heeft het nog zin?

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Doenja, 22 nov 2011.

  1. Doenja

    Doenja New Member

    Ik probeer het maar even kort uiteen te zetten; maar heeft het na 1 1/2 jaar schaatsles nog zin als je nog geen pootje over kunt?

    Zo, het hoge woord is eruit. Nu wat meer info.
    Ik ben 38 en ben er 12 jaar uit geweest met schaatsen ivm een ernstige blessure waardoor ik zelfs in de rolstoel heb gezeten. Gelukkig is dat bijna helemaal over. Nu wilde ik weer dolgraag schaatsen en ook leren hoe ik pootje over moet. Maar dat lukt me na 1 1/2 jaar schaatsles nog steeds niet. Vorig jaar heb ik 2x les per week gevolgd en minimaal 1x vrij schaatsen. Nu volg ik 1x per week les, omdat ik er niks mee opschoot, en 1 of 2x per week vrij schaatsen. Ik heb de hele zomer geskate, wat me best redelijk afging. (had ik nog nooit gedaan, en ik deed direct 28 km)
    Wat ook belangrijk is te weten, is het feit dat ik een oud balletdanseres ben en dus 24 jaar lang erin geramd heb gekregen dat je gewicht op je voorvoet moet zitten. En alle beweging vanuit de tenen komt.
    Nou, dat is andere koek bij t schaatsen! Ik heb alles al geprobeerd en ik word er echt wanhopig van. Niemand kan me uitleggen wat ik moet doen, en de andere cursisten vliegen allemaal de bocht door. En als ik vragen stel over welke spier ik aan moet spannen, dan kunnen ze me niet helpen. Ik heb blijkbaar een hele rare balans en lichaamsbesef? Door mijn ballethistorie ben ik ook zeer flexibel in alle gewrichten, maar binnen ballet weet ik precies wanneer ik welke spieren ik moet aanspannen. Balletdocenten kunnen je dat ook vertellen, maar ik ben nog geen schaatstrainer tegengekomen die me kan vertellen hoe ik het moet doen en wat ik dan anders moet doen. Ik doe het niet goed, dat weet ik. Maar WAT moet ik doen. Ik zou diep moeten gaan zitten. Nou geen probleem, ik kan met mijn billen op mijn hielen zitten, maar die bocht kom ik er niet mee door. Ik zou mijn enkel op 'slot' kunnen zetten door maar diep te buigen. Helaas, ik kan in elke positie mijn enkel 90 graden buigen. Ik ben dus continue mijn balans aan het zoeken. En ik kan alleen balans zoeken met mijn voeten door mijn tenen uit te spreiden en daar mijn evenwicht mee te vinden. Maar ik moet dus met schaatsen op mijn hielen zitten en de tenen in de lucht. Nou, zonder tenen krijg ik mijn enkel niet stil. Terwijl ik voor mijn gevoel echt wel sterke enkels heb. Ik kan namelijk heel makkelijk op mijn tenen staan, op één been en het andere been opzij, voor of achter de lucht in houden. Ook hoge sprongen waarbij ik mezelf op één been, dus op één voet' moet opvangen gaan ook heel goed. Ik zak nooit door mijn enkel heen.
    Is mijn fysiek niet geschikt om de bocht door te kunnen? Ik wil eindelijk van die kleine ijshockeybaan af en ontspannen wat bochtjes maken. Meer niet. Of vraag ik teveel van mezelf?
  2. GlobeskaterIJshaas

    GlobeskaterIJshaas Active Member

    hebben ze aangegeven bekken kantelen en buikspieren aanspannen? daarnaast komt de afzet vanuit de heup waardoor dus de benen eigenlijk in 1 lijn komen..

    Zelf heb ik ooit de bocht geleerd door aan de linker kant een pion te hebben. Je leunt dan op de pion staat al wat schuiner en het pootje over wordt dan makkelijker.. als het met de pion goed gaat dan haalden wij de pion weg.. nadeel is dat ik het zo als kind geleerd heb en ik dus een stukje kleiner was..

    hoe gaat het pootje over als je aan iemand "hangt" lukt het dan wel? Je hebt dan aan de buiten kant iemand schaatsen die je met gestrekte armen vasthoud, jij hebt dan tegendruk om over te kunnen stappen?

