Vast naar klap

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door JMnatuurijs, 21 jan 2013.

  1. JMnatuurijs

    JMnatuurijs New Member

    Hallo forummers,

    Momenteel maak ik (af en toe) mijn rondjes op een Voltage schoen met een Raps speedy (vast) onderstel. Nou wil ik graag naar een klapschaats, maar twijfel ik of ik een klaponderstel onder mijn Voltage schoen zal zetten of zal gaan voor een andere tweedehands set. Ik ben opzich blij met mijn schoen, dus budgettair gezien kan ik beter voor alleen een nieuw onderstel gaan. Nu lees ik overal dat het mogelijk is om met een soort klapsetje, van mijn vaste onderstel een klaponderstel te maken. Zijn hier ervaringen mee? Kan ik zoiets doen, of kan ik dan beter voor een ander onderstel gaan?

    Qua onderstel zit ik aan een maximum van ongeveer 150 euro.
  2. Viking66

    Viking66 New Member

    Als je alleen maar af en toe rondjes schaatst heeft volgens mij geen zin om over te stappen naar een klap schaats. Je budget is in ieder geval aan de lage kant.
  3. Smurfje

    Smurfje New Member

    Ik lift even mee met jou vraag als je het niet erg vind.
    Ik zit namelijk te denken om de raps voltage te gaan kopen ik weet alleen niet of het slim is om vast of klap te kopen.
    Ik schaats graag veel als natuurijs ligt en is ga nu ook op schaatsles en wil 1 keer in de week gaan schaatsen als de lessen zijn afgelopen.
    Ben benieuwd naar jullie advies.
  4. JMnatuurijs

    JMnatuurijs New Member

    Ik wil graag proberen om meer te gaan schaatsen en heb het gevoel dat ik met een klapschaats fijner kan schaatsen dan met een vaste constructie. Ik hoop toch dat ik voor mijn budget een tweedehands onderstel kan krijgen. Het hoeft geen crème de la crème te zijn en hagelnieuw, als ik er nog maar een paar jaar fatsoenlijk rondjes op kan maken ;)
  5. Dhsiem

    Dhsiem New Member

    Een klapschaats schaatst echt veel fijner maar of je het eruit haalt hangt wel van je techniek af.
    Het is bij een klapschaats van belang dat je op de juiste manier afzet en je gewicht goed verplaatst.
    Ook zal de kwaliteit van het onderstel van invloed zijn. Of dat lukt voor een beperkt budget betwijfel ik.
    Op de kunstijsbaan kun je klaschaatsen huren, dan kan je het uit testen
  6. Viking66

    Viking66 New Member

    Ik weet natuurlijk niet hoe je techniek is maar er zijn nogal wat mensen die de techniek niet voldoende beheersen en dan op klappers gaan rijden en daarmee hun gebrek aan techniek hopen te verbergen.
    Met name mensen die teveel op de punten rijden (onvoldoende achterop zitten).
    Klapschaatsen zijn met name bedoeld om meer snelheid te kunnen ontwikkelen door dat de afzet langer kan zijn dmv strekken van het enkel gewricht.
    Dus voor de niet zo geoefende schaatser heeft het echt geen zin om op klappers te gaan rijden.
  7. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Haha, zou dat ECHT de overweging zijn geweest voor die mensen om op klapschaatsen te gaan rijden?

    Waarom zou het geen zin hebben? Als jouw techniek niet goed genoeg is om er effectief genoeg mee te kunnen rijden, laat je ten minste het ijs heel. Afgezien daarvan zijn er genoeg rijders die hun techniek prima weten aan te passen onder begeleiding van trainers en instructeurs.
  8. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Zou moeten kunnen op je huidige onderstel en dan zou je zoiets krijgen: http://www.skate-dump.nl/images/KlaponderstelRapsV6.jpg of zoiets: http://www.marktplaats.nl/a/sport-en-fitness/schaatsen/m634425976-raps-mondo-met-finn-klapset.html. Geen idee of de Finn klapsets of losse Raps klapsets makkelijk verkrijgbaar zijn en wat ze kosten. Een beetje Googlen zal wellicht genoeg informatie opleveren. Een alternatief is misschien de Ballangrud Ving Klapnoor, maar ik weet niet of die makkelijk onder jouw schoen te monteren is. Als je schoen bevalt zou ik die lekker behouden.
  9. JMnatuurijs

    JMnatuurijs New Member

    Bedankt voor je reactie, ijsmonster. Ik zal deze opties zeker even bekijken. Ik heb een speciaalzaak bij me in de buurt zitten, ik kan altijd kijken of zij nog opties hebben qua onderstel. Vind het altijd wel prettig om me nog even te laten informeren bij een specialist, dan weet je zeker dat je geen troep koopt :)

    Ik had vroeger altijd redelijk zwakke enkels, vandaar dat ik voor de hogere Voltage schoen ben gegaan. Misschien is het een optie om (te zijner tijd) voor een thermoplastische schoen te gaan voor meer stabiliteit.
  10. Beste JM,

    ik ben zelf net overgestapt naar klapschaatsen en het werkt prima. De klappers zijn vooral bedoeld natuurlijk voor de kunstijsbaan want in de bochten doen ze pas echt goed hun werk. Op de rechte stukken is het effect wat minder, hoewel je wel goed met de teen kunt natrappen zonder dat de brokken ijs je om de oren vliegen.

