Schaatskalender 2014-2015

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 6 jan 2014.

  1. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Het is erg vroeg voor dit topic, dat weet ik. De meeste grote wedstrijden van dit seizoen (EK allround, WK sprint, Olympische Spelen, NK sprint, NK allround, WK junioren, Wereldbekerfinale, WK allround) moeten nog komen, maar het viel nu al op en omdat het toch een vrij essentiële verandering is, post ik het nu al.

    De schaatskalender voor het seizoen 2014-2015 is vrij drastisch omgegooid, met het WK afstanden in februari, dán de WK sprint en dan afsluitend met de WK allround. Volgende week in Nagano is dus voorlopig het laatste WK sprint in januari. Het betekent ook dat de drie wereldkampioenschappen niet langer verdeeld zijn over drie maanden, maar binnen een tijdsbestek van drie-en-een-halve week plaatsvinden. Het is nog moeilijker geworden om zowel het WK sprint als WK allround te rijden (maar dat treft maar een handjevol schaatsers, in 2013 deden alleen Nesbitt, Silovs en Smallenbroek die dubbel) en met name voor de sprinters zitten hun twee grote kampioenschappen ontzettend dicht bij elkaar nu.

    Uiteraard heeft dit ook gevolgen voor de kwalificatieprocedures (maar die waren toch al niet zo constant de afgelopen jaren).

    Schaatskalender 2014-2015:
    • 27-28 december: Schaatsweek?
    • 3-4 januari: Schaatsweek?
    • 10-11 januari: Europese kampioenschappen, Tsjeljabinsk
    • 17-18 januari:
    • 24-25 januari:
    • 31 jan.-1 feb.:
    • 7-8 februari:
    • 12-15 februari: Wereldkampioenschappen Afstanden, Heerenveen
    • 21-22 februari:
    • 28 feb.-1 maart: Wereldkampioenschappen Sprint, Astana
    • 7-8 maart: Wereldkampioenschappen Allround, Calgary
    Hoe zat het nou ook weer de afgelopen jaren?:
    • In het seizoen 2010-2011 werd na kerst het NK sprint én allround gereden, later kwam er nog een skate-off voor de WK afstanden.
    • In het seizoen 2011-2012 werd in de schaatsweek het NK sprint gereden, plus kwalificatiewedstrijden wereldbeker en EK allround. Het NK allround volgde later, als voorbereiding op en plaatsingswedstrijd voor de WK allround.
    • In het seizoen 2012-2013 werd in de schaatsweek het NK sprint én allround gereden, plus kwalificatiewedstrijden wereldbeker. Later gold de Gruno Bokaal nog als skate-off voor de WK allround. Een variant op '10-'11 dus.
    • In het seizoen 2013-2014 werd in de schaatsweek het KKT gereden als OKT en voor de EK, WK sprint en wereldbekerwedstrijden. Het NK allround volgt later, als voorbereiding op en plaatsingswedstrijd voor de WK allround, het NK sprint volgt later maar heeft verder geen nut als plaatsingswedstrijd.
    Wat zijn de gevolgen?

    Het moge duidelijk zijn dat het plaatsingssysteem voor de wereldkampioenschappen voor de zoveelste keer op rij op de schop gaat en ik ben benieuwd hoe de KNSB met deze verandering omgaat. Vroeger ging de plaatsing voor de WK afstanden op basis van de wereldbeker (de beste in de stand, plus de twee besten van de laatste wedstrijden), maar blijft dat hetzelfde? Kiest de KNSB misschien voor een WAKT (wereldkampioenschappen afstanden kwalificatie toernooi) in de schaatsweek rond kerst en oud&nieuw? En waar komen het NK sprint en NK allround terecht? Rond kerst is wel heel erg ver (zo'n negen weken) voor de WK sprint/allround en na de WK afstanden (eind februari) is er bijna geen ruimte meer. Misschien is eind januari (vier weekenden tussen EK en WK) wel geschikter, maar dan krijg je mogelijk botsing met wereldbekerwedstrijden die dan plaats vinden.

