sneeuw op het ijs

Discussie in '2012-2013' gestart door Nogevendit, 15 jan 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    omdat er nog niets, op bericht bij Sneek na, gemeld wordt over waar het wél kan, wil ik graag de informatie delen waar de sneeuwval van afgelopen nacht.
    Hier in Dalfsen (net Oost van Zwolle) is zo'n 6-8 cm gevallen, het lijkt mij funest voor de ijsgroei als dit ook in de kop van Overijssel het geval is geweest.
    Klopt het dat Friesland en Groningen minder wit zijn ?
  2. Beaub

    Beaub Member

    In Groningen is helemaal niet gevallen en was het -6/-7 vannacht. Geen idee wat er wel of niet dicht ligt, maar (voorlopig) geen sneeuw die roet in het eten gooit.
  3. Hoi Nog,

    in Friesland en Groningen is geen sneeuw gevallen tot nu toe, in ieder geval niet boven de lijn Leeuwarden-Groningen. Voor zover ik het kan beoordelen is het zuiden van Friesland en Groningen ook behoorlijk vrij gebleven dus tot nu toe geen problemen.

    Of het voldoende vriest voor de kanalen en plassen is nog even de vraag, er is ook nog geen ijsbaan open volgens mij.

    Nog ffies afwachten dan maar...

    Groeten, Hedzer
  4. Hugo

    Hugo New Member

  5. Quiri

    Quiri Member

    Ik ben eind van de ochtend langs het Paterswoldse meer gereden, dat ligt nu voor een groot gedeelte dicht, bij de kant is het een paar cm schat ik. Duurt nog wel even voordat het daar kan. Misschien van het weekend als men er met zijn fikken afblijft! Geen sneeuw hier op het ijs!

    Filmpje op Youtube: http://youtu.be/CHUlzqSAWkg

    De ijsbaan van Paterswolde die ernaast ligt is mooi dicht met prachtig ijs van 4 1/2 cm dik. Ze gaan zaterdag op zijn laatst open.
  6. proeme

    proeme Well-Known Member

    noordlaren zal morgen wel open zijn lijkt me?
  7. Ton

    Ton New Member

    Iemand op de hoogte van Giethoorn en omgeving? Ligt het daar al dicht? Toch niet weer van dat sneeuwijs als vorig jaar hoop ik?
  8. Beaub

    Beaub Member

    Wat ik heb begrepen lagen de meeste zaken gisterochtend nog open. Nou weet ik niet of het vannacht eerst is dichtgevroren en er daarna een klein beetje sneeuw overheen gekomen is of dat het op dat moment nog niet dicht lag. Gesneeuwd heeft het er wel namelijk.
  9. JohanF.

    JohanF. New Member

    Vanmiddag langsgereden maar alles ligt nog open behalve de kanalen, daar ligt ijs met sneeuw erop, niet al te veel maar wel lastig.
  10. Beaub

    Beaub Member

    Zie hier: http://steenwijkercourant.nl/?n_id=273050&s_id=668

    Foto's vanuit de omgeving. De haven in Blokzijl ligt nog grotendeels open, maar in Giethoorn lijkt het bovenwiede bedekt met een laag sneeuw. Wordt dus toch wat noordelijker een schaatsplek zoeken, aangezien hier in Groningen niets is gevallen.
  11. Tukker

    Tukker New Member

    Ik ben het hele Paterwoldse Meer rondgereden (op de Fiets !!) en aan zuidkant waar je je filmpje hebt geschoten ligt het inderdaad dicht.
    Voor zover ik kon zien een smalle strook van 100 tot hooguit 200 meter.
    Aan de westkant is ook voorzichtig sprake van ijsvorming, echter ook slechts een smalle strook.
    Oosten en noorden is nog ijsvrij.
    80 % van het Paterswoldse Meer en Hoornse Meer ligt nog open schat ik.

    Wat al wel zo goed als dicht ligt is het Friescheveen (aan de zuidkant van het Paterswoldse Meer).
    Ik kon slechts 1 vogelwak ontdekken.
    En de rest lijkt dicht te liggen.

    [​IMG]

    En ook sneeuwvrij (Het witte zijn 2 zwanen - geen sneeuw).

    [​IMG]

    Mooi donker en sterk ijs.
    Hier moet toch binnen een paar dagen op geschaatst kunnen worden lijkt mij.
    [​IMG]
  12. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    ja, als je die foto's bekjkt is het net als hier foute boel.
    Een erg dun ijslaagje, met nu al een redelijke sneeuwdeken. Die isoleert, en voorkomt een snelle aangroei. Vegen kan niet zolang je er niet op kunt.
    Daarbij komt, dat ik in Dlafsen heb gekeken, op de ijsbaan, en daar leek het redelijk papperig geworden, geen sneeuw op hard ijs.
    Dat betekent dat als het aanvriest, je een vreselijk sneeuwijs krijgt. Op zijn gunstigst dan heel hobbelig, op zijn ongunstigst dan helemaal niet te rijden vanwege insnijden en wegzakken. Totdat het ijs zo dik is dat je machinaal kunt schrapen.
  13. pauli-icy

    pauli-icy New Member

    op de facebookpagina van Smit's Paviljoen te Giethoorn (aan de Bovenwiede) staan een paar duidelijke foto's van de situatie op de Bovenwiede (geheel dicht, schijnt) en in de grachtjes van Giethoorn...
  14. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    ...en laat ik dan even aanvullen dat we één witte plaat zien. Wel mooi gezicht als je je eroverheen zet, want schaatsen wordt zo wel lastig.
  15. Ton

    Ton New Member

    Bedankt voor de tip. Een mooie pagina om de stand in de gaten te houden. Gelukkig lag het dus al grotendeels dicht voordat het ging sneeuwen.
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina