Essent ISU EK Allround 2013, 11-13 januari in Thialf

Discussie in 'Lange baan' gestart door WS-OCT, 4 dec 2012.

  1. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het was weer een mooi toernooi. De Nederlandse dames hebben zich zelfs op de 5 km flink verbeterd. Naast hun hebben m.n. Njatun en Graf een goed klassement gereden. De Duitse dames vielen tegen, hun piek zal wel bij de WK afstanden komen, het allrounden is hun core business iig niet meer. Lollobrigida's puntentotaal komt, gezien de zwaardere omstandigheden, in de buurt van dat van Huisman en Schouten tijdens het NK.
    Bij de heren gelukkig wat meer buitenlanders die topprestaties neerzetten. Met Swings en Pedersen kunnen we weer jaren vooruit. M.n. de Polen waren smaakmakers en ze hebben er echt flink voor gestreden op elke afstand. Vanmiddag was Niedzwiedski wel gelukkig met het inhalen door Geisreiter, daarna trok hij er nog even een eindsprint van 4 rondes uit om hem in het klassement net voor te blijven.
    De nieuwe regel heeft nu Beckert (terecht) genekt, ze zou op haar best 12e/11e zijn geworden als er meer de 5km hadden mogen rijden. Wel mooi dat Lobysheva haar plek aan Graf gaf die daarmee nog een mooie sprong in het klassement kon maken. Helaas is ook Rotteveel slachtoffer geworden, met de beste 12 man op de slotafstand had ie zeker de beste 8 gehaald.
  2. nina

    nina New Member

    Lees net op schaatsen.nl dat de lange afstanden tijdens het EK het best bekeken waren, zoveel mbt eeuwig durende ritten die geen mens op tv wil bekijken. Met meerdere miljoenen kijkers was het allrounden sowieso dus erg in trek bij tv-kijkend Nederland. Lijkt me toch wel goed nieuws. Het allrounden is NIET dood.
  3. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    De Polen was ik inderdaad nog vergeten. Hebben een supertoernooi gereden. Ik heb het idee dat Brodka en Niedzwiedski blijven allrounden om duurvermogen te kweken met het ook op de olympische pursuit en dat ze anders vol voor een 1000 en 1500-meter programma zouden gaan. (Misschien weet Lisan of dat zo is). Zo zie je maar dat juist de pursuit het allrounden een duwtje in de rug kan geven.

    Niedzwiedski - Geisreiter was een verrassend leuke rit op de 10km. De speaker in het stadion had goed door dat het verschil 36 seconde was, en dat dat kantje boord zou worden. Niedzwiedski ging er ook echt voor om het verschil binnen de 36 seconde te houden. Reed een heel knappe 10 kilometer voor een anti-stayer.

    Die duels om de plekken 6 en 7 enzo, waar Gerrit Stevens het over had, zijn alleen leuk als de rijders er ook waarde aan hechten. Als het een rijder niet boeit of ie zesde of zevende wordt (wat vaak het geval is), dan word ik er ook niet warm of koud van. Nu was het leuk. Ik snap de protesten over de 8 ipv 12 deelnemers op de 10km, maar ik vond het in het stadion zo erg nog niet. De sfeer bleef er lekker inzitten nu. Bij eerdere toernooien was er toch altijd effe een dipje tijdens de eerste ritten op de 10 km.
  4. Koen

    Koen Well-Known Member

    ben het wel beetje met G1ant eens, wat betreft sfeer bleef er in zitten tijdens 10km
    maar 5km dames was wel erg snel afgelopen.
    vier ritten zonder dweil. duurde me veel te kort
  5. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Ik denk toch wel dat de meesten daar waarde aan hechten. Kijk maar naar Niedzwiedzki die er ineens de toch wel noodzakelijke versnelling eruit gooide.'Die wilde echt Geisreiter voor blijven en Geisreiter ging echt voor de 7e plek.
    Ik denk ook dat Swimgs zo hoog mogelijk wilde eindigen, blijft alleen Skobrev die het niet zo interesseerde.

    Dat dipje weet ik niet, maar als het zo is dan kan het mooi gebruikt worden als stilte voor de storm. En is het niet zo dat dit eigenlijk voor alle afstanden geld en misschien wel voor meerdere duursporten.
  6. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Zoals ik al zei, nu was dat zeker het geval en was er (tot mijn verrassing) een erg mooie strijd. Maar de strijd tussen Davis, Hansen en Kuck op het WK in Calgary was ook heel close. Ik denk alleen niet dat een Olympisch en wereldkampioen als Davis er een seconde van wakker heeft gelegen dat hij daar zevende werd in plaats van vijfde.
  7. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Ik weet niet óf dit de achterliggende reden is.

