Boutjes Viking Marathon

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door bjaslagter, 11 jan 2012.

  1. bjaslagter

    bjaslagter New Member

    Beste schaatsers,

    Ik ben (nogal onhandig) een boutje kwijtgeraakt van 1 van de lage potjes (achterste) van de schaats van mijn vriendin (Marathon 1). Nu ging ik optimistisch naar Hornbach om een nieuw boutje te halen, zag alleen dat de kopjes van de standaard imbusboutjes ca 1 mm hoger zijn dan de boutjes van Viking. Hebben jullie ervaring met andere boutjes? Kan je ze diep genoeg verzinken zodat je ze niet voelt etc? Of moet ik dit via een schaatswinkel zien te regelen? Hoor het graag!

    Groet, Berend.
  2. OSkating

    OSkating New Member

    Koop een roestvrij stalen bout en slijp met een slijptol de bovenste mm er vanaf. Dan past hij in een viking schoen en is de kop nog goed genoeg om de schroef goed aan te draaien. Tip voor alle Viking rijders, omdat de door Viking geleverde schroeven vaak roesten en dan niet meer los te draaien zijn.
  3. HA01761

    HA01761 Active Member

    1 ding: het boutje (schroefdraadgedeelte) moet niet te lang zijn als je Viking Marathons met vaste potten hebt. Is ie wel te lang, dan druk je het nokje dat op de buis gesoldeerd is los als je het boutje aandraait.
  4. bjaslagter

    bjaslagter New Member

    Dank voor jullie reacties, ben naar de Hornbach gereden en heb heel normale inbusboutjes gehaald. Voordat ik met de dremel ging klooien heb ik maar eens geprobeerd of ze ook met een iets hoger kopje genoeg wilden verzinken en dat bleek het geval. Fijn, dat scheelt me weer een hoop geklooi, maar dank voor de tip OSkating. En HA01761, de boutjes die ik nu heb zijn vrijwel even lang, de 1 is net een mm langer. Moet nog kunnen hoop ik, ijzers hangen er nog niet los onder... Eerst bedankt in ieder geval!
  5. fanaat-59

    fanaat-59 New Member

    Monteer geen RVS boutjes!!!
    1. rvs gaat een reactie aan met de legering v/d ''potten'', dan gaan ze nog vaster zitten.
    2. gewoon stalen boutjes en dan het liefste ''torx'' (verkrijgbaar in elke goeie ijzerzaak, geen bouwmarkt)
    3. rvs is zeer goed maar kan ''spontaan'' breken

    Tot slot; STAAL is nog het beste aangezien dit materiaal spanningen op kan vangen ( m.a.w. elastischer),tevens kun
    je even bellen of mailen naar de bekende schaats-winkels,hun sturen je de boutjes ook op.
  6. Rinus

    Rinus Member

    Alleen als er contact is tussen de bout en de potten. Ik neem aan dat het 'moertje' aan de buis niet van aluminium is.

    Mocht-ie contact hebben met de potten, dan is 't net andersom: de - waarschijnlijk aluminium - legering gaat reageren. Dwz: er onstaat galvanische corrosie. Het aluminium/de legering corrodeert, waardoor het mogelijk is dat je boutjes nog vaster komen te zitten dan dat met regulier staal het geval was geweest.

    Zouden de krachten op je schaats zo groot zijn dat een rvs bout breekt?

Deel Deze Pagina