Hoge - lage schoen

Discussie in 'Techniek & training' gestart door kevin van Gorp, 29 okt 2010.

  1. kevin van Gorp

    kevin van Gorp New Member

    Hallo allemaal,

    Ik heb altijd op ijshockey schaatsen geschaatst. Maar omdat ik meestal op een lange baan schaats en dit seisoen echt veel wil gaan schaatsen doe ik nu een cursus op noren. Eerst een paar keer met hoge noren geschaatst en dat ging prima eerlijk gezegt. Maar gisteren heb ik eens lage noren geprobeerd. Jeetje wat een verschil. Ik leek wel een Bambi op glad ijs en mijn enkels knikte alle kanten op!

    Nu ben ik nogal een doorzettertje en wil kosten nog moeite dit onder de knie krijgen. Als je noren wil schaatsen moet je het ook goed doen vind ik.

    Kan iemand mij tips geven om waar ik het meeste op moet letten om dat om knikken te voorkomen. Het liefste wil ik van de week nog een keer met lage noren gaan proberen voor ik weer les heb komende donderdag.

    bedankt!

    *update* titel gewijzigd.
  2. LangeJan

    LangeJan New Member

    Re: Hoge - lagen Noren

    Waar zit voor jou het verschil in tussen hoge en lage noren?

    Praat jij over de schoen hoogte ?
    of
    De hoogte van de schoen ten opzichte van het ijs ?

    Schoen hoogte zal een kwestie van enkelstrainen worden om het knikken te voorlomen.

    De hoogte ten opzichte van het ijs mag geen probleem vormen. Daar zal je met lage noren ( let wel "kortere potten" tussen schoen en ijzer ) iets stabieler staan.
  3. Barend

    Barend New Member

    Re: Hoge - lagen Noren

    Als je makkelijk je lichaamszwaartepunt boven je schaats verplaatst zou ik altijd kiezen voor hoge noren. Dit bepaalt namelijk of je rechtop staat en niet de kracht van je enkel, de hoogte van je schaats of de stevigheid van je schoen. Heb je daar nog moeite mee, kies dan een lage noor.
  4. kevin van Gorp

    kevin van Gorp New Member

    Re: Hoge - lagen Noren

    Ik bedoel dus een lage schoen. Daarmee hebt ik echt het gevoel van omknikkende enkels.

    Kun je me vertellen hoe die enkel training te werk gaat?

    Wat jij bedoeld met lichaamszwaartepunt en recht opstaan moet je me iets duidelijker vertellen Barend. Die volg ik nog niet helemaal.
  5. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Re: Hoge - lagen Noren

    De titel van dit topic is nogal misleidend, met hoge en lage noren wordt doorgaans de hoogte van de potten tussen het ijzer en de schoen bedoeld, en niet de schoenhoogte. Denk dat je de titel misschien beter kunt aanpassen en het woord 'schoenen' er in moet stoppen.

    Je hebt gelijk dat als je het schaatsen echt goed wilt doen, dan moet je op lage schoenen schaatsen. Op hoge, hardere schoenen leer je de techniek nooit helemaal goed omdat je vaak de enkelhoek niet helemaal kunt maken.

    Op wat voor noren schaatste je? De oudere Vikings hebben vaak erg slappe schoenen, die het niet makkelijker voor je enkels maken. De nieuwere modellen hebben vaak hardere, deels thermoplastische schoenen die veel steviger zijn om je enkels heen. Dat maakt het schaatsen makkelijker.
    En daarbij is het ook makkelijker om op lage noren (dus noren met lage potten) te beginnen omdat je dan dichter bij het ijs staat, zoals Lange Jan hierboven ook al zegt.

    De enige oplossing is om flink te oefenen, dus veel schaatsen en dan moeten je enkels vanzelf steviger worden. En daarnaast zijn er ook oefeningen om je enkels steviger te maken, maar daar weet ik de details niet van.

    Eventueel kun je nog een enkelstrap gebruiken, zoals het ding naast de schaats op dit plaatje, dit doe je om je enkel en dat geeft ietsje meer stevigheid.

