Welke lengte buizen past

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Gofer, 21 feb 2011.

  1. Gofer

    Gofer New Member

    Hallo,
    Ik heb een standaard Viking Nagano klaponderstel maat 39 ( en ook schoenen van die maat). Nu wil ik daar Speciaal buizen en/of sprintbuizen onder zetten, of een kompleet onderstel, maar voorlopig zie ik op marktplaats alleen de maten 38 en 40 voorbij komen.
    Mij is verteld dat dat buizen van een andere maat niet onder een klaponderstel (dus geen klapsetje) maat 39 gemonteerd kunnen worden.
    Ik heb hierover drie vragen:
    1. Is dat zo?
    2. Indien het wel kan, wat is het verschil in lengte tussen een maat 39 buis en een maat 40 (of 38);
    3. Is er ook een advieslengte voor het onderstel gekoppeld aan de lichaamslengte ( 1,75 m)

    Overigens het klaponderstel is nog van het soort met twee inbus stelschroevjes voor in het draaimechanisme (dus niet de zijschroeven) om eventuele speling bij te stellen.

    Alvast bedankt!
  2. Rinus

    Rinus Member

    Volgens mij gaan de buizen (en dus ook de montagematen) van Viking per twee maten. Bijvoorbeeld schoenmaat 38/39 -> buizen met montagemaat bla. Schoenmaat 40/41 -> buizen met montagemaat bla en een beetje. Hoe dat precies zit weet ik niet, maar wellicht dat je wat met de info kan.
  3. Gofer

    Gofer New Member

    Het gaat mij in dit geval niet direct om welke maat onderstel bij welke schoenmaat past. Daarvan is mij aangegeven dat de montagemaat van de schoenen 38, 39 en 40 onderling uitwisselbaar zijn met met de onderstellen 38,39 en 40.
    Het is juist de vraag of de buizen maat 38,39 en 40 uitwisselbaar zijn met het klapmechanisme 38,39 en 40 (dus het deel dat aan de schoen vast zit).
  4. Rinus

    Rinus Member

    Waar zit het verschil tussen een klapsetje en een klaponderstel?

    Het lijkt mij overigens niet logisch dat het klaponderstel ineens wel maatgevoelig is als de buizen en schoenen onderling uitwisselbaar zijn (maar beargumenteren kan ik dat niet).
  5. Gofer

    Gofer New Member

    Een klapsetje is een los klapmechanisme dat op een Marathonbuis geschroefd kan worden. Hiermee maak je van een vaste schaats een klapschaats. Een klaponderstel (zo is mij verteld) heeft een op elkaar afgestemde klapmechanisme en buis en dus een andere constructie van klapmechanisme en van buis (met bv een vastgelaste scharnierophangpunt aan de buis).
  6. Gofer

    Gofer New Member

    Is er nog iemand de antwoorden weet op mijn vragen?
  7. HA01761

    HA01761 Active Member

    Volgens mij passen de buizen alleen onder de beugel met dezelfde maat. 42 en 43 zijn iig niet compatible.

Deel Deze Pagina