OS Sochi 3000 meter dames, 9 februari

Discussie in 'Lange baan' gestart door dedeut, 22 jan 2014.

?

Wie hoop je dat er wint?

  1. Ireen Wust

    35 stem(men)
    62,5%
  2. Antoinette de Jong

    9 stem(men)
    16,1%
  3. Annouk van der Weijden

    3 stem(men)
    5,4%
  4. Martina Sablikova

    5 stem(men)
    8,9%
  5. Claudia Pechstein

    2 stem(men)
    3,6%
  6. Katarzyna Bachleda-Curus

    0 stem(men)
    0,0%
  7. Stephanie Beckert

    0 stem(men)
    0,0%
  8. Iemand anders

    2 stem(men)
    3,6%
  1. Sotsji fanatic

    Sotsji fanatic New Member

    Ideaal voor Wust! Knalluh!
  2. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Hier het lijstje met de beste tijden dit seizoen (of vorig jaar WK Afstanden) met de 0,001 punt per 1 meter hoogtecorrectie:

    Ireen Wüst NED 3: 59,45
    Martina Sablikova CZE 4: 02,58
    Claudia Pechstein GER 4: 03,29
    Antoinette de Jong NED 4: 03,56
    Annouk van der Weijden NED 4: 03,70
    Katarzyna Bachleda Curus POL 4: 04,23
    Ida Njåtun NOR 4: 06,33
    Natalia Czerwonka POL 4: 07,67
    Olga Graf RUS 4: 07,82
    Ivanie Blondin CAN 4: 08,52
    Masako Hozumi JPN 4: 08,69
    Julija Skokova RUS 4: 09,03
    Mari Hemmer NOR 4: 09,18
    Brittany Schussler CAN 4: 09,36
    Francesca Lollobrigida ITA 4: 09,37
    Jilleanne Rookard USA 4: 09,45
    Luiza Zlotkowska POL 4: 09,80
    Shiho Ishizawa JPN 4: 09,83
    Bente Kraus GER 4: 10,84
    Jekaterina Sjikhova RUS 4: 10,90
    Jelena Peeters BEL 4: 11,51
    Anna Rokita AUT 4: 11,54
    Shoko Fujimura JPN 4: 11,62
    Stephanie Beckert GER 4: 11,71
    Bo Reum Kim KOR 4: 12,26
    Shin Young Yang KOR 4: 13,78
    Seon Yeong No KOR 4: 13,80
    Anna Ringsred USA 4: 19,48
  3. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    En dan nog de lijstjes met kansen op basis van de dit seizoen gereden tijden:

    Kans op goud:
    Wüst 61%
    Sablikova 14%
    De Jong 14%
    Pechstein 6%
    Van der Weijden 3%
    Bachleda Curus, Njåtun, Zlotkowska, Graf, Skokova, Lollobrigida, Rookard, Czerwonka >0% en <1%

    Kans op een medaille:
    Wüst 90%
    Sablikova 73%
    De Jong 65%
    Pechstein 41%
    Van der Weijden 14%
    Bachleda Curus 6%
    Njåtun 3%
    Graf 2%
    Skokova 1%
    Zlotkowska 1%
    Lollobrigida, Rookard, Czerwonka, Hemmer, Blondin, Ishizawa, Schussler, Hozumi, Rokita, SY Yang, Kraus, SY No, Beckert, BR Kim >0% en < 1%
    Sotsji fanatic en Sidekick vinden dit leuk.
  4. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Fijn dat Sab en Pech niet op de tijd van Wust wegkunnen.
  5. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Ze is een keer 'gepakt' en op dubieuze gronden, dus die schorsing zegt niks. Natuurlijk wilt men graag haar als schuldig zien, maar als zelfs de wetenschap het niet zeker weet..hoe kan mevrouw het dan helemaal zo zeker weten?
    Hakkie2 vindt dit leuk.
  6. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Goede loting voor Wust. Benieuwd wat Sablikova kan....
  7. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    En als Kramer en Wüst ineens op bloedwaarden gepakt worden. Zijn het dan ook dubieuze gronden of is het dan ineens bewijs dat jij altijd gelijk had met je twijfels en zijn wij er al die jaren ingetrapt?
  8. Patrick John

    Patrick John Well-Known Member

    Voorbeschouwing 3km vrouwen 09 februari 2014

    Een mooie afstand, de laatste jaren vaak een middenafstand genoemd samen met de 1500m.
    Naar mijn mening niet helemaal terecht, tot de midden jaren 80 was het de langste afstand bij de dames en de 3km specialisten zijn vaak goed op de 5km en 1500m specialisten zijn vaak goede 1000 rijders. Op het hoogste podium, de Olympische Spelen is de dubbel 1500/3000 een moeilijke gebleken. Na alleskunner Lidia Skoblikova op de eerste 2 edities in 1960 en 1964 is het alleen Yvonne van Gennip gelukt om beide afstanden te winnen op de OS. De 3km/5km dubbel is daarentegen 4 van de mogelijke 7 keer gewonnen.

