Staan op buitenkant schaats

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Harald74, 17 nov 2012.

  1. Harald74

    Harald74 New Member

    Beste mensen,

    Na vele jaren heb ik vorig jaar de schaatsen weer eens ondergebonden. Het ging dusdanig slecht dat ik mij dit jaar heb aangemeld voor een schaatscursus om te kijken of ik de slag weer te pakken kan krijgen.

    Op zich gaat het best aardig, er is echter een probleem waar ik nog geen oplossing voor heb gevonden. Als ik (voor mijn gevoel) recht op de schaats sta, blijkt dat niet het geval te zijn maar sta ik op de buitenkant van de ijzers. Ik heb de slijtage aan de zolen van mijn schoenen eens gecontroleerd en inderdaad... ook in het dagelijks leven blijk ik vrij sterk op de buitenkant van de voet te lopen. Bij het lopen heb ik er geen last van, maar bij het schaatsen is het wel een serieus probleem maar dat hoef ik jullie niet te vertellen.

    De schaatsjuf heeft mij geadviseerd om (voor mijn gevoel) op de binnenkant te schaatsen. Dat help wel wat, als ik mij voorstel dat ik op de binnenkant rijd schijn ik er vrij recht op te staan. Het kost echter heel veel energie en ik ben zo druk met 'recht staan' dat de rest er een beetje bij inschiet.

    Heeft een van jullie ervaring met dit probleem? Zou dit eventueel met andere schaatsen (of wellicht een zooltje oid) opgelost/vergemakkelijkt kunnen worden? Ik rijd nu op Zandstra Comfort Noren.

    Graag jullie tips/adviezen!
  2. 1997giorgio1

    1997giorgio1 Member

    Simpele (en vaak functionele) oplossing:

    Ijzer van voren iets naar buiten toe verstellen, zodat je zwaartepunt een beetje meer aan de binnenkant komt te liggen, en dan word het ook wat gecorrigeerd. Begin eens met ong 3 mm van voren zou ik zeggen, later kun je het van achter ook nog iets doen, maar dan gaat het snel (omdat daar je gewicht voornamelijk op ''zit'').

    Suc6,
    Giorgio
  3. kavee

    kavee Member

    Kun je bij Zandstra Comfort noren de ijzers verstellen? Dat dacht ik niet.
  4. vlasje79

    vlasje79 Member

    Dag Harald,
    ik snap er eerlijk gezegd geen bal van :) Op je buitenkant schaatsen is zegmaar best relaxt. Dwz, bij het inzetten. Als je keurig op de buitenkant inzet wat is dan het effect wat je hebt? Krijg je hem niet terug naar binnen gestuurd en zou je als het ware een bocht naar buiten schaatsen? Of hel je helemaal over en sta je niet stabiel?
    Wat als je bijvoorbeeld een standaard oefening doet op 1 been? Kun je dan niet blijven staan in een rechte lijn en stuurt je schaats dan ook automatisch naar buiten? Je zult denk ik wat moeten spelen met de balans in je schaats. Overigens helpt het enorm als je wat verstelbare schaatsen hebt zoals giorgio zegt. En een schoen op je voet laten maken is natuurlijk helemaal een uitkomst. Prijskaartje is daarentegen ook behoorlijk. Als ik jou was zou ik het zoeken in de basisdingen. Gewoon de simpele oefeningen doen en kijken wat er dan mis gaat. Kun je bijvoorbeeld een mooie S-je rijden?
    Succes ermee iig! Ben benieuwd naar je verdere vorderingen.
  5. 1997giorgio1

    1997giorgio1 Member

    Ligt er net aan welke Comfort noren je hebt, de 1692 niet idd.
  6. Harald74

    Harald74 New Member

    Dank voor jullie reacties!

    Klopt, de ijzers van mijn schaatsen zijn niet te verstellen.

    Het is een goede vraag wat er exact gebeurt. Volgens schaatsjuf ben ik wat dit betreft een redelijk uniek geval ;-) Eigenlijk loop ik bij alle oefeningen tegen dit probleem aan. Bij het schaatsen op een been val ik ahw over de schaats heen naar de buitenkant (logisch, ik stond immers scheef) en ook het afzetten gaat erg moeizaam. Ik probeer het wel te corrigeren door voor mijn gevoel op de binnenkant te rijden maar dat is door de hoge schoen niet echt makkelijk en kost veel energie/aandacht.

    Deze week wil ik het eens proberen op lage noren, wellicht dat ik dan wat makkelijker kan corrigeren. Heb als kind ook altijd op lage noren geschaatst (na mijn houtjes-tijdperk) en dat ging toen best aardig. Verder is een bezoekje aan de vakhandel ook wel een optie. Hebben jullie nog suggesties voor een goede zaak in het noorden des lands?
  7. Rinus

    Rinus Member

    Even voor de duidelijkheid: ik heb het idee dat je hier hoge noren en noren met een hoge schoen door elkaar haalt. Hoge noren staan hoog boven het ijs. Je hebt dan hogere potten tussen je ijzers en je schoen. Bij lage noren sta je dichter op het ijs. Verschil tussen combinoren en normale noren zit hem in de schoen. Technisch gezien kan je dus hoge noren met een hoge schoen en hoge noren met een lage schoen hebben. Of natuurlijk lage noren met een hoge schoen en lage noren met een lage schoen. Ter info.

    Succes!
  8. Harald74

    Harald74 New Member

    Klopt Rinus, ik bedoel noren op een lage schoen waardoor de enkel wat makkelijker kan bewegen. Dank voor de correctie.
  9. Rinus

    Rinus Member

    Graag gedaan ;) 't kan nogal wat verwarring opleveren bij de schaatsboer weet ik uit ervaring (van alweer meer dan 10 jaar geleden).

Deel Deze Pagina