Kluunschaatsen - waarom alleen Salomon?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door telemikey, 4 dec 2012.

  1. telemikey

    telemikey New Member

    Beste allen,

    ik sta op het punt te investeren in een paar 'kluunschaatsen' ala Salomon Pro Combi Pilot e.d. omdat ze op natuurijs erg effectief schijnen te zijn en het op de baan niet onverdienstelijk schijnen te doen (meningen?).

    Salomon staat er echter om bekend dat de schoenen vrij smal zijn; en mijn voeten zijn relatief breed. Bij het passen van de schoenen merkte ik dat ook. Dus ging nadenken over alternatieven...

    De Salomon schoenen zijn ontworpen als langlaufschoen. Daar zijn echter meer merken van dan Salomon alleen: Fischer, Atomic, Rossignol, om er maar een paar te noemen. Die kom ik alleen nooit in schaatsland tegen. Ik ben hier dan ook behoorlijk onbekend, dus dat kan aan mij liggen...

    Is er, behalve voor wat betreft beschikbaarheid in NL, nog een (of meerdere) andere reden(en) om niet naar de genoemde alternatieve merken te kijken?
  2. Rinus

    Rinus Member

    Volgens mij komt die focus op Salomon gewoon omdat iemand er hier mee begon en het wel handig vond dat de consument van niets wist. Scheelt weer andere merken importeren. Lekker makkelijk. Daarnaast hoef je dan ook maar 2 soorten bindingen te leveren en niet ieder zijn eigen merk binding.

    Salomon is naar mijn weten juist vrij breed. Fischer valt smal (mijn vriendin rijdt op Fischer langlaufschoenen). Je kunt ook nog Almgrens of Hartjes proberen (oostenrijks geloof ik), die zijn in Nederland ook nog wel verkrijgbaar (even googelen). Atomic en Rossignol heb ik geen ervaring mee.
  3. telemikey

    telemikey New Member

    Dank voor je reactie!

    Misschien kun je me helpen een andere mythe te ontzenuwen/ bevestigen: je zou op dit type schaats geen 'S' kunnen rijden. Nou ben ik geen schaatsheld en had het idee dat het op mijn huidige schaatsen (inline skate schoen met Raps sprint ijzer, R= 20m oid) wel een stuk gemakkelijker ging dan op de huur schaatsen in Breda (die blijken dan ook wel vrij 'vlak' geslepen te zijn... geen idee wat dat betekent).

    Heb je daar als geroutineerd schaatser nog een mening over?
  4. Beste telemikey

    Ik rij al 5 jaar op Salomon schoenen en Lundhags ijzers.
    Ik gebruik ze alleen op natuurijs omdat ze inderdaad niet heel mooi terugsturen (S bocht in je slag). Op natuurijs heb ik dat vrijwel niet nodig, je gebruikt dat misschien alleen op van dat hele mooie zwarte ijs.

    Verder nog een aantal tips; zorg dat de ijzers van achteren voldoende uitsteken zodat je "achterop" kan zitten.
    Voor schaatsen op de baan zou ik ze niet gebruiken, omdat ze niet heel erg geschikt zijn voor het rijden van bochten.

    Groeten
    Pieter
  5. xRedStar

    xRedStar New Member

    Je moet even kijken welk systeem is gebruikt aan de hand hiervan kan je gewoon een ander merk schoen op de salamon ijzers plaatsen. Dit kan bij langlaufski's/schoenen dus moet hier ook zeker kunnen!
  6. Schaatstinus

