Raps Hawk op Mirage onderstel past niet lekker

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door ijskegel, 23 jan 2013.

  1. ijskegel

    ijskegel New Member

    Ik heb afgelopen week deze schaatsen overgenomen.

    Nu heb ik een vraag over de bevestiging van het onderstel. Zoals op deze foto goed te zien is maakt de voorste pot maar gedeeltelijk contact met het bevestigingspunt op de schoen. Is dit erg? Wat zou ik eraan kunnen doen?

    Extra info: de schoen heeft een steek van 165 mm terwijl het onderstel een steek van ongeveer 185 mm heeft (beetje rare maat? maar dat is wat ik gemeten heb). De schoen heeft lengte gleuven maar daar valt niets meer aan te schuiven aangezien ze nu al in de uiterste stand staan.

    Ik zou de achterste pot kunnen omdraaien waardoor het misschien beter past, alleen komt dan de schoen meer naar voren t.o.v. het ijzer.

    Wie weet raad?
  2. Beste Kegel,

    Raps heeft a-symmetrische potten zodat de steek aan te passen is. Als je de potten omdraait krijg je inderdaad een kortere steek en dat is ook de bedoeling.
    Kun je beide potten niet omdraaien zodat de schoen toch min-of-meer in het midden staat?

    Ook zijn er verschillende maten buizen; s voor de kleine maten, m voor de maten 39 t/m 42 of ziets en l voor de grotere maten.
    Heb je de juiste maat voor jouw schoenmaat?

    Succes, Hedzer
  3. ijskegel

    ijskegel New Member

    Beste Hedzer,

    Dank voor je antwoord.

    Ik weet eerlijk gezegd niet welke maat buis ik nu heb. Schaatsen zijn maat 45 dus dan zou ik de grootse maat buizen nodig hebben. Kan ik zien of meten welke maat ik heb. M.a.w. hoe lang is een L buis?

    Met een kleine steeksleutel krijg ik de achterste pot wel los van de schoen. Bij de voorste pot is dat niet mogelijk, daar kom ik met een steeksleutel niet bij de kop van het boutje. Moet ik daar eerst de pot van het ijzer schroeven om daarna de losse pot van de schoen te kunnen halen?

    Edit:
    De lengte van mijn buizen is 46 cm.
    Nog eens wat beter gekeken en gemeten. Als ik de achterste pot zou omdraaien dan verschuift het montagepunt ineens 4 cm naar voren. Een deel daarvan kan ik opvangen met de lengtegleuf in de hak van de schoen maar ik denk dat de hele schaats dan ruim twee cm naar voren schuift. Dat lijkt me wel erg veel. Misschien moet ik het maar zo laten als het is. Kan het kwaad als de voorste pot op deze manier bevestigd is?
  4. Rinus

    Rinus Member

    Is dat echt een maat 45 schoen? Ik heb maat 45 Raps Lion gehad met een ijzer van 47 centimeter en dat ging prima. Op de foto vind ik je schoen al vrij ver naar voren zitten, dus de pot omdraaien lijkt me niet zo'n goed idee.

    Ik denk dat het zo ook wel gaat, de meeste compressie op die 'montageplateautjes' in de schoen wordt immers zijwaarts gerealiseerd en niet naar achteren.
  5. ijskegel

    ijskegel New Member

    Ja, is een maat 45 schoen.

    De 46 cm voor het ijzer die ik gemeten heb is vanaf het voorste zwarte puntje tot helemaal achteraan het laatste zwarte uiteinde.

    Ik heb nog eens goed gekeken en denk dat ik het inderdaad voorlopig maar even zo laat zitten. Misschien dat ik op een later tijdstip eens naar een goede winkel ga voor meer info of eventueel omruilen van de ijzers.

    Gisteren was de ijsbaan voor het eerst open en heb ik heerlijk geschaatst op deze, voor mij nieuwe, schaatsen. Hiervoor had ik een paar 'ouderwetse' noren met een soepele leren schoen. Wat een verschil met deze nieuwe schoenen, deze zitten echt heerlijk en geven veel steun. Waar ik op mijn oude schaatsen na een uurtje rond rijden echt pijn in mijn voeten kreeg had ik nu helemaal geen last. Ik stond ook veel stabieler en daardoor veel ontspannender op de schaats. Super!

Deel Deze Pagina