Gevolgen afzeggingen voor de 10 km en andere randzaken

Discussie in 'Lange baan' gestart door kritischkijker24, 17 feb 2014.

  1. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member


    het verschil tussen de Nederlanders en de rest is niet pas sinds dit seizoen zo groot hoor beste bastiaan, was dat maar waar.

    het speelt al veel en veel langer en ik zie het ook niet beter worden.

    het verschil is 30 seconden, dat is gewoon niet meer serieus te nemen als olympische afstand.

    IOC kan toch niet anders dan, in hun evaluatie heel goed naar vooral deze afstand te kijken
  2. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    En er achter komen dat ze veel meer Olympische sporten hebben (zelfs hele sporten) waar het verschil nog groter is. En bij zulke sporten, zoals rodelen, hebben ze net nog disciplines toegevoegd. Niks aan de hand dus.

    Dat geklaag als je ergens de beste bent lijkt me trouwens typisch Nederlands. Zie het niet zo vaak in de buitenlandse pers langs komen... En de Amerikanen hebben alleen maar bewondering voor de Nederlandse schaatsers, zie de Washington Post vandaag.
    Patrick John vindt dit leuk.
  3. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Rodelen is ook nog steeds olympisch en daar hebben de Duitsers een straatlengte voorsprong.
    En die 30 seconden verschil is wel overdreven. Vier jaar geleden wonnen we deze afstand niet eens.
  4. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Kijk, de 10 kilometer is voor de niet-kenner al saai, voor sponsors en TV-kijkers afschuwelijk, en als de rijders er dan ook geen zin meer in hebben. En niet voor het eerst, ook bij het WK Afstanden van vorig jaar regende het afzeggingen en hadden we geen compleet veld.
    Het lijkt me dat de winnaar van morgen voor eeuwig Olympisch kampioen op de 10 kilometer oude-stijl zal zijn.

    En dan ook nog eens zo kort van te voren afzeggen. Doe dat dan lekker vóór de Spelen, dan kunnen reserves uit andere landen zich nog inschrijven. Noorwegen en Rusland zijn sowieso al erg onsportief door schaatsers in te schrijven en die dan niet te laten starten (Farestveit voor Noorwegen, en ik neem aan dat van het trio Tsjernova, Zadonskaja, Filjusjkina er nog een plaats zal moeten maken voor Graf). Zoals ook Contin en Jing Yu niet op tijd hebben afgezegd.
    Daar hadden toch maar leuk wat schaatsers uit kleinere landen die plekken kunnen innemen.

    Wie hebben wel netjes hun quota gevuld?

    - Nederland met 3 man
    - Duitsland met 3 man (zouden ze al weten dat ze misschien met de TP mogen doen; misschien trekken Beckert en Geisreiter zich dan alsnog terug?)
    - Belgie met 1 man
    - Zuid-Korea met 1 man
    - Kazakhstan met 1 man
    - Nieuw-Zeeland met 1 man
    - USA met 2 mannen (hoewel Kuck beter is dan Meek, zou je zeggen)
    - Polen met 1 man (maar Szymanski is vast sneller dan Druszkiewicz)

    Goed, wie helpen de 10 kilometer om zeep door niet te starten, terwijl ze dat wel mochten:
    voor Rusland (had 3 startplekken, maar 1 ingevuld): Rumjantsev, Skobrev, Jusjkov.
    voor Noorwegen (had 2 startplekken, maar 0 ingevuld): Bøkko, Pedersen, Nilsen
    voor Frankrijk (had 1 startplek, maar 0 ingevuld): Contin, Fernandez
    voor Canada (op de reservelijst): Giroux. Belchos had ingeschreven kunnen worden, als duidelijk was dat Canada een plekje had.
    voor Italie (op de reservelijst): Giovannini
    voor Japan (op de reservelijst); Williamson. Zaike had ingeschreven kunnen worden, als....
  5. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @Mjøsaman: ik vind je erg voorbarig. Ik zie namelijk niet in hoe ze de 10km af kunnen schaffen op korte termijn (dus 4 jaar). De incourante 3km invoeren? Of de zeer internationale 5km dames afschaffen? Lijken me beide absoluut geen optie.
  6. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Ik denk niet dat dit een dilemma is. Zo incourant is de 3 kilometer niet; ik denk dat ze best wel wat back-up krijgen van een selectie internationale schaatsers. En ik denk dat ze ook echt geen moeite zouden hebben met het schrappen van de 5k. Ik zeg niet dat ze het doen (noch dat ze het moeten doen); maar ik denk dat als ze de 10k echt willen schrappen, ze geen probleem zullen hebben met beide opties van het door jouw geschetste dilemma.
    Laatst bewerkt: 17 feb 2014
  7. JeedeBee

