custom of goede thermoplast?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door richardvanschie, 3 nov 2011.

  1. richardvanschie

    richardvanschie New Member

    ik zit er aan te denken om custom boots te gaan kopen, maar voor ik er veel geld aan uit ga geven zou ik graag willen weten of het veel verschil maakt, en wat de grootste verschillen zijn.
    ik rijdt nu op nagano gold 2005, die wel gewoon goed zitten, maar custom heeft toch iets om zich zitten dat het wel erg aantrekkelijk is. gr
  2. Diverking

    Diverking New Member

    Hoi Richard,

    Vorig seizoen reed ik op huurschaatsen. Ik heb diverse geprobeerd. Viking II, Marathon, Mid, Klap, Raps Voltage v8 en Salomon. Alle schoenen in de huur heb nooit echt lekker gevonden. Dit seizoen heb ik tegen mijzelf gezegd "Als mijn schoenen maar goed zitten.... Daarop heb ik bij enkele gerenomeerde schaatssportzaken diverse schoenen gepast. Ook weer diverse Viking, Raps, Mogema, Maple. De een te hard, de ander schuurt langs de enkel etc. Uiteindelijk ook de Nagano 2005 warm aan je voet. Brrh dat voelt heel lekker. Ik was verkocht.
    Ik bleek ook nog een "schaatsknobbel"op rechtervoet te hebben. Die hebben ze in Ter Aar heel netjes uitgeknobbeld.
    De mijne zitten als gegoten. Ik heb geen enkele blaar of schuurplek en schaats 2 x week. Zou ik daarvoor custom nemen? Als je er met alle merken echt niet uit komt is het een overweging maar wel een persoonlijke en echt heel dure.

    Ben ik crack die in de binnenronde schaatst? nee, dan moet ik afhaken. Maar ik heb wel heel veel plezier in het schaatsen en een paar lekkere schoenen aan je voeten zijn goud waard. Dan toch echt ffe doorsparen maar. De ijzers zijn van mindere klasse maar kan ik later altijd wisselen. Moet je perse stijve schoenen hebben? Nou, ook mijn enkels zijn niet de beste maar door enkeloefeningen en veel trainen op techniek maak je volgens mij veel goed.

    Dus als je het betalen wilt of kan ga voor de schoenen die jou lekker zitten. Neem vooral ruim de tijd en beknibbel dan niet op geld. Maar ik ben uiteindelijk heel tevreden met mijn Nagano's 2005 :D

    Martin
  3. Bend

    Bend New Member

    Als de schoenen goed aan de voeten gezet worden zijn ze als custom, alleen als je afwijkende voeten hebt is custom beter. Laat anders je schoenen vacuĆ¼m trekken.
  4. schaatsbart

    schaatsbart Member

    ja net wat martin en bend zeggen!
    je moet wel een hoop kapsones hebben, als je dat soort schoenen niet goed genoeg vindt!
  5. VvW

    VvW New Member

    Een goede customschoen lijkt me vrijwel altijd beter dan een standaard schoen, immers de schoen is exact op je eigen voeten en vooral de stand van je voeten afgestemd. Tevens zal de zool van een customschoen qua stijfheid afgestemd zijn op jouw voetstand, zelfs zo dat de schoen op bepaalde plaatsen stijver of juist iets flexibeler zal zijn.
    Dat heeft overigens niets met kapsones te maken, het is gewoon slim.

    Over het vaccuum trekken van schaatsschoenen heb ik onderhand ernstige twijfels. Al vele malen heb ik bij diverse mensen geconstateerd dat het thermoplastische materiaal omlaag is gezakt in de schoen, er is vaak een bult ontstaan aan de binnenkant. Het thermoplastische materiaal dat juist de zijkant van de voet zou moeten ondersteunen zit nu deels onder de bal van de voet, want daar was ruimte om het naar toe te drukken.
    Het lijkt mij beter, dit heb ik nu enkele malen zelf uitgeprobeerd bij mezelf en anderen, om met een verfbrander de schoen op de gewenste plek te verwarmen, en vervolgens de schoen rondom de voet te kneden. Tijdens het afkoelen, ca. 3min, dient het te vormen gedeelte in de juiste vorm gehouden te worden.

    Zelf heb ik een semi-custom schoen van SEVES, waar ik zeer tevreden over ben. Momenteel worden deze weer geproduceerd en ze zijn goedkoper dan de gangbare topschoenen. (en beter dan raps raven, gold2000, gold2005, maple g4 uit ervaring)
  6. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Dat heeft overigens niets met kapsones te maken, het is gewoon slim.

    V w, je hebt gelijk, t is ongelukkig geformuleerd; bedoelde dat ik zoveel goede ervaringen heb gehoord over de 2005, heb zelf de 2000 gold, met grote tevredenheid, dat ik me afvroeg nav de vraag bovenaan in het topic van richard, of de custom het overwegen waard is!

Deel Deze Pagina