Essent ISU EK Allround 2013, 11-13 januari in Thialf

Discussie in 'Lange baan' gestart door WS-OCT, 4 dec 2012.

  1. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Maar je ziet het van de reacties die volgden. Ireen klaagt NOOIT, NEVER...Sablikova is nu in TOPvorm, moet niet zoveel zeuren. :lol:
    Och ja, als NL maar wint. Want daar zat 'm in toch? Sablikova klaagde, maar won toch...Ireen is superverkouden, maar rijdt wel de 2e tijd ooit in Heerenveen op de 3 km. Tsjaa....
  2. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Daadwerkelijke ritten 10km heren:
    Rit 1: Swings - Skobrev
    Rit 2: Geisreiter - Niedzwiedzki
    Rit 3: Pedersen - Bøkko
    Rit 4: Kramer - Blokhuijsen
    Eerste reserve: Brodka.

    Fictieve ritten 10km heren regels vorig jaar:
    Rit 1: Szymánski - Joeskov
    Rit 2: Rotteveel - Silovs
    Rit 3: Skobrev - Geisreiter
    Rit 4: Swings - Pedersen
    Rit 5: Bøkko - Niedzwiedzki
    Rit 6: Kramer - Blokhuijsen
    Eerste reserve: Brodka.


    Het komt nu wel heel erg toevallig uit dat Brodka in beide situaties reserve is, met name omdat er vier schaatsers heel erg duidelijk in de 9-12 range zitten en nu dus buiten de boot vallen namelijk Rotteveel (9e klass., 8e vijf km), Szymánski (10e klass., 10e vijf km), Silovs (11e klass., 9e vijf km) en Joeskov (12e klass., 12e vijf km). Stuk voor stuk hele degelijke allrounders, maar niemand die op de 10 kilometer voor veel spektakel had kunnen zorgen of potten had kunnen breken. De voorstanders van de nieuwe regels kunnen zich in hun handjes wrijven.
  3. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Persoonlijk vind ik het nog steeds jammer dat het maar 4 ritten zijn. Als ik dit zo zie dan denk ik, die rit tussen Szymanski en Yuskov had mij interessant geleken en ook die van Rotteveel met Silovs. Dat Bródka in beide gevallen reserve is, is met name doordat hij voor een "allrounder" een zeer goede 500 meter heeft en natuurlijk sowieso over een goede 1500 meter beschikt. Maar overall hebben de personen die jij noemt, stukken beter gereden dan Geisreiter. Die heeft eigenlijk alleen op de 5km echt uitgehaald.
  4. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Ik vond trouwens bij de Poolse dames met name Wozniak erg slecht. Haar laatste slotronde van 37.4 was om te huilen. Haar coach was hier ook niet blij mee en wreef het ook nog onder haar neus door expres nog het rondebord omhoog te houden toen ze over de finish kwam (vond ik wat overdreven maar goed). Zlotkowska is echt beter dan vorig jaar en is een goede subtopper. Czerwonka lijkt in vergelijking met vorig jaar tegen te vallen maar toch vind ik wat ze liet zien vandaag, niet eens zo slecht. Maar ik vraag me wel af wat Bachleda-Curus hier had laten zien.
  5. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Morgen wordt weer spannend. Sablikova moet wel beetje aansluiting houden op de 1500m, anders mist ze gewoon het podium! :shock:

