EK Allround - 7 - 9 januari

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 7 dec 2010.

  1. wereldrecord

    wereldrecord New Member

    Het was een spannende laatste dag. Ik heb genoten van het schaatsen. Vooral de 10km van Skobrev was fenomenaal. :D Ook Kramer heeft de laatste rondjes van Skobrev met een blik van verbazing gekeken. Bij de vrouwen was alles al beslist. De commentatoren kunnen wel doen, alsof Wust nog een kans had, maar dat is wishful-thinking. Na de 500m was alles al beslist. Sablikova heeft zonder veel moeite het toernooi gewonnen. Overigens mag Wust dat zich wel aanreken. Leenstra en de andere Nederlandse dames hebben het zeer goed gedaan. Ook bij de Nederlandse mannen alleen maar complimenten. Hopelijk is dit een voorbode op het WK Allround, waar de andere grote namen ook aan meedoen, zoals Lee, Kuck en Davis.

    Een kleine kanttekening wil ik nog plaatsen over dit toernooi. Het niveau in de breedte is zeer slecht te noemen. Alleen de Nederlanders zijn echt goed dit toernooi. Dat is jammer. Het geeft het toernooi meer glans, als meer dan 5 landen strijden met 2 of 3 schaats(t)ers om de titel en het podium. Nu heeft alleen Nederland die luxe.
  2. Cyclad

    Cyclad New Member

    Wederom scorebordjournalistiek. Toen was Skobrev nog veel minder dan nu en waren Blokhuijsen en Verweij niet zo prominent in beeld. Vergelijk de 1500 meter en de 10 van 2 jaar terug maar eens met die van dit weekend. Niet qua tijden, maar qua race. WOH heeft het alleen op de 500 meter wellicht iets laten liggen, al is dat niet echt heel veel.
  3. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Alles is al zo'n beetje gezegd, daarom alleen nog even wat reacties op hangende vragen:

    Soms spelen ze wel eens ook het 2e couplet (men zingt dan het 6e, mijn schild ende betrouwe..), en als je dan de reacties van publiek en commentatoren hoort...

    Bokko reed wel over minder ijs vond ik , op de 10. Njatun is al een beetje over haar seizoenspiek heen lijkt het.(of anderen pieken nu meer)

    Verder vond ik het verdiend dat Skobrev toch nog won, het ijs werd wat minder leek me.

    Lekker weer een ouderwets toernooi, in de buitenlucht, en geen gezeur over blokjes wegschoppen(Blokhuijsen), kickfinishes (Bokko) of Dr Bibbers (Sablikova), maar gewoon kijken wie het hardst kan schaatsen.
  4. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Aan iedereen die Jan Blokhuijsen de hemel inschrijft en Wouter Olde Heuvel de grond in boort: WOH was op drie afstanden sneller dan JBH. Natuurlijk gaat het toernooi over vier afstanden, maar door zijn matige tot slechte 500 meter is het idee ontstaan dat Wouter Olde Heuvel een slecht toernooi heeft gereden en dat is mijns inziens niet terecht. Toen hij twee jaar terug derde werd, eindigde hij meer dan 2 punten achter Sven en nu was het maar 0,6 punt achter Ivan. Daarnaast pakte hij drie afstandsmedailles (en Jan en Koen maar twee).

    Stel dat WOH in Calgary wel een goede 500 meter rijdt, dan is hij meteen ook kandidaat voor de eindzege (net als Jan en Koen). Het zat allemaal ongelooflijk dicht bij elkaar en de volgorde van de Nederlanders kan volgende keer zomaar helemaal anders zijn (wat bij de vrouwen minder het geval is). Kortom: Jan en Koen hebben terecht een eindmedaille gewonnen, maar om nou te zeggen dat ze Wouter helemaal finaal voorbijgestreefd zijn, dat vind ik niet terecht.
  5. Jeronimo1

    Jeronimo1 Well-Known Member

    Geeft wel wat extra's om eens in de zoveel jaren in de buitenlucht te rijden. Heren was echt spannend, dames best wel teleurstellend en dan bedoel ik voornamelijk de breedte.

