Knieproblemen

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Pigion, 17 jan 2013.

  1. Pigion

    Pigion Member

    Vanmiddag eindelijk de ijsbaan open en dus op naar de ijsvloer met de nieuwe Salomon / Freeskate combinatie. Twee rondjes geschaatst,......... wat viel dat tegen, weinig stabiliteit, normaal geen last van. Ook komt de Rechter-buiten-enkel continu onder spanning en pijnlijk. Gelukkig had ik mijn oude vaste schaatsen ook meegenomen en overgestapt op de oudjes. Ging gelijk stukken beter.
    Na ca. 10 rondjes begon de linkerknie te zeuren. Pijn aan de buitenzijde van de knie. Je gaat dan de knie proberen te ontzien, gevolg instabiliteit. Toch maar afgestapt, ging niet meer. Ik had dit voorgaande jaren ook wel eens, doch kon de pijn aan door iets meer of minder te buigen in de knie. Dit is m.i. een gevolg van slijtage, gezien mijn leeftijd (68) misschien te verwachten maar je wil dat niet.
    - Wat nu?
    - Wie heeft ook zoiets?
    - Is er nog wat te redden? In-tapen?, Steunzolen?

    De stand van het been is redelijk, enkel zakt iets door naar binnen. Ik kan er goed mee ski-en, fietsen doch wandelen geeft soms problemen. De ene keer gaat het goed en kan ik 2 uur wandelen, soms moet ik na een kwartier de route afkorten en snel naar de auto.

    Ik heb natuurlijk zwaar de p..... in met schaatstochten in het vooruitzicht.

    Pigion
  2. Tazzy

    Tazzy New Member

    Is de stand van de ijzers ten opzichte van de schoen anders?
  3. Pigion

    Pigion Member

    Nee, het knie probleem treedt op bij mijn oude schaatsen. Dat zijn vaste lage noren type Viking 2. Destijds gekocht (1990, overgestapt van houten schaatsen) omdat de zaak geen betere schaatsen in mijn schoenmaat 48 had. De schaatsen zijn maat 47. Allemaal 3 x niks, doch ik kon er goed mee uit de voeten tot nu toe. Ik heb op deze schaatsen zeker meer dan 1000 km. aan toertochten gereden, o.a. Oldamt rit (75 km), Noordwesthoek (85 km.), Paterswodse meer, Zuidlaarder meer etc., etc. Aan de schaatsen kan niets worden gesteld, rechterschaats (goede knie) zit er niet helemaal recht onder, iets teveel naar binnen (goedkope massa producie) .
    Jij dacht misschien dat het probleem optrad bij de nieuw Salomon-Freeskate combinatie. Dat is niet zo. Ik heb deze na 2 ronden afgedaan omdat het gewoon niet ging, te weinig stabilitijd en pijn aan rechter buiten-enkel. Dat is dus een ander probleem, heb ik aangekaart onder "materiaal problemen")
    Laen we dit eerst tackelen, want die tochten komen er zo aan.
    Pigion
  4. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Het lijkt mij toch verstandiger dat de fysio of een (sport) arts hier een uitspraak over doet. Zo te horen kan het van alles zijn. Meestal zijn dit soort klachten met oefeningen te verbeteren. Misschien kan de fysio met tapen op de korte termijn iets betekenen.

    Succes!
  5. Pigion

    Pigion Member

    @Elco,
    Bedankt voor je opbeurende en wijze woorden. Helaas lijkt het knie-probleem veel op een slijtage-probleem. Bij 68 lentes komt dat zo. Vanochtend snel een afspraak gemaakt met een podoloog en kon er om 10.30 terecht. Zijn mening ging ook de kant op van slijtage, niet veel aan te doen. Toch geprobeerd met een vulling in de voetholte, de stand van het linkerbeen iets te corrigeren. Vanmiddag weer 20 rondjes gedraaid op de oude noren met zooltje + vulling. Pijn was minder, kon hetr althans hebben. Moet nog maar eens kijken naar mijn schaatstekomst. Misschien nieuwe schaatsen retour en een nieuwe sportieve fiets met 14 versnellingsnaaf (Rohlhoff). Moet nog wel een finke schep bijleggen.