    Hier boven zijn enkele ideen, ben dus eigenlijk vooral benieuwd hoe ze jullie de bocht proberen te leren, heb gezien dat op latere leeftijd (dus na het kind zijn) het pootje over en het starten het lastigste zijn om te leren. De één heeft meer tijd nodig dan de ander, maar het is al heel wat om vanuit een rolstoel weer op schaatsen te staan :d
  3. jdielis

    jdielis New Member

    Beste Doenja,

    Je probleem is beslist niet uniek. Veel beginnende schaatsers hebben er problemen mee. Je hebt een minimale snelheid nodig om een bocht te (leren) rijden. Mijn stelling: kun je geen rondje binnen 45 sec rijden begin dan niet aan het trainen van de bocht.
    Een bocht rijden is niet wezenlijk anders dan een rechteind. Je noemt een aantal beperkingen (gewicht op voorvoet, welke spieren aanspannen, diep zitten, enkel 90 graden buigen) die je ondervindt. Deze beperkingen zouden je evenzeer op het rechte eind parten spelen!
    Wat betreft de enkel: ook al heb je sterke enkels, zonder een blokkering van de enkel en stabiele schoen is dat een belemmering. Kun je de enkel wel blokkeren als je je knie zoveel mogelijk naar voren duwt?
    Mijn advies: focus niet op de bocht, maar op het rechte eind. Leer daar maximaal recht op je schaatsen te kunnen glijden, Je gewicht midden op je schaatsen, etc. Pas als dat goed gaat begin je serieus aan de bocht. En dan gaat het veel beter lukken. Tevens hou je plezier in het schaatsen!
    Veel succes.

    Jos
  4. Doenja

    Doenja New Member

    Ijshaas:
    Bekkenkantelen vind ik altijd een verwarrende term, omdat het eigenlijk niet verteld welke kant je op moet kantelen. Maar ik ga er vanuit dat je bedoelt je billen onder je nemen? Dat heb ik niet van de trainer gehoord, wel van andere schaatsers. Ik weet van mezelf dat ik met mijn rug automatisch een ‘tafeltje’ maak als ik door mijn knieën ga. De bolle rug en de billen onder je nemen zorgt bij mij binnen 30 seconden voor een enorme verkramping in mijn rug. Ik moet dan recht gaan staan. Buikspieren aanspannen heb ik ook maar een enkele keer gehoord. Je ziet het, ik probeer overal de info vandaan te sprokkelen. Maar die buikspieren vinden, dat is geen probleem.
    Ik ben 1.80 m groot, dus die pion zit ongeveer halverwege mijn kuit 
    Als ik ga ‘hangen’ aan iemand lukt het me wel. Maar alleen ‘hakkend’. Mijn linkerschaats schuift dan schokkend weg en ik knal met een klap mijn rechter schaats over mijn linkervoet. Ook hak ik met mijn linker schaatspunt in het ijs.