    JeedeBee Member

    Ze kunnen simpel zeggen dat ze het schaatsen gaan emanciperen: dezelfde afstanden bij mannen als bij vrouwen.
  8. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member


    Er zijn twee congressen waar ze het kunnen doen. De eerste is deze zomer en de tweede in de zomer van 2016, maar die zal al lastiger zijn. Wat vrij makkelijk zou kunnen, is om bij de mannen de 10 kilometer in te wisselen voor de 3000m. Zowel bij het WK afstanden als bij het WK allround. De massastart wordt al onderdeel van het WK Afstanden; dat is 2 jaar geleden al besloten.
    Daarnaast kunnen ze met van alles gaan experimenteren bij de Wereldbekers. Als die op een nieuwe leest geschoeid gaan worden, dan kan daar van alles plaats vinden. De finaleraces van Marnix Koolhaas, teamsprints, allround-wereldbekers, etc. Doe dat in 2015 en 2016, en draag in 2016 dan het meest geschikte voor bij het IOC.
  9. Bastiaan83

    Bastiaan83 Well-Known Member

    Hakkie2; een aantal van ons zijn misschien wel heel erg negatief maar ik vind jou wel heel erg optimistisch en net doen alsof er niks aan de hand is. Wat JeedeBee hierboven al schrijft, dat kunnen ze best doen idd en ook met die reden. Alles gelijk trekken: dezelfde afstanden voor zowel de mannen als de vrouwen. We zullen na deze Spelen wel zien wat er met de 10km gaat gebeuren. Maar dat dit alles niet goed is voor de afstand is toch wel een feit en kunnen we helaas niet ontkennen.
  10. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Volgens mij kondigen ze altijd een jaar van te voren aan waar ze over gaan praten. Deze zomer gaan ze het hebben over de massastart (dat is aangekondigd), maar ik heb ze niet gehoord over het afschaffen van de 10km. Deze zomer zal het dus waarschijnlijk niet gebeuren. En in 2016 hebben ze het denk ik vooral over zomersporten?
  11. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ik heb het over de ISU, niet over het IOC. De ISU vergadert in de zomer; twee jaar geleden was het eind april dat de voorstellen tot verandering bekend werden gemaakt. Interessant bij dit komende congres is, wie de nieuwe voorzitter gaat worden. De vice-voorzitter, onze eigen Jan Dijkema, is natuurlijk een belangrijke kandidaat. Zal hij zieltjes kunnen winnen door te beloven iets aan het langebaanschaatsen te doen?
  12. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    O, oké... Maar de ISU gaat niet over de Olympische Spelen. Daarover gaat het IOC.
  13. Globeskater83

    Globeskater83 Member

    Cinquanta voorzitter van de ISU heeft al aangegeven de 10km binnen de ISU niet te willen schrappen... maar wat de IOC hier mee gaat doen weet ik niet... er zijn ook jaren geweest dat Nederland helemaal niet meedeed op de 10km en de Noren bijvoorbeeld bijzonder goed waren.. Ok, sinds Ritsma/Romme hebben wij altijd nieuwe schaatsers met als hoogtepunt Kramer gehad die elkaar kunnen opvolgen, maar je weet nooit hoe het in de toekomst gaat zijn en wat voor schaatsers gaan opstaan en uit welke landen.. Er zullen altijd schaatsers ook uit andere landen komen die de afstand goed aankunnen..
  14. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ja, dat klopt, dat WK neem ik ook steeds mee, alleen hier vergeten te vermelden.
  15. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ja, het IOC beslist. Maar die gaan niet op eigen houtje dingen veranderen zonder de sportbond in kwestie. Het IOC kan natuurlijk wel suggesties doen, maar uiteindelijk zal de ISU met een voorstel moeten komen om de Olympische onderdelen te veranderen, en daar zal het IOC dan mee instemmen (of niet).
  16. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Jongens, kan die hele discussie over het voortbestaan van de 10 kilometer niet in een ander topic? Ik wil er graag van genieten nu het nog kan en met richten op de wedstrijd van morgen.

