Noorse bond schrapt 10 km bij NK

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 30 mei 2011.

  1. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De Noren denken het schaatsen aantrekkelijker te maken door een mass start te introduceren als afsluiting van het nationaal allround kampioenschap. Dit is m.n. onder druk van de TV gebeurd. Mijns inziens betekent dit de doodsteek voor het allround schaatsen in i.i.g Noorwegen. Want het zal niet lang duren of men wil ook van de 5 km af. Men kan dan beter over gaan op een geheel vernieuwde soort competitie i.p.v. 2 verschillende competievormen gaan mengen. Dat men er haastig aan toevoegd dat dit alleen nog voor 2012 gaat gebeuren maakt weinig indruk: de belangstelling voor het schaatsen is in een na Olympisch jaar altijd altijd al laag, dus slechter dan het afgelopen jaar kan het sowieso niet worden. Bovendien lijkt Kramer het komende jaar terug te komen wat ongetwijfeld weer leid tot meer belangstelling. Erg slecht getimed deze actie.

    http://www.nu.nl/sport/2527997/noorse-s ... meter.html
  2. Koen

    Koen Well-Known Member

    jammer, hoop niet dat dit einde betekend van 10km en allrounden.
    niks mooier dan allround toernooi.
    massa start kan me niet boeien. jammer dat TV overal zoveel invloed op heeft. wordt het straks succes en dan verdwijnt het wel weer achter een decorder of betaal tv.
  3. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Ik kan dit niet begrijpen. Drie tijden die gereden zijn in een strijd tegen de klok en dan opeens bij de beslissing krijg je nog drie mensen in je baan. De essentie van die drie races wordt teniet gedaan. Niks tactiek, maar gewoon de snelste. Tot de afsluiting. Dan kun je opeens met tactiek je plaatsje redden.

    Héél jammer, en hopelijk geen voorbeeld voor de rest van de wereld. Zo saai was het toch niet vorig seizoen, die 10km op het EK en WK waren prachtig, spannend tot het eind.
  4. simpleskate

    simpleskate Member

    Het lijkt mij heel onverstandig wat de Noorse bond hier besloten heeft. Dit gaat absoluut geen oplossing zijn voor het aantal toeschouwers. De oudere touschouwers die gewend zijn aan traditie raak je kwijt, omdat je ze van je vervreemdt, en ik denk echt niet dat er hierdoor nieuwe bijkomen.
    Als je spektakel wil zien, moet je shorttrack of ijshockey gaan kijken. Het spektakel bij het langebaan schaatsen is van een heel andere orde. Dat moet je liggen, en je moet er mee opgegroeid zijn.
    De toevoeging van de WK Afstanden in 1996 was een prima idee, dat was een verrijking van de sport. Wat betreft de ploegenachtervolging is dat al veel minder het geval, hoewel ik het wel leuk vind. Maar een medaille op een ploegenachtervolging is voor het gevoel nog altijd minder waard dan van een individuele afstand. En naar mijn mening niet geheel ten onrechte. Ondanks dat de ploegenachtervolging al 6 jaar wordt gereden, en al 2 keer op de Olympische Spelen. De 100 meter is geheel mislukt, omdat het niet aanslaat. En dat verbaast me helemaal niet.
    Ik mag werkelijk hopen dat de 10000 meter niet gaat sneuvelen op het WK Afstanden of de Olympische Spelen, want dan zijn we nog veel verder van huis.

    Jan
  5. Sprintfan

    Sprintfan New Member

    Afgelopen jaar zijn alle 10 kilometers beter bekeken en bezocht dan bijvoorbeeld de ploegachtervolging. En dat moest nu juist ook zorgen voor een aantrekkelijker aanbod.

    Ik denk dat we vooral afgelopen seizoen tijdens de EK en WK geweldige slotafstanden hebben gezien.
  6. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik snap deze move ook niet helemaal, maar misschien ben ik gewoon een behoudende oude sok aan het worden en is het juist een heel goed idee. Sondral was er in ieder geval heel positief over. Ik wacht het maar even rustig af. Mochten de kijkcijfers ineens omhoog schieten dan is het misschien toch wel een goed idee en moeten wij onze mening herzien en er rustig aan wennen. Mocht dat niet het geval zijn, dan neem ik aan dat dit experiment blijft steken in Noorwegen, waar het dan ook terug wordt gedraaid. Een keer iets lokaal proberen is natuurlijk prima, zolang het eerst maar bij het probeersel blijft en niet direct breed wordt ingevoerd.
  7. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Ik ben volgens mij één van de weinigen maar ik vind de mass-start sowieso weinig aan. Ik vind het te veel een mini-marathon, als ik een marathon wil zien dan zet ik dat wel op ;).
  8. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Wat mij neit helemaal duidelijk is; hoe wordt de winnaar aangewezen? Is het de tijdsnelste van alle heats? Of is het gewoon diegene die in de heat zit van de 4 snelste mensen?
  9. HA01761