    Jos:
    Ik heb mijn rondjes nooit opgenomen, maar ik vrees dat ik bij lange na de 45 seconden niet haal. Doordat ik teveel voorop de schaats zit, graaf ik mezelf in t ijs en ben ik veelal de langzaamste tijdens het vrije rijden. Tijdens de lessen zitten we op de ijshockeybaan, en doordat de lange stukken zeer kort zijn, kun je geen snelheid maken. Ook is de bocht zo krap dat je wel af moet remmen wil je niet in de boarding vliegen. En dan zeg je me dat mijn beperkingen me parten zouden moeten spelen op het recht eind. Dat is dus niet waar! Gisteren nog veel complimenten gehad van de trainer dat ik hele goede lange slagen kan maken van wel 4 á 5 seconden op één been. Juiste houding, juiste slag. Ik ko alleen nog proberen iets rechter op de schaats te staan. Maar recht op de schaatsen zorgt ervoor met mijn gewicht voorop dat ik geen grip heb. Ik denk dat ik een stabiele schoen heb; viking marathon mid. Vorig jaar heb ik die gekocht omdat mijn oude schaatsen zo slap als pantoffels waren. Ik heb trouwens ook nog niet gemeld dat ik ook x-benen heb (jeetje ik lijk wel een alien!) en dat ik nooit mijn enkelbotjes tegen elkaar kan zetten. Dat is fysiek gewoon niet mogelijk. Tijdens de les probeer ik soms mijn benen net voor en achter elkaar te plaatsen, dan lijkt het of ze dichter bij elkaar staan.
    Ik kan geen blokkering constateren in mijn enkel, ook niet als ik mijn knie naar voren duw. Ik kan onder elke omstandigheid mijn enkels 90 graden ombuigen. (en mijn been in mijn nek leggen, maar daar heb je op de schaatsbaan niks aan). Als ik in de bocht overstap, dan zet ik mijn gewicht op mijn linkerbeen, mijn rechterbeen til ik zijwaarts een beetje op, en als ik dan op de buitenkant schaats met mijn linkervoet probeer te gaan, dan ‘klap’ ik om met de schoen op t ijs. Au, niet fijn. In de les wordt er helaas wel gefocust op de bocht, en zolang ik dat niet kan (in slakkengang), mag ik niet naar de buitenbaan. Kortom; ik kan me niet concentreren op de lange stukken. Daar mag ik niet rijden.

    Waar ik vooral tegen aanloop is volgens mij het feit, dat ik een aantal fysieke beperkingen heb waar de trainer ook geen verstand van heeft. Ik stel te moeilijke vragen…..
  5. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Het niet pootje over kunnen kan door een aantal problemen o.a.

    - te lage snelheid om te kunnen hangen in de bocht
    - op de buitenkant van je ijzers staan
    - verkeerde hoekingen/niet diep genoeg.
    - geen evenwicht kunnen houden op 1 been
    - geen "lef" om te hangen in de bocht

    Bij jouw zal zeker je X-benen tegenwerken om op de binnenkant van je ijzers te staan.
    Er zijn meer "ouderen" waarbij het leren overstappen erg traag gaat.
    Vaak is het makkelijker om op een kleinere baan (een 200m baan) het te leren omdat je daar met een lagere snelheid makkelijker kan overstappen.
    Ik geef zelf training aan kinderen en besteed juist veel aandacht aan het op de binnenkant van je ijzer staan en de stabiliteit/evenwicht in de bocht.

    Waar heb je les??
    Misschien eens bij een ander les vragen.
  6. MrBean

    MrBean New Member

    Hey!

    Wat ik me af vraag: Kun je pootje over op het droge? Dus zonder schaatsen aan? Ik denk dat je eerst dat moet oefenen. Kijk hoe anderen het doen. Ga voor de tv staan met schaatswedstrijden en doe de bochten na. De schaats zou niets anders moeten zijn dan een verlenging van je voet. Je moet tijdens het schaatsen niet het gevoel hebben dat je iets met je schaatsen moet, maar met je voet.

    Daarom is het heel belangrijk om op het droge te oefenen. Als je het daar kan, dan kun je het ook op het ijs!

    Succes :)
  7. huit

    huit Member

    Hoi Doenja. Interessant verhaal; je lijkt goed in het aanleren van bewegingen, en toch lukt het niet. Tussen de regels door geef je de trainers de schuld, en dat lijkt me terecht! Probeer het zelf te analyseren, dat lijkt me de enige kans. En weeg af wat echt belangrijk is. Diep zitten, enkelhoeken, kromme rug is allemaal secondair. Het belangrijkste is balans.

    Je oefent op de ijshockeybaan, dat is heel goed, snelheid doet er dan niet toe. Die 45s van Jos geldt alleen voor de enorm ruime bocht van de 400m baan (en ik vind 35s een beter getal...). Het beste kun je op een lege vlakte natuurijs oefenen, zodat je niet gehinderd wordt door een opgelegde straal.