    De team pursuit is namelijk bij de Poolse heren een lastig iets. De situatie is als volgt: Niedzwiedzki traint in Nederland, de overige heren trainen in Polen maar als je in Polen niet op trainingskamp bent, train je voor jezelf dus niet met elkaar. Brodka en Szymanski trainen dus wel met elkaar maar niet als ze niet op kamp zijn. Gelukkig zijn ze bijna elke twee weken wel op kamp vanaf augustus t/m einde seizoen en soms weken achter elkaar weg. Er is weinig gelegenheid om met elkaar te trainen maar ik denk dat Szymanski-Niedzwiedzki-Brodka echt een supergoede teampursuit samen zijn. Dus ik hoop ook dat er meer geinvesteerd kan worden hierin.

    Wat ik wel weet: Ik heb begrepen dat Niedzwiedzki niet in Hamar zal zijn en zich echt wil richten op de 1500 meter.
  8. Tsuki

    Tsuki Active Member

    Die Niedzwiedzki is vast bang dat hij weer de 10k haalt als hij zo goed rijdt als afgelopen weekend! :D

    Ik heb er niet goed genoeg op gelet, maar hebben de drie Polen wel een vergelijkbare slag om ideaal met elkaar in een pursuit te kunnen rijden?
  9. vergeer

    vergeer Well-Known Member

    Maar de sfeer kan toch niet belangrijker zijn dan de sport en sporters zelf? Er zijn enorm veel liefhebbers van de 10k, die in stilte genieten van de 10k.. Ik ben het helemaal met je eens dat de 5k snel afgelopen was, maar nog meer vond ik het jammer dat we door dit nieuw beleid verstoken blijven van een klasbak als Beckert op de 5k. Er zijn misschien 3 à 4 buitenlandse rijdsters die mee kunnen komen met de Nederlandse en dan mag er ook nog 1 niet meedoen.
  10. Koen

    Koen Well-Known Member

    trouwens in stilte genieten van de 10km kan in Thialf al niet meer
    die omroepers zitten alleen maar op te roepen tot waven en welke kant het beste is
    vroeger deden ze het alleen bij de zogenaamde ritten waarin publiek wat stiller is dan als Nederlanders rijden
    maar nu begonnen ze al tijdens de rit van Sven tegen Jan dat je mee moest waven
    en achhhhhhhhhhhhhhhhh
    bijna iedereen deed het nog, waardoor je niet eens meer kon aanmoedigen
  11. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Als je naar de kijkcijfers kijkt, trekken de allround toernooien al jaren meer kijkers dan de WK Sprint of de WK Afstanden. Dit weekend zaten er weer stabiel dik 1 miljoen kijkers uren voor de buis, met pieken naar 1.8 miljoen op vrijdag, 1.6 miljoen op zaterdag en 2 miljoen op zondag. Dat zijn echt wel hele flinke kijkcijfers, zeker als je dan bedenkt dat de Champions League wedstrijd Real Madrid-Ajax begin december op prime time net geen 1.8 miljoen kijkers trok. De grote kijkcijfer kanonnen Boer zoekt vrouw, The Voice en Spoorloos scoren natuurlijk nog wel beter. Maar ik denk dat iedere zender manager droomt van 1,5 tot 2 miljoen kijkers op een zaterdag- en zondagmiddag. Je mag dus inderdaad gerust stellen dat de Nederlandse TV-kijker nog steeds smult van allround schaatsen.

    Bij het WK Afstanden - toen het zo'n mooi weer was - waren de pieken op donderdag 1 miljoen, vrijdag 1.3 miljoen en zaterdag en zondag 800.000 kijkers. Het laatste WK sprint piekte op de zaterdag- en zondagavond met hevige concurrentie op 1.1 en 1.4 miljoen. Het WK allround piekte afgelopen jaar op 2,2 miljoen kijkers.

    Jammer dat al deze cijfers niet makkelijk in een rijtje terug te vinden zijn. Ik kijk er wel al tig jaren naar, maar heb ze nooit fatsoenlijk gedocumenteerd. Ik vond wel een bericht van het WK Sprint 2005, waarbij de gemiddelden 1.7 en 2.2 miljoen waren en er op het hoogtepunt zelfs 3.2 miljoen mensen keken. Dan nog iets wat ik wel typerend vind. Het WK Allround van 2010 werd blijkbaar ook verreden toen het mooi lenteweer was. Ik weet het niet meer. Maar ook toen trok Kramer meer dan 2 miljoen kijkers. Daar steken de 665.000 kijkers die de ongelooflijke 34.66 van Michel Mulder hebben gezien toch schril bij af.