    Schaatstinus Active Member

    Sinds 7 jaar rij ik zowel op de Weissensee als op natuurijs in Nederland op Salomon's met Freeskate ijzers in de hoge marathon uitvoering. Bevalt prima! De Salomon schoen laat een diepe zit met kleine enkel- en kniehoek toe en het lange afgeronde ijzer loopt mooi over oneffenheden en uit scheuren. Zelfs zo goed dat 2 van mijn sceptische vrienden inmiddels om zijn nadat ze zagen dat zij vielen op natuurijs op momenten dat ik overeind bleef.
    Ook ik heb brede voeten en dat gaf me voorheen, voordat de thermoplastische schoenen kwamen, altijd problemen met mijn schaatsschoenen, in de Salomon schoenen heb ik geen probleem met mijn brede voeten. Voor de baan geef ik de voorkeur aan een paar echte baanschaatsen met hoge ijzers, het bochten schaatsen met Salomon's zie ik door hen die Salomon's op de baan gebruiken, veelal uitgevoerd als veel overstappen en niet als echt een bocht schaatsen.
  7. Schaatstinus

    Schaatstinus Active Member

    Nog een kleine toevoeging. De vraag ging over kluunschaatsen. Salomon's om comfortabel op slecht ijs met warme voeten te rijden, ja. Om te kluunen hebben ze ook nadelen. Als je de ijzers los maakt en daarna met je schoenen door sneeuw of modder ploetert gaan de sparingen in de schoenen vol zitten en moet je voordat de ijzers er weer onder kunnen soms minuten peuteren (ik neem standaard een stokje mee in de kontzak) om modder en of sneeuw er uit te krijgen. Beschermers onderdoen en weer afdoen gaat dan sneller.
  8. Beste Schaatstinus

    Er zijn beschermers te koop om onder je Salomon schoenen te kliken als je een stuk gaat lopen. Mij bevallen ze prima. Alleen op een kort stukje over een schone en stroeve ondergrond gebruik ik ze niet.
    Hierbij de link naar 1 van de mogelijke leveranciers:
    http://www.almgrens.nl/accesoires.asp

    Groeten
    Pieter
  9. Schaatstinus

    Schaatstinus Active Member

    Beste Pieter,

    Dank voor de tip, zo leer ik nog wat. Net te laat voor Sint Nicolaas, nu op de kerst verlanglijst of eerder kopen als de vorst volgende week doorzet.

    Mvg,

    Schaatstinus
  10. telemikey

    telemikey New Member

    Dank u allen!

    Helaas heb ik geen onbeperkt budget en heb ik niet het budget voor twee paar kwalitatief goede schaatsen. Dus 1 paar...

    Zoals gezegd: ik ben een beginner, zeker in vergelijk met velen van jullie. Ik heb iig nog nooit lessen gevolgd, wel vroeger als kind veel geschaatst. Daarna meestal wel 1 of 2 keer per jaar. Ik sta nu op een paar halfhoge Rollerblade inlineskate schoenen op vaste Raps sprint ijzers. Daar kan ik na wat inrijden meestal met 'het 1 na snelste groepje' (hoe relatief en nietszeggend is dat?) aanhaken (en trekken als nodig). De laatste jaren stoort het me dat ik nauwelijks schaats, terwijl ik het leuk vind en het ook nog eens een hele goede training is voor mijn bovenbenen (ihkv (telemark) skien). Ik ben nu voornemens om 1x per week op de baan te staan (eerst zien trouwens). Lessen verwacht ik niet te gaan nemen (wel eens wat rijden met een paar vrienden die technische aanwijzingen willen geven). Als er natuurijs ligt trek ik er dan ook graag op uit. Helaas komt dat niet zo vaak voor.

    Dus:
    - 1 paar (maar dan wel kwalitatief OK)
    - zowel baan als natuurijs
    - voor een matig ambitieuze sportieve prutser ;-)

    Met die randvoorwaarden kom ik op dit soort schaatsen uit... Maar me anders overtuigen mag hoor!
  11. Beste Telemikey