    Bij de mannen...Kramer kan Blokhuisen op sleeptouw nemen voor zilver ( zoals hij met Wouter Olde Heuvel soms deed om brons te winnen). Benieuwd of Bokko die Pedersen achter zich kan houden. Die komt echt hard aan..mooi voor het Noorse schaatsen.
  6. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Genoten van een mooie dag Thialf vandaag. Jammer van de Nederlandse mannen op de 1500, maar genoten van de vrouwen! Eerst de mooie derde plaats van de Jong op de 500 meter en toen de 3 kilometer met het vuurwerk van Ireen! Wat een mooie tussenstand, ben erg benieuwd wat de eindstand wordt morgen!
  7. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Zo, ik ben ook weer terug uit Heerenveen. Toen ik iets na 13.00 uur binnenliep, kon ik vrij makkelijk richting de bocht lopen waar de 1500 meter start is. Ik kwam uiteindelijk recht tegenover die startlijn van die 1500 meter uit, op de 4e rij. Geweldig zicht. Geen opdringerig publiek. Ruimte genoeg. Ideaal. Ik moest bij de tassencheck een flesje Spa Orange inleveren. Maar naast mij zat een stel gewoon lekker warme koffie uit een kan in te schenken. De Noren en Polen (zonder Niedzwiedzki maar inclusief Cieslak als ik mij niet vergis) waren in treintjes aan het inrijden. Zlotkowska en Wust kwamen voorbij joggen en de nog altijd schone Franziska Schenk liep vlak voor me richting haar TV plekje. Meteen prachtig allemaal. Iets verderop zag ik een opmerkelijk grote versie van de avatar van forumlid Sabine hangen. De Glasbloazers zette Het land van Maas en Waal in, het publiek deinde meteen massaal mee op de aanstekelijke koperen klanken. Een vol oranje gekleurd stadion, zamboni's op het ijs, muziek aan, fluitje en beginnen maar.

    500 vrouwen:
    Ik (b)leek in de hoek waar ik stond een van de weinigen - zo niet de enige - die applaudisseerde voor de minder bekende schaatsers. Na een paar ritten durfde ik bijna niet meer te klappen. Meteen een zwakke tijd trouwens van Beckert. Ze was dan ook niet blij. Verder aardig wat scherpe tijden van Peeters, Graf en Lollobrigida. De peroxide blonde Italiaanse is nu al een aanwinst voor de langebaan. Er werd in de noord bocht meteen naar haar gefloten toen ze langs reed. Peeters is ook al vrij populair bij de fans. Misschien komt het door de schattige, rode blosjes op haar wangen. Of haar Tia Hellebaut brilletje. Mooi duel tussen De Vries en Pechstein gezien. En een matige tijd van de Sablikova. Toch wel wat last van haar rug, dus. Wust was ook duidelijk niet tevreden, Lobysheva wel. Bittner kon helaas niet super verrassen. Ik dacht op een of andere manier altijd dat het een klein, vinnig meisje was, maar het is juist best een flinke meid, zag ik wel. Daarna prachtig gezien hoe Erbanova over Valkenburg heen walste. Tot slot een erg goede en blije De Jong.

    Lekker dat je in de dweilpauzes gewoon rustig kunt zitten om wat te eten en om eens rustig op het scorebord te turen.

    1500 mannen:
    Gelukkig! Alle schaatsers kregen nu wel een hartstochtelijk applaus. Due Schmidt stelde zich heel beleefd voor. Mikhailov zag je echt genieten. De 44-jarige Hanggi kreeg de rekening voor zijn bewonderenswaardige inspanning op de 5km. Anesi probeerde Andersson in het klassement te pakken, maar de junior weigerde te buigen of barsten. Zeer overtuigende Smallenbroek gezien, tegen een flink lijdende Lehmann. Knap dat Smallenbroek zich voor het WK heeft geplaatst. Matige Bloemen, aardige Juskov. Zeer rappe Silovs (rondje 26.1). Vervolgens een super Brodka. Mooi ook om van dichtbij eens tegen de huig van de vechtende Szymanski aan te kunnen kijken. Ik stond waarschijnlijk te ver van Lisan af om haar gejuich te kunnen horen. Zwaar genoten van hoe Swings met een mindere start compleet gehakt maakte van Rotteveel. Als ik voor het blad Rolling Stone iets over schaatsen had moeten schrijven, was dit de openingszin geweest: "Ik heb de toekomst van het schaatsen gezien en zijn naam is Bart Swings."
    Toen stond Skobrev aan de start. Vlak voor het inzakken zag ik dat ie zichzelf wat op pepte. Zo van:"En nu ga ik potverdomme eens echt iets laten zien!" Maar hij werd vermorzeld door Niedzwiedzki. Niedzwiedzki weer vlak voor Brodka. Even schoot de VSS van G1ant door mijn hoofd. Nidzwidski of zoiets of zoiets. Mazzelpik! Bokko-Pedersen was een geweldig duel om de Kroon van Noorwegen. En de jonge hond won. En toen? Toen kwam Koning Sven naar de start. Jan stond al klaar in de buitenbocht. Maar Koning Sven wilde nog niet starten. De starter, Jan en het hele stadion moesten nog maar even op 'm wachten. Geweldig staaltje psychologische oorlogsvoering. Een hoogtepuntje. En daarna meteen een triest dieptepunt. Vlak voor de start - het was muisstil - riep een gek keihard iets uit het publiek. Valse start! Iedereen keek boos en verontwaardigd om zich heen. En daarna volgde dus die qua tijd teleurstellende race. Heb ik Koning Sven 1 keer gezien, wordt ie 8e! Drie Polen voor drie Nederlanders. Historisch. Ik was erbij.