    Kortom, het is een grote verandering in de schaatskalender die nog wel de nodige gevolgen gaat hebben. Misschien lijkt het nu nog niet zo belangrijk, het is ook maar een post-Olympisch jaar, maar misschien is het toch interessant om nu al even over na te denken.
    Sabine, Sidekick en dedeut vinden dit leuk.
  2. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Los van de mogelijke problemen die leenstrafan schetst (een ietwat ingewikkelder programma voor schaatsers die zowel WK sprint als allround willen rijden en problemen voor de KNSB wat betreft het plannen van de kwalificatiewedstrijden) vind ik dit een goede ontwikkeling. 1) Omdat alle WK's op het laatst zijn. Dit zijn dan ook de belangrijkste wedstrijden. 2) omdat de schaatskalender nu elk jaar ongeveer hetzelfde zal zijn (met in de Olympische jaren een OS ipv een WK afstanden).

    Wat betreft de problemen voor wat betreft kwalificatie, zou ik als KNSB kiezen voor een schaatsweek eind januari ipv eind december. Een schaatsweek met een NK allround en een NK sprint, waarbij op de losse afstanden tevens resterende plekken voor de WK afstanden te verdienen zijn. De KNSB moet er dan maar voor zorgen dat er eind januari niet ook een WB-wedstrijd is. Andere bonden zullen dan ten slotte ook kwalificatiewedstrijden willen houden.
  3. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik ben het eens met dedeut. Ik kan daar nog aan toevoegen dat ik het goed vind dat het WK afstanden voor het WK allround is. Het WK afstanden is voor de meeste landen het belangrijkste toernooi, waardoor ze nu het allrounden vaker overslaan omdat dat niet past in hun training voor het WK afstanden. Als dat al geweest is hoeven ze zich daarna niet meer te sparen, en slaan ze misschien nog massaal aan het allrounden als kers op de taart.
    Sabine en dedeut vinden dit leuk.
  4. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe de wereldbekers worden ingepland rond deze kampioenschappen en met name de WB-finale. Die kan nog op vier plekken terecht komen!
    1. De WB-finale half/eind maart. Ontzettende mosterd na de maaltijd, maar anders is het seizoen al op 8 maart afgelopen.
    2. De WB-finale in het weekend van 22 februari. Zeer druk programma voor de toppers en veel topwedstrijden op rij.
    3. De WB-finale in januari/begin februari. Lijkt de meest logische optie, maar clasht eventueel met NK's eind januari.
    4. De WB wordt al afgesloten in december. Sommige mensen zijn hier voorstander van, maar ik eigenlijk niet.
    Het meest logische lijkt om in de vier weken tussen EK en WK afstanden het NK sprint en allround te houden, evenals een wereldbekerfinale en eventueel nog een een-na-laatste wereldbeker.

    P.S. in het weekend van 22 februari is ook de WK junioren in Warsawa, Polska. Als je die meetelt zijn er dus VIER langebaan-wereldkampioenschappen op rij.
    Laatst bewerkt: 6 jan 2014
  5. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik kan er heel goed mee leven als het seizoen op 8 maart is afgelopen. Dan staat de lente toch voor de deur en mag het schaatsen weer even de ijskast in. Ik sluit het seizoen ook veel liever met een WK dan met een WB finale af. Ik stem voor optie 2. Wel druk idd, maar niemand doet zowel met WK sprint als WK allround mee dus de drukte beperkt zich voor iedereen tot 3 weekenden.
  6. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Mmm, ik moet deze nieuwe opzet nog even op me in laten werken. WB-finale na die WK's lijkt me inderdaad onzinnig. En net als Monique kan ik best leven met 8 maart als einde van het seizoen. Ik merk al jaren dat de aandacht voor schaatsen verslapt zodra de lente eraan komt. Het zit gewoon niet in het systeem van de mensen. De WB mag wat mij betreft vooral november en december vullen. Een en al voorpret. Dan misschien nog een wedstrijd + de finale in januari en begin februari. En dan dus de Grote Kampioenschappen.

    Er bestaat natuurlijk kritiek op het schaatsen. Gewone mensen zouden met al die WK's door de bomen het bos niet meer zien. Ik snap dat wel. En dat effect wordt denk ik alleen maar groter door die WK's in zo'n kort tijdsbestek te houden. "Is er nu alweer een WK Schaatsen? Dat was vorige week toch al?"

    Nu maakt dat mij niet zo veel uit. Maar ik ben geen gemiddelde schaats liefhebber. Denk ik....

    Ik vond het opeenvolgende weekendjes EK Allround/WK Sprint altijd heerlijk. Dat verdwijnt dus. In deze opzet is het eerst heel lang wachten op die Allerbelangrijkste wedstrijden. Vervolgens volgen ze mekaar razend vlug op. En dan is het seizoen ineens voorbij ...

