Elfstedentocht 2012-2013

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door ijsfan, 28 okt 2012.

  1. ijsfan

    ijsfan Member

    ik zal zoals vorige winter hier terug weerupdates plaatsen mocht ik een lange vriesperiode op de weerkaarten zien aankomen

    echt lange termijnvoorspellingen (+15 dagen) en seizoensvoorspellingen geloof ik absoluut niet in

    we hebben nu 4 relatief strenge winters achter de rug en volgens het statistisch onderzoek dat ze bij ons op het werk hebben gedaan is het meestal maar een serie van 4 (zo'n serie komt eens om de ongeveer 22 jaar voor > heeft te maken met een dubbele zonnecyclus), dit blijft natuurlijk maar statistiek hé : de kansen op een 11-steden correct inschatten blijft natte vinger werk ;) en niks sluit een strenge winter uit!

    de trend van global warming kan je wel niet ontkennen, de jaarlijkse %-kans op een tocht is hierdoor wel afgenomen, voornamelijk omdat een groot deel van het traject dicht bij de zee loopt en het relatief warmere zeewater (door die global warming) heeft echt een heel negatief effect op die kansen op een tocht, ik vermoed ook dat de mindere waterkwaliteit een negatieve impact heeft op de snelheid van de ijsaangroei (maar dit is minder mijn domein ;) )

    beetje alarmerend toch dat er de voorbije winters eigenlijk zelfs geen uitzicht was op een tocht (vorige winter hadden we echt nog een extra week strenge vorst nodig) ondanks het lange winterweer, we moeten nog eens hopen op een Siberisch Hoog die de Siberische koude in sneltrein vaart naar ons brengt (zo kan hij onderweg niet te veel opwarmen), is echt al lang geleden, zag je vroeger toch vaker, maar zal ooit wel nog eens komen : duimen maar dat het deze winter gebeurt :)
  2. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    ik dacht dat het met de waterkwaliteit in vele gebieden juist de goede kant opg gaat.
    verder is het niet zozeer de stijging van de algemene temperatuur, maar de extremen die een koude winter goed mogelijk maken.
    En die extremen worden sterker door het broeikaseffect.
    ten derde wordt er plaatselijk aanzienlijk meer gedaan door al in een vroeg stadium van winter bepaalde zwakke plekken aan te pakken
    zo was er afgelopen winter al vrij snel een ijstransplantatie.

    deze winter moet 't er van komen: dan maar een serie van vijf. Ik ben nl ingeloot
  3. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Ik ben al heel blij met een periode natuurijs zoals vorige winter zonder elfstedentocht.
  4. proeme

    proeme Well-Known Member

    Ik ook, maar mét de tocht is natuurlijk nog mooier. Persoonlijk hoop ik ook op de Noorderrondritten.

    voorlopig is het slechts dromen...
  5. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Ik hoop op een beschaatsbaar Elfstedentraject want dan rijd ik de route wel op eigen houtje.
    De tocht zelf hoeft wat mij beteft er niet te komen. Het grootste probleem voor een volgende succesvolle organisatie vrees ik is niet het ontbreken voldoende ijsdikte maar de niet meer te managen toeloop als gevolg van de absurd uit de hand gelopen mediaaandacht.
  6. proeme

    proeme Well-Known Member

    Dat vrees ik ook inderdaad.
  7. ola26

    ola26 New Member

    Dubbelpost. Deze kan weg.
  8. ola26

    ola26 New Member

    Hmmm.... Kijkend naar het koudegetal vind ik nergens een aanwijzing voor een strenge winter de afgelopen jaren. Ik zie wel een reeks van vier winters waarin na een aantal (zeer) magere jaren het koudegetal een aantal keer binnen het klimatologisch gemiddelde van 40 tot 100 hellmannpunten blijft. Ik ben het met je eens als je zegt dat de we de afgelopen jaren weer eens memorabele wintermomenten hebben meegemaakt, maar dat is iets anders dan spreken over een serie van relatief strenge winters.

