Tour Alsace

Discussie in 'Wielrennen' gestart door Sjoerd, 12 aug 2011.

  1. Sjoerd

    Sjoerd Active Member

    Tijdens mijn vakantie de laatste etappe van de Tour Alsace bezocht.
    De finish was boven op de Ballon d' Alsace. Deelname van o.a. het Rabo Continental team (o.a. Wilco Kelderman, Daan Olivier)

    Hierbij een link naar de foto's:
    http://www.pbase.com/s2ip/tour_alsace

    En een voorproefje:

    [​IMG]
  2. Alex0991

    Alex0991 New Member

    Mooie foto's!!
  3. jaap

    jaap Active Member

    Bedankt Sjoerd, leuke foto's!
  4. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Volgend jaar schijnt de Tour een aankomst te hebben op de plafond (of hoe t maar heet) de belles Filles.
  5. martend

    martend New Member

    Even de wijsneus uithangen.
    Het is Wilco Kelderman en la Planche des Belles Filles. Ze gaan de top ervan uitbouwen met een extra stuk van 17%.

    Een week na de Tour d'Alsace won Wilco de proloog van le Tour de l'Ain(vorig jaar werd hij tweede in die proloog op een paar honderste seconden van Zubeldia). Die Tour de l'Ain word altijd afgesloten met een etappe over de col du Grand Colombier(een van de moeilijkste beklimmingen van Frankrijk(met percentage tot 22% vanuit Artemare). Die col zal volgend jaar ook voor het eerst in de Tour de France beklommen worden.
  6. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Toen ik daar was op doorreis, en een namiddag had voor één beklimming Grand Colombier, werd me verteld dat de klim uit Anglefort de zwaarste was. 6 km 10%, en dan een strookje 14 %. Daarna minder steil. Pieken in de beklimming zijn niet zo interessant.
    Dat wordt anders als je er met de wedstrijd overheen gaat natuurlijk: die 22 %, als die lang genoeg is, leent zich prima om de echte verschillen te maken.
    Om de zwaarte van de etappes te beoordelen wordt er helaas nog veel te veel gekeken naar de (absolute) hoogte van de bergen, terwijl de hoogteverschillen toch doorslaggevend zijn. De Grand Colombier is echt een hors categorie
  7. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Hier het antwoord. Het stuk van 22% wordt er niet uitgelicht, lijkt dus een kort stukje te zijn. Je hebt trouwens ook een onregelmatigheids index van een col, waarbij er per stukje klim een zwaarte getal wordt uitgerekent. Bijvoorbeeld hoogteverschil in het kwadraat gedeeld door lengte klim. In dit overzicht komt de Grand Colombier ook als zware col naar voren.
  8. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Die Index op die manier vind ik helemaal niks, zeker niet wanneer het om een col gaat die opgenomen wordt in de Tour de France. Als een col niet steil genoeg is, kan men het verschil niet maken. Je kunt dan lang doorfietsen, maar het tempo ligt te hoog, waardoor er een windvoordeel blijft en de betere klimmers niet wegkomen. Op steile stukjes lukt dat wel, bijvoorbeeld al op een mur de Bretagne.
    Verder wint de index aan punten als er (vrij) vlakke kilometers toegevoegd worden. Bijvoorbeeld: 2 km 10 % levert 200 punten op. 2 km 10 %, met in het midden een herstelkilometertje 4 % levert 216 punten op.
    Bovendien zegt de index niks over de gehele etappe. In de Vogezen bijvoorbeeld staat de col du Platzerwasels erg laag, terwijl deze een van de zwaarsten is. Zo deed ik deze zomer de Petit Ballon, en meteen de Platzerwasel erna. (na een afdalinkje uiteraard). De Petit Ballon kent enkele stroken ver boven de 10 %. Op een doorsnee rit in de Vogezen kun je evenveel hoogtemeters maken als in de Alpen.

    De Tour heeft jarenlang vastgehouden aan grote namen in het gebergte, met de nadruk op hoogte. De Giro en de Vuelta gingen al eerder over naar de kleinere, steilere weggetjes. Ik zeg maar zo: de grotere wegen zijn geschikt voor vrachtverkeer, en die maken ze niet al te steil. De Tour zocht die grotere wegen op vanwege het grote circus eromheen. Maar het was te vlak voor echt spannende koers.

Deel Deze Pagina