    Balans, waar is je zwaartepunt. Als je je zwaartepunt wilt verplaatsen redeneer dan vanuit je heupen. Verplaats je heup, je onderbenen passen zich wel aan, als je heup maar goed zit.

    Voor-achter balans: op zich is het niet erg om op de voorvoet te staan, als je maar niet op de punten komt. Maar tijdens pootje-over zwaai je je rechterbeen naar voren, en zal je zwaartepunt dus verder naar voren komen, en ga je snel over de punten. Je moet dus tijdens het pootje over je heupen naar achteren brengen om hiervoor te corrigeren. Voor beginners is het dus meestal veel makkelijker om heel ver achterop het linkerbeen te zitten zodat je stabiel je rechterbeen voorlangs kunt brengen. Maar strikt gezien hoeft het niet. Op het rechte stuk geldt iets soortgelijks: tijdens het afzetten komt je zwaartepunt naar voren, en het is voor de meeste mensen het makkelijkst om daarom heel ver achterop met afzetten te beginnen. Maar het hoeft niet, je kunt tijdens het afzetten corrigeren zodat je niet te ver op de punten komt. Oefen op je sokken achter de computer!

    Ik zou iedereen dus aanraden om ver achterop te zitten, en ik heb veel beginners gezien die door ver achterop links te gaan zitten de bocht goed doorkwamen. Maar misschien is het voor jou anders.

    Links-rechts balans:
    Tijdens overstappen zal je zwaartepunt boven en links van je linker voet zitten, anders kan het niet. Er 'tussenin hangen' waar je op het rechte stuk mee weg komt is in de bocht dus onmogelijk. De enige natuurlijke manier is op de binnenkant van je linker ijzer te staan (hoewel het op de buitenkant kan). Vanwege je X-benen zal dit niet meevallen, maar het kan echt.

    Oefen je balans zonder snelheid op het rechte stuk. Probeer op 1 been rechtuit te glijden, dan sta je per definitie er recht op (wbt zwaartepunt). Probeer op 1 been een bochtje naar buiten te draaien, als dat lukt kun je op de buitenkant van je ijzer staan en sta je echt goed recht. Probeer op 1 been te glijden en met je andere been naar voren, achteren, links en rechts te zwaaien, dan weet je hoe je je zwaartepunt kunt verplaatsen.

    Dit zijn moeilijke oefeningen, probeer het eerst maar eens op sokken, en let er goed op hoe je je evenwicht verplaatst. Redeneer vanuit je heupen. Zoals gezegd, op de voorvoet mag, maar op de tenen niet!

    Nog een heel andere tip: huur een keer ijshockeyschaatsen of kunstschaatsen. Door de kromme ronding wordt een balans-verandering veel directer omgezet in een bochtje, en zul je veel beter voelen het werkt.
  8. Doenja

    Doenja New Member

    Heel erg bedankt voor de reacties. Ik kan inderdaad op het droge zonder problemen pootje over. Ik kan zelfs op het ijs heel lang op de linkerschaats doorglijden. Maar als ik dan mijn rechterbeen voorlangs gooi, dan doe ik blijkbaar iets waardoor ik wegschiet of val. Mijn linkerbeen klapt niet of teveel om. En ik hak en bonk en er is geen vloeiende beweging te zien.
    Jullie hebben het telkens over de binnen kant schaats, maar je moet toch op de buiten kant van de schaatsen staan? Of snap ik er dan helemaal niks van?
    Trouwens, ik wil helemaal niemand anders de schuld geven dan mezelf. Na 24 jaar ballettraining zitten er bepaalde zaken zo in geramd, dat krijg je er niet zo maar uit!

    En misschien hang ik er nog steeds teveel tussen in zoals huit zegt. En ik denk dat ik nog teveel naar binnen 'knik' met mijn enkels. Het bochtje buitenom op één been is een hele goede. Ga ik proberen!