    Hoe de komende winter allemaal gaat verlopen is inderdaad goeddeels koffiedik kijken. Seizoensverwachtingen staan in de kinderschoenen, ook al kunnen we tegenwoordig voorzichtig een link leggen tussen het aantal zonnevlekken, de hoeveelheid zeeijs in het poolgebied, en de daaruit voertvloiende stand van de NAO-index, die de laatste jaren en tot op de dag van van vandaag een afwijkend, overwegend negatief patroon laat zien. MC illustreerde dat laatst eigenlijk perfect. De aanloop naar deze winter vertoont volgens MC overeenkomsten met de aanloop van winter 09/10: negatieve NAO, hoeveelheid zeeijs enz. Prognose: 60% kans op een natte, wat warmere winter en 40% kans op een wat koudere vuile winter. Hoewel het een interessant stukje betrof, kan ik de prognose korter samenvatten: 't kan vriezen, 't kan dooien. En daar is alles eigenlijk mee gezegd.
  9. proeme

    proeme Well-Known Member

    En zoals je zelf al aangeeft: ook als het geen strenge winter wordt, kan het toch zijn dat er een mooie winterperiode in zit, zoals ook de afgelopen jaren. Dat waren geen strenge winters, toch hebben we al 4 winters achter elkaar op natuurijs kunnen schaatsen met afgelopen februari natuurlijk als hoogtepunt.
  10. ola26

    ola26 New Member

    Absoluut. Gezien de magere jaren ervoor zou ik daar zelfs direct voor tekenen.
  11. vlasje79

    vlasje79 Member

    1 ding is zeker: de winter is op de langere termijn weer in de kaarten te zien. Begon zo ongeveer een dag of 5 geleden en is nu al op een dag of 10 ook te zien in bijv de knmi pluim (10 daagse). het is nog niet veel, maar het is een begin zeg ik!! Als je de gfs overigens bekijkt vanaf 192 ziet het er best goed uit. Belangrijk is altijd eerst dat de winter in Rusland zijn intrede doet. En dat gaat behoorlijk gebeuren! Binnen 4 weken op de schaats mannen....!!! ;-)
  12. ijsfan

    ijsfan Member

    aangezien we de laatste jaren toch steeds een NK op natuurijs hebben gekregen kun je toch stellen dat we strenge winters achter de rug hebben, 2 maanden vorst komt bij ons echt niet voor (OK misschien 1x om de 100 jaar of zo ;) ), de hoeveelheid pakijs, en ook de sneeuwlaag in de Rocky Mountains in rekening brengen kan de betrouwbaarheidsperiode van de voorspelling enkele dagen rekken, maar ook niet meer dan dat, het is idd echt afwachten, ik geloof wel in voorspellingen (lees : tendens) tot 10 dagen vooruit als de weermodellen de situatie goed mee hebben, ik denk dat mijn voorspellingen vorige winter toch redelijk correct waren, maar je moet als meteoroloog ook wel de eerlijkheid hebben om te zeggen dat je het maar enkele dagen op voorhand kan voorspellen als de verschillende weercomputers een andere optie nemen, en die nuance hoor je zelden in de media

    om nog even terug te komen op "global warming geeft meer extremen" uit een vorige post : er is idd meer kans op extremen, maar de kans is wel veel groter dat die extremen voor ons tijdens de winter richting zware storm en overstromingen gaan ipv stenge vorst (warmer zeewater in het Kanaal in contrast met koude bovenluchten is een goed recept om zwaardere stormen te krijgen), global warming zorgt toch echt voor minder tochten, daar ben ik van overtuigd, maar het sluit een tocht gelukkig niet uit :D het is gewoon hopen op een stevig Siberisch Hoog die via een oostelijke stroming diepvries-kou brengt, die oostelijke stroming is echt cruciaal om de invloed van de warme Noord Zee uit te schakelen voor het westelijk gedeelte van de route

    ik zit nu nog niet te speuren op de weerkaarten (tenzij ik aan het werk ben natuurlijk ;) ), nog enkele weken geduld vooraleer het korte tocht-venster begint (eigenlijk maar 2 maanden > van eind december tot eind februari)
  13. ola26

    ola26 New Member

    Ik denk dat ik het KNMI maar moet mailen, IJsfan: Winter met een NK op natuurijs = strenge winter. 4 Winters achterelkaar met een NK op natuurijs = 4 strenge winters. Eens kijken of ze een nieuwe norm gaan hanteren. :mrgreen:

    Maar alle gekheid op een stokje, memorabele momenten waren er inderdaad in overvloed. Vorig jaar de beroemde Russische beer. Gevolg bijna twee weken schaatspret. December 2010 was natuurlijk de ultieme sneeuwmaand, en tevens de koudse december in ruim 40 jaar. Schaatspret door de vroege sneeuw helaas beperkt in dec 2010. Toch een minpuntje aan een verder prachtige wintermaand. En dan natuurlijk winter 09/10. Thermisch gezien niet hoogstaand, maar wel 12 weken opeenvolgend winterweer met heel veel schaatsplezier (althans, in midden NL. Ik meen dat in het noorden de te vroege sneeuwval toen roet in het eten heeft gegooid). Kortom, we hebben absoluut niet te klagen gehad de laatste jaren. :wink:
  14. proeme

    proeme Well-Known Member

    we moesten inderdaad iets afzakken om op meer dan een vijver te kunnen schaatsen, maar de regio Giethoorn/Dwarsgracht/Blokzijl was al zuidelijk genoeg.
  15. ijsfan

    ijsfan Member

    ik bekijk het hier natuurlijk richting ijs hé, het is ook een schaatsforum en geen weerforum ;) maar een NK-natuurijs krijg je niet zonder een lange periode strenge vorst denk ik toch ;)
  16. ola26

    ola26 New Member

    Je zou natuurlijk ook gewoon kunnen zeggen dat je cijfermatig gezien ontzettend ongelijk hebt in deze. :mrgreen:

    Een lange periode met strenge vorst komt in NL zelden voor, en is ook niet nodig voor de vorming van een solide ijsvloer. Als je bijvoorbeeld naar de afgelopen vier jaar kijkt, dan zul je zien dat feb 2012 eigenlijk de enige periode is waarin het frequent tot strenge vorst is gekomen. En dat dan alleen vanuit de nachtelijke uren bekeken. Over het etmaalgemiddelde zullen we het verder maar niet hebben. :mrgreen:


    Verder zijn er natuurlijk tal van factoren die de ijsgroei bevorderen danwel belemmeren, zoals bijvoorbeeld de wind. -8C bij weinig wind of -13C bij veel wind. Kies jij maar. :wink:
  17. proeme

    proeme Well-Known Member

  18. ronv

    ronv Member

    Lijkt wel erg op zijn voorspelling van vorig jaar met mss een kleine aanpassing :mrgreen:
  19. ijsfan

    ijsfan Member

    dan toch maar even wat cijfermateriaal opgezocht en blijkt dat 3 vd 4 afgelopen winters toch een pak kouder (1 à 2 graden) waren dan gemiddeld, op een periode van 3 maanden zijn zulke verschillen wel groot en kan je van een strenge winter spreken
  20. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Nog eenvoudiger cijfermateriaal kwam bij me op toen ik me realiseerde dat het over een paar maanden 50 jaar geleden is dat de memorabele tocht van 63 plaats had.
    Er zijn dus de laatste 50 jaar 4 elfstedentochten geweest en in de 54 jaar daarvoor 11 :!:
    M.a.w. statistisch gezien is een Elfstedentocht misschien niet meer van deze tijd ook nog eens door de al eerder aangehaalde bijna onmogelijkheid om er bij voldoende ijsdikte een succesvol te laten verlopen vanwege de absurde en uit de handlopende mediaaandacht.

Deel Deze Pagina