Training pupillen

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Maritaa., 19 jan 2011.

  1. Maritaa.

    Maritaa. New Member

    Hallooo!

    Ik geef training aan de pupillen (de kinderen in mijn groep zijn ong. 8-11 jaar) van de ijsclub. Ik ben pas 17, maar ik schaats zelf bijna elke dag en ken de techniek dus goed en ik weet waar ik naar moet kijken. Ik geef training omdat ik het heel leuk vind om te doen en omdat het ook goed aansluit bij mijn opleiding (ik wil na mijn huidige opleiding de HALO (om gymleraar op een middelbare school te worden) gaan doen).

    Bij kinderen is het natuurlijk van belang dat je de training ook leuk maakt, anders zijn ze niet gemotiveerd om de oefeningen te doen. Er zijn ook oefening die ze 'saai' vinden, maar die laat ik ze natuurlijk wel gewoon doen. Maar ik probeer altijd een beetje creatief te zijn, door van een oefening een spel te maken. Daardoor doen ze hun best en doen ze zonder dat ze het door hebben ook een oefening. Bijv. 'Poortje rijden': Dit is een oefening om de kinderen leren diep te zitten. Ze moeten allemaal in een rij gaan staan de voorste rijd ong. 2 meter verder, die zakt door de knieen en doet zijn handen naar voren. De volgende moet diep zitten om daaronder door en rijden en doet hetzelfde 2 meter verder, en zou een paar rondjes rijden (als de hele rij op gang is moeten ze best een aardig stukje diep zitten). De kinderen vinden het een leuke oefening en hij is erg effectief! Bij een oefening is het zo bij kinderen: hoe gekker, hoe beter! Dus als ik ze wil leren een lange slag te maken, laat ik ze een kunstschaatser na doen ofzo. Dat houd in dat ze hun been hoog naar achter optillen en en hun armen gespreid houden, en zo telkens een slag naar links en weer een slag naar rechts maken en dan elke slag lang door te glijden in die 'kunstschaatserhouding' (Deze oefening vinden ze heeeel leuk, vooral als ik ook meedoe. Lekker gek doen!). De kinderen van deze leeftijd rijden technisch toch nog niet zo goed, dus kan je best spelen met de techniek. Zonder dat ze het door hebben beginnen ze dan wel met hun heupen te schaatsen en hun schaats op de buitenkant neer te zetten.

    Maar mijn vraag is dus: Hebben jullie nog leuke ideeen voor de training, in de vorm van een spel zoals ik hierboven beschreven heb.

    Als er nog meer mensen zijn die training geven aan pupillen kunnen we hier ideeen uitwisselen. :)
  2. Elina

    Elina Well-Known Member

  3. HA01761

    HA01761 Active Member

    +1

    Ken je dit boekje al?
  4. Maritaa.

    Maritaa. New Member

    Staan leuke oefeningen bij, maar de meeste kan ik niet doen omdat we rekening moeten houden met een andere ijsclub die ook dat uur traint. En het is op de 200m baan van leiden, dus daar heb ik al helemaal niet zoveel plek.
    Wel bedankt voor je reactie!! :D
  5. Maritaa.

    Maritaa. New Member

    Nee, dat boekje kon ik nog niet. Ik ga hem gelijk bestellen, de beschrijving op bol.com klinkt goed!
    Dankjewel!! :D
  6. Rinus

    Rinus Member

    Welk uur geef jij op Leiden? Edit: ow, laat maar, je zit natuurlijk bij een andere vereniging, dus op verenigingsuur? ik schaats meestal dinsdagochtend een uurtje of anderhalf. Probeer ik mee te komen met de ouwe kerels. Vanavond met vrienden beetje gezellig schaatsen (ipv hard).
  7. Alwin72

    Alwin72 New Member

    Ik ben een tijdje begeleider geweest bij het jeugdschaatsen en heb daar nog een map van liggen. Zal hem wel eens opduiken en kijken of daar nog wat in staat.
  8. Maritaa.

    Maritaa. New Member

    Ik geef inderdaad training op een 'vrenigingsuur', zelf schaats ik nooit in Leiden.
    Heb er een paar jaar geleden wel getraind toen ik nog niet zo goed reed als nu, en ik rij nog clubkampioenschappen daar. Andere wedstrijden mag ik daar niet meer rijden, ik ga te hard. Haha. Maar ik vind het ook heel eng om op topsnelheid je bochten daar te rijden, dus is maar beter dat het niet meer mag. Word echt te gevaarlijk!
  9. Maritaa.

    Maritaa. New Member

    Super, dankjewel!
  10. Rinus

    Rinus Member

    Inderdaad. Daarom ga ik voor m'n reguliere training ook naar Haarlem (op vrijdagavond), maar 't is wel fijn om af en toe door de week op Leiden te kunnen schaatsen om de conditie in orde te houden. Je bent in twee slagen 't rechte eind door :mrgreen:
  11. Maritaa.

    Maritaa. New Member

    Haha, ja je bent idd met ong. twee slagen het rechte eind door. En je hebt er ook altijd mooi ijs en geen wind. Op de uithof is het nu drama. Dus dan doe ik wel is met een oefening mee als ik training geef, even genieten dat het zo lekker makkelijk rijd. Alleen is dan weer het problemen dat ik op moet passen voor kinderen die van de ene kant naar de ander kant van de baan vliegen.. (van de andere ijsclub, die letten niet echt op!)
  12. Alwin72

    Alwin72 New Member

    Helaas. De map is wel boven water gekomen maar daar staan meer 'normale' oefeningen in, geen spelvormen. Ik weet nog wel dat we regelmatig estafettewedstrijdjes deden met twee teams (slalommen over een parkoertje etc). Val techniek oefenen door te kijken wie het verst kan glijden etc.

Deel Deze Pagina