Hoeveel ruimte voor de tenen?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Pigion, 13 jan 2013.

  1. Pigion

    Pigion Member

    Ik sta voor een moeilike beslissing. Mijn voeten hebben het verschijnsel van Reneauld. Je krijgt dan erg koude voeten (paars/blauw), vaak de voorvoet gevoelloos en prikkelend bij enige warmte. De klein adertjes voor de haarvaten doen dan hun regelende functie slecht. Het is nu zover dat ik niet meer met mijn normale noren op natuurijs kan schaatsen. Ik MOET nu een warme schoen. Neopreen hoezen helpen niet genoeg. Daarbij komt ook nog dat ik grote voeten (49) en een moeilijke pasvorm (lage wreef).
    Met de winter in het vooruitzicht toch maar weer jacht naar schoenen en ijzers voor natuur-ijs. Ik ben geweest op de ijsbaan in Asen (Bonte Wever), Waterborg te Groningen en Stouwdam. Bij de laatste kwam ik toevallig langs, kon dat combineren.
    - In Assen geen passend materiaal, wel iets van Zandstra met een eenvoudig scharnier. Zag er goedkoop uit, bovendien geen ijzers voor atuur-ijs.
    - Bij Waterborg Fischer schoenen gepast (enkel asje). Schoeenen wat ruim en slap. Hak heeft de nijging omhoog te komen.
    - Bij Stouwdam Salomon schoenen maat 48 2/3 gepast. Schoen voelt iets stevige, hak zit goed vast doch weinig/geen ruimte voor de grote teen.
    Bij mijn vaste noren (47) heb ik geen probleem met de pasvorm en ook geen ruimte voor de teen. Ik wikkel de voet niet af (vaste schaats), dus heb ook geen extra ruimte nodig.
    Vragen:
    - Hoeveel extra ruimte heb ik nodig bij de Salomon schoen????
    - Kan ik met de Salomon schoen Lang-laufen, klasieke stijl? Met de fischet schoen gat dat zeker.
    - Als ik de Fischer schoen neem, hoe beperk ik dat omhoog gaan van de hak? Bij een Alpine ski-schoen is de binnenschoen zodanig gevormd dat t.p.v.de hak, deze is versmald. Hak zit opgesloten. Kan dit ook bij een fischer schoen? Waar?
    Pigion
  2. Hartklep

    Hartklep New Member

    Koop gewoon thermoplastische schaatsen, is de doorbloeding ook weer op orde en dus geen koude voeten meer: viking 2005. Veel geld natuurlijk, maar als je het geld hebt ...
  3. Pigion

    Pigion Member

    @Hartklep:
    Je hebt snel geantwoord, doch mijn posting niet goed gelezen of niet goed begrepen.
    Bij het verschijnsel van Renauld heb je zeer snel koude gevoelloze voorvoeten. De bloedsomloop hersteld zich ook niet gemakkelijk. Door vaatverwijdend medicijnen is dat wel op iets bij te sturen, doch geven ook bij-verschijnselen. Het medicijn werkt niet selectief voor de koude gedeeltes maar alle vaten worden vewijd. Je krijgt dan ook te veel bloed in andere delen en veel meer afkoeling. Daarnaast kan er een actuut te kort aan bloed ontstaan dus licht in het hoofd en mogelijk flauwvallen. Dat heeft mij besloten voorlopig die medicijnen te laten staan. HET IS DUS GEEN ZAAK VAN AFSNOEREN VAN DE VOETEN. Bovendien wil ik een schaats die het beter doet op buitenijs, minder snel in scheuren vastloopt. Ik ben niet meer van de jongsten (68) en kan niet meer so snel mij aaanpassen bij scheuren en ook niet evn snel het gewicht op de andere schaats brengen. En scheuren hebben we veel op de kanalen en de kronkelende maren ( oude slenken, nu waterafvoerende "riviertjes"). Ook het ijs in Noordwest-Overijsel barst van de scheuren, zeker op de drukke grachten. Dus het moet een combinatie worden van warme schoen + Zweedse schaats. De schaats mag vast.
    Pigion
  4. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Je kan eens hier proberen om gedegen info te krijgen: http://www.vasasport.nl/vasashop/produc ... b2=Schaats

    Goede zaak met als specialiteit langlaufen. Ze verkopen ook schaatsen en hebben mogelijk meer keuze. De werknemers zijn goed bekend met de mogelijkheden van (zweedse) schaatsen en sporten in (zeer) koude omstandigheden.

