Skeeleren met Maple schaatsschoenen?

Discussie in 'Skeeleren' gestart door mapleblizzard, 17 aug 2011.

  1. mapleblizzard

    mapleblizzard New Member

    Beste forumleden,
    Ik volg het schaatsforum al een tijd, maar heb tot nu toe meegelezen zonder geregistreerd te zijn. Vooral vorig jaar, toen ik nieuwe schaatsen heb aangeschaft, heb ik fanatiek door de verschillende topics gelezen om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Nog bedankt daarvoor. Nu heb ik echter een vraag waarvan ik het antwoord niet heb kunnen ontdekken op het forum. Als ik niet goed gezocht heb en het er wel staat, bij voorbaat excuses.

    Ik heb vorig jaar mijn instapmodel Viking Laag afgedankt en heb Maple Blizzard RL-7000 langebaanschaatsen gekocht. De overgang was ongelooflijk groot, een sprong vooruit. De thermoplastische schoen, de klapschaats, het schaatsen ging stukken lekkerder. Dit jaar zou ik graag in de (na)zomer en in aanloop naar het schaatsseizoen vast willen beginnen met skeeleren. Als dit goed bevalt wil ik dit ook in de zomer vaker blijven doen. Ik zit echter bij aanvang niet te wachten op een investering van EUR 300,- of meer, maar zou graag op een voordelige manier willen kennismaken met het skeeleren. Is het daarom mogelijk om een skeelerframe te monteren onder de Maple schoen die ik al heb? Ik ga er vanuit dat de Maple een 165 steek heeft. Stel dat ik nu een frame koop met lengtesleuf van 160-180mm, is het dan mogelijk om te skeeleren met die combinatie, in technisch opzicht? En behalve dat, wat zijn gegronde redenen om dat wel of niet te doen?

    Om een beeld te geven van het type schaatser dat ik ben: ik ben een groot liefhebber van schaatsen en wielrennen, maar niet in clubverband. Bovendien kan ik door andere verplichtingen (werk, gezin) ook lang niet de uren op fiets en schaats maken die ik graag zou willen. Het blijft daarom jaarrond vaak bij één of twee keer per week fietsen en in de winter af en toe een avond op de ijsbaan. Als schaatser heb ik veel meer met natuurijs dan met kunstijs, als er schaatsijs ‘dreigt’ te komen in de regio Kinderdijk raak ik meteen bevangen door de schaatskoorts. Ik beschouw mezelf dus als een amateur voor wat betreft (technische) kennis en de eisen die ik stel. Met de skeelers hoef ik geen wedstrijden te rijden of wat dan ook, ik wil graag lekker (individueel) sporten en het schaatsen zo goed mogelijk benaderen.

    Alvast hartelijk dank voor jullie reacties!
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het is over het algemeen niet aan te raden om je schaatsschoenen voor het inline-skaten te gebruiken (andersom zou wel kunnen) omdat:
    1. de schoenen eigenlijk te slap zijn om de oneffenheden op te vangen waardoor je minder lekker rijd
    2. de schoenen daardoor sneller slijten
    Als je er ondanks dat toch mee wil skaten dan zit je nog met de steek. Een schaatsschoen heeft een variabele steek. Bij maat 45 zal dit 195 mm zijn, bij een kleine maat 165 mm. Dus dan moet je net geluk hebben dat dit past. Als je niet te veel wil uitgeven kom je bijna automatisch op tweedehands uit. Nieuwe speedskates voor minder dan 300 Euro zijn er (vrijwel) niet of je moet net een aanbieding treffen. Misschien is een semi speedskate (wel grote wielen maar met een iets hogere schoen) nog een optie, die zijn ook iets goedkoper.
  3. mapleblizzard

    mapleblizzard New Member

    Bedankt voor je reactie Sprintmaster.

    Ik had het antwoord ook wel verwacht, heb eerder wel de opmerking gelezen dat het in algemene zin niet aan te bevelen is. Een beetje eigenwijs misschien, ben ik dan toch benieuwd in hoeverre het wel zou kunnen.

    Ik heb zelf maat 43/44, volgens internet is de steek dan 170 / 175 (logistiek nu wat lastig in het echt te controleren). Als ik dus een frame vindt met een 160 - 180 lengtesleuf zou dat geen probleem meer mogen zijn. (?)