    De 1500m/3km die de hele wereld van Ireen Wüst verwacht is dus niet zo gemakkelijk te halen als het lijkt. Het geeft vooral het enorme talent en de enorme veelzijdigheid van Ireen weer.
    Grote favoriet
    Haar naam is al gevallen, de grote favoriete is Ireen Wüst.
    Dat is zij niet vanwege haar prestaties in de WC van dit seizoen, want daarin werd ze beide keren dat ze reed geklopt door Sablikova en Pechstein. Als je echter kijkt naar bijzondere 3km in de afgelopen anderhalf seizoen zijn deze allemaal door Wüst gereden. Niemand kan haar tijden van onder de 4 minuten in Thialf zijn vergeten op de WC-finale van vorig seizoen en het OKT in december, maar ook haar overwinning op het EK in 2013 in 4.01.25 en de wereldtitel van Sochi in 4.02.43 zijn hele mooie prestaties op deze afstand. Bij de beide laatste prestaties reed ze Sablikova op 2,5 seconde. Een flink gat op deze afstand.
    In de afgelopen 4 jaar won ze twee van de drie wereldtitels op deze afstand, want behalve in Sochi 2013, was ze ook de sterkste in inzell in 2011. Gevoegd bij haar blakende vorm op het OKT en het daaropvolgende EK is ze de favoriet voor het goud. Een rol waarin ze zich comfortabel voelt en met verve draagt.

    Mocht Ireen winnen komt ze net als Lidia Skoblikova en Gunda Niemann op twee gouden medailles op deze afstand. Een mooi rijtje om in te staan.
    Deze afstand is Nederland goed gezind, want als Ireen (of een andere Nederlandse wint) heeft Nederland 5x goud gewonnen op deze afstand en neemt het afstand van (Oost-)Duitsland! Dat net als Nederland op 4 overwinningen staat.
    De medefavorieten
    De namen zijn al gevallen. De vriendinnen Martina Sablikova en Claudia Pechstein.
    Laten wij met de oudste beginnen. Wat een respect verdient deze vrouw, ik denk dat niemand had verwacht dat ze na het missen van de OS in Vancouver er nu weer zou staan op bijna 42-jarige leeftijd. Ze rijdt tegen meiden van wie ze de moeder had kunnen zijn. En ze doet niet alleen mee, ze is ook weer medaillekandidaat. Op deze afstand misschien nog meer dan op de 5km, die haar van oudsher het beste lag.
    In het voorseizoen was haar vorm goed, met onder meer een overwinning in Calgary. Na een minder EK liet ze een paar weken geleden zien dat de vorm weer goed zit door in Inzell het baanrecord van Ireen Wüst af te pakken in 4.00.92. Kortom met deze vrouw is alles mogelijk.
    Martina Sablikova hoort altijd bij de favorieten op deze afstand. Ze won 20 wereldbekerwedstrijden, werd 2x wereldkampioen, won op de EK allround 5x deze afstand op het WK Allround 4x, ze was de afgelopen 7 jaar de winnares van het klassement in de WC én ze is regerend Olympisch kampioen.
    Het vorige Olympisch seizoen was ze uitstekend in vorm en won ze alles wat er was te winnen, dus kan ze vanuit die relatieve ontspanning en rust naar deze dag toewerken. Haar enige probleem is dat Ireen Wüst lijkt te gaan doen wat zij 4 jaar geleden deed. Alles winnen wat er valt te winnen. De loting heeft al in het nadeel uitgepakt van Martina, ze kan namelijk als geen op een eerder gereden schema rijden, maar zij zit deze keer voor Ireen.

    De outsiders
    Geen outsiders voor de titel, want één van de drie grote dames zal wel toeslaan, maar wel voor een medaille als één van de drie groten faalt.
    Allereerst de meest besproken deelneemster van Nederland Anouk van der Weijden.
    Zij heeft op het OKT een grote stap gemaakt tov het voorseizoen, waarin ze ook al een grote stap had gemaakt vergeleken met vorige seizoenen. Als ze nu weer een stap kan maken tov het OKT kan ze meedoen om de medailles. Gelukkig heeft ze zich na de rechtzaak begin januari zich in alle rust kunnen voorbereiden. Hopelijk heeft Anouk de kwestie Nauta ook zelf achter zich gelaten en houdt ze ook hier het hoofd cool, want de OS kunnen sowieso al overwelmend zijn.
    Dat kan je energie opslurpen of juist energie geven.
    Anouk heeft zich er al aan overgegeven door in de openingsceremie mee te lopen, spannend om te zien welke op haar van toepassing is.