    HA01761 Active Member

    Wat een slecht plan.
  10. Eagle

    Eagle Active Member

    Ik kan me voorstellen dat Sondral er positief over is. Hij was het die er altijd al een hekel aan had en het zelfs een keer presteerde om een 10km op een groot toernooi als een soort intervaltraining te rijden (en las ik me goed herinner nog een van zn beste 10 km ook). Wat ik zoal her en der lees over Sondral als hij commentaar mag geven bij tv verslag vindt hij de 10 km ook te langdradig om naar te kijken. Blijkbaar heeft hij veel invloed met dit commentaardat de Noorse bond die 10 km nu afschaft.
    Wat ik me ook afvraag hoe ze nu deenemers kunnen selecteren voor het EK en WK (Ja ik weet dat 5km-tijden ook worden gebruikt, Silovs mag ook altijd meedoen en heeft nog geen 10 km gereden, helaas...). Maar een land dat meedoet voor de hoofdprijs moet toch zijn kwalificatie gelijk hebben aan de wijze waarop het echte toernooi verreden wordt?
  11. Sprintfan

    Sprintfan New Member

    Las ook dat Bøkko misschien het Noors kampioenschap hierdoor laat schieten. Volgens mij kijkt er dan helemaal niemand meer.
  12. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    ik vind het wel interessant. En dan met name om te kijken of het echt op een marathon gaat lijken of gewoon meer zoals kwartetstarten is. Wel ben ik blij dat het niet meteen in NL gebeurd, want daarvoor is on NK allround te belangrijk ivm aanwijsplaatsen en selectiemomenten.

    Ik meen te begrijpen dat ze gewoon het klassement opmaken na 3 afstanden, dan de snelsten in de laatste heat zetten en de eindtijd gewoon in punten doorberekenen net zoals nu. Ik vind het wel interessant omdat ik denk dat het wel prettiger kijken is. Wel vraag ik me af wat de regels zijn qua ploegentaktiek, treintjes rijden en wanneer de demarrage gaat plaatsvinden.

    Overigens hoor ik niemand dat het zo zonde is dat de 5k voor de dames op deze manier verdwijnt. Ik ben zeer benieuwd. Ik ben van mening dat nog steeds de sterkste zal gaan winnen en het zal zeker spannend worden. Vraag me wel af of dit dan het format is dat wel kijkers gaat trekken, maar goed.
  13. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Ik vind het jammer dat zowel de 5km als de 10km dames verdwijnd. De charme van het allrounden gaat er vanaf. En ik snap gewoon niet dat je dan een klassement gaat opmaken aan de hand van gereden tijden in een massstart. Je kan dan toch idd tactiek afspreken?
  14. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Ik hoop dat Bøkko zich zo principieel blijft opstellen. Dat zouden alle schaatsers moeten doen. Laat die gekke bobo's zelf maar gaan schaatsen. Daar zal veel publiek op afkomen....

    Het idee is te gek voor worden. Ik neem aan de ISU de Noorse bond royeert wanneer zij dit idee daadwerkelijk in de praktijk gaan brengen. Al vrees ik van niet.

    Waarom mogen mensen die blijkbaar niet van (allround)schaatsen houden deze prachtige discipline ongestraft kapot maken? Laat ze zich met iets anders bemoeien.

    Overigens wel raar dat dit idee uit Noorwegen komt. Dat is toch hetzelfde land dat Bob de Jong de oscar geeft voor zijn schitterende 10km.
  15. Onno

    Onno New Member

    Nostalgie is leuk, vroeger hield je alle tijden van alle ritten bij op een overzicht uit de krant. Maar tegenwoordig gaat alles veel sneller. Zeiden de amerikanen al niet, dat kijken naar een 10k hetzelfde is als kijken naar her groeien van gras. Mijn kinderen zouden Swiebertje ook nu niet spannend vinden. Veel sporten passen regels en/of vormen aan omwille van de atractiviteit. Als ik eerlijk ben, ben ik ook niet geintresseerd in de rit tussen een Roemeen en een rijder uit Finland op de 10k. Natuurlijk is een rit tussen de top v.h. klassement spannend, maar de ritten ervoor zijn gewoonweg niet interessant genoeg. En eerlijk gezegd is het niveau van de top op de 10k bij een allround toernooi erg smal. Een 10k bij wereldbekerwedstrijden is dan veel leuker met de BAM rijders erbij. En wat ik ook altijd vreemd heb gevonden (wel logisch gezien de tijdsduur) is dat alleen de beste 5km geklasseerde rijders en de eerste .... uit het klassement de 10k mogen rijden en dus geen volledig programma rijden (moet er ook niet aan denken). Dat zou hetzelfde zijn als je bij een tienkamp bij atletiek na 9 nummers zegt, de eerste 16 mogen aan de 1500m deelnemen en de rest gaat lekker douchen. Een alternatief zou zijn, een 3 en 5k ipv 5 en 10k. Ik weet zeker dat de spanning enorm toe gaat nemen. Maar eerlijk gezegd is het allrounschaatsen alleen in Nederland nog interessant. Kijk maar naar de toeschouwers aantallen in het Vikingsschip en in Calgary bij een WK allround. Een vak oranje schaatsfans en verder een paar duizend toeschouwers. Ik weet mij nog allround toernooien te herinneren in Oslo in het Bislet stadion, tienduizenden toeschouwers.Ik ben bang dat het allround schaatsen met een 10k een zachte dood gaat sterven. Anders krijg je een soort van korfbal, waar Nederland ook altijd Europees kampioen wordt.
  16. Mcat