    Losse klapsets van Raps en Finn zijn gewoon te krijgen en kun je op de bestaande buizen monteren. Even Googlen op "klapset" moet je al resultaten opleveren. Bij Finn moet je even aangeven dat je een driekantige buis hebt of een ronde buis, de onderblokjes worden dan aangepast. Het spul is natuurlijk wel wat fragieler dus als je hard in een scheur trapt heb je meer kans op schade dan met vast materiaal.

    Succes, Hedzer
  11. JMnatuurijs

    JMnatuurijs New Member

    Hallo Hedzer,

    Bedankt voor je reactie. Ik schaats maar af en toe een echte tocht zonder bochten. Als ik op natuurijs schaats, doe ik dat vooral op de ijsbaan bij mij in het dorp die rond loopt. Ook op dit ijs zal ik dus profijt hebben bij een klaponderstel onder mijn schoenen. Ik zal eens kijken of er op marktplaats nog zoiets te krijgen is en anders maak ik een ritje naar de schaatswinkel.
  12. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Hmm. Is dat je ervaring of zit er ook een visie m.b.t. de techniek op klapschaatsen achter die uitspraak?
  13. Beste monster,

    er zit wel degelijk een visie achter de opmerking dat op de rechte stukken een klapschaats minder effect zou hebben. Als je een goede schaatstechniek hebt, en wie heeft dat niet, dan zou je zijwaarts moeten afzetten. Na de afzet stuur je je schaats naar buiten en aan het einde van de glij-fase stuur je de schaats weer naar binnen. Voor de afzet wijst de punt van de schaats in ieder geval recht naar voren of zelfs iets naar "binnen". Omdat het gewicht op je hak rust zet je ook af met het meeste gewicht op je hak en zal de schaats dus niet openklappen.

    Het enige voordeel is dat je op het einde van de afzet nog een stukje kunt natrappen met je voorvoet maar dat geeft relatief weinig "power" ten opzichte van een goede technische afzet, temeer omdat de grootste kracht wordt gegenereerd in het begin van de afzet en niet op de maximale beenstrekking.

    Een mooie techniekoefening is dan ook om met klapschaatsen op het rechte stuk te proberen de schaatsen niet te laten klappen..... :lol:

    In de bochten is het voordeel veel groter. Je linkerbeen kan verder onderdoor strekken waarbij het ijzer mooi vlak op het ijs blijft, je geeft geen afzet meer met de punt van de schaats.

    Groet, Hedzer
  14. allard

    allard Active Member

    Het grootste deel van dit verhaal klopt. Alleen het laatste deel ben ik het niet mee eens. Als je een goede schaatstechniek hebt komt aan het eind van de afzet je lichaamszwaartepunt voor je schaats. Omdat de schaats dan toch wel terugstuurt hoef je niet meer je afzet door de hak van je schaats te laten gaan: je klapper kan open. Dit is qua coördinatie wel moeilijker te realiseren dan de "klassieke"(vaste schaats) techniek, waarbij tot het laatste moment geforceerd het gewicht achterop wordt gehouden. Je ziet deze techniek waarbij je de klapschaats wel effectief gebruikt dan ook vooral bij wedstrijdrijders die vaak trainen, en die coördinatie dus goed kunnen oefenen.

    Er zijn 2 redenen waarom je je inspanning niet aan het begin van de slag moet leggen. Ten eerste is bij schaatsen niet de kracht van de afzet het belangrijkste, maar het vermogen(simpel gezegd: kracht x afzetlengte x streksnelheid). En hoe verder je komt in je afzet, hoe groter is het vermogen wat je kan leveren . Daarnaast is de efficientie van je afzet aan het eind van de afzet veel hoger, omdat de hoek die je afzet dan met het ijs veel gunstiger is door de valbeweging(Als je rechtop staat, is de hoek met het ijs 90 graden. Zet je op dat moment af, dan is de efficiëntie 0, want je duwt jezelf alleen maar omhoog. Om die reden wordt de valbeweging gebruikt bij schaatsen.)

Deel Deze Pagina