    Om lekker op Salomons (zweedse schaatsmodel) te schaatsen op natuurij moeten de ijzers en de punt lang zijn.
    Om te kunnen overstappen op kunstijs moeten de ijzers een stuk korter zijn.
    Het is nu eenmaal zo dat je geen ideale schaats vindt voor zowel kunstijs als natuurijs.
    Ik ben zelf een jaar of tien geleden met sportvissen als tweede hobby gestart. In het begin dacht ik ook een multifunctionele hengel te gebruiken (het liefst vrij goedkoop), nou daar ben ik van terug gekomen.
    Ik zou zeggen blijf op de baan schaatsen op de schaatsen die je hierboven beschreef en schaf voor natuurijs de Salomons aan.
    Bij het aanschaffen van de Salomons neem, noren mee en kijk of het afzet deel van de Salomon ijzers net zo lang is!

    groeten
    Pieter
  12. telemikey

    telemikey New Member

    Hmmm, stof tot nadenken. En opmerkelijk aangezien ik de kant van het zweedse schaatsmodel voor baan en natuurijs wordt opgewezen door de schaatszaak bij de ijsbaan in Breda...
  13. Schaatstinus

    Schaatstinus Active Member

    Beste Telemikey,

    Bij Pieter's advies sluit ik me aan. Hou je huidige baanschaatsen die kennelijk goed bevallen voor de baan en koop Salomon's voor natuurijs. Vraag bij de Salomon's voor natuurijs om een ronding van 22 of 23 m. In mijn ervaring is de overstap van hoge baanschaatsen naar Salomon's altijd eenvoudig. Omgekeerd moet ik na een week veel rijden op Salomon's, op b.v. de Weissensee, altijd weer wennen aan de hogere ijzers van mijn gewone noren.
  14. Rinus

    Rinus Member

    Naast wat ze hierboven allemaal al gezegd hebben...

    R staat voor ronding. Als je een ronding van 20 meter hebt, is je mes behoorlijk rond. Wordt-ie langer, dan wordt je mes, als je er van de zijkant tegenaankijkt, 'vlakker'. Dat zie je nauwelijks met het blote oog. Een ronder mes (denk eens aan die ronde ijshockeyschaatsen) stuurt gemakkelijker, maar 'spoort' ook minder lekker.

    In een standaard buis voor op de lange baan zit meestal nog wel enige flexibiliteit. In die dingen voor op natuurijs bijna niet meer. Bovendien zijn ze langer, is de ronding vaak groter (ze zijn dus vlakker) en zijn ze soms ook nog breder (het mes is dikker zeg maar). Die s-curve heb je trouwens nauwelijks nodig op natuurijs, dus maak je daarover geen zorgen.

    Je hebt ook specifiek ijzers voor onder Salomons die korter zijn en een andere ronding hebben voor op de lange baan. Zo heb je wel het voordeel en het comfort van de kluunschaatsen op het natuurijs, maar niet van die onhandige lange ijzers in de bochten van de baan.

    Overigens zou ik die kluunschaatsen eerst nog wel even huren als ik jou was, je hebt behoorlijke verschillen in torsiestijfheid en ondersteuning van je voet bij de verschillende modellen. Zo'n plastic schoen of een inline schoen is waarschijnlijk al een stuk stijver (maar geeft dus ook minder 'gevoel' op het ijs).

    Succes!
  15. Bert Breed

    Bert Breed New Member

    Ik rij al 8 jaar op Rossignol kluunschaatsen. Het bevalt prima. Zelfs op een 200 meterbaan als Leiden kan ik daar uitstekend mee uit de voeten. De freeskate-ijzers zijn 42 cm. Door een lichte achillespeesblessure rij ik vrijwel het hele seizoen al op deze "kabouterschaatsen".
    Zie voor verdere details op http://www.bertbreed.blogspot.nl/2008/0 ... en_26.html
  16. Bert Breed

    Bert Breed New Member

    Ik neem op natuurijs altijd een imbussleutel mee. Je raagt na het klûnen het vuil of de sneeuw er zo mee uit!
  17. telemikey

    telemikey New Member

    Beste allemaal,

    na alle vriendelijke en informatieve commentaren wilde ik hier mijn ervaringen vanuit de Freeskate testdag (vandaag, Breda) met jullie delen.

