[Gebruikerservaringen] Free-skates

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Sjoerd, 16 jan 2011.

?

Geef zelf aan wat je van de Free-skates vind.

  1. Slecht (*)

    0 stem(men)
    0,0%
  2. Onvoldoende (**)

    2 stem(men)
    15,4%
  3. Voldoende (***)

    0 stem(men)
    0,0%
  4. Goed (****)

    3 stem(men)
    23,1%
  5. Zeer goed (*****)

    8 stem(men)
    61,5%
  1. Sjoerd

    Sjoerd Active Member

    Dit topic is gekoppeld aan de [Review] Free-skates

    Deel hier je eigen ervaringen met Free-skates. Als de je poll invult licht dan je keuze toe als het kan.
  2. Rover

    Rover New Member

    Afgelopen zaterdag voor het eerst op free-skates gestaan bij Flevonice. Hiervoor nooit op klapschaatsen gestaan dus die overgang was voor mij ook even wennen. Waar ik normaal last krijg van pijnlijke scheenbenen op mijn noren is het schaatsen op de free-skates een geheel pijnloze ervaring en kan je al je kracht richten op het maken van slagen. Heel prettig. Voeten zitten ook comfortabel en warm ingepakt. Vooral op de rechte stukken met de wind mee merkte ik enorm verschil t.o.v. mijn noren, waarbij het corrigeren veel makkelijker ging en veel minder kracht kostte. Overigens was het superslecht ijs op Flevonice (heel veel ribbels door hoge temperaturen) maar met de free-skates had ik daar toch aanmerkelijk minder last van.
  3. luitzenb

    luitzenb Member

    Ik heb sinds dit seizoen Salomon RS Carbon schoen met een Free Skate ijzer en Pilot binding.

    Overall ben ik enthousiast over mijn Free Skates, zeker over het comfort, maar ik heb ook wat op- en aanmerkingen:

    • De schaats klapt niet voldoende terug (zie ook viewtopic.php?f=3&t=5538&start=0&hilit=profil+of+pilot+binding). Ik heb dus een set elastiekjes aan de achterkant moeten bevestigen om dat op te lossen. Beetje lowtech, maar goed, het werkt wel...
    • De wrijving tussen het plastic van de hak van de schoen en het plastic van de binding levert een krakend geluid bij het schaatsen. Een beetje vaseline helpt. Alweer lowtech :)
    • Bij mij onstaat een heel klein beetje speling tussen ijzer en binding dat ik niet helemaal kan verhelpen door het schroefje aan te draaien. Levert tot nu nog geen problemen bij het schaatsen, maar ik houd het in de gaten.
    • Klúnen wordt in theorie een stuk makkelijker omdat je je schaats even los kan maken, maar in de praktijk blijkt dat minder voordeel op te leveren dan ik had verwacht: de elastiekjes moeten ook los (en weer vast), de zolen zijn behoorlijk glad (pas op!) en er komt snel sneeuw of modder tussen de bevestigingspinnetjes als je met de schoenen gaat lopen. Zool kan ook beschadigen zie viewtopic.php?f=3&t=6055&start=0&hilit=salomon, maar dat is bij mij tot nu toe niet gebeurd. Je klúnvoordeel neemt trouwens wel behoorlijk toe naarmate de klúnafstand toeneemt.

    Waarom ben ik toch enthousiast? Ik heb veel minder snel last van vermoeide enkels en daar was het allemaal om begonnen! :D
  4. martend

    martend New Member

    Ik heb sinds februari 2011 Free skates. Mijn vorige schaatsen waren Viking Noren ui 1985 die nog uitstekend waren van kwaliteit.
    Alleen daar kreeg ik altijd koude voeten en na een aantal kilometer kreeg ik ook last van kramp in mijn voeten.
    In januari heb ik de Free skates gehuurd op Flevonice.
    Wat een verademing. Mijn voeten bleven warm en absoluut geen last van kramp of iets dergelijks.
    Een maand later heb ik ze aangeschaft bij Wim Jacquet in Amersfoort. Sinsdien heb ik er 3x op geschaatst. 3x bij Flevonice. 35km, 108km en 40km. Mijn voeten hebben er absoluut niet onder geleden. Doordat je de ijzers onder klikt sta je dicht op het ijs heb je ook geen last van je enkels. Nadeel is dat als je keihard(40km/uur) door de bocht pootje over wil gaan, je schoen het ijs wel kan raken.
    Met deze schaatsen zijn de langere tochten voor mij een stuk gemakkelijker en ontspannender geworden.
  5. iceman

    iceman Member

    Hoi martend
    Mooie verhalen om te lezen, ik rij zelf al 4 jaar op de Free Skates met veel plezier, :oops: toch een kleine correctie ik weet niet op welk niveau je schaats.
    Maar met 40 km door een bocht op Flevo One Ice :mrgreen: ik rij zelf marathons dan moet je wel heel hard doortrappen.

