Welke schaatsen raden jullie me aan?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Sneeuwvlok, 6 feb 2012.

  1. Sneeuwvlok

    Sneeuwvlok New Member

    Inmiddels schaats ik al weer jaren op combinoren. Toen der tijd was het voor mij onmogelijk om op noren zonder harde schoen te schaatsen gezien ik na elke meter door mijn enkels klapte.
    Sinds enkele jaren is het schaatsterrein van ijsbaan naar natuurtochten gegaan en waar combi noren me op de kortere afstanden prima bevielen, merk ik dat er bij de lange afstand tochten toch wel wat ongemakkelijkheden bij tevoorschijn komen. Omdat het materiaal zo stug is ( wat voor de enkels een bevrijding was!), krijg ik er met de lange afstanden last van.

    Momenteel probeer ik te leren schaatsen op lage noren. Mijn enkels lijken inmiddels wel wat sterker, ik val immers niet meer de gehele tijd, maar ze staan wel in de verkeerde houding ( naar binnen toe) wat dus zere voeten teweeg brengt. Lang schaats ik er dan niet op, al vind ik het wel heerlijk om meer bewegingsvrijheid te hebben, dus het idee van een lage zachte schoen trekt me ergens wel weer aan.

    Welke schaatsen zouden geschikt zijn tussen de combinoren en de lage noren? Of toch in eerste instantie maar dooroefenen met de lage noren? Hoe lang duurt het ongeveer voordat het mogelijk is om op lage noren te kunnen schaatsen, als je van de combinoren afkomt?

    Dank alvast voor de antwoorden!
  2. Hank

    Hank New Member

    De schoen is erg belangrijk om lekker te kunnen schaatsen. Die moet lekker zitten en goede steun geven. Je zou voor een paar Viking Nagano of vergelijkbaar kunnen gaan. Dat zijn goede schoenen die in de oven zacht worden en daarna om je voeten weer hard worden voor optimale pasvorm.

    Je kunt ook denken aan shortrackschoenen, zoals bijvoorbeeld de Marchese one. Ook die thermoplastisch. Deze zijn hoger en extra stevig bij de enkels. Ze zijn volgens mij ook goedkoper dan Nagano schoenen. Het zou een mooie tussenvorm tussen gewonen en comfort schoenen kunnen zijn.

    Door oefening en training worden je enkels sterker. Lage ijzers helpen de belasting te vermindrren. Koop in jouw geval dus geen sprintbuzen. Al is het geen gebruikelijke cbinatie; een schaatsspecialist kan je op zulke schoenen ook lage, vaste buizen monteren.
  3. Rinus

    Rinus Member

    Hoe vaak schaats je?

    Mocht je vaker willen schaatsen en ook op de baan te vinden zijn, dan zou je inderdaad kunnen kijken naar de thermoplastische range van Viking en Raps. Raps is nog enigszins te betalen. Viking betaal je de hoofdprijs, maar dan heb je ook wat.

    Als het alleen voor natuurijs is, raadt ik je harde tot zeer harde schoenen à la de Viking Gold 2005 (Nagano is de naam van de klapset en soms de klapset+buizen). Dan zou je beter kunnen gaan voor de zogenoemde kluunschaats, waarbij je met een hoge langlaufschoen op een lang ijzer staat. Pootje over in de bocht wordt dan wel weer wat moeilijker, maar je schaatst als op sloffen zegt men.

    Als je slechts één stapje verder wilt, dan zou je ook kunnen denken aan de hogere (en oudere) schoenen van Raps of bijvoorbeeld de comfortnoren van Zandstra (zoals de Long track 1 schoen) of de Viking Unlimited.

Deel Deze Pagina