    Skobrev de terechte winnaar en Jan en Koen hebben mij echt verbaast. Olde Heuvel heeft een beetje hetzelfde als Verheijen. Hij blijft veel achter op de 500m.
  6. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik ben nu al vreselijk benieuwd naar het WK in Calgary. Een groter verschil tussen EK en WK qua omstandigheden kun je niet hebben: de één op een buitenbaan en de ander op een hoogland binnenbaan. Vooral Marrit Leenstra zal daar voordeel van hebben, en Wüst ook omdat de 5 km langer blijft doorglijden. Bij de mannen hebben Blokhuijsen en Verweij er misschien extra voordeel van, omdat zij nog niet van die immense 10 km bikkels zijn en op het eind ietsje meer kapot gaan dan bijvoorbeeld Skobrev. Hoewel ze het vandaag allebei heel erg goed deden dus een beetje bikkels zijn het al wel.
  7. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Sablikova en Skobrev, wat een helden! Absoluut 2 terechte kampioenen. Geen goud voor oranje, maar Blokhuijsen, Verweij en in mindere mate Leenstra (gat met Sablikova is nog erg groot) hebben de stap naar de wereldtop gemaakt. Daar kan Nederland nog veel plezier aan beleven. Sablikova is Wust wel echt ontgroeid.

    Enkele opmerkingen:
    - De Dr. Bibberregel is dus informeel afgeschaft. Want als Skokova niet gediskwalificeerd is, hoef je hiervoor nooit meer iemand te diskwalificeren. Goed nieuws dus, maar nu ook formeel deze regel schrappen.
    - Ritsma en zeker Friesinger deden het erg goed. Kan Dijkstra niet commentaar gaan geven bij korfbal of curling?
    - Duitsland deed het zowel bij de mannen als vrouwen historisch slecht.
    - Lunde Pedersen, Baynov, Swings, Hemmer, Rokita en Zlotkowska verdienen een eervolle vermelding.
    - De ticketprijzen zijn echt absurd. Je organiseert toernooien toch ook in het buitenland om mensen aldaar te enthousiasmeren voor het schaatsen? Je moet nu wel een echte fan zijn om te gaan kijken. Zo is er geen enkele Italiaan die daar in de buurt woont en uit nieuwsgierigheid denkt laten we eens een middagje naar die sport gaan kijken. Het publiek is zo alleen een melkkoe. Moet schaatsen het voetbal achterna?

    Startplekken EK Allround 2012 in Boedapest:
    Mannen:
    Nederland en Noorwegen 4
    Polen en Rusland 3
    Frankrijk, Duitsland, Zweden, Letland, Italie, Belgie en Wit-Rusland 2

    Vrouwen:
    Nederland 4
    Tsjechie, Noorwegen, Duitsland, Polen en Rusland 3
    Oostenrijk en Wit-Rusland 2

    De overige landen hebben 1 startplek. Vanzelfsprekend zal ook door allen weer aan een limiet moeten worden voldaan.
  8. Monique

    Monique Well-Known Member

    Waar ik in ieder geval heel erg blij mee ben, is dat er weer allrounders bij zijn gekomen die jong en leuk zijn, en nog jaaaaaaaaaren meekunnen. Jan en Koen bij de mannen en Marrit bij de vrouwen hebben hun naam nu wel gevestigd. Ze zijn misschien een pietsje minder snel kampioen dan Kramer destijds was, maar dat is dan ook buitencategorie dus daarmee vergelijken is niet fair. Maar ze zijn ook nog piepjong en zijn (voor mij altijd erg belangrijk om enthousiast te zijn) alledrie ook zo léuk. Ik hoop natuurlijk van ganser harte dat Sven volgend jaar weer rijdt, want daar kan wat mij betreft nog niemand aan tippen, maar het is goed om te weten dat er opvolgers zijn waar ik weer zenuwachtig van word als ze moeten rijden.
  9. nino