    3000 vrouwen:
    Perfect hoe de stadionspeaker de noord- en zuid tribunes tegen elkaar opzet. Volgens mij hebben wij op noord vandaag gewonnen. Ik heb in ieder geval voor iedereen gejuicht, gejoeld en geklapt. Dappere eerste rit van Bittner. Daarna een fascinerend stukje tegen het sterven vechten van Erbanova van dichtbij mogen zien. Tegen een opmerkelijk aardige, frisse en erg vlakke Toth trouwens. Goede Rokita ook weer, Wozniak probeerde het ook maar kon het niet. In het echt naar Oltean kijken, voelde als een dierbare oud klasgenoot uit vervlogen tijden tegen komen. De rit tussen Shikhova en Lobysheva kende een interessant verloop. Een vlakke Shikhova tegen Lobysheva die zichzelf met rondjes 31 onverbiddelijk naar de slachtbank reed. Daarvoor nog stelde Lollobrigida opnieuw niet teleur. In de dweilpauze werd ze op het grote scherm geïnterviewd. Daar spatte ze meteen vanaf. Ze doet met haar naam en uitstraling echt wel eer aan haar befaamde naam- en landgenote uit het zwart wit tijdperk. Peeters kon tegen het kleine knokkertje Zlotkowska niet boven zichzelf uitstijgen. Maar Jelena genoot wel overduidelijk van zoveel sfeer en aandacht. Gelachen toen de goed rijdende Hemmer werd begeleid door de 'Hammer time' klanken uit MC Hammers 'U can't touch this'. Dat is toch even wat anders dan de 'Ich bin wie du' die bij Pechstein uit de speakers schalde. Vol bewondering naar de beste Njatun in tijden gekeken, Czerwonka ook gewoon goed trouwens.

    En toen de finale ritten. Eerst een sterke De Vries tegen toch ook weer een sterke Sablikova. Misschien dat de 3000 beter loopt omdat ze dat toch minder op explosiviteit en kracht, maar meer op souplesse en klasse kan doen. Bij de rit van Wust heb ik mijn stem bovengemiddeld verheven. Wat een geweldige 4 minuten schaatsen. Zoiets heeft ze in jaren niet meer laten zien. Dank je, Ireen. Je betrekt het publiek er ook mooi bij. Beckert net niet goed genoeg. Maar dan ook echt net niet. Ze kan wel prachtig ontevreden kijken, die Stephanie. Valkenburg rekende vervolgens opmerkelijk makkelijk af met Pechstein. Maar ik heb dat legendarische, scheef trekkende hoofd toch maar mooi 7 keer door de bocht langs zien komen. In de slotrit bewees Antoinette de Jong wederom wat voor een enorm talent het is. De vechtmachine Graf was haar overigens aardig aan het binnen hengelen totdat ze met die krappe wissel knock out werd getikt.

    1, 2, 3 en 4 bij de vrouwen. Voorlopig dan toch. Dat is erg mooi voor een keer, maar mag je ook beschouwen als een klein kijkje in de troosteloze Pechstein en Sablikova loze toekomst. Benieuwd of Pechstein de 5 gaat halen. Of Graf. Of toch nog Beckert. Wust wordt kampioen. De Vries en Valkenburg mogen duelleren om wie wel/niet Sablikova achter zich houdt. Tenzij De Jong ook nog een geweldig PR op de 5km achter de hand heeft.

