Nieuwe schaatsen/Evo Helium?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Mrmoves, 29 dec 2012.

  1. Mrmoves

    Mrmoves New Member

    Dag allemaal,

    Na al een tijdje dit forum in de gaten te hebben gehouden/gezocht en bepaalde keuzes hebben gemaakt, ben ik vandaag voor het eerst nieuwe schaatsen wezen passen.
    Wat ik zoek is een klapschaats, thermoplastische schoen zo rond de 500-600 euro.
    Ik heb een Maple Blizzard 800 , Raps Buzzard V8 en een EVO Helium getest

    Wat mijn ten eerste opviel was dat de thermoplastische schoenen enorm strak zitten en behoorlijk knellen bij de malleoli/knobbel.
    Nu waren deze schoenen natuurlijk nog niet verwarmd maar, is het normaal dat ik mijn enkel rondom de malleoli eigenlijk niet kan bewegen zonder dat het pijn doet?
    Dit was voornamelijk bij de Maple en Raps zo.
    De EVO Helium schoen is een stuk zachter en zat dus ook een stuk prettiger.
    Nu heb ik een aantal vragen:

    - Zijn er mensen met ervaring met de EVO Helium + standaard klap model( EVO LT Chroom klapset (dacht ik)) ?
    Ik hoorde dat dit merk nog maar 1.5 jaar bestaat namelijk, Is dit wat?

    - Mijn budget zit zo rond de 500-600 euro, zou dit een goede keus zijn voor ongeveer 1x per week schaatsen? en dit natuurlijk voor een aantal jaar.

    - En of het dus normaal is dat ik mijn enkel rondom de malleoli eigenlijk niet kan bewegen zonder dat het pijn doet?


    Alvast heel erg bedankt,

    Groeten
  2. 1997giorgio1

    1997giorgio1 Member

    Ik heb geen ervaring met de EVO. Ik zou zeker voor de Maple's gaan, je zegt de Blizzard 800 gepast te hebben? Die bestaat niet. Waarschijnlijk bedoel je de SL-800 BFT met een Maple BLizzard onderstel? Maple is erg goed vervormbaar. Dat je in ongeveer elke schoen pijnlijke enkels had is waarschijnlijk gewoon omdat je 'brede' enkels hebt. Maple is zeker weten een goede keus.
  3. kavee

    kavee Member

    Thermoplastische schoenen gaan pas goed zitten als ze in de oven geweest zijn. Dan zitten ze niet meer strak, ook niet bij de malleoli. Na afkoelen zijn ze opeens weer keihard, maar jij voelt dat niet. Een ander met dezelfde maat kan jouw schaatsen dan eigenlijk niet aan.

    Toch moet je ze wel eerst 'out of the box' aantrekken, om te voelen of het wel wat wordt. Het voetbed vervormt niet, dus dat moet goed zijn. Verder zijn sommige schoenen smal of hebben ze ook een brede versie. De hoogte van de schoen kan ook verschillen, het is maar net wat je zoekt. Ga alsjeblieft naar een zaak met veel ervaring. Voor € 600 kun je zeker slagen.
  4. Ik rij op de EVO klapset, maar dan de PM versie. Ben dik tevreden over het onderstel, het EVO concept 'ARC technology' werkt echt.

    Zie ook deze link http://www.schaatsforum.nl/viewtopic.php?f=3&t=7817

    De schoenen heb ik wel gezien in de winkel bij de producent, zag er mooi uit in ieder geval.

    Succes met je keuze.
  5. Mrmoves

    Mrmoves New Member

    Bedankt allen voor de reactie,

    Het zijn inderdaad de Maple SL-800 BFT.
    Bij het passen van de schoenen voel ik wel wat verschil maar het was bij mij meer van:
    -In deze schoenen kan ik mijn enkel absoluut niet bewegen zonder pijn. (maple/raps)
    -In de schoenen heb ik iets was meer ruimte bij de malleoli.
    Nu snap ik dat ze vervormbaar zijn. maar komt het dan wel goed? Het voelt zo tegenstrijdig om schoenen te kopen die behoorlijk veel pijn doen.
    Hadden jullie dit ook?
    Hebben jullie overigens nog tips voor winkels met veel ervaring in de buurt van Groningen/Drenthe/Friesland/Overijssel?