    Je zal waarschijnlijk zelf wel duidelijk aan moeten geven wat je nodig hebt omdat de meeste sportzaken niet bekend zullen zijn met het verschijnsel van Renauld.
  5. Salomon (en waarschijnlijk ook andere langlauf schoenen) zijn heerlijk warm. Ik rij nu 5 jaar op dit soort schoenen op natuurijs. Vroeger in mijn noren moest in ondanks hoezen toch nog wel een half uur tot 3 kwartier rijden voordat mijn voeten warm werden. Nu vanaf het begin gelijk warme voeten (wel zorgen dat je er met warme voeten in gaat). Verder kan ik je de normale langlauf binding aanraden. Het draaipunt zit voor je neus van de schoen (bij noren zit het draaipunt onder de bal van de voet), dus kwa klapschaats functie is dit niet erg groot, het voelt bijna als vaste schaatsen. Voor natuurijs raad ik Zandstra Delta en met als goede 2e Almgrens aan. Dit zijn de enige merken die een hele lange punt (boot) hebben. Dit is ideaal om over hobbels te rijden. Koop wel een ijzer dat lang genoeg is zodat je aan de achterkant van de schoen voldoende lengte heb om achterop te zitten.
  6. Pigion

    Pigion Member

    @Pieter,
    De Salomon met de sok ziet er veelbelovend uit. Echter ze gebruiken een kale schoen als basis en de sok gaat ten koste van de ruimte. Salomon zijn grootste maat is 48 2/3 en vallen klein uit. Als daar nog eens een sok afgaat, dan is de ruimte zeker te klein. Ik weet dit allemaal. Het gaat er nu om de optimale schoen te vinden waarmee ik kan schaatsen op zweedse schaatsen of Zandstra's en daarnaast wil ik langlaufen klassieke stijl.

    Heel concreet nog eens de vraag:

    - Hoeveel ruimte voor de grote teen heb ik nodig voor schaatsen en langlaufen, waarbij de voet zich licht afwikkelt.


    De site van VASA shop ziet er veelbelovend uit, veel informatie echter weinig op voorraad. Dus passen is er niet bij.

    Pigion
  7. Als de langlauf schoen niet gaat kwa maat, dan kunnen hele stevige berschoenen misschien een alternatief zijn en dan met de klassieke zweedse schaatsen (zie link).
    http://www.almgrens.nl/
    ZOek bij producten en dan de zweedse schaatsen
  8. Pigion

    Pigion Member

    @Pieter,
    Ik ken de Zweedse stappers / schaatsen, gezien op het Schildmeer. Elke beweging in enkels is dan onmogelijk. Dat wordt met rechte knieen schaatsen, wel erg ver van wat ik met een noor kan doen. Bovendien afwachten of die wel in maat 49 gemaakt worden. De schaatsen met het klemmetje achterop heben een imposante lengte van 50 cm. Gelukkig heb ik een vaarbewijs :lol: .
    Het zal nu definitief wel richting Fischer schoenen gaan, Salomon is net te krap met klein uitvallende 48 2/3. De binding wordt Rottevelle. Met deze binding kan je beter terecht in Zweeden volgens insiders en goed genoeg voor klassiek langlaufen. Ik ga warschijnlijk woe. noch in Utrecht kijken bij Vasa. Zal er niets kunnen passen in mijn mijn maat, doch wil wat meer weten of de beoogde Fischer schoenen geschikt zijn voor langlaufen. Van een geraadpleegde kennis kreeg ik de indruk dat de eisen voor afwikkelen (langlaufen) en stijve zool (schaatsen) elkaar bijten. Geringe ruimte voor de grote teen is gewenst, nagels kort!
    Jammer dat je het hele land moet afreizen voor je spullen. Geringe kennis van zaken bij Stouwdam en Waterborg hebben mij verbaasd. Beide meer dozenschuivers dan inhoud.
    Pigion
  9. Pigion

    Pigion Member

    De kogel is door de kerk. Bij Jan Bols (Hoogeveen) een paar Salomon Carbon gekocht + Free Skate Tour. De laatste genomen vanwege zijdelingse verstelmogelijkheid van het ijzer. Het iets dikker had ik liever gehad, doch dat is niet zijdelings verstelbaar. Merkwaardig genoeg had de linker voet de nijging naar buiten te zwikken. Helaas was de ijsbaan vandaag (woe) niet open, ijs was met 5.5 iets te dun.
    PIGION
  10. slenter

    slenter New Member

    Mijn voet is gemeten op een plaatje met maatstrepen. Het getal waar mijn voet stond, was mijn maat, volgens de winkel. Op de baan geprobeerd. En geen probleem. Nou spreek ik wel over de s-lab, die heel stijf is, zodat je voet nauwelijks buigt.

    Mij werd trouwens verteld dat die neus nog wat uitgedeukt zou kunnen worden, als daar een probleem zou optreden.
  11. slenter

    slenter New Member

    Btw. met schoenen als de s-lab wikkel je niet meer af. Mijn langlauf-ervaring dateert van pakweg 15 jaar terug. Mij werd verteld dat er tegenwoordig met deze schoenen gelanglauft wordt met een schaatsbeweging.
    En met echt schaatsen moet je ook niet afwikkelen. Men zei dat je niet uitdrukkelijk moet 'klappen' (ook niet met echte klappers - dat zouden veel mensen fout doen), maar gewoon moet schaatsen met normale zijdelingse afzet. Die 'klap' komt dan vanzelf, maar niet zo uitdrukkelijk.
  12. Pigion

    Pigion Member

    Inmiddels 2 x geschaatst met de Carbon. Ondanks dat er voor degrote teen geen ruimte over is, heb ik geen problemen gehad. Ik heb wel moeite met de stabiliteit. De schoenen zijn te ruim door de lage wreef. Ik ga nog 1 x met een extra vulzooltje. Indien dan nog niet goed, gat de set retour Hoogeveen. Wat ik dan moet kopen weet ik nog niet.

Deel Deze Pagina