    Ik ben begonnen met een praatje maken, waarna de beste meneer van de testdag vroeg wat voor tijden ik reed op de baan... uh, geen idee. Dus eerst eens even een paar rondjes (voor mij flink doorrijden): ik kwam uit op rondjes 48 (3 achter elkaar op de seconde precies). Dat wilde hij weten omdat ik aangaf dat ik en aangaf nooit serieus te hebben geschaatst (laat staan lessen te hebben gehad) en ik desondanks toch verwachte uiteindelijk op de hogere ijzers van Freeskate uit te komen.

    Vervolgens begonnen op de 'slapste' Salomon met 'classic' ijzers. Dat voelde lekker licht aan de voeten en op de rechte stukken ging het niet eens onaardig. Bochten lopen was een stuk minder: ik klapte met mn L-voet door. Erg vervelend instabiel gevoel waarbij de schoen ook nog eens weg leek te draaien. En ook op de rechte stukken kon ik mn slag niet lekker maken (zal ongetwijfeld aan mijn (gebrek aan) techniek liggen)

    Daarna werd ik op de S-Lab's (stijver, overal carbon) gezet maar helaas in 1 of 2 maten te groot. Dat voelde al een HEEL stuk beter maar ik voelde mijn hak een beetje bewegen. KLeinere schoenen zou wrs prima zijn maar die hadden ze helaas niet. In ieder geval een directer gevoel en de vervelende wiebel in de bocht was weg. Desalniettemin moest ik concentreren om niet te klossen met de ijzers in de bochten agv de lange punten aan je voeten. Leek me vooral een kwestie van gewenning, trouwens.

    Als laatste op dezelfde schoen maar dan op de hoogste ijzers (Marathon MPS). Kijk dat is nog eens lekker. Bij lange na niet zo direct als mijn huidige schaatsen (Rollerblade schoen met hoog vast ijzer) maar bij lange na niet slecht. De fijne 'S bochten' konden nu best aardig gereden worden, ik kon mijn slag goed maken. Concentreren in de bochten om klossen van de ijzers te voorkomen bleef. Alles bij elkaar veruit de beste combi. Maar ja, dan sta je op de top schoenen en de top ijzers van dit type. Gevolg: top prijs (achter in de 600e).

    Dat was het me niet waard: mn huidige schaatsen doen het wdb nog goed. Ergens had ik op een miraculeuze verbetering gehoopt en dat zat er niet in. Wel absoluut heerlijk was het klap-ijzer. Al pratende met de mede-testers liet ik een van hen op mijn huidige schaatsen een rondje rijden. Die was eigenlijk gelijk verkocht... en voor mijn huidige schaatsen, wel te verstaan. Hij wilde ze ter plekke van me overnemen! Dat was voor mij de druppel.

    Ik heb mijn oude schaatsen gehouden. Ga kijken of ik de schoen nog iets warmer (over-schoen) en een net iets beter pasvorm kan maken (iets schuim rondom de hak plakken). Daarnaast laat ik er een EVO klapper onder zetten. Dat is iets lager dan mijn oude ijzers maar zou volgens de verkoper van vergelijkbare kwaliteit moeten zijn(?). En het scheelt me meer dan 400e!

    Maandag eens kijken hoe dat gaat...

    PS Mocht ik nou nog eens de loterij winnen of echt verslingerd raken aan het schaatsen dan lijkt me zo'n S-Lab + Marathon MPS (of vergelijkbare M&M ijzer) wel fijn voor 'erbij'.
  18. johndegier

    johndegier New Member

    Ik heb zelf de Salomon S Lab Skate Pro. Geen goedkope schoen, maar wel stevig en beslist niet smal, terwijl ik toch brede voeten heb.
  19. telemikey

    telemikey New Member

    Dat viel me uiteindelijk inderdaad erg mee: pasvorm van de schoen was vrij goed.

Deel Deze Pagina