Oefening voor timing

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Schaatstom, 11 jan 2014.

  1. Schaatstom

    Schaatstom New Member

    Ik ben op zoek naar een goede oefening om al schaatsend timing te oefenen. Wie heeft er tips?
  2. blipman17

    blipman17 New Member

    timing? kan je iets specifieker zijn?
  3. Schaatstom

    Schaatstom New Member

    Ik heb een redelijke techniek maar op het rechte stuk heb ik moeite om mijn bijhaal schaats op het juiste moment op het ijs te plaatsen(timing). Hierdoor heb ik moeite met overkomen en daardoor een niet erg effectieve slag. Zijn er oefeningen om dit te kunnen verbeteren?

    Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
  4. blipman17

    blipman17 New Member

    ehm, daar heb ik eerlijk gezecht ook problemen mee. ik zou zo een twee drie niet weten wat je daaraan kan doen.
  5. schaatsbart

    schaatsbart Member

    hoi schaatstom, je ik begrijp wat je zegt!
    Vanmiddag stond ik weer in de rij bij de kassa van de Vomar, gewoon routine doe ik dan m,n droogtraining, door t staan op 1 been, de ander is dan 100 procent bijhaal been, of die naast mij hangt in de lucht, of beweegt, alle concentratie ligt op mijn standbeen. M,n losse been verliest zo lijkt het al z,n massa, en is vrij, want m,n balans is goed gecentreerd met m,n focus op m,n standbeen, en toch heb ik alle ruimte om het losse been te volgen of aan te sporen. Het is een uitstekende oefening na het schaatsen, denk dat je aandacht, en zowel je benen nog zo bij het schaatsen zijn , dat dit soort oefeningen een genoegen zijn om te doen. En je moet toch wachten met je boodschappen in de rij, dus het is een mooie aanvulling op zo,n discipline als de schaatshouding oefenen, als je je tanden staat te poetsen.:) .Als je van muziek houdt, kan ik je het rijden met een walkman of ipod aanbevelen; de impulsen van een goede beat maken je accurater in je action; scherper in je focus, zeg maar.
    Laatst bewerkt: 12 jan 2014
  6. ijszoeker

    ijszoeker New Member

    Een begrijpelijke vraag. Het meest simpele antwoord: voor jouw gevoel zo laat mogelijk. Kijk vooral ook bij twee andere thema's: "overkomen/buitenkant" en "biomechanica van het schaatsen". Succes.


    Verzonden vanaf mijn iPad met behulp van Tapatalk
  7. Johan-W

    Johan-W New Member

    Hoi goedemiddag, wat vaak wel helpt is als je je knie van het niet-glijbeen, het been wat in rustfase is iets naar het ijs duwt, opdat moment beweeg je je zwaartepunt iets uit het midden. Als je je linkerbeen bijhaalt en tijdens de glijfase van je rechterbeen je knie van je linkerbeen iets naar het ijs duwt dan voelen de meeste schaatsers wel wat het ideale moment is. Dat is een kwestie van proberen. Je voelt duidelijk wanneer je te vroeg bent en zeker ook wanneer je te laat bent. Haal rustig je linkerbeen bij zodat je been volledig in rust in je heupgewricht hangt, vanachteren zie je de zool van je schaatsschoen, punt schaats wijst naar beneden, duw dan je linker knie naar het ijs (naast of beter iets voor je rechterknie, knieën zijn bij elkaar). Met je glijbeen in dit geval rechts, glij je een S-bocht, eerst op de buitenkant van je schaats naar rechts dan een bocht naar links vlak voor de afzet rechts breng/duw je je linkerknie naar het ijs, zoals hiervoor beschreven. Op dat moment val je naar links en zet je gelijktijdig met rechts af. Probeer maar eens zo laat mogelijk je linker knie naar beneden te duwen, dan moet je lang op je rechter glijbeen rijden/glijden. Irene Wüst had het over goed in je schaatsblad rijden. Dat is de timing die jij bedoelt. En dat ging ook/zelfs bij haar gisteren wat minder goed. Het komt neer op een fractie van een honderdste seconde. En dat gaat de ene dag beter dan de andere. Daarom hebben ook Tuitert en Groothuis mindere en hele goede momenten, dan valt alles precies samen.
  8. Schaatstom

    Schaatstom New Member

    Bedankt voor de reacties! Vrijdag ga ik alles uitproberen op het ijs

    Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
  9. blipman17

    blipman17 New Member

    als je dit doet na een zware training, of als je doodop bent, helpt het ook erg
  10. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Leuk Blipman dat je erop reageert. Op zich heeft het misschien weinig met timing te maken zoals schaatstom vraagt: tijdens het schaatsen, maar zelf denk ik dat uiteindelijk Balans voor Timing gaat; in de balans het momentum vinden , aansluitend de actie , en inzet, release.
  11. willemw

    willemw New Member

    De moeite zit meestal vooral in het hoofd. Bang om te vallen. Je kan bijna altijd een stuk langer wachten met neerzetten dan je denkt. Tellen wil wel eens helpen, zoals in een wals van Andre Rieu: 1 (bijhaal).......2 (knie naar voren en je balans richting je bijhaalbeen verplaatsen)...... 3 (gecontroleerd neerzetten door je knie verder naar voren te duwen)

    En voor oefeningen kan je natuurlijk altijd terecht op de mooie site: http://www.schaatsoefeningen.nl/

Deel Deze Pagina