Planning schaatsseizoen

Discussie in 'Lange baan' gestart door G1ant, 18 okt 2012.

  1. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Vinden jullie ook niet dat het schaatsseizoen eigenlijk in zijn geheel twee of drie weken naar voren mag? Ik zou best in de stemming zijn voor een NK afstanden komend weekeinde, vind ik helemaal niet te vroeg. Eind maart vind ik gevoelsmatig veel minder geschikt om naar schaatswedstrijden te kijken.

    Sluit ook mooier aan bij het wielerseizoen. Nu is er een dode periode van drie of vier weekeinden, zonder wielrennen en zonder schaatsen. En in maart heb je al elk weekeind al mooie wielerwedstrijden. Of moet het schaatsen daar geen rekening mee houden? Delen jullie mijn gevoel? Misschien is het wel gewoon ongeduld omdat ik weer schaatsen wil zien...
  2. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Volgens mij hadden we deze discussie afgelopen maart ook al toen het tijdens het WK afstanden zo ontzettend zonnig in Heerenveen was. Het shorttrack en veldrijden hebben komend weekend ook al hun eerste wereldbekerwedstrijd. Voordeel is inderdaad dat einde van het schaatsseizoen niet meer overlapt met Parijs-Nice en Milaan-Sanremo. Je zou dan wel een van de kampioenschappen (waarschijnlijk het NK en EK/CK allround) naar december of november moeten verplaatsen, maar dat is geen groot probleem.
  3. Monique

    Monique Well-Known Member

    Van mij zou het idd ook een paar weken naar voren mogen. Eind maart beginnen de lentekriebels en dat past niet bij het schaatsen. Half oktober beginnen de herfstkriebels (of -bibbers) en dat lijkt mij een mooi begin van het schaatsseizoen. Hoewel het vandaag dan weer 20 graden wordt. :roll:
  4. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    ik vraag me af of die bufferperiode niet nodig is voor de opbouw van de schaatsers die ook in de skeelersport (zomer) aanwezig zijn
  5. Regenboog

    Regenboog Member

    Van mij mag het seizoen naar voren. Oktober voelt veel meer als een wedstrijdmaand, dan maart. Maar ik weet niet of dit voor de sporters zelf niet heel onhandig is.
  6. xRedStar

    xRedStar New Member

    Het seizoen naar voren? Dan moeten ijsbanen dus al half augustus open, alsof de rijders daar op zitten te wachten. Vergeet niet dat er eerst tijden moeten worden gereden, om je te plaatsen voor de holland cup en dat je bij de holland cup kan plaatsen voor het NK.. Persoonlijk vind ik ook dat er vanaf de herfstvakantie ijs moet zijn en als mensen dan al graag wedstrijden willen zien kunnen ze altijd naar een van de ijsbanen toe (trainingswedstrijden KNSB/ Holland Cup volgende week in Deventer)

    En het kan in maart erg mooi weer zijn, maar in oktober kan dit ook zeker! Kijk maar naar vorig jaar.
  7. HA01761

    HA01761 Active Member

    Idd, voor de tv-kijker lijkt het NK de opening van het seizoen, maar daarvoor moeten de rijders zich al kwalificeren, dus er gaan al een heleboel wedstrijden aan vooraf.
  8. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Ik vind het goed zoals het nu is, van mij hoeft het niet naar voren.
  9. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Het begint ook wel eens een week eerder, dus 2/3/4 november met een NK Afstanden. Vind dat wel prima.
  10. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Voor mij is het om het even: of het schaatsseizoen naar voren of het wielerseizoen naar achteren. Een gat van vier weken tussen Lombardije en het NK schaatsen vind ik maar niks; en dan had je in het voetbal ook nog zo'n saai interlandweekend het afgelopen weekend en ook geen interessante tennistoernooien (naar mijn smaak). Na de prachtige sportzomer was het afgelopen weekend het saaiste sportweekend van het jaar.
  11. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ik zou alles één week naar voren trekken. Grootste punt is dat de hele planning al jaren volgens een vast stramien gaat: EK begin januari, WK sprint 3e of 4e week januari, WK allround 1e/2e week februari, World Cup finale begin maart, WK afstanden 1/2 weken daarna. Dat beperkt de keuzes voor de World Cups. Wel zou ik zoveel mogelijk World Cups alle afstanden laten rijden.
  12. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    En dan zal het makkelijker zijn om het schaatsen te verplaatsen. Dat is immers een kleinere sport met minder vaste momenten (de Tour de France moet in juli etc.)
  13. HA01761

