overstap naar klapschaats??

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Corne, 5 feb 2011.

  1. Corne

    Corne New Member

    Hoi allemaal!

    sinds dit seizoen eindelijk eens serieus begonnen met schaatsles en van de 30x60 baan een paar weken geleden de overstap ( :wink: ) naar de 400 meter baan gemaakt. Pootje over lukt me best aardig, met redelijke vaart lukt me dat nu.

    Nu vroeg ik me af: ik zie eigenlijk bijna elke schaatser bij ons op klapschaatsen rijden, behalve degenen die net begonnen zijn, maar wat is nu het moment om over te stappen op klapschaatsen?

    En, als ik er al aan toe zou zijn: wat is dan aan te raden?

    Ik rijd nu op Viking Marathon 1 schaatsen. Wat doe ik dan? Inruilen, betere schoen met klaponderstel? Of de schoen behouden en er een klapset bijkopen? (Viking Nagano Mid 295euro? of de Nagano Speciaal 400euro??)

    wat is wIJSheid??
  2. langeBanen

    langeBanen New Member

    ik zou dit seizoen lekker afmaken met je huidige schaatsen en dan rond augustus voor andere schaatsen gaan kijken.
    dat terzijde. ik zou de schaats inruilen en een betere schoen nemen met klaponderstel.
    ik weet niet wat je budget is maar je zou ook nog de nagano 2000/2005 schoenen kunnen overwegen. deze verschillen niet veel in prijs met de speciaal (95 euro dacht ik) alleen het onderstel is duurder.
    tja keuzes...

    ik zou beginnen om je een keer goed te laten infomeren in een goede schaatswinkel.
  3. Stooftaker

    Stooftaker New Member

    heb ook de marathon 1, die ik eerst 2 jaar met vaste ijzers heb gereden.
    Ik heb er nu een klaponderstel onder gekocht van power slide met een harder ijzer.

    (powerslide finishline 64rc)

    Ben erg tevreden, vooral het geluid dat dit onderstel maakt tov de betere viking onderstellen stemt me vrolijk, dat kan ik namelijk niet zo waarderen aan de vikings :roll:
  4. Corne

    Corne New Member

    Hoi!

    Alvast bedankt voor deze reacties: meteen een vervolgvraag:

    is het niet handiger (lees= voordeliger) om aan het einde van het seizoen schaatsen te kopen? Of werkt dat niet zo??
  5. langeBanen

    langeBanen New Member

    het zou kunnen dat de laatse modellen in de uitverkoop gaan ja, daarintegen; der voorraad aan het begin van het is gewoon groter waardoor er meer keus is. en je kan proberen/passen todat je de perfecte schaats gevonden heb.
  6. Rover

    Rover New Member

    Ik ben zelf net overgestapt op een klapschaats (heb viking thermo marathon schoenen, nu met viking nagano speciaal ijzers) en mijn ervaring was zeer goed! Niet alleen went het vrij snel, maar ik werd mij er ook van bewust dat de afzet van mijn linkerbeen teveel achterwaarts was in de bocht terwijl die meer zijwaarts zou moeten zijn.

    De meeste winst zit hem voor mij in de rechte einden omdat ik nu mijn voet veel beter afwikkel en daardoor veel minder vermoeide schenen krijg.
  7. Gofer

    Gofer New Member

    Als het budget een probleem is, zou ik eerst gaan voor een betere (lees thermoplastische) schoen. Kan je nog een tijdje op het vaste onderstel schaatsen en hou je meer over voor goede schoenen.
    Bij mij was dat een wereld van verschil, hoewel ik mensen met oude Viking schoenen en een prachtige techniek mij voorbij zag suizen (tja techniek he).
  8. jezzels41

    jezzels41 New Member

    ik zou gewoon een fijn zittende schoen nemen. thermoplastisch is niet zoveel beter als je gewoon een fijn zittende schoen hebt. uiteindelijk schaats je op het staal. neem bijvoorbeeld een marathon 1 schoen met een maple blizzard onderstel
  9. Trece

    Trece New Member

    Hallo Corne,

    Ik heb vorig jaar een klapsetje onder mijn thermoplastische schoenen laten zetten.
    Een betere keus heb ik nog niet gemaakt op schaatsgebied. Mijn thermoplastische schoenen waren al een succes, had daarvoor altijd last van mijn voeten.
    Ik heb gewoon om eerst eens te proberen het eerste klapsetje van Viking er onder gezet. Groot succes! Schaatsen werd voor mij echt makkelijker. Heb ze gekocht bij Lindenholz in Rouveen. Scheelt nogal in de kosten. Ik was er nog geen € 100,- voor kwijt. is het proberen waard lijkt me, dan kan je daarna altijd nog een klapset van honderden eurotjes kopen.

    veel succes :!:
  10. Corne

    Corne New Member

    Hoi allemaal,

    bedankt voor alle reacties!

    over iets minder dan een maand begint in Tilburg het schaatsseizoen weer! Het begint bij mij behoorlijk te kriebelen!