    Dat er ook op de 1500 nog van alles kan gebeuren, hebben de heren wel weer laten zien. Bart Swings gaat gewoon 5e worden, echt geweldig. Als ie zijn 500 nog wat weet aan te scherpen, rijdt ie de komende x jaar mee om de plakken. Ik vind het trouwens jammer dat Pedersen niet tegen Blokhuijsen rijdt en Bokko niet tegen Kramer. Dat zouden ook mooie duels zijn geweest. De hoogst geklasseerde mensen verdienen het op basis van hun plek toch om voordeel te hebben tov de concurrenten die vlak achter ze staan. Dat Brodka, Rotteveel, Szymanski en Silovs met zulke tijden geen 10 meer mogen rijden, vind ik echt een verschraling van het allrounden. Denk ook niet dat Geisreiter die mannen zomaar even voorbij zou zijn geschaatst via de 10km.

    Nu nog even snel versneld naar de opgenomen uitzending van de NOS kijken. Dat heet nagenieten.
  8. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    Genieten heet het zeker. Van het schaatsen en jouw postings. Dank daarvoor.
  9. Koen

    Koen Well-Known Member

    helemaal mee eens, ik heb ook genoten en ook in noord bocht dus logisch dat we wonnen met al die forumleden daar :)
    wat ik wel raar vond, wel zes keer ofzo omgeroepen dat er nog veel mensen buiten stonden en dat publiek in moest schuiven, terwijl het m.i. toch wel redelijk vol was op tribune. misschien toch eens wat minder kaartjes verkopen voor staantribunes is mijn advies.
  10. nina

    nina New Member

    Leemozovski,
    bedankt voor je geweldige verslag!!!
  11. vergeer

    vergeer Well-Known Member

    Pechstein valt tegen? Onbegrijpelijk dat mensen dit serieus vinden. We praten over een vrouw van 40, die al jarenlang de Europese kar moet trekken. Deze vrouw verdient een mooi slot van haar carrière. Elk jaar dat ze nu nog top 10 rijdt is een grootse prestatie, maar ook een regelrechte schande voor de sport. Ik ben zeer blij met het rijden van Njatun, een lichtpunt in de duisternis, maar dan heb je het ook wel gehad met het aanstormend talent. Ook bij de jeugd valt het bij de dames niet mee, dit in tegenstelling tot de heren, waar de talenten zich links en rechts aandienen. En we kunnen ook niet echt spreken van een tijdelijke slechte periode voor het damesschaatsen, want hoe lang doen we het al niet met dezelfde namen. De enige nieuwkomers in de top zijn hoofdzakelijk Nederlandse dames. En ook voor het WK ziet de toekomst er niet goed uit. De andere traditionele grootmacht naast Duitsland, Kanada, brokkelt eveneens steeds meer af. Klassen moet voor nood maar door, terwijl er maar weinig nieuw talent doorkomt. Het lichtpuntje hier heet Blondin, maar die moet nog een hele stap maken wil ze zich kunnen meten met de Nederlandse (sub) top. Het lijkt er op dat de concurrentie voornamelijk moet komen uit Azië, maar daarvan weten we dat de echte top bijna nooit gehaald wordt. Nee, het internationale dames allrounden staat er vreselijk beroerd voor, hopelijk houdt het fragiele lijf van Sablikova nog lang stand, zodat zij de rol van Pechstein kan overnemen en men in 2027 kan zeggen dat Sablikova wel wat tegenviel met een 8e plek.
  12. Elina

    Elina Well-Known Member

    Afgelopen WK AFSTANDEN was Pechstein 5 seconden sneller op de 3km. Bij de 3km is ze, ook al is ze 40, wereldtop. En dan eindigt ze op het EK net in de top 10. Als ze 5/6sec. sneller was geweest dan had ze nu 2e of 3e gestaan in het tussenklassement.
  13. kwoensj

    kwoensj Member

    Wat heb ik daar in de zuidbocht genoten van Bart Swings. Met de duivelshelm en de vlag tussen al dat oranje volk.
    Maar wat ga ik later dit jaar en tijdens de olympische spelen volgend jaar nog meer genieten.

    Iedereen heeft het maar over die 500 meter die nog beter moet (en volgens mij ook zeker beter kan) maar wat dan met de 1500m. In de laatste ronde pakt hij 0.5 tov het hele veld. Jaja, dit komt echt goed met onze Belg.

