doorgezakte voet (overpronatie)

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Wim Weemaes, 9 jan 2011.

  1. BP

    BP Active Member

    Bij de schoenen die je noemt kan ik het me wel een beetje voorstellen. De Gold 2005 is een hele goede schoen, maar munt niet uit in steun rond de enkel. Bij de op maat gemaakte schoen van Viking kan je precies aangeven hoe je hem hebben wil. Seves maakt mooie kuipzooltjes naar de welving van de voet en Raps heeft een 3d scanmethode van de voet, maar ik weet nog niet hoe goed dat werkt. Met Groothuis heb ik nog niet veel ervaring.
    Je zou me via youtube een schaatsfilmpje kunnen sturen, ik kan dan via http://www.schaatstest.nl/index.php?opt ... Itemid=210 kijken of ik je nog wat technische aanwijzingen kan geven die je verder helpen. Je vindt daar meer voorbeelden. Je weet maar nooit wat je met de combinatie schoen/techniek kan bereiken, geef het niet op zou ik zeggen.
  2. Wim Weemaes

    Wim Weemaes New Member

    Ik schaats nu twee keer per week en het evenwichtsgevoel en balans worden wel steeds beter. Hierdoor voelt de enkel ook stabieler. De bocht blijft problematisch, maar ik begin dit nu toch minder aan overpronatie dan aan een gebrek aan de goede techniek te wijten. Een schaatsfilmpje om op te sturen heb ik niet. Wel lijkt het me heel nuttig om eens paar privélessen te nemen. Ik heb al gegoogeld op "privé schaatsles Groningen", maar dit heeft niets opgeleverd. Is er misschien een mee-lezer die hierover meer weet of iets aan kan raden?
    vr. gr.
    Wim
  3. schaatsbart

    schaatsbart Member

    beste enkeltje,
    Ik ken in haarlem ook een echt goede marathonrijder, die al twee seizoenen rijdt met een ernstige enkelblessure, hij heeft zijn techniek aangepast in de loop van de tijd, maar dat heeft niet t gewenste effekt, behalve dat hij nogsteeds hard rijdt, is hij alles behalve gelukkig met z,n aandoening! Volgens hem is t een soort van neurofysische blokkade, maw tussen de oren zit t wel goed, maar t lichaam kan t niet meer bolwerken, gezien zijn leeftijd heeft t daar niet mee te maken.
    Buitengewoon klote, om t op z,n hollands te zeggen.
    Hij heeft een speciale schaats laten maken, als t goed is, maar ik heb m daar nog niet op gezien. hij is ook begonnen aan accupunctuur, of dit helpt is nog te vroeg om te beoordelen.
    Bovendien vrees ik , maar dat is speculatie, dat t ook neer komt op revalidatie; de aangepaste techniek erweer uit zien te krijgen. Als ik meer weet van hem wil ik je graag informeren, wat zijn bevindingen zijn en of die succesvol zijn, maar voor hem reken ik niet meer op dit seizoen! :(
  4. BP

    BP Active Member

    Dat doet me aan de zwabbervoet denken van Gerard Kemkers. Iets waar toen gekscherend grappen over gemaakt werden maar wat inmiddels wel bekend staat als een vaker voorkomende schaatsblessure waardoor al meer mensen zijn moeten stoppen.
  5. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Doet me goed dat er meer mensen zijn met dit euvel, en dat er bovendien mensen zijn die meeleven. Mijn grote uitdaging is op dit moment om het "los te laten" (het liefst schaats ik met een bord op mijn rug:"ik weet heus wel hoe het moet, en dat dit er niet uitziet, maar ik kan eenvoudigweg niet anders!") en weer te gaan genieten van de schaatssport.
  6. Bernard

    Bernard New Member

    Enkeltje er is hoop. Ik worstel ook al een hele tijd met rechts en langzaam gaat het beter. Mijn rechter enkel is significant zwakker dan mijn linker, maar het zit bij mij niet alleen in mijn enkel. Er zijn ook wat spieren in mijn heup slapper. Waardoor ik moeite heb met mijn rechter heup niet ver genoeg naar rechts ga. Veel balans oefeningen, lang uitglijden op 1 been, snel slalommen op 1 been, rechtsom pootje over.
  7. schaatsbart

    schaatsbart Member

    http://schaatsen.nl/nieuws/2011-02-16-d ... delijkheid

    Dit artikel komt van schaatsen.nl, en behandelt de zwabbervoet!
    BP bracht dit naarvoren enkele berichten geleden, misschien toch een punt om mee tenemen in deze forumvraag!
    Aan Enkeltje, ik heb de man inmiddels weer gezien met schoenen van groothuis, ik kan er nog niets overzeggen of t een succes is voor hem, ga hem ook niet aan z,n kop zeuren.
    Hij zegt wel t helemaal zat te zijn wat analyses betreft, en het probleem waar hij mee worstelt zoveel mogelijk probeert los te laten( voorzover); kan me dit zo goed voorstellen!
  8. BP