    Ja, voor allroundschaatsen loopt de Nederlander al heel lang en gelukkig nog steeds massaal warm. Ik denk dat de kijkers dit weekend ook weer een mooi kampioenschap hebben gezien. Zo'n 1, 2 en 1, 2, 3 in een bomvol oranje gekleurd Thialf gaat er natuurlijk in als koek.
  12. doddeltje

    doddeltje Member

    veldrijden trekt in vlaanderen ook meer dan een miljoen kijkers. So what
  13. naomie70

    naomie70 Active Member

    In Nederland niet nee, maar in Nederland is schaatsen ook nog steeds heel populair, dus dat is het probleem niet. Buiten Nederland is het probleem zichtbaar. Dus deze kijkcijfers geven geen duidelijk beeld of het allrounden dood is of niet.
  14. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Buiten Nederland en Noorwegen wordt het schaatsen nooit populair, dat is een illusie behalve als je er een circus van gaat maken.
    In Nederland (en ook Noorwegen) is het allrounden de populairste tak en wat is er dan logischer dan die tak kapot te maken, door beperkende regels (top 8), propaganda (steeds maar roepen dat het te lang duurt en ingewikkeld is; als het maar lang genoeg herhaald wordt het op een gegeven moment een self fullfilling prophecy) 10000 afkraken etc.
  15. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Davis is toch alleen maar geïnteresseerd in het podium, dat geldt net zo goed voor het sprintklassement. Maar ik zou me kunnen indenken dat je toch wel de best van je land wil zijn.
  16. Jan Blokland

    Jan Blokland Well-Known Member

    Gerrit stevens schreef:
    Buiten Nederland en Noorwegen wordt het schaatsen nooit populair, dat is een illusie behalve als je er een circus van gaat maken.
    In Nederland (en ook Noorwegen) is het allrounden de populairste tak en wat is er dan logischer dan die tak kapot te maken, door beperkende regels (top , propaganda (steeds maar roepen dat het te lang duurt en ingewikkeld is; als het maar lang genoeg herhaald wordt het op een gegeven moment een self fullfilling prophecy) 10000 afkraken etc.



    Ik denk toch als de buitenlandse prestaties beter zouden worden in het allrounden de belangstelling in het buitenland er ook wel zou zijn.

    Sallant detail: Ik zapte afgelopen week een paar keer naar het Belgische Canvas. Wat denk je: Twee keer Bart Swings in beeld.
    Dus het heeft wel degelijk invloed als de prestaties beter worden.
  17. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    ja oor, klopt als een bus.
    Darten werd hier populair toen van barneveld goed gooide, maar kate daarna weer in. Is nu weer beetje opgeleefd.
    Tennis werd in Duitsland heel populair ten tijde van Becker en Graf.
    en schaatsen werd in Nederland populair met de successen van Ard en KC.

    sterker nog; denk je de kijkcijfers in Nederland eens in als we, zoals in de jaren 80, hooguit een dame en twee heren ergens rond plek 5-10 hebben, als die dan ook nog de laatste afstadn niet mogen rijden. Ik weet wel zeker dat de 11,5 mijloen kijkers dan wel weer iets anders te doen hebben op zaterdagmiddag.

    kortom: kijkers trek je met successen, is het niet op de korte, dan toch zeker op de middellange termijn.
  18. Monique

    Monique Well-Known Member

    Nog even over dat alleen de beste 8 de laatste afstanden reden: ik vond het eigenlijk wel prettig. Nu waren tenminste alle ritten echt supermooi om te bekijken en ik heb me geen moment verveeld.
  19. Mcat

    Mcat Well-Known Member

    Ik verveel mij nooit tijdens de lange afstanden en had graag nog meer gezien.
    Wat wel jammer is dat door de constante muziek en het luide commentaar ik mij op een gegeven moment niet meer kan concentreren op dat waar ik voor gekomen was: schaatsen.
    Gelukkig draaien ze de muziek nu zachter tijdens het commentaar.
  20. naomie70

    naomie70 Active Member

    Ben ik het wel mee eens. Met alle respect voor bepaalde rijders, maar mensen die ongeveer een minuut langzamer rijden dan de winnaar hoef ik echt niet te zien. Nu waren inderdaad alle ritten mooi en spannend om te zien. Maar goed, dat is mijn mening en mogen anderen natuurlijk anders over denken ;) haha

Deel Deze Pagina