    nino Member

    Dit EK heb ik eens goed naar de techniek van Koen Verweij gekeken, een skeeleraar wordt hij altijd genoemd. Maar dat hupje dat hij heeft, elke slag duwt hij zijn rug iets omhoog, dat lijkt dus op....Ard Schenk.
  10. gerdwichers8

    gerdwichers8 New Member

    Wel mooi dat ons Wilhelmus met 11 van de 15 coupletten getuigt van een ware vreze Gods. Zal ook wel de reden zijn dat wij Nederlanders ternauwernood het met het 1e uithouden. Eigenlijk zou je daarom moeten concluderen dat het Wilhelmus voor veel Nederlanders helemaal 'hun' volkslied niet is, maar dat het aan een ander volk toebehoort.
  11. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Mee eens dat OH niet slecht heeft gereden. De verschillen bij de heren waren ontzettend klein. Vijf mannen binnen een punt van elkaar. Beseffen we wel wat dat voor een weelde is. En dan komt er ook nog een jonge Noor aan en hopelijk blijft Swings zich naast het schaatsen ook op het schaatsen concentreren. Daar kunnen we ook nog veel plezier aan beleven.
    De Russische schaatstop blijft helaas op eenlingen drijven (vroeger Sayutin en Shepel, nu Skobrev). En het Italiaanse schaatsen is weer terug naar 25 jaar geleden (voor Sighel).
    Bij de vrouwen is de top wel heel mager en liggen de onderlige verschillen veel verder uit elkaar. Gelukkig lijkt het Noorse schaatsen op de weg terug met vooral een uitstekende Hemmer al moet ik nog zien hoe ze op een indoor baan presteerd. Duitsland is een drama daar is bijna niks van over. Frankrijk met Contin viel licht tegen maar hopelijk komt er een herstel.
    De voormalige grootmachten Zweden en Finland zijn op Erikson na helemaal weg. In principe zouden die landen toch een behoorlijke achterban moeten hebben. Werk aan de winkel zou iokm zeggen. En waar blijft Oekraine en de Baltische staten. Die haddenb toch met Goncharenko en Berzins toch superkampioenen.
    Ik hoop toch dat de internationale (sub)top wat breder wordt. Anders gaan we het veldrijden achterna.
  12. Mark79

    Mark79 New Member

    Een aantal dingen begrijp ik niet uit de reacties hier. Voor mij zijn de volgende zaken niet verrassend:

    - Podiumplaats voor Jan Blokhuijsen. Vorig jaar was hij na 2 afstanden ook beter dan Skobrev, maar verprutste hij zijn 1.500 meter en dus zijn klassement. (Ziek geweest en dus niet op tijd hersteld voor dag 2)
    - Geen podiumplaats voor Havard Bokko. Hij is jaren de eeuwige 2e geweest op de 5 en 10 kilometer achter Sven. Sinds hij zich meer op de 1.500 is gaan richten, met succes, zijn zijn lange afstanden niet meer wat ze geweest zijn.
    - Ireen Wust was niet alleen kansloos door haar slechte 500 meter. Ze had 39,13 moeten rijden om op een nagenoeg zelfde eindscore te komen met Sablikova. Haar beste seizoensresultaat op een baan en omstandigheden als deze, zijn onmogelijk. Sablikova is ook met een lichte blessure gewoon beter in allrounden.
    - "tegenvallen" van Ida Njatun. Omdat ze een keer een goede 1.500 heeft gereden (of was de rest zo slecht en viel de rare tijdswaarneming van Berlijn positief voor haar uit?), was ze absoluut geen favoriete. Met de plaatsen 9, 9, 10 en 12 (einduitslag 8e) heeft zij het heel goed gedaan gezien haar leeftijd.


    Overigens ben ik het wel eens met de mensen die zeggen dat de Nederlandse vrouwen op de lange afstand onvoldoende meekunnen met de echte wereldtop. Een podiumplaats op de 5 km bij een WB of WK Afstanden kan ik me niet herinneren; dat zal Gretha Smit of Renate Groenewold zijn geweest, maar die zijn allebei gestopt. Laten we hopen dat Yvonne Nauta, Carlijn Achtereekte en Linda de Vries het waar gaan maken in de (nabije) toekomst.
  13. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Linda de Vries is zeker geen stayer, maar een echte middenafstand-vrouw en allroundster met vooral een goede 1500 en 3000 meter. In Nauta en Achtereekte zie ik dan wel weer potentiële goede stayers.