    Ik weet het niet. Ik ben zeker niet tegen experimenten met de kalender. Ga er volgend seizoen dus maar eens goed voor zitten.
  7. Giel1

    Giel1 Well-Known Member

    In het Algemeen Dagblad van maandag 17 maart stond wat meer informatie over de schaatskalender van 2014/2015

    Medio november worden er 2 world cups gehouden in Obihiro (Japan) en Seoul (Zuid-Korea). Daarna worden er 2 world cups in Europa gehouden. Tussen het EK allround (10-11 januari, Tsjeljabinsk) en het WK afstanden (12-15 februari, Heerenveen) zijn nog twee World Cups. In maart krijg je de WK sprint (28 februari - 1 maart, Astana), WK allround (7-8 maart, Calgary) en de World Cup-finale (exacte plek en datum onbekend)

    Bovendien wil de ISU dat schaatsers die World cups laten schieten, het risico lopen dat ze zichzelf buitenspel zetten voor een van de WK's. Voor de World Cups is nog geen sponsor gevonden, maar de World Cups blijven in ieder geval bestaan.

    Waarbij de schaatskalender er mogelijk zo uit komt te zien:

    • 27-28 oktober:
    • 1-2 november: NK afstanden ??
    • 7-9 november:
    • 14-16 november: World Cup Obihiro
    • 22-23 november: World Cup Seoul
    • 29-30 november:
    • 6-7 december: World Cup Europa
    • 13-14 december: Word Cup Europa
    • 20-21 december:
    • 27-28 december: NK allround en NK sprint??
    • 3-4 januari:
    • 10-11 januari: Europese kampioenschappen, Tsjeljabinsk
    • 17-18 januari:
    • 23-25 januari: World Cup (waarschijnlijk Europa)
    • 30 jan.-1 feb.: World Cup (waarschijnlijk Europa)
    • 7-8 februari:
    • 12-15 februari: Wereldkampioenschappen Afstanden, Heerenveen
    • 21-22 februari:
    • 28 feb.-1 maart: Wereldkampioenschappen Sprint, Astana
    • 7-8 maart: Wereldkampioenschappen Allround, Calgary
    • 14-15 maart:
    • 20-22 maart: World Cup finale
    fransvanbakel, Sidekick en leenstrafan vinden dit leuk.
  8. Elina

    Elina Well-Known Member

    Dus echte allrounders die zich in Nederland niet in de WB ploeg rijden kunnen het WK vergeten? Lijkt me nogal vreemd.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  9. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De eerste 2 World Cups dus voor Azie gepland. Iemand trouwens een idee waarom het ijs op de banen in m.n. Korea zou dramatisch slecht is?
  10. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Enkele opmerking aan de hand van de kalender van Giel1.
    • De wereldbekerfinale eind maart na vier weken WK's op een rij (21-22 feb WK junioren) komt mij over als mosterd na de maaltijd.
    • WB's overslaan straffen op WK's gaat hele rare consequenties hebben. Zoals Elina al aankaart is het Nederland zo dat er gedurende het jaar sowieso veel gewisseld wordt in de samenstelling en dat de schaatsers die naar het WK sprint/allround gaan vaak anderen zijn dan die de wereldbeker rijden. Mag je je wel afmelden als je ziek bent of moet je ook dan verplicht starten?
    • NK sprint twee maanden voor de WK sprint lijkt me onhandig. Een NK allround rond kerst is logisch, daar is weinig aan veranderd, maar de selectie voor het WK sprint kan je misschien beter laten bepalen.
    • Leuk dat we een keer in Azië beginnen, en laten we dan ook de lange afstanden, team pursuit en mass start een keertje rijden. Dat zou in dertig jaar World Cup trouwens een primeur zijn, nog nooit reden we een afstand langer dan 1000 meter voor de wereldbeker op een ijsbaan in Oost-Azië!
  11. borisz

    borisz New Member

    Persoonlijk vind ik wel dat de schaatskalender weer twee weken korter moet met een afsluiting begin maart tweede week van maart.
  12. JeedeBee

    JeedeBee Member

    Ik neem aan dat dit alleen geldt voor de Wereldkampioenschappen afstanden. WK sprint en allround heeft deels een andere doelgroep dan de wereldbeker.
    Maar waarom maken ze van de wereldbeker dan geen kwalificatie voor de WK afstanden? Kunnen ze de WB finale overslaan. Dat leeft toch niet erg. Zelfs niet in Nederland.
  13. Giel1

    Giel1 Well-Known Member

    Hier het volledige artikel van het AD:

    Schaatskalender is rond, maar wie feestje gaat betalen is niet bekend

    De internationale schaatskalender voor het nieuwe seizoen is bijna rond. Het circus begint medio november met World -Cup-wedstrijden in het Japanse Obihiro en de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, maar wie het feestje van de World Cups gaat betalen, is niet bekend.