    THE ICEMAN
  6. martend

    martend New Member

    Dat van die bocht met 40 per uur is meer een steek onder water richting een neef van mij die dat de voornaamste reden vond om mij af te raden ze aan te schaffen. :wink:
    Veel harder dan 25 per uur door de bocht ga ik meestal niet. :)
  7. Pigion

    Pigion Member

    Ik heb zelf de combinatie Carbon RS en Free skates aangeschaft vanwege (probleem)koude voeten in de lage noren. Deze winter zonder andere oefening zo met de combinatie het ijs op. Ik vond de stabiliteit te wensen over. Ik heb normaal matat 47 voor schaatsen. Dat werd nu 48 2/3 , Salomon valt klein uit. De combinatie grote schoenmaat en lage wreef impliceert dat de (voor) voet relatief los in de schoen zit en zelfs kan draaien. Ik beoordeel de stabiliteit dan ook als onvoldoende. Zelfs met de additionele strap over de wreef was het niet goed. Schoenen zijn voldoende warm.
    Klapmechanisme???? Zwakke veer doch verder geen ervaring.
    Voor mensen met een lage wreef is de S-Lab een betere optie, meer vulling in de schoen.
    Pigion
  8. Hartklep

    Hartklep New Member

    Heb weissensee geschaatst op salomons RS carbon met m en me skates. De tweede ( eerste ) tocht. Het ijs was zo slecht dat ik hem nooit had kunnen uitrijden op mijn v2005. Heel veel putten en goten en dus schaatsen met heel direct gevoel ( v2005) erg zwaar voor je enkels, knieen. De salomons vangen veel schokken op en met die flink schuine ijzers ga je flink door de putten heen.
    Alleen schaatstechnisch vond ik het helemaal niets. Het is net alsof de ijzers onder je wegschuiven/rollen. Ik voelde daardoor helemaal geen druk achterop. Vreselijk irritant. Je kunt als het ware je kracht niet kwijt. Het was dan ook heerlijk om weer lekker op mijn eigen schaatsies op de baan te staan en heerlijk de druk te voelen en het idee te hebben dat elke afzet echt effect heeft.
    Ik hou van kunstijs!!!!
  9. Ivan Swarts

    Ivan Swarts Member

    heb salomon pro combi pilot aangeschaft met free-skate allround ijzers. ga ze morgen testen op kardinge ervaring volgt dus nog
  10. Ivan Swarts

    Ivan Swarts Member

    iemand die mij kan vertellen hoe het zit met het losmaken van de schoen van het ijzer bij pilotbinding heb elke keer het idee dat ik het kapotbreek.
  11. Spits

    Spits Active Member

    Denk dat het kapot breken wel mee zal vallen. Zelf klap ik de vergrendel lip aan de voorkant maximaal naar voren en licht dan de neus van de schoen een beetje omhoog met m'n tenen, daarna voet naar achteren/schaatsijzer naar voor "scharnieren" en ben los. Overigens doe ik dit zittend want ben nog niet ervaren genoeg om het staande voor elkaar te krijgen........ Toen ik de combo nieuw had ging het ook wel een beetje stug, moet nu zeggen dat na een aantal keren het steeds soepeler gaat. Of dit ligt aan het pilot systeem wat "inslijt" of dat ik er zelf aan wen weet ik niet. Let wel ik heb ze zelf ook nog niet lang dus ben absoluut geen expert. Misschien willen de echte pro's hier nog een paar tips weggeven? In ieder geval veel schaatsplezier morgen!

    Groet, Menno.
  12. Ivan Swarts

    Ivan Swarts Member

    Had een mailtje gestuurd naar Free-skates en die hadden een snelle reactie. en zeiden dit: de uitleg. ..Wat betreft het ontkoppelen van uw schaatsen adviseren wij het volgende. Als u de binding aan de voorkant open klapt kunt u het voorste asje van de schoen uit de binding halen. Als het goed is merkt u dan dat de schoen nog met het achterste asje vast zit achter het veer mechanisme van de binding. Door de schaats dan ligt te draaien naar links en naar rechts ontkoppelt ook het laatste asje en is de schoen los.

    Wellicht is het verstandig om uw schaatsen thuis een aantal keer vast en los te klikken zodat het gevoel ontstaat om het vast te maken.

    Op dit moment hebben wij nog heen filmpje van het vast en losmaken van de schaats. Echter heb ik begrip voor uw vraag en zullen wij hier op korte termijn toch een filmpje van maken. U kunt onze site of facebook in de gaten houden voor een update.
  13. Ivan Swarts

    Ivan Swarts Member

    Het ging hierna idd heel makkelijk. en ik ga morgen hopelijk heel veel plezier hebben met het schaatsen.
  14. Ivan Swarts

    Ivan Swarts Member

    Top ervaring vandaag op de schaatsen. Ook al vind ik het schaatsen op de KUNSTijsbaan normaal toch niet zo mooi als het schaatsen op Natuurijs.
    De schaatsen bevielen goed. Alleen wil ik nog wel de elastieken gaan bestellen.
  15. Spits

    Spits Active Member

    Mooi dat ze bevallen!
    Voor elastiek kan je ook even langs de plaatselijke bouwmarkt. Een meter elastiek voor 0,76 Euro en 2 kunststof haakjes a 2,50 Euro het stuk, et voila; je eigen SISKAS.
    Ivan Swarts vindt dit leuk.
  16. Ivan Swarts

    Ivan Swarts Member

    Hopelijk in de voorjaarsvakantie de zweedse schaatsen (salomon +freeskate) uittesten in Zweden. Eindelijk Natuurijs. Het is het eerste wat ik in de koffer doe. Kan niet wachten. Elastiek uiteindelijk kerstcadeau geworden
  17. Ivan Swarts

    Ivan Swarts Member

    Nog een vraagje trouwens onder mijn schaatsen zitten al de skate plate. Iemand die en Skate-plate (dun plaatje onder binding die voor en achter wat dikker word) onder de schaats heeft en ook nog de Speedwig hiernaast. heeft dit nog zin of niet???

Deel Deze Pagina