    Mcat Well-Known Member

    Ik vind marathon schaatsen best leuk om naar te kijken, maar ik kan niet warm lopen voor een mass-start ipv de lange afstanden.
    Ik zou graag de lange afstanden willen houden.
    En voor hen die de mass-start leuk vinden: maak er een aparte discipline van naast sprint - allround en marathon. De supersprint mag wat mij betreft ook meer naar de voorgrond.
  17. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Niet zo dramatisch reageren mensen. Dit is gewoon een experiment in een niet zo belangrijke wedstrijd. Ze moeten wat doen, het schaatsen in Noorwegen is op sterven na dood, ondanks de goede prestaties van Bokko de laatste jaren. Ze verliezen daar keihard de concurentie van sporten als langlaufen en biatlon die wel vernieuwd zijn geweest de laatste jaren. Jullie kunnen dan allemaal wel roepen: "Maar ikke vind 10km wel heel leuk" óf "Mass-start is stom", maar daarmee wordt het schaatsen ook niet echt vooruit geholpen.

    Ik denk trouwens niet, ondanks mijn wil om vernieuwing, dat dit een heel kansrijk experiment is. Je gaat hiermee geen extra fans binnenhalen. Mensen die de 10km saai vinden, vinden de 5km waarschijnlijk ook saai, dus die trek je hiermee echt niet over de streep. En je jaagt die paar traditionele schaatsfans met dikke noorse truien en invulschema's bij de hand, die Sten Stensen nog hebben zien schaatsen, hiermee weg.

    Allrounden gewoon lekker zo houden zoals het is, als nostalgisch evenement voor de traditionele fans. En bij het WK afstanden goed doordacht een aantal nieuwe onderdelen invoeren die geschikt zijn voor televisie en (jong) publiek.
  18. Mazter

    Mazter New Member

    Het gaat hier natuurlijk wel over een nationale kampioenschap. En waar bij de gemiddelde NK afstanden nog een klein beetje spanning is om de ereplekken, is het niveau's bij de NK's Allround buiten Nederland niet bijster hoog. Het verschil is bij aanvang van de 10 meestal al een verschil van 10 seconden of meer wat van 5 van de 6 ritten slechts een formaliteit maakt. En bij die ene rit waar het wel ergens om gaat is de spanning er na 10-15 rondjes al af. Als je dat als TV verplicht moet uit zenden wordt je ook niet vrolijk van natuurlijk. En als kijker ook niet.

    Overigens is dit natuurlijk wel een belangrijk wedstrijd. Indien dit aanslaat in een niet onbelangrijk schaatsland als Noorwegen, zal de ISU het vast ook invoeren op hun allround toernooien.
  19. em1205

    em1205 New Member

    Als schaatsliefhebber, die ook Sten Stensen nog net heeft zien rijden, zie ik het belang van vernieuwing wel in. Om te zorgen dat schaatsen niet in het rijtje Highlandgames, Fierljeppen, Kaatsen en Klootschieten gaat horen moet er wel vernieuwd worden. Sommige experimenten zullen de sport goed kunnen doen, schaatsen op de zelfde manier blijven doen zoals het altijd geweest is kan niet langer. Als de schaatssport niet Olympisch was geweest, dan was het allang tot een folkloristisch gebeuren verworden.
    Wat is er overigens mooier dan een duel tussen de twee steksten van het toernooi? Ik denk een duel tussen de 4 sterksten in 1 baan, lijkt me geweldig. Ik zie het al voor me, een stayer die de leider in het klassement eerst niet af kan schudden en later wel een geslaagde poging doet om de leider af te schudden. Daarna storten beide in en neemt de outsider die op de derde plaats staat de leiding over ................. .
  20. Sprintfan

    Sprintfan New Member

    Schaatsen is ook nog steeds een amateursport wat in NL een beetje uit de hand is gelopen..

Deel Deze Pagina