    Alvast bedankt!
  6. Het is herkenbaar idd dat de schoenen, vooral nieuw, echte enkelkillers zijn. De hoge harde contreforts die over de enkelknokkel vallen staan af fabriek ook nog eens extra naar binnen, maar dat wordt veel beter als ze naar je voet gezet worden. De shop wordt dan als het ware een beetje medeverantwoordelijk voor de pasvorm en zullen ze verder helpen als er nog vervelende drukpunten over blijven. Je moet het ook even de tijd geven, veel steun gaat nou eenmaal gepaard met harde, stijve schoenen. Ik rij soms ook ineens een kleine huidbeschadiging en dan gebruik ik een week zo'n gelpad ertussen om het te laten helen.
    Maar eerlijk is eerlijk, ik ken ook gevallen waarbij het nooit echt goed is gekomen tussen thermo schoen en berijder en dan is de enige optie; (door)verkopen
  7. Doortje

    Doortje New Member

    Hallo allemaal,

    De vraag die mrmoves stelt zou ook mijn vraag kunnen zijn. Ook ik ben vrij nieuw op het forum en mijn budget is ook max. 600 euro. Ik schaats 2 x per week waarvan 1 x les. Heb nu Raps voltage V8 vast.
    In mijn lesgroep zijn er inmiddels 2 die Evo Helium schaatsen hebben en die bevallen erg goed.
    Zelf ben ik er nog niet uit wat het gaat worden, ik ga binnenkort op de baan eens wat passen en uitproberen.
    Hopelijk kan de ervaring die velen van jullie hebben mij ook verder helpen.

    groeten
  8. BdeB

    BdeB New Member

    Beste,

    ik rij sinds anderhalve week op de evo helium schoen. Mijn bevallen ze tot nu toe zeer goed. Beter dan mijn vorige schoenen wat echte skeelerschoenen zijn de powerslide icon. Heb ook de maple sl- 800 bft gepast deze waren voor mijn net te groot en ze hebben geen halve maten dus kwam ik uit bij de evo helium.

    Rij met een marchese Record 525 ijzers
  9. Bart1960

    Bart1960 New Member

    Ik ben nu weer een jaar aan het schaatsen na een periode van ca 15 jaar dat ik nauwelijks op de ijzers heb gestaan. Werd aangestoken door een collega die een paar nieuwe schaatsen had aangeschaft en door zijn verhalen kreeg ik weer de kriebels. In mijn 'vorig schaatsleven' veel plezier gehad, maar een deel daarvan werd teniet gedaan door pijn in de voeten door te slappe schaatsschoenen, die vervolgens weer te strak werden aangetrokken....
    Na wat oefenen op huur-klappers was me al gauw duidelijk dat dat niet zo'n probleem zou geven. Nu de juiste schoen nog. Ik had het geluk om op een vrijdagmiddag in een zowat lege winkel te kunnen passen. Zo'n beetje alles aangehad en uiteindelijk met Viking Nagano 2005 met een Maple Comet steel ijzer naar de baan. Een rip uit mijn lijf en dan hoop je dat het op het ijs ook maar goed gaat.
    Kort gezegd, ik had het 15 jaar eerder moeten doen. Schoenen zitten als een huis. Ijzers geven vertrouwen, m.n. door de druk die je ermee kunt opzoeken. Werken aan je techniek zonder dat je voelt dat je schaatsen aan hebt; wist niet dat dat kon. Ik heb mijn schaatsplezier weer helemaal terug en meer dan dat.
    Wel hieraan overgehouden dat passende schoenen de sleutel zijn. Neem de tijd, wees kritisch, probeer en pas zoveel mogelijk, wetende dat ze na 'verwarming' (nog) beter gaan zitten. Iedere voet is anders, maar er is zoveel op de markt en de betere schoenen zijn goed vervormbaar; er is altijd een passende schoen te vinden.
    Groet.
  10. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Heb de EVO PM klapset net getest, een heerlijke toerschaats, rijdt erg fijn en super bestuurbaar. Ik zou deze schaats zeer veel duurrijders aanraden.