    Doenja
  9. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Hoi Doenja,

    als ik je verhaal lees dan vallen mij een aantal zaken op.

    1 Je staat op het rechte eind teveel op de punten.
    2 In de bocht komt er nog een foutieve beweging bij.

    Ik zal proberen om mijn mening en mogelijk een stukje van de oplossing ook in 2 stukken te geven. Ik hoop dat je er wat aan hebt:

    1 Ik denk dat je met je bovenlichaam (lichaamszwaartepunt) teveel op je punten hangt. Als je afzet dan leidt dit tot met je punt afzetten. Misschien kom je ook nog met je bovenlichaam naar beneden op het moment van je afzet. Hierdoor wordt het nog moeilijker.

    Wat je hiervoor kan proberen is werken aan je basishouding. Van belang is dat je ook een goede balans in de lengterichting hebt. Uitleggen is heel moeilijk, maar Google eens op "Derek Parra Slideboard" en dan zal veel duidelijker worden wat ik bedoel en hoe de basishouding is.

    Blijft een stuk spierspanning over. Omdat je door je verleden een stuk meer souplesse hebt dan al die schaatsers met extreem verkorte spieren is het voor jou anders. Zodra je dieper gaat zitten is het de bedoeling dat je hamstrings en je bilspieren aan gaan spannen. Span deze spieren dan ook aan. Schaatsen doe je met je bilspieren en je core (rug-en buikspieren). Je core gebruik je voor omzetten van je kracht in zoveel mogelijk snelheid. Zorg ervoor dat je deze spieren dusdanig gebruikt dat je bovenlichaam voorwaarts gericht blijft. Dit is dynamisch en een samenspel tussen je (zijdelingse) buikspieren en je rugspieren. Ik kan het resultaat beschrijven, maar je zal dit zelf moeten ervaren. Er is niet precies te zeggen welk spiertje je wanneer moet gebruiken omdat dit afhankelijk is van snelheid, balans en schaatservaring.

    2 Dan komen we bij de bocht: Als je teveel voorover hangt en op je punten komt is het in ieder geval al moeilijk om een bocht goed te lopen. Naar aanleiding van je verhaal heb ik het vermoeden dat je naast dat je op je punten hangt ook je bovenlichaam ten opzichte van je heupen de bocht indraait. Het gevolg daarvan is dat je met je rechtervoet waarschijnlijk redelijk goed over het ijs kan bewegen (klopt dit?). Door je houding met je bovenlijf die naar de binnenkant van de bocht is gericht ten opzichte van je heupen kan je linkervoet alleen maar schuin naar achteren afzetten. Dit zorgt ervoor dat je punt in het ijs komt bij het afzetten of dat je met de voorkant van je schaats het ijs raakt (komt dit bekend voor?). Om dit punt te tackelen moet je voor jezelf controleren dat je bovenlichaam haaks op de bocht staat. Je schouders moeten haaks staan op de bocht en dus parallel zijn een denkbeeldige lijn die uit het midden van de bocht door je lijf loopt. Niet 1 schouder teveel naar voren of naar achteren. Overigens moeten je heupen in dezelfde richting staan als je schouders. Velen zeggen dat je de bocht uit moet kijken, maar eigenlijk is het gewoon rechtuit kijken. Hoe dat voelt: Bij het ingaan van de bocht veranderd de spierspanning eigenlijk niet ten opzichte van het rechte eind. Je laat jezelf in de bocht vallen. Afhankelijk van je snelheid kan je echt in de bocht hangen (hopelijk gaat dat voor jou lukken). De spanning in je benen veranderd in die zin dat je af gaat zetten met de spieren die aan de binnenkant van de bocht zitten. Je andere spieren gebruik je voor de balans. Hoe minder snelheid hoe meer je dezelfde spieren gebruikt als op het rechte stuk. Hoe meer snelheid hoe meer je andere spieren gaat gebruiken.

    Ik hoop dat dit het één en ander verduidelijkt voor je.