    HA01761 Active Member

    Maar dan zouden de ijsbanen ook 2 weken eerder open moeten...
  14. proeme

    proeme Well-Known Member

    Ik zie wat praktische bezwaren met eerder beginnen (zoals al gezegd: ijsbanen eerder open), maar die zijn niet onoverkomelijk.
    Puur als tv-kijkende fan zou ik het prima vinden als het schaatsen volgende week zou beginnen. Beter nu dan in maart nog...
  15. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Plaatsing voor de NK afstanden vindt tegenwoordig ook deels plaats tijdens de Holland Cup finale van het seizoen eerder. Dus zoveel wedstrijden hoef je nou ook weer niet te halen in oktober. Je kan gewoon de SARA-lijsten van het vorige seizoen+dit seizoen bekijken om plekken te vergeven. Bovendien de schaatsers die zich via regionale toernooien nog voor de Holland Cup moeten schaatsen, zijn natuurlijk niet de wereldtoppers die je op televisie ziet.
  16. Mcat

    Mcat Well-Known Member

    Zoals het nu is het prima. Sluit goed aan op skeeleren, waar tegenwoordig meerdere schaatsers zich mee bezig houden.
    Vraag mij af waarom schaatsen zich zou moeten aanpassen aan wielrennen. Wielrennen begon oorspronkelijk in mei en is naar voren gehaald.
    Schaatsbanen nog eerder open dan nu zal zorgen voor hogere entreeprijzen. Ijsmaken bij hogere temperaturen is niet goedkoop.
  17. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dat fans traditioneel wielrennen en schaatsen kijken combineren is volgens mij vooral iets Nederlands. In de andere traditionele schaatslanden (Noorwegen, Finland, Canada, Rusland) is wielrennen van oudsher niet zo groot en in de echte wielerlanden (België, Frankrijk, Spanje, Italië) is schaatsen juist een uitzondering. Om nou een heel sportseizoen weken op te schuiven omdat Studio Sport anders niet weet wat ze in oktober moeten uitzenden, is zo bekeken misschien een beetje overdreven.

    Och, vandaag leuk even de finales van het shorttrack kunnen kijken en daarna een hele mooie wereldbekercross met een Nederlandse winnares bij de vrouwen en een tweede plek voor een Nederlands toptalent bij de mannen. Veel succes voor Rabo ehm Dutch Pro Cycling Foundation - Giant of hoe die ploeg ook heten mag. :wink:
  18. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Vanuit de schaatsers en de ijsbanen gekeken snap ik de tegenargmenten. Een NK afstanden half okotber is niet handig. Maar commercieel laat het schaatsen wel een mogelijkheid liggen. Misschien moet je een soort Supercup, een lucratieve internationale wedstrijd, met de beste rijders van de het afgelopen jaar organiseren. Dat kan wel half oktober. Die rijders hoeven zich toch normaal gesproken niet te plaatsen ergens voor.

    Schaatsen hoort bij winter, bij donkere dagen. Half oktober zijn de dagen korter en is de temperatuur lager dan half maart.
  19. McSmit

    McSmit Active Member

    Als schaatsen bij winter hoort dan is er meer te zeggen voor maart dan voor oktober.
    - In maart is het tot rond 21 maart nog winter
    - In maart is er nog wintertijd en in oktober nog zomertijd
    - In maart is het gemiddeld kouder dan in oktober
  20. Myrna

    Myrna Member

    Voor mij zijn de schaatsmaanden toch echt november, december, januari en februari. Maar dat komt door het weer. :)
    Maar de wedstrijden staan zo wel goed op de agenda, het maakt mij eigenlijk niet zoveel uit.

    @G1ant & McSmit, vandaag was het anders behoorlijk warm op het ijs met +/- 15 graden. Dus ik denk dat het weer tegenwoordig niet veel verschil maakt tussen Oktober en Maart.

Deel Deze Pagina