oefeningen om meer op binnenkant te staan

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Duncan, 17 feb 2012.

  1. Duncan

    Duncan Member

    Ik heb problemen met de afzet rechts, geen grip. Links gaat het voor mijn gevoel heel goed en maak ik inderdaad een soort valbeweging en prima grip (ik ben nu een halfjaar aan het schaatsen dus goed is hier een relatief begrip 8) )
    Ik heb mijn schaatsen door een expert laten checken, ronden, slijpen en polijsten dus dat moet dik in orde zijn nu. Mijn idee is dat ik rechts te veel op de BUITENkant sta, ofwel te weinig kantel met mijn rechtervoet bij de afzet. Ik merk dat ook bij het ingaan van de bocht omdat ik dan heel veel moeite heb om een begin te maken met de bocht.
    Zijn er oefeningen die ik kan doen om dit te verbeteren, zowel oefeningen voor de enkel als schaatsoefeningen bijvoorbeeld?

    Groeten,
    Duncan
  2. schaatsbart

    schaatsbart Member

    hallo duncan,
    ik vind het moeilijk voor te stellen wat je bedoelt, aan de hand van je verhaal.
    Je zegt dat je teveel op de buitenkant staat met rechts en daardoor geen goede grip hebt , met de afzet op rechts, en niet lekker in de valbeweging komt, resp de bocht ook moeilijk in kunt zetten.
    Het klinkt al zo bijzonder dat je teveel op de buitenkant zou staan , daar t meestal andersom is; meestal staan mensen te veel op de binnenkant; anyway grip krijg je door ofwel buiten of binnen te staan, toch?

    Wat doe je met je enkels; overstrek je die naar binnen of buiten ipv recht te houden?
    Zet je je nieuwe glijbeen ver naast je of juist meer naar voren?
    heb je je gewicht goed achterop, of heb je t gevoel dat je met je punten afzet?
    OP het moment van afzet, waar wijst de punt van je schaats heen , naar buiten toe , of meer naar voren;zodat het mogelijk is goed in de valbeweging te komen?
  3. vlasje79

    vlasje79 Member

    Hi Duncan,

    helemaal eens met schaatsbart. Klinkt een beetje frappant je kwestie. Als je naar rechts kunt "vallen" moet je ook naar links je gewicht over kunnen zetten. Het is theoretisch ook bijna onmogelijk om op je buitenkant rechts af te zetten als je gewicht links van de schaats is. Ofwel je gewicht zit nog rechts van de schaats, maar dat is dan ook zeker nog niet het moment om af te zetten. Enfin, zeer vaag verhaal, desalniettemin interessant!! :D
  4. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Ja, snap er geen bal van, eigenlijk!! :mrgreen:
  5. Duncan

    Duncan Member

    Dank jullie wel voor je reactie. Ik heb het niet duidelijk genoeg beschreven.
    Mijn gevoel is dat bij de afzet mijn rechterschaats te horizontaal staat, ipv op de binnenkant en dat ik daarom geen grip heb. Dus ik overstrek mijn enkel zo dat mijn voetzool in het extreme naar binnen zou gaan wijzen, ipv naar buiten, wat zou moeten als ik mijn knie omlaag druk.
    Ik zal zondag weer letten op:
    1) richting van de schaats bij afzetten (=nu mijn hoofdverdachte)
    2) mijn gewicht bij afzetten rechts.
    3) positie van glijbeen bij inzet.

    Gewicht is zeker goed achterop, daar let ik goed op. Ik vind het vooral vreemd dat ik dit een maand of wat geleden nog niet had. Naar rechts vallen voelt makkelijk en lekker, naar links vallen voelt niet lekker :( .
    Mijn linkerenkel is ook veel sterker dan mijn rechterenkel. Flink oefenen dus maar weer op mijn mooie rode
    oefentol :D

    Misschien kan ik het beter omschrijven als ik jullie aandachtspunten gecontroleerd heb.
    Groeten, Duncan
  6. schaatsbart

    schaatsbart Member

    hoi duncan , leuk dat je snel reageert, ben er nog!
    Als ik je goed begrijp is het omvallen met je rechtervoet een probleem, omdat je voor je gevoel nog te veel vlakstaat, en je lichaamsgewicht al omgaat, zonder dat je kantelt. dat klinkt erg krampachtig, en is dan logisch dat je druk verliest en gaat slippen; het wordt allemaal makkelijker als je kunt wachten met de valbeweging tot je schaats voldoende teruggestuurd is, tot min of meer rechtuit, van dan met je hele lijf en houdt je lijf geordend recht, in de schaatshouding weliswaar, je hangt dan met je hele massa tegen je ijzeraan die schuin in het ijs snijdt; je bijhaal been komt dan naar voren zet m onder je door naarvoren neer, en dan als laatste zetje pas dan kick je nog na met rechts! Denk maar aan hangen in de bocht, je lijf moet dan ook laag blijven, si ook lekker heel krachtig gevoel!
    Succes..
    En ga de filmpjes bekijken onder schaatsvideos, bij rubriek techniek dan wel te verstaan, post van ene rob.
  7. 1997giorgio1

    1997giorgio1 Member

    heb je je schoen al iets naar binnengeplaatst t.o.z van je ijzer?
  8. Duncan

    Duncan Member

    Dank je wel voor je reactie.
    Bij mijn schaatsen (Viking Mid) gaat dat niet, vastgeklonken.
    Ik wil zeker wel upgraden (denk nu over gebruikte Viking Marathon Speciaal) maar dat wordt waarschijnlijk pas aan het begin van het volgende jaar.
  9. Duncan

    Duncan Member

    Nou ik deed dus van alles fout.
    Vandaag ging het voor het eerst weer lekkerder, na meer instructie van de juf.
    Fout is vooral niet diep genoeg zitten heb ik nu begrepen.
    Knieƫn niet ver genoeg naar voren, dus geen goede controle over enkel door te grote hoek en daarom niet goed schaats draaien voor de afzet, zoals jullie al zeiden ("wijst schaats wel vooruit?").
    En ik begon ook met afzetten voor dat mijn schaats naar binnen gedraaid was.

    Nu is les en schaatsen voorbij in Haarlem, en nog ene keer deze week in Den Haag. Volgend jaar verder, ook met betere schaatsen.
    Nu is het tijd om te leren skeeleren :D
  10. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Mooi duncan,
    Heb je les bij kras?? Corrie soms?? Die is goeH!
    Vandaag laatste dag in haarlem voor recreanten, aanstaande week nog wat wedstrijden, ik niet, maar t was prachtig weer vandaag; een feesteleijke afsluiting haast!
    Nogsteeds niet helemaal uit hoe ik de komende maanden de trend ga voortzetten , heb ik wel een gelzadeltje voor mijn fiets gekocht bij dirk van de broek; een douceurtje denk ik, want er zit een enorme slinger in mijn wiel, en dat is een zeer vreemd gevoel als je wat harder rijdt! :lol:
    veel pleziet van de zomer!
    groet bart.

Deel Deze Pagina