    Even om wat verwarrende zaken eruit te halen: In de bocht sta je op de buitenkant van je linkerschaats en op de binnenkant van je rechterschaats. Vanuit de toeschouwer geredeneerd sta je met beide schaatsen op de kant van de ijzers aan de binnenkant van de bocht. Dit is een hele moeilijke spraakverwarring omdat dit afhankelijk is van het perspectief van de schaatser danwel de toeschouwer. Iedereen die hier schrijft zal het op deze manier bedoelen, maar door dagelijks spraakgebruik kan het verwarrend overkomen.

    Ik hoop dat dit voor jou wat helderheid geeft.

    En als antwoord op je vraag: Opgeven is geen optie
  10. Ivanova

    Ivanova New Member

    Hoi Doenja, over dat bekken kantelen welke kant op; span je buikspier en maak je rug bol. Je voelt dan je bekken kantelen; voor een goede afzet (achter op de schaats) is dit belangrijk. Je kan ook met de "bid"-houding schaatsen (ellebogen tegen elkaar); hierdoor ga je ook meer achter op je schaats staan. Als je buikspieren aanspant, ontlast je je rugspieren. Doseer de traktie op je spieren, heb het idee dat als men tegen je zegt span ze aan dat je ze voor de volle 100% aanspant. Dit houdt niemand vol.
    Je moet zo efficient mogelijk met je energie omgaan. De energie die je gebruikt voor het aanspannen van je spieren voor een goede houding, kan niet meer gebruikt worden voor je schaatsen.
    Voor het bochtenwerk zoals Eelco beschreven heeft misschien enkele aanvullingen.
    Het zwaartepunt van je lichaam moet naar de binnenkant van de bocht gericht zijn, anders kom je de bocht niet door.
    Met schaatsen op het rechte stuk zit je als het ware. In de bocht zit naast je linkerschaats.
    Sommige schaatsers zie je met bovenlichaam het zwaartepunt corrigeren, maar als je dit met je heupen doet houdt je kracht om met je linkerbeen af te zetten. Wil je kracht met je rechterschaats houden helpt het om je rechterschouder lager als je linkerschouder te houden.
    Zoals Huit al zei: huur een paar ijshockey schaatsen. Dit schaatst directer; en dingen die je met noren niet of nauwelijks voelt, voel je dan wel.
    Schaatsen is een sport gebaseerd op techniek en gevoel. Kijk om je heen, vraag het mensen hoe (bereidwilligheid is er aan de reacties te zien genoeg) probeer dingen, oefen droog, lees een boek over schaatsen en probeer dingen voor jezelf te interpreteren. Eens moet toch een keer gelukken. Succes
  11. Corne

    Corne New Member

    Hoi Doenja,


    wat een lange reacties allemaal zeg! Maar goed, wellicht kan jij er iets mee.

    Ik heb eigenlijk een vraag voor je: vind je het schaatsen LEUK???

    Wanneer je er plezier in hebt om naar je schaatslessen te gaan en er plezier in hebt om te gaan vrij schaatsen: gewoon mee door gaan!

    Wanneer je je gaat frustreren en wanneer je er geen plezier meer aan hebt: stop er dan mee en zoek het ergens anders, kies een andere sport.

    Ik heb gemerkt dat schaatsen zo ontzettend persoonlijk technisch is, en ik heb snel geleerd dat je je niet moet vergelijken met anderen.... (werkt niet echt stimulerend om te zien dat je in de bocht wordt ingehaald door jan-en-alleman...),maar ik heb iedere les weer plezier erin.