    Met de genoemde schoenen heb ik weinig ervaring. Je zou toch niks aan mijn bevindingen hebben, want iedere voet is weer anders. Ik kan je wel het volgende vertellen: Ik reed op een schoen die me steed meer pijn ging doen en heb deze na nogmaals verhitten uiteindelijk teruggebracht bij de leverancier. Dit was blijkbaar geen schoen voor mijn voet. In overleg met de leverancier heb ik toen voor een ander merk gekozen, die ik nog steeds met veel plezier gebruik. De leverancier schaatst zelf ook en weet hoe belangrijk goede schoenen zijn. Ik mag hier geen reclame maken maar hij zit in Wezep ;-)

    Echter, ook in deze schoen had ik aanvankelijk wat kleine drukpuntjes. Die kon ik gelukkig zelf aanpassen met behulp van plaatselijke verhitting van de schoen met een paintstripper. Ik kan je ten slotte nog adviseren om op de schoen niet te bezuinigen. Het is de belangrijkste schakel tussen jou en het ijs. Je rijdt fijner op goede schoenen met voor mijn part pisbakkenstalen keukenmessen eronder, dan op een paar graftoffels voorzien van een poenerig ongeschikte klapset. Viel spass!
  11. Eveen

    Eveen Member

    Hoi,

    Bevallen de Evo schoenen je nog steeds zo goed? Geven ze ook voldoende steun?
  12. AbK

    AbK New Member

    Hallo,

    Heb drie merken aangepast: Viking Nagano Gold 2005 XBR, Raps Raven blauw en tenslotte EVO Helium.

    Qua pasvorm (brede voet, hoge wreef) viel de Viking al snel af vanwege zijn tapse vorm aan de voorvoet, mijn voet paste er gewoon niet lekker in. De RAPS paste al een stuk beter, echter mijn voet werd nogal in de vorm van de leest gedwongen, niet comfortabel dus. De EVO Helium trok ik aan, deze zaten als een sok om mijn voeten gegoten. Het kalfsleder materiaal voelt als een Italiaans paar schoenen, en zitten erg fijn. Ik heb ze maar gekocht, het kon eigenlijk niet beter zitten.

    Nu was het de week van het natuurijs, dus ze moesten even wachten tot ik mijn zeer comfortabele Salomons Pro Combi Pilot weg moest leggen. Heb daarvoor nooit echt op een lage schoen gereden, dus ik wist niet goed wat ik kon verwachten. Had me ingesteld op een paar weken wennen, onstabiliteit, drukplekken, etc. Drie rondjes heeft het me gekost om te wennen aan de schaats. Daarna wat schuurplekjes, een paar uur rijden met blote voeten in nieuwe schoenen, tja wat wil je.

    Nu twee weken later: Als de schoen (bij je voet) past, trek ze aan. Ik vind ze heerlijk rijden. De schoen geeft veel stevigheid, de ijzers zijn stabiel sturen goed en en het materiaal is super zacht. De prijs viel me heel erg mee ( de helft in vergelijking met Viking XBR) en ik vond ze nog mooi ook.

    In ieder geval: Ik ben er erg blij mee en helemaal geïnspireerd, de seconden vliegen van mijn rondetijd af, inmiddels 4 seconden:)

    ben het natuurijs bijna vergeten...
  13. Eveen

    Eveen Member

    Bedankt Voor de nuttige info! Ik ga ze donderdag passen.

Deel Deze Pagina