    Sáblíková wint dit toernooi dit, maar ik denk dat Wüst en Leenstra in Calgary veel dichter op haar zullen zitten en wie weet zelfs in staat zijn om de Tsjechische te verslaan. Normaliter zouden ze die hogere snelheid beter aan moeten kunnen en Sáblíková had nu juist het voordeel omdat ze veel vaker buiten rijdt. Natuurlijk komen dan ook de Noord-Amerikaanse en Japanse vrouwen erbij (Rookard, Nesbitt, Hozumi), maar dat maakt het alleen maar extra spannend. Bij de mannen kan je je bijna niet voorstellen dat het WK in Calgary net zo spannend wordt als het mannentoernooi hier, maar kom maar op!
  14. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Ik denk ook dat Wüst en ook Leenstra dichter bij Sablikova kunnen komen op snel ijs, zij kunnen meer snelheid maken op de kortere afstanden en daarmee winst pakken. Maar dan moeten ze nog wel even de Canadese dames afschudden, waarvan Nesbitt nog wel gevaarlijk kan zijn. Die heeft echter wel een mindere 5km, die Wüst in deze vorm wel goed beheerst en Leenstra ook aardig op kan meekomen, helemaal op snel glij-ijs.

    Kan nog wel eens spannend worden bij de dames op het WK!
  15. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Dat gevoel heb ik er ook aan overgehouden :) daarnaast vind ik Renz ook leuk, en Lotte van Beek die ik in de toekomst ook verwacht op allroundtoernooien ook. Maakt voor mij wel een verschil, als er iemand rijdt die ik echt leuk vind en die ik het gun. Dat maakt zeker het gemis van Sven beter, maar het is toch het mooist als hij er ook bij is.
  16. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Ik vind Verweij, Blokhuijsen en Rotteveel ook leuke rijders, veel leuker dan Olde Heuvel, daar heb ik niks mee en ik werd dan ook blij van de twee podiumplekken. Het lijkt erop dat deze jongens de stap naar de wereldtop wel kunnen maken, vooral de eerste twee hebben dit weekend laten zien dat ze met de echte top mee kunnen en dat vind ik erg knap. Ze maken hun status van aankomend talent/ wereldkampioen junioren nu waar.
  17. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Goede opmerking, maar bij de verkeerde regel. De blokjesregel is informeel afgeschaft, evenals het kickfinishverbod. De Dr.Bibberregel is formeel aangepast, en Sablikova bleef daarbinnen.

    Ik hoorde iets van 100 euro. KLopt dit ? Vreemd toch, als het lang niet vol zit.
  18. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    prijzen waren 30 euro of 40 euro per dag, een passepartout voor alle dagen 100 euro
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Voor 3 dagen ja. 40 Euro per dag. Beetje veel, Thialf is goedkoper meen ik.
  20. kernploegfusie

    kernploegfusie Active Member

    Dank je dat je hier op wijst.

    Ik ben eigenlijk wel blij dat er weer eens een niet-Nederlander kampioen is geworden. Eigenlijk had ik gehoopt op B0kko, want een Noorse Europees kampioen is volgens mij langer geleden dan een Russische. Maar B0kko was voor de eindzege eigenlijk al na de 500 meter geklopt. Hij had Skobrev op een kleine seconde moeten zetten, het werd bijna niets.

    Net zoiets gebeurde met Wüst. Zij reed een goede 3000, 1500 en 5000. Als zij op de 500 meter een seconde had gepakt op Sablikova, en ik denk dat dat mogelijk is, dan had ze een heel goede kans gehad.
    Daarom vind ik dat Ireen aan haar korte afstanden moet werken, haar sterke punten.

    Daarentegen is een Russische wereldkampioen nog langer geleden

Deel Deze Pagina