    De internationale schaatsunie ISU heeft nog geen sponsor gevonden voor het circuit dat sinds 1999 werd ondersteund door Essent. 'We zijn bezig', is alles wat ISU-vicevoorzitter Jan Dijkema over die zoektocht kwijt wil.

    Ook zonder geldschieter hoeven de schaatsers niet te wanhopen: de in 1986 opgerichte wereldbeker blijft bestaan. Al kan de schaatsunie die wedstrijden niet seizoenenlang uit eigen kas bekostigen.

    Essent neemt na vijftien jaar tevreden afscheid van het schaatsen. De energieleverancier, ontstaan uit de bedrijven EDON en PNEM, bouwde er snel een grote naamsbekendheid mee op. 'Het schaatsen hielp ons ook aan een sympathiek en oer-Hollands imago', zegt Paul Boehlé, manager external relations van Essent. 'Het schaatsen was ideaal voor relatiemarketing én we hebben het gebruikt voor onze verkoop, denk aan de Svenergy-actie van de vorige Winterspelen.'

    Dankzij de miljoenen van het energiebedrijf kwam de World Cup echt van de grond. Het seizoen bestond niet langer uit slechts een NK, EK en WK allround, nu was er bijna elke week wel een internationale wedstrijd, trouw op tv uitgezonden door de NOS. Dat gaf het commerciële schaatsen, vooral in Nederland, een belangrijke impuls. We hebben in Sotsji kunnen zien tot welk olympisch succes dat heeft geleid.

    Schaatsers vergeten deze historie wel eens. Met het grootste gemak zeggen zij af nu voor een World Cup, omdat ze liever voor een trainingskamp naar zonnig Tenerife gaan, omdat ze ziekjes zijn, of gewoon geen zin meer hebben.

    Neem deze World Cup-finale in Heerenveen. Daar ontbrak niet alleen Sven Kramer, maar ook alle Koreanen waren afwezig, onder wie Sang-Hwa Lee die fluitend het klassement op de 500 meter zou hebben gewonnen. Met het prijzengeld, voor de meeste schaatsers toch een mooie verdienste (zie kader), zijn zij niet te lokken.

    Die vrijblijvendheid is de schaatsunie al jaren een doorn in het oog. Ze gaat ook verdwijnen. Wie World Cups laat schieten, loopt het risico zichzelf buitenspel te zetten voor een van de WK's. Het gaat straks dus écht ergens om. 'Dat is goed voor het publiek en ook voor de sponsors', zei Dijkema hier al eens over. Het ISU Congres, dat dit voorjaar in Dublin bijeenkomt, moet nog wel met dat voorstel instemmen.

    De schaatsers gaan komend seizoen na de start in Japan en Korea voor twee wb-wedstrijden naar Europa. Tussen de EK allround (10-11 januari, Tsjeljabinsk) en WK afstanden (12-15 februari, Astana) zijn nog twee World Cups. In maart krijg je de WK sprint (28 februari-1 maart, Astana), WK allround (7-8 maart, Calgary) en de World Cup-finale (exacte plek en datum onbekend).

    (bron: http://www.ad.nl/ad/nl/1742/Schaats...wie-feestje-gaat-betalen-is-niet-bekend.dhtml )
  14. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Het is nog niet zeker of dit wel de kalender wordt. Er zijn meerdere scenario's, afhankelijk van de geldschieter. AD is iets te voorbarig.
  15. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Heeft Thialf nu ook al de WK afstanden aan Heerenveen gegeven? :cool:

    Maar goed, met de WK's in Nederland, Kazachstan en Canada, het EK in Rusland en de Azië-wereldbekers in Japan en Zuid-Korea zijn er nog vijf wereldbekers over die nog niet aan een ijsbaan zijn toegewezen.

    Mijn gokje? December wordt Erfurt en Heerenveen, de mosterd-na-de-maaltijd-finale eind maart ook in Heerenveen en eind januari is er dan ruimte voor een wereldbekerwedstrijd in Hamar en ééntje in, laten we iets geks zeggen, het Ledovistadion in Kiev (slecht grapje), maar misschien is Minsk wel een optie, daar is ook de EK in 2016.
  16. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Ik denk dat Minsk een serieuze optie is.