    Hier kan je volgens mij enkel bewondering voor hebben. Skeeleren combineren met schaatsen, combineren met universiteitsstudies combineren met zijn jeugdige leeftijd. Nee, volgens mij beseffen veel mensen nog niet dat Swings in de toekomst wel eens menig Nederlands feestje kan bederven.

    Misschien ben ik wat chauvinistisch en euforisch, maar het komt helemaal goed :D
  14. Payday

    Payday Well-Known Member

    Laten we het hopen (ik ben Nederlander). We juichen in eerste instantie voor iemand uit de schaatsfamilie. Waar wordt het Duitse volkslied meegezongen buiten Duitsland? Juist ja in Heerenveen. Ik was ooit in Zuid Afrika en toen we door Soweto reden kwamen we alleen arme maar vriendelijke mensen tegen. Ik vroeg aan de gids waarom de mensen zo vriendelijk zijn, terwijl we eigenlijk alleen komen om naar hun ellende te kijken. Als Soweto een nette wijk met rijtjes huizen zouden zijn, kwam en niemand. Toen zei de gids tegen mij dat de mensen trots zijn dat er mensen van de andere kant van de wereld naar hun land komen. Zo is het met schaatsen ook. We zijn in eerste instantie een familie, een schaatsfamilie. En als dan iemand als Bart Swings die zo enorm goed is in een andere sport er voor onze familie kiest, zijn wij daar ernorm blij mee. Als dat als consequentie heeft dat hij Nederlanders verslaat is dat dus prima. Beschouw vanuit het Nederlandse gezichtspunt een Nederlander als je broer of zus, waarbij je natuurlijk hoopt dat ze winnen. Buitenlandse schaatsers zie ik dan als een neef of een nicht. Je kunt toch niet verdrietig zijn als je neef of nicht kampioen wordt. Zelfs als je broer of zus meedoet. Dus ik (wij) ben (zijn) trots op de keuze van Bart om zich aan te sluiten bij onze familie en ik hoop van harte dat hij het erg goed gaat doen.
  15. kwoensj

    kwoensj Member

    ik moet toch zeggen dat ik tussen een aantal nederlanders stond (kleine minderheid) die toch nog spottend deden over Swings.
    En nog veel meer over Ferre...
  16. proeme

    proeme Well-Known Member

    Inderdaad. Ik ben chauvinistisch genoeg om te hopen op Nederlandse winst. Maar dan wel graag na een spannende strijd met buitenlanders ipv een interne strijd met landgenoten. Laat Sablikova, Pechstein en Nesbitt tijdens het WK maar op topniveau zijn. Laat thuisrijdster Njatun maar uit haar slof schieten. Mag Wüst daar lekker de strijd mee aan gaan. En net zo bij de mannen: een strijd tussen Sven en Jan is leuk hoor, maar als Swings, Bokko, Pedersen en Skobrev zich ook in die strijd kunnen mengen wordt het alleen maar mooier.
  17. Payday

    Payday Well-Known Member

    Ach dat is natuurlijk ook typisch Nederlands. Arrogant zijn is ons met de paplepel ingegeven. Het is vast niet veel meer dan stoer doen tegen een aantal Belgen. Wij zijn stiekem bij elke sport voor de Belgen, als er geen Nederlandse belangen zijn. Andersom geldt dat volgens mij niet, maar dat mag jij zeggen.
  18. kwoensj

    kwoensj Member

    Dat hangt van sporter tot sporter af. Een Epke Zonderland bijvoorbeeld, veel bewondering, mag van mijn part alles winnen. Maar die heeft volgens mij dan ook 0,0 arrogantie. Maar inderdaad, de hele wereld mag winnen maar liefst geen Nederlander of Duitser :D
  19. Koen

    Koen Well-Known Member

    kom op niet overdrijven, net alsof Belgen uit hun dak gaan als bv Lars Boom bij veldrijden wint
    en ik zie ook weinig Noren juichen als Sven daar wint
    zit in alle volkeren

    nu maar weer gewoon over het schaatsen
  20. kwoensj

    kwoensj Member

    Ik overdrijf toch niet. Vanaf het moment dat er concurrentie is voor een Belg, zal geen enkele Belg willen dat een Nederlander wint.

Deel Deze Pagina