toch maar andere schaatsen?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door harker, 30 dec 2011.

  1. harker

    harker New Member

    Afgelopen zomer ben ik maar eens begonnen aan skeeleren.
    Mijzelf een paar Bont jet schoenen aan laten meten en een powerslide 100mm setje er onder laten zetten.
    Nog geen dag spijt gehad. Binnen no time ging het als een tijger!
    Ondertussen zo'n 1500 km onder de wielen gehad.
    Maar skeeleren in de winter is niet zo'n succes. Dus de oude noren (lage Vings met slappe leren schoenen uit het jaar 'prik') uit de kast getrokken. Eerst laten slijpen en toen de baan op.
    Binnen twee rondjes 'vol op de plaat'. Ik leek wel een beginneling! Zwabberen, wegglijden en meer van dat soort ellende. Terwijl ik van jongs af geschaatst heb.
    Mijn gevoel zegt mij dat ik er verstandig aan doe om onder mijn Bont jets een (klap)schaatsonderstelletje te laten monteren.

    Iemand enig idee of ik hier goed aan doe?
  2. wortelzicht

    wortelzicht New Member

    Hier ga je zeker geen spijt van krijgen!
  3. EMGEE-IKS1

    EMGEE-IKS1 New Member

    Skeeler techniek lijkt op schaatsen maar is toch heel anders. Je hebt een andere "glij" weerstand en de afzet begint meer van onderen. Ik herken het helemaal, het gestuntel in het begin. Soms denk ik wel eens dat skeeleren het juist moeilijker maakt om weer voor het eerst op het ijs te staan. Ik heb er een paar dagen voor nodig om er weer in te komen, het is ook een kwestie van even wennen. Ik ken een marathon schaatser die op skeelers naar de baan gaat en daar op schaatsen stapt. " Als je net gefietst hebt, hoef je toch ook niet opnieuw te leren lopen?" zegt hij. Maar hij zegt dat het wel verschillende technieken zijn.
    De bont Jets die je hebt, hebben blijkbaar niet de 3-punts bevestiging, maar de tweepunts 195 mm steek. Met zo'n schoen komt het klapscharnierpunt erg ( te) ver naar voren te liggen, want Schaatsschoenen hebben 165 mm steek. Bovendien zijn de skeelerschoenen van Bont en Powerslide erg stug en sluiten ze hoog vergeleken met vikings. Daardoor kun je maar moeizaam op de buitenkant komen in de schaatsslag, en knellen de enkels bij het diep zitten. Bont en powerslide maken ook schaatsschoenen die best goed zijn. In veel schaatswinkels liggen nu verouderde modellen voor een spotprijsje. Zoals de Iceshark bijvoorbeeld, die goede steun geeft. Die schoen vertoont heel snel oppervlaktescheurtjes in het leer, waardoor die nu voor minder dan € 100 in de winkel ligt. Ik heb zelf nog een paar maat 41 liggen voor eventuele liefhebbers a € 40.
    Anyway: het is dus een kwestie van oefenen; steeds recht op de schaats gaan staan en opzij "vallen" in plaats van duwen. En kies voor een goede schaatschoen, ieder merk heeft een eigen leest. Raps is best goed maar neem niet de Parrot want die heeft de buckle precies op de enkel en dat doet zeer!
  4. harker

    harker New Member

    Ik heb natuurlijk al een beetje gesnuffeld.
    Gelukkig heb ik twee-punts Bont jets met een steekmaat van 165mm. Dat schijnt weinig problemen te geven bij het monteren van schaatsonderstellen.
    Ik heb overigens bij het 'diep zitten' met skeeleren geen last gehad van het knellen bij mijn enkels. En ik heb geprobeerd net zo diep te gaan zitten als met schaatsen. Dat was soms, heuveltje af en windje mee, wel een beetje scary.
    Hooguit had ik wat eeltvorming rond mijn enkels.
    Overigens kwam ik op dit idee toen ik op het ijs een aantal mensen mij voorbij zag flitsen met mij wel héél bekende schoenen.
    En, eerlijk gezegd, ben ik wel toe aan wat nieuws.
  5. EMGEE-IKS1

    EMGEE-IKS1 New Member

    Steek 165 mm is goed, dat is de schaatssteek waardoor het klapsysteem onder de bal van je voet komt. Er zijn de Bont Jet en de Bont Jet LT( longtrack). De laatste is een schaatsschoen, die heeft niet zo'n strap. Maar verder zien ze er op het oog tamelijk hetzelfde uit. Ik denk dat je op die Jets prima uit de voeten ( schaatsen) kunt. Succes.
  6. harker

    harker New Member

    Tja, tja

    Bij de Uithof in Den Haag zit een winkel die schaatsspullen verkoopt.
    En daar werd ik, uiteindelijk, bepaald niet vrolijk van.
    Bij mijn eerste bezoek, met mijn schoenen onder de arm, had men wel een onderstelletje naar mijn zin. Geen punt mijnheer, dat schroeven we er wel onder. Alleen was de juiste maat niet in de winkel aanwezig. Of ik de volgende dag maar even terug wilde komen dan hadden ze het wel.
    Ik dus vandaag, in het vooruitzicht een paar uurtjes te kunnen schaatsen, met de schoenen onder de arm naar de winkel.
    Daar vertelde een andere medewerker, nadat hij onder veel gezucht en gesteun op zoek was gegaan naar het onderstel, mij doodleuk dat het door mij uitgezochte onderstelletje van Viking niet onder de schoen gezet kon worden. Dan moest de schoen ' verbouwd' worden. Daar had de medewerker, overduidelijk, geen zin in. Hij kon nog wel even zijn collega toesnouwen dat zij het verkeerde advies had gegeven.
    En andere oplossingen om de geachte klant te helpen? Daar was men bij deze winkel niet van.
    Met de pest in mijn lijf naar huis.
    Vervolgens maar eens in Poeldijk gaan kijken.
    Daar werd ik allerhartelijkst ontvangen, hoorde mijn vraag aan, toverde een fraai Maple onderstel tevoorschijn dat ook nog eens prettig geprijsd was. Na enig knutselwerk stond ik een klein uurtje later weer buiten met schoenen MET een onderstel.
    En ik kan het onderstel er ook weer afhalen en mijn skeelerframe er onder zetten.
    Ondertussen mooi de schaatsbaan gesloten. Balen, balen.

    Voortaan ga ik allen maar schaatsen in de Uithof. Mijn geld breng ik wel naar Poeldijk.
  7. harker

    harker New Member

    Vandaag voor het eerst kunnen schaatsen met ' het spul'. En daar heb ik zeker geen spijt van. Nooit geweten dat klapschaatsen, nog afgezien van het mooie geluid, zo lekker schaatsen.
    Overigens bevalt mij de combinatie van schoen en onderstel prima. Ziet er ook nog eens ' kikkuh' uit.
    Had ik jaren eerder moeten doen.

    Dus kom maar op met die winter!
  8. EMGEE-IKS1

    EMGEE-IKS1 New Member

    Mooi bericht, gefeliciteerd met je keuze. Tja, Den Haag, O...sport, daar bruist de klantvriendelijkheid er nooit vanaf.
  9. Lea

    Lea New Member

    Ik ben juist erg te spreken over de service van Oomssport. Een keer een onderdeeltje moeten laten vervangen wat nergens meer te krijgen was, hebben zij er binnen een dag een kunnen vinden en meteen gratis vervangen. Een keer na sluitingstijd, 10 minuten voor een wedstrijd, aangeklopt omdat er een schroefje ontbrak en ze hebben me gratis geholpen. Om maar wat te noemen.

Deel Deze Pagina