    Het meest onzeker ben ik over het rijcomfort. De ondersteuning zou inderdaad minder zijn, maar is dat nu echt zo'n verschil? De schoen die ik nu heb is thermoplastisch en geeft onvergelijkbaar meer steun dan mijn slapleren schoenen hiervoor, op het ijs dan. Voor mijn gevoel is zo'n schoen dan redelijk vergelijkbaar met, zeg, een Bont Jet inline skate schoen. Of sla ik de plank nu helemaal mis en zitten er dan nog cruciale verschillen in?
  4. ducatif1

    ducatif1 Member

    Het skeelerseizoen is alweer bijna afgelopen.. Rond 21:00 uur is het nu al donker en als de wegen nat zijn.. en deze zomer waren ze vaker nat dan droog is het ook bijna onmogelijk om te skeeleren. Meestal rond half september is het gebeurd met skeeleren. Misschien een keer als het een droog weekend is.
    Ik zou gewoon een 2e hands setje op marktplaats scoren voor weinig. Zoek effe op Fila 43 of Powerslide 43.. Staan leuke skeelers bij.. Suc6.
  5. Mcat

    Mcat Well-Known Member

    Op onze skeelerbaan wordt nog volop geskeelerd en zijn ook de schaatstrainingen begonnen.
    Maar nu het seizoen zo langzamerhand af begint te lopen kun je misschien kijken naar de opruiming. Anders wachten tot vlak voor het begin van het nieuwe seizoen, als de oude modellen er uitgaan.
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Volgens mij heeft alleen Viking frames met lengtesleuf, de rest heeft breedtesleuven. Bovendien heeft dat Viking frame een 3x100, 1x90 mm setup. Das ook vervelend ivm wisselen van wielpositie.
    Zo'n inline speedschoen zal zo'n 1.5 cm hoger zijn dan een schaatsschoen. In hoeverre je het nadeel van de slappere schaatsschien gaat merken hangt m.n. van 2 dingen af: rij je vaak op minder goed asfalt, ga je voor snelheid (> 30 km/h). Zoals ik al eerder zei: je zult je schoenen sowieso eerder oprijden. Alleen moet jij afwegen wat je de beste optie vind.
  7. mapleblizzard

    mapleblizzard New Member

    Allemaal bedankt vor de reacties. De grote lijn is duidelijk, gewoon een aparte set kopen.

    Het hoogteverschil (die 1,5cm), dat is previes waar ik het meest bang voor ben, dat dat teveel verschil geeft. De slijtage zie ik overigens niet echt als een groot probleem.

    Ten aanzien van de specifieke vragen / punten:
    - Als voorbeeld nam ik het frame via deze link: http://www.skate-dump.nl/index.php?pg=artinfo&id=1019 , zo'n 160-180mm lengtesleuf zou toepasbaar moeten zijn, met gelijkmatige setup (toch?).

    - Het gebruik: dat zal vooral op de weg zijn, niet op een aparte baan. Dat betekent dus ook regelmatig minder asfalt, als je pech hebt een stukje klinkerweg. Echt buiten dus. De snelheid zal naar verwachting tot max 30 km/h zijn, geen wedstrijden of iets dergelijks, maar een prettig tempo op een stabiele manier, waarin ik vooral de houding en beweging kan trainen.
  8. HA01761

    HA01761 Active Member

    Check eerst nog even hoe de bevestiging onder je schoen zit.

    Als je schoen de schroefgaatjes op vaste punten heeft, of lengtesleuven heeft, moet je geen onderstel met lengtesleuven nemen, omdat je je onderstel dan niet zijdelings kunt verstellen.


    En wat de stijfheid van je schoenen betreft: ookal zijn het schaatsschoenen, Maples zijn vergeleken bij b.v. Viking Golds behoorlijk stijve klompen, dus ik zou er niet al te veel problemen mee verwachten met skeeleren.
  9. 1997giorgio1

    1997giorgio1 Member

    Idd even een aparte set aanschaffen, schaatsen op skeeler schoenen kan, maar is niet ideaal. Skeeleren op schaatsschoenen is zeker af te raden, schoen slijten sneller, en je trap je schaats schoenen helemaal uit.
  10. marieke

    marieke New Member

    @ 1997giorgio1, kijk ff naar de datum van de laatste post.........
  11. 1997giorgio1

    1997giorgio1 Member

    eemh ja, wat is daar mis mee?
  12. HA01761

    HA01761 Active Member

    Dat is al heel lang geleden, dus de vraag is niet meer zo relevant.
  13. JohnDeere55

    JohnDeere55 New Member

    @1997giorgio1, voor mij nog wel relevant, bedankt voor de extra bevestiging dat ik geen skeelers onder men Maples ga hangen!
  14. Henkplasje

    Henkplasje New Member

    Informeer eens bij Stouwdam in Wezep
    tel: 038-3760448
    Dit is een topzaak wat betreft skeelers en Schaatsen ze hebben ook een webwinkel
    IK kom hier zeker 2 x per jaar, en ik woon in Noord Brabant.
    Ze hebben er ook veel 2e Hands

    mvrg

    Henk

Deel Deze Pagina