    Doe wat je kan, oefen met plezier, dan maakt het niet uit hoe lang het duurt voordat je pootje over kan!

    veel schaatsplezier nog!

    groetjes,
    Corné
  12. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Hoi Doenja,

    Ik heb er ook jaren over gedaan om het te leren/durven, dus leg de lat niet te hoog. In Alkmaar zie ik ook heel veel mensen die al jaren les hebben maar echt geen pootje over doen. Uiteindelijk kan ik het sinds ik de balans heb gevonden om eerst rustig op links te glijden, en dan rustig over te zetten. Overigens durf ik het nog niet te doen als ik snel ga, dus ik sta helemaal niet op de buitenkant (links). Het kan mijn pret niet drukken.
  13. Rinus

    Rinus Member

    Rechte eind:
    ideaal: slag inzetten op de buitenkant van je ijzer, kleine teen-kant
    (in de praktijk zet iedere beginner op de binnenkant in, grote teen-kant)

    Bocht:
    inzetten op de linkerkant van je ijzers, dus linkervoet kleine teen-kant en rechtervoet grote teen-kant

    [​IMG]

    Bron: http://hpruhl.home.xs4all.nl/1.html
  14. Trece

    Trece New Member

    Hallo Doenja,

    Ik heb jaren lang geworsteld met mijn techniek. Gewoon door intensief ermee bezig te zijn, en zeker het plezier erin niet te verliezen, heb ik het toch voor elkaar gekregen om technisch een heel stuk beter te worden. Ook geldt dit voor pootje over, waar ik heel lang moeite mee heb gehad. Zo ineens, ook door aanschaf van beter materiaal, kreeg ik het goede gevoel en ben m'n slagen beter gaan raken.

    Tip voor jou, en ik denk een hele belangrijke: zorg dat je er plezier in houdt. Niet te graag willen, het komt vanzelf. En leg de lat niet te hoog, al het goede komt langzaam.

    Veel succes!
  15. Hoogma

    Hoogma New Member

    Hallo Doenja,

    dit is een unieke situatie - soms bekruipt me het gevoel dat jouw geval een kunstig verzonnen case is... (sorry)

    hier even kort.

    hoevele pliees (excuses voor spelling) heb je in je actieve balletleven gedaan? was je een professionele danseres of anderszins? professionele dansers trenen wellicht nog meer en intensiever dan professionele schaatsers.
    Suggestie: doe weer eens wat pliees in de diverse posities. For your convenience: ik heb het vanochtend ook geprobeerd op de schaats (toegegeven zonder de armposities) - er zit genoeg ruimte in schaatsschoen voor lichte of wie weet diepe enkelbuiging . Laat de knieen als vanouds recht naar voren wijzen en in dit schaatsgeval recht naar voren boven voeten en ijzers. Voel je hiel in de schoen. En evt. de strakheid van de veters om te voelen hoe schuin onderbeen staat tov. enkel.

    (tussen haakjes: wat een raar verhaal dat bij ballet alle beweging uit voorvoet en/of tenen zouden komen. nooit gezien bij nationaal ballet of andere dansvoorstellingen... dansers gebruiken hun hele voet, hoor. en bewegen meestal vanuit hun center, tenzij anders gevraagd in choreografie. )

    welke spieren aanspannen: als je ze toch allemaal weet te vinden, geef ze dan allemaal een goeie basisspanning. Allemaal zodat je lengte en richting voelt in je bovenlijf. Ik zou zeggen: buig je bovenlijf in je liezen lekker lang naar voren - resultante misschien parallel met ijs of wat hoger -- up to you. beetje actie (duwen) in de billen; evt. buikie beetje intrekken.

    Als je dan toch weer eens wat pliees doet -- doe er een stuk of wat gestuurd vanuit je staartje. Staart schuin naar voren naar beneden stuwen. Coelontact (gevoel dus) van staartje met hiel. Buitenkant hielgevoel door laten stromen naar onder buitenkant enkel. Enkelhoek blijft hetzelfde - niet overdreven diep.

