan mmoeten ze wel verschil tussen hoogland en laagland gaan indexeren anders gaat iedereen alleen naar de WB in slc en calgary:)

    of een totaal maken of de 5 beste uitslagen laten tellen
    als je alleen totaal doet en een schaatser mist een of 2 wereldbekers door blesure is die ook de lul
  19. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    Beseffen jullie wel hoe groot de problemen in schaatsland zijn?
    Schaatsen ligt nu nog aan het infuus, maar is bijna dood.
    Helaas zeg ik dat niet alleen maar roepen de kenners dat ook steeds meer en meer
    Door die kleine aanpassingen zal het niet gered kunnen worden,
    om de sport te redden moet het roer radicaal om moeten worden gegooid

    Sochi was voor ons Hollanders mooi maar voor de schaatssport was het een dolksteek
    Een sport dat volledig wordt gedomineerd door 1 land dat redt het niet en heeft geen toekomst
  20. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    Zucht kk dit is vermoeiend, als dit echt zo zou zijn lag de sport na de Noorse dominantie al lang drie meter onder de grond...
    Weet je wanneer je sport echt dood en begraven gaat zijn? Wanneer je de hele core gaat aanpassen en de ziel wegneemt.
    Ik heb liever een paar tientallen profsporters minder in NL en wat minder geld voor de toppers opdat ik naar mijn sport kan kijken, dan dat ik naar shorttrack of marathonschaatsen op een 400m moet kijken.

    denk je dat skifans zelf meteen weten wie er Val Gardena reuzeslalom in 2011 gewonnen heeft? Daar draait het niet om imho.
    Voor de rest volk ik wel wat je zegt.
    Danielle en Svenfan1 vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina