Pijnlijke voeten, op zoek naar nieuwe schaatsen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door SForce, 14 feb 2010.

  1. SForce

    SForce New Member

    Goeie avond,

    Ik zal me eerst even voorstellen, aangezien ik me net heb aangemeld op dit forum.
    Ik ben Sander, 28 jaar, uit Tilburg. En ik schaats (en heb les) sinds dit seizoen.

    Op dit moment schaats ik op 2e hands schaatsen, en tot voorkort voldeden ze prima.
    Het gaat hier om Raps World Champion's. Geen idee hoe oud ze zijn, haha.

    Toen ik begon met schaatsen had ik wel last van pijnlijke voetzolen(en soms de linker buitenkant) in mijn schaatsen, maar mij werd verteld dat dit komt doordat ik te verkrampt in mijn schaatsen sta. Lijkt me ook wel logisch, aangezien het enorm wennen is om op van die smalle ijzers te staan. En gelukkig trok die pijn ook wel weg tijdens de les. Maar nu ik redelijk wat progressie gemaakt heb tijdens de lessen, wil ik ook meer 'contact' met mn schaatsen. En moet daardoor mn veters strakker trekken voor mn gevoel. Alleen daar komt het volgende pijnlijke punt. Ik kan bijna niet langer meer op mn schaatsen staan, dan een half uurtje. Mijn voeten doen dan zo'n pijn. Vooral de buitenkanten, maar ook mn voetzolen. Het is dan gewoon niet meer uit te houden.

    Met dit probleem ben ik naar Azzuri in Breda geweest en zij vertelde mij dat ik waarschijnlijk te grote schaatsschoenen heb. Daardoor moet ik ze te strak veteren en krijg ik last. (Ik heb ongeveer een cm over in mn schoenen). Ik heb daar ook een maat 41 (ipv 42 die ik nu heb) gepast, maar dan van Maple. De RL-7000 om precies te zijn. Dit voelde echt heel anders, meer zoals het hoort denk ik. Overal had ik contact met de schoen, zelfs zonder de veters echt aan te trekken. (Dit is toch wel anders dan dat ik nu heb). Ook nog even de Bont Jet LT gepast, maar die zijn te breed voor me. Tot zover mn eerste ervaring met wat stevigere schoenen. Voordat ik wegging bij Azzuri nog heel even verder gekeken, en bijv een Raps Raven bekeken (niet gepast, omdat dit een andere prijsklasse is). Er werd mij verteld dat het nieuwe model erg goed te vormen is naar de voet etc. Een goede schoen werd verteld.

    Gister was ik toevallig in de buurt bij Rono in Eindhoven, dus ook daar maar eens naar binnen gelopen. Beetje mijn verhaal verteld en er werden wat schaatsen tevoorschijn gehaald. Eerst een goedkopere Viking, maar al snel werd er een gold 2005 om mn voet geschoven. Gewoon om eens het verschil te voelen. De schoenen mochten ook heel even in de oven, zodat ik een beetje kon voelen dat ze naar je voet gaan staan. En moet zeggen dat ze erg prettig zaten. (Maar dat mag ook wel voor die prijs zou je zeggen).

    Nu ben ik toch aan het denken gegaan. Ik lees veel op dit forum dat schoenen heel belangrijk zijn, dus mag het best wat kosten. Maar eerst was mijn budget 450 euro voor een set schaatsen (RL-7000 + onderstel), en nu heb ik schaatsen van 870 euro aangehad en moet zeggen, die voelen echt veel stabieler. Maarja, dat is een verschil van 400 euro.

    Ik weet dat ik zelf moet kiezen wat ik doe, maar misschien dat er nog mensen zijn die mij advies kunnen geven.
    Is de viking-combi het beste wat er is, of is de Raps Raven net zo goed/beter? (Kan eigenlijk niets over de Raps vinden)
    Bij de Raps kan ik dan een onderstel kiezen die ik wil, waardoor het toch weer iets goedkoper wordt dan viking.

    Sorry voor het lange verhaal, maar hoop dat iemand me toch nog advies kan geven.
  2. kavee

    kavee Member

    Je bent niet de eerste die dit vraagt. Gedurende dit schaatsseizoen is dit onderwerp meerdere malen aan de orde geweest. Volgens mij komt het hier op neer:

    1. De schoen is belangrijker dan het onderstel.
    2. Thermoplastische schoenen zijn superieur t.o.v. confectieschoenen.
    3. Zijdelingse verstelbaarheid van het onderstel is een 'must'.
    4. Het vakmanschap in de winkel is erg belangrijk.
    5. Kies een passend onderstel bij de schoen.