    Ik ben blij met de loting! Al is het al voor mijn eigen stressniveau. Heb morgenmiddag een paar uurtjes vrij genomen, dus ga lekker thuis kijken. Mooi ook dat Sven tegen Lee rijdt. Na de 5 kilometer heb ik er vertrouwen in dat Sven dit gaat winnen. Ben wel erg benieuwd naar hoe hoog de Jong en Bergsma de lat gaan leggen.
    Nogevendit vindt dit leuk.
  17. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ritsma was toch nooit de beste op de 10km. Dus het is pas sinds Romme. En dan had je Hedrick nog tussendoor, die ook de 10km goed aan kon. En de onverwachte Lee natuurlijk. Die was weliswaar maar 1 10km echt goed, maar het was wel een belangrijke.
  18. arsimo

    arsimo Active Member

    Jawel, helemaal waar - die overheersing van 10 km is een paar keer gewisseld en dat kan weer gebeuren.

    Maar dat er morgen slechts 7 ritten komen, waarvan - laten we eerlijk zijn - ten aanzien van de medailles de helft net zo goed schriftelijk kan worden afgehandeld is toch wel tekenend voor dit onderdeel zelf. Al jaren is een tendens aan de gang dat steeds minder internationale schaatsers zich op die afstand willen richten en steeds meer mensen de afstand tijdrovend en saai vinden. Ik vind hem prachtig en zo velen hier, maar het lijkt steeds meer op vechten tegen de bierkaai.

    Het vervelende is dat een beetje toegeven aan die druk (bijvoorbeeld door van de EK allround een kleine vierkamp te maken of zelfs een WK allround kleine vierkamp) waarschijnlijk helemaal niet zal helpen en alleen maar de 10km nog onbelangrijker maken en de kans vergroten dat die geschrapt wordt uit de internationale competitie. Het beste lijkt nog de 10km met hand en tand verdedigen en vooral alles in het werk te stellen schaatsers in het buitenland er voor te interesseren.

    Misschien moet men in Nederland op een gunstig plek in het seizoen (net voor of na WK sprint? Tijdens de kerst/nieuwjaarsperiode? Andere luwte) een International Skating Stayers Grand Prix organiseren waarbij een soort 5km/10km/massstart competitie wordt gehouden met prijzengelden, tv-uitzending (of minstens een internationaal overal te bekijken HQ internet stream, misschien nog beter) en de mogelijkheid dat de schaatsers met sponsoroutfit meedoen - zonodig met een sponsor voor alleen dat evenement, interessant voor met name Nederlandse bedrijven om goedkoop te scoren met een buitenlandse schaatser. Zoiets, dat kan helpen om de interesse langzaam te vergroten. Moet alleen de ISU niet tegenwerken - ze hoeven dan niets te doen, maar ook geen regelementjes uit de hoed toveren waarom zoiets niet mogelijk is.
  19. Monique

    Monique Well-Known Member

    Dankje, ik begin zo langzamerhand ook het gevoel te krijgen dat ik morgen een snipperdag neem om naar iets totaal onbelangrijks te kijken dat toch al bijna is uitgestorven en waarvan we slechts een laatste stuiptrekking mogen beleven.

    Ik wil gewoon genieten morgen!
  20. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Je hebt gelijk, we moeten vooral niet vergeten te genieten. De wegen van het IOC zijn vaak zeer onvoorspelbaar omdat daar heel veel belangen door elkaar lopen. Ze houden daar in elk geval vaak wel van grote helden, zoals Kramer. Ze zien graag een paar mooie namen voor op de affiches en de voorkant van allerlei dvd's, games, boeken en andere merchandising. Een meervoudig kampioen doet het dus altijd goed.

Deel Deze Pagina