Welke ijzers onder Salomon Carbon

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door laurazeinstra, 26 sep 2013.

  1. laurazeinstra

    laurazeinstra New Member

    Goedenavond!
    Vorig jaar heb ik me hier aangemeld op het forum, zoekend naar een geschikte schaats voor mij met enkelproblematiek. viewtopic.php?f=3&t=7865
    Ik heb bij een opheffingsuitverkoop hier in Groningen mooi goedkoop de Carbon schoen op de kop kunnen tikken, helaas hadden ze daar geen passend ijzer meer bij. Nu ben ik op zoek gegaan naar een bijpassend ijzer.
    Ik wil zelf eigenlijk alleen recreatief rijden, en het lijkt me daarom niet nodig voor de duurste ijzers te gaan. Op mp kwam ik iemand tegen die veel kan leveren. Ik ben zelf niet zo handig, en deze aanbieder bied ze aan inclusief montage en verzending.
    Qua prijs zou ik het liefst gaan voor de Zandstra tango, (147,50 euro inclusief pilotbinding, en montage ) maar de delta fit all is ook wel gunstig geprijsd. Zoals ik het zo kan zien op internet, zijn de tango ijzers wat lager, voor mij gunstiger ivm stabiliteit had ik zelf bedacht, of klopt dat niet? Gemakkelijker over besneeuwd ijs rijden is voor mij niet echt een reden om voor een hoger ijzer te gaan.
    Hebben jullie redenen waarom ik juist niet voor deze zou moeten kiezen?
    Of hebben jullie nog alternatieven in dezelfde prijsklasse?

    Eventueel zou ik dan ook het full return systeem en een extra strap (van Zandstra) er bij willen hebben, of is dit bij deze combinatie niet nodig/ onhandig?
    Ik kom er niet helemaal uit, vandaar dat ik jullie om hulp vraag.

    Alvast bedankt!
  2. Hallo Laura

    Als je alleen op natuurijs gaat schaatsen (en geen bochten rijd) dan is de Zandstra Delta de beste keus.
    En wel hierom:
    De zandstra ijzers en de Almgrens (lundhags) ijzers zijn de enige met een lang oplopende punt.
    Deze heeft als voordeel dat hij beter over slecht ijs gaat. Dit in tegenstelling tot sommige nederlandse producten die het zweedse model hebben aangepast in de richting van nederlandse ijzers (dit omdat je dan wel beter een bocht kan rijden).

    Van de door jou genoemde ijzers is de Delta het meest robuust. De zandstra Tango en de Almgrens (buiten nederland verkocht onder de naam Lundhags) zijn zwakker en gaan eerder krom als je in een scheur komt, zijn dan ook moeilijker te herstellen (eigen ervaring).
    Ik ben deze winter overgestapt van de Lundhags op de Zandstra Delta en dat is prima bevallen.

    Nog een tip; neem een ijzer dat aan de achterkant net zover uitsteekt als een ijzer van een gewone noor. Veel winkels verkopen de "kluunschaatsten" op een lengte die net achter de schoen eindigd of gelijk met de hak eindigd. Dit is niet fijn als je goed achterop wilt zitten.
    In Zweden werkt dat wel zo, maar daar schaatst bijna iedereen met langlauf stokken en hangt men door deze "langlauftechniek" meer voorop de ijzers. Als je op de Nederlandse manier schaatst dan zit je meer achterop en dus moet het ijzer lang genoeg zijn om dat te kunnen.

    Standaard levert Zandstra zijn ijzers met een Alpina binding. Heb je dus een Salomon schoen dan moet je het zandstra ijzer ergens kopen waar ze een salomon binding erop kunnen zetten. Je kunt ook beide apart bestellen. Ik zelf heb dat gedaan. De Zandstra Delta zonder binding en bij een internet winkel een binding besteld (kijk wel goed welke je moet hebben want Salomon kent 2 types). De Zandstra ijzers kwamen met schoeven, moertjes voor beide type binding en ook een beschrijving voor beide types (Salomon en Alpina). Dus dat gaat ook erg goed.

    Veel succes.
    Pieter
  3. laurazeinstra

    laurazeinstra New Member

    Hallo Pieter, bedankt voor je duidelijke en uitgebreide uitleg! Ik rijd inderdaad eigenlijk alleen op natuurijs, misschien kom ik 1 à 2 keer per jaar een uurtje op de baan. Daar gaat het me ook niet om snelheid of wendbaarheid, ik heb niet een zodanig goede techniek dat ik daar fanatiek wat mee kan.
    Als ik ze bij deze aanbieder bestel, monteert hij alles, inclusief de juiste bindingen.(2punts) Ideaal dus.
    Ik heb volgens mij een salomonschoen in maat 41 of 41,5
    Welke lengte van ijzer van Zandstra zou je dan aanraden? Werkt het terugklapelastiek wel goed als je een langer ijzer kiest?
    En ik las dat je in een vorig bericht in een ander topic zei dat je ook een extra strap gebruikt voor de stevigheid. Heb je hier een afbeelding/foto van, of kun je mij vertellen hoe dit werkt?
    Heel wat vragen nog, maar hopelijk kun je het e.e.a. Ophelderen voor me. Er is helaas niet echt veel over te vinden op internet ( of ik zoek niet op de juiste plekken)

    Groeten laura
  4. Hallo Laura

    Hierbij een link naar de extra "buckel" of strap zoals jij het noemde; http://bladeville.pl/media/cache/powers ... 924dec.jpg Ik heb deze gekocht bij Ooms in Den Haag, maar ze zullen vast wel elders te koop zijn.
    Ik heb de Zandstra lengte 48, maar ik heb maat 44 dus ik zou jou aanraden de Zandstra maat 45 te kopen (de ijzers vallen 2 cm groter uit als je ze nameet). Wat betreft de elastieken. Ik heb ze op de Weissensee bij Faber (uit Herenveen) gekocht. Je moet zelf 2 gaatjes boren. Monteer ze zo dat het elastiek vanaf het ijzer naar de bovenkant van de schoen, onderweg net niet de schoen raakt. Langere ijzers maakt niets uit voor de elastieken.

    Groeten
    Pieter

Deel Deze Pagina