Viking nanoflex

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door kwani, 20 sep 2013.

  1. kwani

    kwani Member

    Hallo daar,

    Ik heb altijd met veel plezier op mijn viking ijzers gereden. Echter zijn deze inmiddels op, en zo vlak voor het nieuwe seizoen wilde ik toch nog nieuwe ijzers eronder laten zetten.

    Nu viel mijn oog op de nanoflex. Het lijkt me een mooi ijzer, maar het is wel weer een stuk duurder dan het normale viking ijzer. Nu is het geld opzich geen probleem, maar het moet het wel waard zijn. Wat zijn precies de verschillen tussen normale viking buizen en de nanoflex? En denken jullie dat het de 100 a 150 euro waard is?

    Overigens sta ik ook nog wel open voor maple, maar ik heb op viking altijd goed gereden. Don't fix it if it aint broken zegmaar ;)
  2. Tjark

    Tjark Active Member

    Wat voor rijder ben je? Rij je wedstrijden? Of hobby? Heb je geld genoeg?
  3. kwani

    kwani Member

    Ik rijd wedstrijden ja. Op de 1500 meter rijd ik zo tussen de 2:00 en de 2:06, afhankelijk van of ik een goede dag heb, de ijsbaan wil ook nog wel eens verschil maken.. De 1500 meter is mijn beste afstand overigens. De 3000 meter gaat ook wel maar dan loop ik goed vol in de laatste rondes. De 500 meter is niet mijn specialiteit ik ben te traag weg. Ook pak ik nog wel eens een marathonnetje mee. Erg leuk om te doen.

    Technisch kan er overigens wel nog het een en ander verbeterd worden, maar bij wie is dat niet het geval? ;)

    Geld is op zich geen probleem. Maar ik ga graag verantwoordelijk met mijn geld om. Ik wil niet meer geld aan iets uitgeven dan nodig is. Dus als de nanoflex geen voordelen bieden ten opzichte van een set ijzers die 100 euro minder kosten, dan ga ik voor de set ijzers van 100 euro minder.
  4. Tjark

    Tjark Active Member

    Dan is 't op zich prima besteed, maar kijk of dat je ze kan testen. Vraag 't eens aan je speciaalzaak of dat mogelijk is.
  5. BP

    BP Active Member

    Zonder uitzondering hoor ik allemaal enthousiaste berichten over de Nano flex buizen. Ik hoor wel dat mensen soms even moeten wennen. De sturing schijnt beter te zijnw aardoor je aan het einde van de afzet meer druk hebt. Dat kost wel kracht, vandaar de gewenningstijd. Dit is een effect wat je ook kent bij de Marchese Record buizen. Ik heb de Vikings zelf nog niet geprobeerd maar wel de Marchese buizen en dat gevoel is echt merkbaar.
  6. HansGijsen

    HansGijsen Member

    De viking nanoflex komt qua eigenschappen dicht in de buurt van de Maple Comet Laser.
    In vergelijking met de Viking Nagano Sprint, radiaal minder doorbuiging, axiaal iets meer.

    Om dit te bereiken is de nanoflex intern verstevigd met carbon fiber.
    Als je de buizen wilt buigen dus wel oppassen dat het carbon van binnen niet breekt.
    Dat zal de eigenschappen veranderen.
  7. BP

    BP Active Member

    Ik zie de overeenkomst met de Comet Laser niet zo. Er is sprake van een heel andere productietechniek en schaatsers die op beide schaatsen rijden voelen een wereld van verschil. Ik zie en voel meer obereenkomsten met de Marchese Record schaatsen en de Nano Flex..... Viking claimt dat de buis zeer stijf is en dat de goede stuureigenschappen die door alle rijders onderkend worden vooral zitten in de kromming van de brug. Verder niets ten nadele van de Maples, daar worden wereldrecords op gereden....
  8. HansGijsen

    HansGijsen Member

    Je kunt ook metingen doen aan schaatsen, Elasticiteit en sterkte van het totale profiel.
    Dat kan in radiale richting (verandering van de ronding) en in axiale richting (verandering van de bending of rechtheid)
    En dan natuurlijk wel schaatsen van dezelfde afmetingen met elkaar vergelijken.

    De uitkomsten van die metingen leveren voor nanoflex en Comet Laser waarden op die dicht bij elkaar liggen.
    Dat geldt niet voor Marchese Record 525.
  9. BP

    BP Active Member

    Hans, wat zijn dan de meetresultaten? Ben wel benieuwd want wij hebben wel wat tests naast elkaar gedaan maar dan gebaseerd op gevoel en dat is subjectief natuurlijk....
  10. HansGijsen

    HansGijsen Member

    BP, de absolute waarden van de meetresultaten kan ik niet geven. Die waarden zijn voor schaatsfabrikanten belangrijk, en sommigen betalen voor de metingen aan hun onderstellen.
  11. 1997giorgio1

    1997giorgio1 Member

    Eens. Verschil is groot.

Deel Deze Pagina