    [​IMG]

    En mocht het na een tijd trainen echt niet lukken, dan kun je altijd nog hogere schoenen nemen, zoals de Zandstra's op het plaatje hierboven.
  6. kevin van Gorp

    kevin van Gorp New Member

    @schaatsfan86

    kijk, hier heb ik wat aan. Ik heb op verzoek mijn titel aangepast.

    Ik zou heel graag de juiste techniek willen hebben dus ik wil met lage SCHOENEN gaan rijden. Tot nu toe heb ik alleen hoge schoenen gehuurd. Ik wil mijn aankoop nog even uitstellen tot ik exact weet wat ik wil en kan. Maar zoals ik nu berijp kan ik het beste meteen voor hardere thermoplastische schoenen.

    Ik ben al heel de dag op het kantoor mijn enkels zijdelings aan het bewegen om die spieren in beweging te houden. Normaal gebruik ik die spieren nooit dus dat lijkt me al een manier om de spieren te wennen aan een bepaalde belasting.

    Raden jullie mij aan om toch zelf eigen schaatsen te kopen of door te gaan met het huren van de oude vikings met erg slappe schoenen?
  7. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Dat hangt er vanaf hoe vaak je wil schaatsen en wat je budget is. Goede schaatsen zijn duur, maar als je regelmatig gaan schaatsen zijn ze hun geld absoluut waard want het schaatst een stuk beter dan op goedkopere slappe schoenen.

    Die afweging moet je zelf maken.

    Overigens heeft een goede schaatswinkel ook genoeg tweedehands schaatsen liggen, thermoplastische schaatsen zijn opnieuw vervormbaar, daar zou je ook eens bij kunnen kijken.

    Maar als je het geld ervoor over hebt, dan zeg ik dat je zeker moet investeren in een paar aardige schoenen. Hoeft echt niet gelijk de allerduurste te zijn, maar ga in elk geval naar een goede zaak.
  8. wortelzicht

    wortelzicht New Member

    Hallo Kevin, ik ben zelf vorig jaar begonnen met schaatsen na 25 jaar niet op het ijs te hebben gestaan.
    Ik ben begonnen op Zandstra semi-soft, een hoge schoen met een klapschaats eronder die je ook vast kunt zetten.
    Hier reed ik zo op weg en klapschaatsen beviel beter dan vast omdat dit mijn gebrek aan techniek maskeerde.
    Toen ik na een aantal lessen redelijk kon meekomen merkte ik dat ik in de bochten wat begon te glijden in de schoen.
    Toen heb ik lage thermoplastische schoenen gekocht, Powerslide M1 met alu finishline klaponderstel en ook daar reed ik tot mijn verbazing zo op weg.
    Dus ik zou zeggen, huur eens verschillende goede sets op de ijsbaan, ook laten ze je wel wat proberen als je wilt kopen bij de winkel op de ijsbaan.

    Succes.
  9. Rinus

    Rinus Member

    Die instabiliteit op lage schoenen wordt minder zodra je dieper gaat zitten, meer door je knieën gaat. Je kan er niet alles mee opvangen, maar verschil is er zeker. Hoe rechterop je schaatst, hoe meer kanten die enkels op kunnen.

    Enkeloefeningen: tijdens het tandenpoetsen op één been staan. Gewoon boventanden op je linkerbeen en ondertanden op je rechter been o.i.d. Je kan variëren door je knie een beetje te buigen tot in schaatshouding je tanden staan te poetsen. Gewoon alleen op één pootje staan helpt al flink, dan train je al een hele berg spieren in je voet.

    Mbt directe aanschaf klappers: gaten in je techniek worden veel minder afgestraft op klappers. Beide schaatsen prima, maar hou die techniek even in je achterhoofd.

    Succes!
  10. kevin van Gorp

    kevin van Gorp New Member

    Bedank voor de reacties. Deze week nog eens wat lagen huren en veel oefeningen doen tijdens tandenpoetsen en kantooruren om de spieren sterker te maken. Daarna zullen we eens op zoek gaan naar een mooi setje schaatsen voor me eigen waar ik gewoon meteen mee vooruit kan.

Deel Deze Pagina