    Budgettair gezien kan ik eindelijk een echt goede schoen kopen (ja, zelfs de Viking Gold serie is binnen bereik) met een mooi onderstel... Maar is Viking nog steeds het best verkrijgbare??

    De overstap naar een betere schoen ga ik sowieso maken, waarschijnlijk ook meteen naar klap... maar aangezien ik niet merkgebonden ben wil ik weten of ik echt alleen maar moet focussen op Viking, of toch op...???

    groeten,

    Corné
  11. Schaatsfan123

    Schaatsfan123 New Member

    Beste Corné,

    Kort door de bocht gezegd;
    - Viking is over het algemeen voor de meer technische rijders met ''gevoel''
    - Maple is voor mensen die meer op kracht rijden. (stijvere buis)

    En hierin begrijp ik natuurlijk dat er ook toppers zijn die op maple rijden die ook ''technisch goed'' rijden.
    Maar ik denk dat je zelfs als je hun vraagt dat ze wel zullen toegeven dat deze vergelijking redelijk klopt.

    En tevens heeft maple een klein voordeel in de bocht naar mijn idee..
    Ze doen in principe niet voor elkaar onder, het is meer de persoonlijke voorkeur!
  12. Corne

    Corne New Member

    Hoi Schaatsfan123,


    bedankt, dit wist ik nog niet! Ik ben geen krachtrijder en neig naar Viking!

    Corné
  13. Corne

    Corne New Member

    Hoi allemaal!

    vanmorgen bij Azzuri in Breda geweest, prima geholpen en....ik heb nu de Raps Raven met een Viking Nagano Sprint onderstel.

    Blijkt dat de Viking Gold05 schoenen iets te weinig ruimte hebben voorin (te "smal") terwijl de neus van de Raps wat "stomper" is zeg maar...

    Even in de oven geweest, daarna met lekkere warme voeten in een mooi aparaat voor het thermoplastsch vormen, kopje koffie erbij en ... nu nog even twee weken wachten tot de baan open is!! Kan haast niet wachten om het te gaan proberen!

    bedankt voor het meedenken!!


    groetjes,
    Corné
  14. Rinus

    Rinus Member

    Gefeliciteerd met je nieuwe schaatsen!

    Ik heb gisteren ook nieuwe gehaald. Ik ging eigenlijk voor de Ravens, maar het thermoplastische materiaal loopt niet ver genoeg door voor mijn enkel. Jammer. Uiteindelijk toch naar huis gegaan met Gold 2005 XBR en Maple Blizzard onderstel.

    Al thuis met je beschermers eronder rondgelopen? :p
  15. Corne

    Corne New Member

    @Rinus:

    HAHAHA!!! :D :D

    Inderdaad! Ze hebben de hele dag als een soort "trofee" op het dressoir gestaan en ik heb ze inderdaad 's avonds aangehad en er op rondjes gelopen, schaatshouding gedaan en zo.... blijkbaar zijn dus alle schaats-freaks zo "raar"!!! :wink:



    groetjes,


    Corné :D :D :D
  16. Rinus

    Rinus Member

    :D
    Helaas passen mijn beschermers niet zo goed, omdat er een vergissing is gemaakt in maat onderstel, dus dat moet ik nog even omwisselen. Mijn huidige beschermers zijn dus wat groot, wat 't lopen lastig maakt :mrgreen: Maar ik heb ze al wel drie keer aan en uit getrokken, beetje gevoeld hoe hij openklapt, beetje gehangen links en rechts, wat schaatshouding :D

    Ik zie dat je avatar ook al veranderd is. Mooie schaatsen! Nog even een weekje wachten totdat de ijsbaan weer open gaat. :D
  17. Corne

    Corne New Member

    Leuk, dat warme weer...lees net op de site van de ijsclub Tilburg dat de ijsbaan tot nader order gesloten blijft vanwege de hoge temperaturen... grrr :evil: ! Hopelijk blijft hij dan ook langer open straks in maart... :?

    groetjes,

    Corné
  18. Corne

    Corne New Member

    Het valt mee....deze week gaat 'ie open! Joepie!!

    groetjes,

    Corné
  19. Corne

    Corne New Member

    en fijn dat ze rijden!!!!

Deel Deze Pagina