Veldrijden vs. Mountainbike

Discussie in 'Wielrennen' gestart door leenstrafan, 21 jan 2012.

  1. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Hier in de Lage Landen, Frankrijk en Tsjechië doen wij graag aan veldrijden (cyclo-cross). Op de Olympische Spelen staat sinds 1996 het mountainbiken (cross-country) op het programma. Wat is eigenlijk het verschil? Ja, een Olympische mountainbikewedstrijd duurt ruim twee uur en een veldrit meestal slechts één uur en een mountainbike heeft dikkere banden dan veldritfiets, maar ik ben nog niet overtuigd van het praktisch nut van het hebben van twee verschillende sporten. Is het niet een idee om deze twee sporten te fuseren en iedereen te laten kiezen op wat voor soort fiets hij of zij de race begint?
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ik denk niet dat je met een racefiets over een mountain bike parcours wil rijden. Dat parcours is veel ruiger (kuilen/stenen) en de klimmetjes kunnen supersteil zijn.
  3. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Ik heb van 1973 t/m 1982 aan veldrijden in de hoogste categorie gedaan.
    De Mountainbike bestond toen nog niet. Die rage kwam begin jaren 80 uit de VS en werd onder druk van de Amerikaanse commercie meteen een Olympisch onderdeel met toen nog een Middeleeuws reglement.
    Voor het gebruik in de lage landen is een MTB eigenlijk grote onzin. Een cyclocrossfiets rijdt veel beter.
    Ik vergelijk het wel eens met schaatsen: je gaat bij het schaatsen toch ook geen discipline invoeren waarbij je met noren niet mag meedoen maar enkel op ijshockeyers.
    Wat mij betreft is ondanks de Olympische status het mountainbiken als topsport van een beduidend lager niveau dan het veldrijden.
  4. Tjark

    Tjark Active Member

    Ik heb wel 't idee dat mountainbiken iets mondialer is dan veldrijden. Ben 't er wel mee eens dat in NL je overal met een cyclocrossfiets kunt rijden waar mensen hier 'mountainbiken'. Maar ga in de Alpen een goede afdaling doen op een 'klettersteig', dan zit je toch echt liever op een mountainbike ;)
  5. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Eens , op een cyclocrosser kan je niet veel beginnen in de echte bergen.
    Mountainbiken is weliswaar veel "mondialer" dan veldrijden maar dat wil niet zeggen dat het "topsportniveau" hoger is. Ik denk dat dat zeker andersom is.
  6. jancellara

    jancellara New Member

    Hee Jongens

    De 2 wielersporten kun je eigenlijk niet met elkaar vergelijken, het is allebei een andere discipline. Mountainbiken is olympisch omdat het inderdaad door meer mensen in de wereld wordt gedaan en er dus meer geld aan wordt besteed en dit dus aantrekkelijker is om op Tv te komen. Al zie je er vaak niets van.... Het zelfde zie je bij schaatsen en skeeleren...Hoe vaak zie je bij ons skeeleren op Tv , terwijl er mondiaal gezien meer mensen aan meedoen dan aan schaatsen. Maar schaatsen is bij ons veel populairder, vandaar meer tv uren...
    Vaak zie je dat de toppers in het veldrijden , ook door het jaar heen vaak op de mountainbike te vinden zijn. Ik weet van Sven nijs dat hij regelmatig een wedstrijdje mee pakt op de ATB..

Deel Deze Pagina