    BP Active Member

    Dat is een erg interessant artikel. Er is wel onderscheid tussen mensen met een goede schaatstechniek die plots last krijgen van een zwabbervoet en mensen die nooit een goede inzet hebben gehad. Ik zou het in dat geval niet zomaar aan een zwabbervoet wijten. Dan kunnen er allerlei andere oorzaken zijn zoals hierboven allemaal al genoemd: Techniek, doorgezakte voet of platvoet etc. etc.
  9. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Dan blijft mijn vraag: kunnen mensen met een doorgezakte voet ooit een goede inzet krijgen dan? Ik oefen daar al 10 jaar op, maar het lukt mij niet. Ik kom dus nooit in een lekkere slag.....
  10. BP

    BP Active Member

    Mijn mening is dat dat kan mits je de voet voldoende steun geeft. Als echt alleen de doorgezakte voet het probleem is. Denk dan echt aan op maat gemaakte schoenen en niet perse aan hogere schoenen die de flexibiliteit van de enkel beperken.
  11. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Deze week voor het eerst weer geskeelerd. In tegenstelling tot het schaatsen gaat het skeeleren reuze goed. Geen last van die enkel en/of instabiliteit (althans, niet zodanig dat het mij beperkt). Dat blijft toch vreemd. Zou dat dan alleen maar komen doordat ik op skeelers meer raakvlak met de grond heb (wielen zijn immers breder dan ijzers)?
  12. ijsmonster

    ijsmonster Member

    een reactie op een oude thread... (Het techniekforum lijkt nog een beetje in zomerslaap). Ik heb het idee dat er twee verschillende aandoeningen zijn: een doorgezakte voet en een doorgezakte enkel. De geboden oplossing is gelijk: steun onder de voetboog.

    Bij een doorgezakte voet kan de voet aan de binnenzijde 'gelift' worden door onder de voetboog steun te plaatsen. Je kantelt de voet dan a.h.w. meer op de buitenkant, waardoor je recht op de ijzers komt te staan. (Het ijzer kantelt dan mee richting binnenzijde voet)

    Bij een doorgezakte enkel (de knik zit dan in de enkel, niet in de voet) heeft die steun onder de voetboog een ongewenst effect. De enkel blijft doorgezakt; de steun onder de voetboog zet de voet niet op de buitenkant, maar vergroot de hoek tussen schaatsijzer en voet. Het ijzer komt dan dus nog schuiner onder de voet te staan. In dit laatste geval kon het wel eens beter werken om de steun juist aan de buitenzijde van de voet te bieden. Hierdoor kantel je het ijzer weer terug naar binnen (richting voetboog). Een gezellige tekening is bijgevoegd.

    Reacties? Suggesties? UItingen van liefde en genegenheid?

    Bijgevoegde bestanden:

  13. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Wat een leuke plaatjes! Ik snap er alleen helemaal niks van :mrgreen: Maar ja, ik snap ook niet echt het verschil tussen doorgezakte enkel en voet. Foto's zouden beter werken denk ik, wil je met mijn voet beginnen?
  14. BP

    BP Active Member

    Leuke tekeningen maar slechts theorie als je de goede schaatstechniek toepast. Probeer je enkel eens door te laten zakken op het moment dat je je knie goed naar voren hebt gedrukt. Je zult dan merken dat je enkel nauwelijks door kan zakken, je zet hem als het ware op slot. De enkelhoek klein maken dus. Is je enkelhoek te groot, dan krijgt je enkel alle ruimte en ontstaat dit probleem.
  15. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Ik kan je demonstreren dat dit lariekoek is. Ik ben in staat om de juiste enkelhoek te hebben, en toch naar binnen te staat. Ik ben het met je eens dat dit bij veel mensen een oplossing biedt, maar niet bij iedereen (het maakt mij inmiddels ook een beetje boos, hetgeen ik al meerdere keren heb geventileerd, want het lijkt net alsof met techniek alles op te lossen is, en dat is niet zo).
    Anyway, ik lijk inmiddels de juiste schoen te hebben gevonden (met grote dank aan Co Wetten van De Molen!!) en kan ondanks mijn euvel nu toch lekker schaatsen :D
  16. BP

    BP Active Member

    Naar die demonstratie ben ik wel benieuwd. Heb je een foto waar je enkel knikt in combinatie met een optimale enkelhoek? En wat doet die schoen? Ik kan me best voorstellen dat meer steun in de voetholte een bijdrage kan leveren.
  17. EMGEE-IKS1

    EMGEE-IKS1 New Member

    Ik heb ook jarenlang doorgezwikte voeten gehad en nog steeds. Stond altijd op de binnenkant. Ik heb de afgelopen twee jaar intensief balansoefeningen gedaan. 3 x per week op het ijs. Daar krijg je wel hele sterke enkels en een hele goede controle van: op het rechte stuk links en rechts over stappen. op 1 schaats door de bocht afwisselend links en rechts.
    Wanneer je in de bocht niet voldoende op de buitenkant komt, kan het overigens ook zijn dat je de schaats te ver naar binnen plaatst in plaats van onder je!
  18. EMGEE-IKS1

    EMGEE-IKS1 New Member

    uh andersom...

Deel Deze Pagina