    De andere outsider is ook een landgenote Antoinette de Jong. Pas 18 jaar en dus nog juniore. Zij moest nog geboren worden toen Claudia al twee Spelen had gereden en al haar eerste Olympische titel had veroverd. Zij heeft dit seizoen tot nu toe maximaal gepresteerd. Zij heeft alleen verloren van de grote drie en de afwezige Jorien ter Mors. Zij reed op het podium in de WC, reed twee een wereldrecord voor junioren en nam op gezette tijden rust door de 5km in Astana en het Ek over te slaan.
    Zij zit net als op het OKT in de laatste rit en zal ook weer hetzelfde willen doen. Als iemand een foutje maakt keihard toeslaan. Ze heeft er zeker het talent en de onbevangenheid voor.

    Andere outsiders zijn er in mijn ogen niet.
    Bachleda-Curus zit met haar hoofd al bij de TP, bij Njatun lijkt de groei eruit en met haar huidige niveau komt ze net iets te kort. De Japanse waren goed in het voorseizoen, maar niet in de buurt van het podium. Olga Graf is wel sneller geworden, maar lijkt geen stayersbenen meer te hebben en wat betreft haar landgenoten ben ik verbaasd dat ze starten. Shikova en Skokova zouden met een uitschieter iets kunnen betekenen op de 1000m, 1500m en de teampursuit. Ik zie niet in wat een start op de 3km waarin ze hoogstens top 10 kunnen eindigen toe gaat voegen aan deze kansen, als het al niet negatief uitwerkt als ze niet goed presteren.

    De Nederlandse vrouwen zullen samen met Sablikova en zolang het duurt Pechstein de komende jaren de lange afstanden en het allrounden beheersen.
    Het is daarom ook jammer dat de opmars van Park Do-yeong dit seizoen is gestagneerd. (wellicht door blessureleed in de zomer?). In ieder geval zal zij niet starten morgen.

    Mijn gunfactor
    Ireen Wüst
    , omdat zij grootse prestaties heeft laten zien in dit seizoen. Deze prestaties verdienen een gouden bekroning.
    Claudia Pechstein gun ik ook wel een medaille vanwege haar doorzettingsvermogen maar dan wel van een andere kleur aub. Ik had liever Yvonne Nauta gezien, maar Anouk is nu eenmaal hier (ook verdiend) en ik gun haar in ieder geval een race waarin ze kan laten zien wat ze waard is en wie weet wat er dan uitrolt.
    Sotsji fanatic vindt dit leuk.
  9. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Moet je aan Monique vragen.. die schijnt het niet zo erg te vinden als het Nederlanders zijn die aan de doping zitten.
  10. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Als uit tests zou blijken dat alle 180 schaatsers in Sotsji aan de doping zitten dan valt me dat tegen, maar niet van Marrit Leenstra in het bijzonder. Idem voor Boogerd en de Tour.

    Maar hé, terug on topic. Ik heb Sáblíková gespeeld voor het VSS omdat ik af wilde wijken en omdat de bookies haar ook meer kans geven.
  11. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Wel leuk dat Torino 2006 weer ter sprake kwam waar Wüst de verwachte medaille van Groenewold afpakte. Klassen was toen de grote naam maar viel een beetje tegen. Kan Antoinette de Jong een Wüstje doen? En is Wüst dan Klassen of Groenewold in deze analogie?
  12. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Bij wie ligt Wüst op de kamer?
  13. Sidekick

    Sidekick Well-Known Member

    Koen Verweij. :D

    Zal je zien dat hij het goud pakt bij de dames 1500m.
  14. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Jammer, dan gaat niet het hele verhaal op :D
  15. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Tsjaaa....
  16. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Hij heeft lang haar. Op de basisschool staat dat gelijk aan een meisje zijn.
    Sabine en arsimo vinden dit leuk.
  17. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De prestatiematrices van de Olympische cyclus:

    [​IMG]

    Hierin is de tweedeling te zien: de eerste 2 jaar is Sablikova de beste, daarna Wüst. Ter Mors en Nauta scoren dit jaar beter dan Van der Weijden, die erg wisselvallig is. Als extraatje nog een simulatie met alleen de beste race van dit seizoen, met weglaten van de thuisblijvers. Daar komt Wüst met 90% nog sterker naar voren. Van der Weijden valt terug in de medaillekansen.
    HaagscheBluf en Bokito vinden dit leuk.
  18. Payday

    Payday Well-Known Member

  19. Monique

    Monique Well-Known Member

    Alexander, flikker toch op met je beschuldigingen aan mijn adres. Wat je zegt is niet waar en je weigert hier enige nuance in te brengen die ik er zelf wel in leg. Je gaat nu in de negeerstand.
    Sidekick vindt dit leuk.
  20. Monique

    Monique Well-Known Member

    Wat een mooie loting voor Wüst, na de grootste concurrenten.

Deel Deze Pagina