Skeeleren of in-line skaten

Discussie in 'Skeeleren' gestart door ijzerenklap, 13 feb 2012.

  1. ijzerenklap

    ijzerenklap New Member

    Beste forumleden,

    Voor de gezelligheid al van kinds of aan op het [natuur]ijs gestaan. Dit jaar heb ik besloten er fanatiek mee bezig te gaan viewtopic.php?f=16&t=7110

    Heb er behoorlijk wat aardigheid in, al kan het nog vele malen beter. Nu ben ik bang dat ik na het zomerseizoen, wat er toch wel weer aan zit te komen, weer behoorlijk moet terug komen om in de winter weer een beetje te kunnen schaatsen. Ik zat te denken om dan in de zomer naast mijn hoofdsport wielrennen ook mijn techniek voor de hoofdsport in de winter, schaatsen te onderhouden door in de zomer te gaan skeeleren of moeten we spreken over inline skaten????

    ca. 10 á 12 jaar geleden heb ik als kind ook fanatiek geskeelerd. Hier was in de buurt een hele mooie egale asfalt parkeerplaats in vorm van 400meter baan. hier was ik vaak te vinden op mijn skates van de scapino. Ik had er veel plezier aan. Uit die tijd kan ik mij nog wel herinneren dan er gesproken werd over inline skaten en skeeleren, het verschil bij mijn weten: inline-skaten waren 4 wielen en skeeleren 5? Maar nu ik een beetje aan het oriënteren ben op skeelers kom ik helemaal geen skeelers meer tegen met 5 wielen. Is dit een achterhaalde techniek????

    Is skeeleren een goede sport om het schaatsen voor de winter in de zomer te onderhouden, ook als beginner zijnde??? en op welke details wijkt de techniek voor het skeeleren af van het schaatsen? En waar moet ik op letten bij het aanschaf van skeelers???

    alvast bedankt.

    met vriendelijke groet,
    Martijn
  2. rspreeuw

    rspreeuw New Member

    Ik had vroeger skeelers met 5 kleine wieltjes. Twee jaar geleden ben ik overgestapt op 4x100 mm wielen, een wereld van verschil! Mijn skeelers zijn van Powerslide, model Hawk, met thermoplastische kuipschoen. Geen moment spijt van gehad.
  3. jezzels41

    jezzels41 New Member

    de skeeler techniek wijkt af van de schaatstechniek. het grootste verschil is dat je bij schaatsen je schaats weer bijstuurt totdat hij recht staat en dan zet je af. bij skeeleren is het juist zo dat je je skeeler niet bijstuurt. en dat je zo wat meer naar achteren afzet. maar skeeleren is wel een hele mooie sport.
  4. sibet

    sibet New Member

    Het skeeleren (of beter inline speed skaten) is inderdaad al voorbij de 5 wielen. Nu zie je enkel nog 4x100 of 4x110 of iets ertussen (bv. 3x110-1x100).

    Ik heb zelf wat in dezelfde situatie gezeten, na jaren opnieuw gaan skeeleren.

    Als beginnende skeeleraar zou ik toch niet groter gaan dan 4x100. Daar zijn een groot aantal voordelen aan verbonden:

    - je staat lager tegen de grond en dus stabieler
    - het gewicht is veel lager dan 4x110 (100mm circa 120gr per wiel, 110mm circa 140gr!), samen met de frame die over het algemeen ook zwaarder zal zijn scheelt dat toch 100gram die je niet moet meesleuren. Met marathon lite wielen scheelt het zelfs +- 200gr!

    Als je nog niet de power hebt, is 4x110 nutteloos, je zal zelfs sneller blessures oplopen. Het gaat wel iets sneller eenmaal je op snelheid bent, maar zolang je geen wedstrijden op topniveau doet, maakt dat weinig uit.

    Qua techniek is er weldegelijk een groot verschil. Niet zozeer dat je meer naar "achteren" afzet, want ook bij skeeleren zet je natuurlijk zijwaarts af. Eerder is skeeleren "dynamischer": doordat je minder glijdt, ben je verplicht snellere slagen te maken om snelheid te houden. Ook is het extra gewicht aan de schoenen niet te onderschatten, dit heeft ook invloed op je slag, namelijk je bijhaalbeen kan je niet lekker laten hangen zoals bij het schaatsen. Zo kom je ook tot de "doublepush": je blijft constant snelheid genereren via een slag naar binnen voor je naar buiten gaat. Je zit ook iets minder diep bij het skeeleren omdat je dit door de doublepush minder nodig hebt om snelheid te houden. Dit geldt vooral voor langere afstanden en niet voor sprinten.

    Hoe dan ook doen in de zomer zou ik zeggen. Veel leuker dan fietsen of lopen vind ik zelf. :D

    Bij de aanschaf wel goed letten dat alles perfect zit, zeker als je een lage kuip neemt. Zelf heb ik zowel een "tourschoen" K2 radical, als een lage "competitie" schoen. Ik gebruik ze beide door elkaar, de tourschoen is iets warmer zodat ik die soms gebruik in de herft-winter of als ik meer controle wil (bv. druk parcours). Tegenwoordig heb je wel dingen zoals eezefit neopreen sokken die blaren vermijden (werkt echt supergoed).

Deel Deze Pagina