    Pigion
  6. slenter

    slenter New Member

    Ik heb gemerkt dat ik een rare stand van mijn knie had (die trok wat pijnlijk). En ook van mijn enkel en mijn heup (teveel overkomen aan een kant). Alles eigenlijk geforceerd tegen elkaar in, en steeds pijnlijker. Na goed opletten, leek het erop dat het een het ander aanjoeg. Een soort van zelfversterkende 'kronkel' die erin geslopen was (met mijn oude schaatsen ging ik tevergeefs steeds meer rommelen met de afstelling)
    Maar toen (op salomons - zelfde neiging) concentreerde ik me erop om gewoon zonder fratsen te staan, en die 'kronkel' te laten. Dat voelde in eerste instantie erg onzeker. Alsof ik van mijn schaatsen zou vallen. Maar na 2 rondjes wende dat, en stond ik normaal, zonder pijn.

    Dit alles onder voorbehoud - nog maar 1x geprobeerd. Maar toch wel 2 uur op de baan geschaatst zonder probleem.
  7. Pigion

    Pigion Member

    @slenter,
    Fijn te horen dat het bij jouw beter gaat. Bij mij gaat het "off en on". Soms weinig pijn, kan het dan verdragen, soms pijn op een level dat alle kracht uit de knie gaat. Ik heb het ook bij traplopen en wandelen (slenteren). Ik heb me nu al voorgenomen naar een orthopeed te gaan, ook al gebeld. Kwam via gele gids telefonisch op de afd orthopedie van het ziekenhuis. Secretaresse deed erg moeilijk, moet verwijsbrief halen en wachtlijst 2 a 3 weken. Dan is het ijs natuurlijk al lang weer weg. Die mensen zijn helemaal niet commercieel gericht. In het bedrijfsleven worden overuren gedraaid als er (te) veel werk is. Verwende kakkers die specialisten :twisted:
    Pigion
  8. Wim Weemaes

    Wim Weemaes New Member

    Is het geen meniscusprobleem? Zeker op jouw leeftijd kan er sprake zijn van een scheurtje als gevolg van slijtage.
  9. Pigion

    Pigion Member

    @wim,
    Ik weet niet wat de pijn veroorzaakt. Ca. 6 jaar geleden kreeg ik voor het eerst last van die linker knie tijdens een bouwklus aan de boeiborden van ons huis. ik moest daarbij vaak de steiger op / af. Ik weet het toen aan overbelasting. Geleidelijk is de pijn ook bij andere "bewegingen" gekomen zoals wandelen op een "ronde " weg. Ik dan niet rechts lopen. Als ik een stevig tempo wandel, voel ik het minder. Soms alleen in het begin pijn, later geen problemen. Traplopen is ook een probleem geworden. Nog iets, ik kan op de knieen niet zover doorzakken dat deze mijn achterwerk raken. Op 18 jarige leeftijd heeft de knie eens een stevig opdonder gehad door geforceerd knikken, hak aan achterwerk
    Desondanks heb ik de Belterwiedetocht (30 km) en de Rond de Wiedentocht (40 km) geschaatst. Het eerste kwartier kan ik mijn gewicht nauwelijks op dat linkerbeen zetten, soms ga ik er volledig doorheen, schaats als een invalide. Geleidelijk gaat het beter. Na de tocht is de knie gezwollen. De pijn zit aan de buitenzijde.
    Op aanraden van onze dochters, beide fysiotherapeuten, zoek ik vandaag contact met een fysiotherapeut, gespecialiseerd in knieen. Zij zeggen dat de pijn sommige gevallen het met speciale training beperkt kan worden. Soms kan door een steunzooltje de stand van voet/knie iets worden gecorrigeerd.
    In ieder geval ga ik er wat aan doen. Ik ben 68 en wil graag nog een paar jaar schaatsen met niet al te veel pijn.
    Pigion

Deel Deze Pagina