    Zelf wil ik in ieder geval - niet geheel verrassend - naar Astana.

    Sent from my RM-821_eu_netherlands_315 using Tapatalk
  17. sanghwa _o_

    sanghwa _o_ Well-Known Member

    • 7-8 maart: Wereldkampioenschappen Allround, Calgary < hier heb ik nu al zoveel zin in, hahaha..... Eindelijk weer eens potientiële nieuwe WR's op de langste afstanden!
    EK Tsjeljabinsk lijkt me ook wel leuk trouwens, heb je in ieder geval geen lege tribunes.

    Seoul en (mogelijk) Minsk lijken me interessant omdat het zo lang geleden/nieuw is! En verder, tja, we zullen wel zien wat het wordt!
    Mikay vindt dit leuk.
  18. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ik mag toch hopen dat we de WB-finale op 14/15 maart in Salt Lake City houden, een week na het WK allround in Calgary.
    Nu Essent geen sponsor meer is, hoeven er ook geen 2 Wereldbekers meer in Thialf plaats te vinden.

    Maar eentje zal toch nog wel lukken. Eentje ook in Inzell, lijkt me. Misschien een in Noorwegen, of eentje in Berlijn of Erfurt. En hopelijk nog eentje buiten (Zakopane, Collalbo, Boedapest).
    Beers, SprintMaster en leenstrafan vinden dit leuk.
  19. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    De Wereldbeker IS al de kwalificatie voor de WK Afstanden. Als Sablikova zich afmeldt voor de 5000m gaat die plek niet naar Erbanova, maar naar de algemene 1e reserve. Alleen kunnen ze dat wel verder aanscherpen. Nu mogen de beste 14 van het WB-klassement plus de 10 tijdsnelsten uit Wereldbekers en Wereldkampioenschappen. Omdat de Wereldkampioenschappen nu na het WK Afstanden worden gehouden, valt die mogelijkheid weg. Wat de ISU kan doen, is bijvoorbeeld de beste 20 van het WB-klassement aanwijzen en nog maar 4 tijdsnelsten. Dat dwingt schaatsers aan zo veel mogelijk Wereldbekers mee te doen. Alleen de absolute toppers hebben nog de uitwijkmogelijkheid van een tijdsnelste-plek.

    En ze kunnen ook kwalificatie op naam invoeren voor WK Allround en WK Sprint. Voor de sprint is dat natuurlijk heel gemakkelijk: gewoon de Wereldbekerpunten van 500 en 1000m (gewogen) optellen.
    En bijvoorbeeld ook dubbele punten toekennen aan de WK afstanden 500 en 1000ms.

    Voor het WK allround kun je dat ook doen, maar dat is iets ingewikkelder. Bijvoorbeeld door de punten van de 1500 en die van de 5000m op te tellen, en dubbele punten voor de WK afstanden 1500, 5000 en 10000. Eventueel kunnen ook het EK en andere regionale qualifiers (als die dan nog bestaan) worden meegeteld.
    Op die manier ben je ook meteen van resultaten van vorig jaar, ongelijke continentale wedstrijden, en de limiettijden af.
  20. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Salt Lake City op 13/15 maart klinkt ook wel heel logisch, maar omdat in het overzicht het weekend van 20/22 maart genoemd werd, dus twee weken na de WK allround in Calgary, ging ik uit van een finale die weer eens in Europa gehouden zou worden en dan is het meestal Thialf. Erfurt noemde ik omdat Inzell en Berlijn dit jaar nog een wereldbeker hadden, maar ik weet niet precies hoe het roulatiesysteem van de DESG werkt.

    Verder denk ik dat strenge regels rondom WK-plaatsing op naam ipv. op land toch zeker op tegenstand van de KNSB moeten stuiten. Op die manier wordt het namelijk voor pak 'm beet Renz Rotteveel veel lastiger om het WK allround te rijden, omdat hij normaliter op noch de 1500, noch de 5000 bij de beste vijf van Nederland zit, maar allround wel vrij dicht bij de top van de wereld.
    Plaatsen verdelen aan de hand van de wereldbeker ben ik overigens wél voorstander van, omdat je dan als land beter zelf in de hand hebt hoeveel WK-plaatsen je kan verdienen. Als er nu ineens vier Taiwanezen wereldrecords gaan rijden, mogen ze dan in één keer alle vier mee doen in plaats van stapje voor stapje ééntje erbij.

Deel Deze Pagina