    Enfin laat eens horen of deze enkelstabilisaties voldoende fun en support opleveren voor een solide overstap - rechterschaats voorbij linkerschaats overzetten - moet lukken.
    Met een pliee zit alles mee.

    succes

    jls
  16. zwemmer

    zwemmer Member

    Hoi Doenja,
    Ik zit voor de vijfde winter op schaatsles en ik begin nu pas een beetje het bochtengevoel te krijgen en dan nog lukt het niet altijd. Het ontbreekt mij gewoon aan lef om goed te gaan hangen maar ik heb nog steeds heel veel plezier in het oefenen zowel in de lessen (altijd leuk, gezellig en informatief) als tijdens het vrij schaatsen en soms lukt het een beetje en soms lukt het helemaal niet. Evenals anderen al genoemd hebben: leg de lat niet te hoog voor jezelf maar zorg dat je het plezier behoudt. Als je dat kwijt raakt, kun je beter stoppen.
  17. Doenja

    Doenja New Member

    Jls; ik heb op twee dansacademies gezeten. In totaal 3 jaar. Waarvan zeker 6 uur per dag, 7 dagen per week. Dus dat mijn case kunstig verzonnen is, vind ik vooral een zaak van jammer voor jou.

    Ik heb vanavond nog een stuk of 70 plieés gedaan. Ik dans nl. nog elke week in op het hoogste amateurniveau.
    En voor de goede orde; ik kan op en pointe op mijn noren staan. Probeer dat maar eens :lol:

    De starthouding van dansers heeft het gewicht op de bal van de voet en niet op de hak. Je moet namelijk 'weg' kunnen. In het laatste geval, op de hak staan dus, zou je gaan hangen achter je benen. Je doet trouwens voorkomen alsof je veel danservaring hebt, maar je verhaal rammelt aan alle kanten (sorry, kon t niet laten). Dat alle dansers vanuit hun centrum zouden dansen is niet juist. Vanuit je centrum werken is vooral een ding wat je bij Graham en Cunningham ziet. Ik ben Vaganova getraind....

    Verder kan ik even weinig met je verhaal, behalve dat ik er een onprettig gevoel aan over hou.
  18. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Dan heb je vast geen klapschaatsen.. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

    Zou trouwens geen slechte optie voor je zijn: Op klapschaatsen gaan rijden.. dan MOET je wel achterop staan en niet op de voorkant van je voet.. (dat doe je maar 1-2x want je klapt voorover ;-)
  19. Doenja

    Doenja New Member

    Krizz; daar heb ik dus ook al aan gedacht! Ik kan mijn onderstel vervangen door een klaponderstel. Maar ik ga eerst eens kijken of ik een paar klappers kan kopen. Waarschijnlijk heb ik het dan zo afgeleerd.
    Bedankt voor de tip!
  20. GerbenB

    GerbenB New Member

    Ik ben zelf ook nog relatief beginner dus technisch zal ik geen poging doen, maar....

    Ik lees een stukje terug dat je eerst een rondje 45sec moet kunnen (en laters zelfs 35sec?!). Ik heb het geluk dat ik de bocht redelijk snel onder de knie had (en het lef er in te duiken). Nouja onder de knie.... Ik kan hem maken met overstappen. Maar holy sh.. Ik sta niet graag op de baan als iemand die de bocht nog niet goed beheerst met die snelheid er in knalt :D. Toen ik mijn eerste bochten maakt reed ik denk ik rondje 55sec ofzo. Tegenwoordig (1 jaar later) rij ik rondjes 40sec en dit vind ik al aardig tricky worden met de druk die je dan op de bovenbenen krijgt, met name het linkerbeen. Ik ben dan ook wel 1:86 lang en 82 kilo.

    Hoe weet je uberhaupt of je een rondje 40sec kan rijden als je geen snelle bocht kan maken :p?

    Mijn grootste leerpunten in de bocht afgelopen jaar en dit jaar in volgorde van verbeteringen:
    1. linkerschaats met buitenkant inzetten <- ALLERBELANGRIJKSTE
    2. snelheid hebben
    3. schouders niet naar binnen sturen
    4. Diep zitten, en als je denkt diep te zitten, nog dieper zitten :p
    5. heup naar binnen duwen, alsof je op een bankje gaat zitten bij de boarding
    6. Linkerschaats onder rechts door laten glijden in plaats van rechts eroverheen gooien
    6. continue maar op 1 schaats staan, en dus beide benen in beweging houden

Deel Deze Pagina