    Wat mij betreft kan de volgorde van bovenstaande punten verwisseld worden.

    Ga dus naar een echte schaats-speciaalzaak. Daar kun je kiezen uit verschillende merken en types. Naast Viking bestaan ook Maple, Bont, Powerslide, Raps, Zandstra en meer. Een speciaalzaak die alleen Viking heeft zou ik niet kiezen.

    Bedenk dat schoen en onderstel niet van hetzelfde merk hoeven zijn. Ikzelf rijd op Bont-Raps, maar ik zie anderen met veel plezier en succes rijden op andere combinaties.

    Tenslotte het budget. Waarom toch dat beknibbelen op 100 euro? Een hobby mag wat kosten, vind ik. Met een paar schaatsen doe je zeker vijf jaar, als het niet meer is. Toen ik in 1984 mijn Viking I's kocht dacht ik een aankoop voor het leven te doen. In 2004 en 2009 zijn mijn schaatsen ge-upgrade. Ik rijd nu op een set van Bont (schoenen) en Raps (klapset), totaal zo'n 650 euro. Ik ben er erg tevreden mee, maar verwacht niet dat ik er over tien jaar nog mee rijd.
  3. SForce

    SForce New Member

    Kavee,

    Bedankt voor je antwoorden.
    Ik was er al uit dat het thermoplastische schoenen moeten worden. Nu nog bekijken welke.

    Weet iemand hoe de Raps Raven 2009 zich verhoudt ten opzichte van de Viking Gold 2005?
    (Ik ben bang dat het gewoon een kwestie van passen is, maar misschien weet iemand iets over kwaliteit ofzo)
  4. vlasje79

    vlasje79 Member

    Ik heb de Raven en ben er zeker tevreden mee. Toch zou ik achteraf voor de viking gold 2005 zijn gegaan achteraf. Viking is het in feite toch gewoon en hun thermoplast is toch nog altijd het beste. De Raven is vrij stug en hard. Ik ben aardig wat keren terug gemoeten naar de speciaalzaak om uit te laten knobbelen ed. Heb overigens toen ook een keer een viking gold aan gehad en die voelde ook wat lichter. Toch vond ik het daarna weer fijn mijn eigen raps aan te hebben, waarmee ik bedoel te zeggen dat je op een gegeven moment ook aan je schaats gewend bent. Die Raven geeft nl wel aardig wat stabiliteit vind ik.
    Enfin, hopelijk kun je er wat mee. Als je nog effe door kunt sparen zou ik als ik jou was voor de golds gaan. Als je nu voor de Raven gaat zullen ze je echt niet tegen vallen. (maar let er dan wel op dat je ze echt goed laat vormen en direct aangeeft waar je nog drukpunten voelt tijdens passen/vormen. Maar opzich geldt dat natuurlijk ook voor de Vikings... :wink: )
  5. Taan

    Taan Member

    Misschien heb je wat aan dit topic. http://www.schaatsforum.nl/viewtopic.php?f=3&t=4828#p88867 Ik zat met dezelfde vraag.

    Het blijft een moeilijke kwestie. Een schoen die lekker zit in de winkel hoeft niet per sé lekker te schaatsen natuurlijk. Ik heb zelf gekozen voor de viking gold 2005. Ik dacht eerst ook niet dat ik zoveel geld aan schaatsen zou uitgeven, maar heb er zeker geen spijt van. (nog 2 maanden afbetalen aan mijn vrouw :lol: )
    Iets anders dan viking heb ik niet overwogen, omdat ze dat niet aanraadden bij de specialist waar ik was. Nog wel gevraagd over zandstra, maar zij waren er duidelijk niet enthousiast over. Maple Raps en Bont hebben ze het eigenlijk niet over gehad.

    Ik heb deze schaatsen gekozen vanwege het grootste thermoplastische deel in de gold serie. Ik ben erg blij met de steun die ze geven. Het zit gewoon al erg stevig aan je voet zonder dat je de veters erg strak hoeft te trekken. Ik denk dat je dit alleen gaat bereiken bij thermoplasten of je moet mazzel hebben dat goedkopere schaatsen jou dit gevoel ook geven.

    Ze zaten (lees:schaatsten) niet meteen lekker. Na een uur schaatsen had ik behoorlijk zere voeten. Vooral aan de buitenkant van de bal van mijn voet, waar eigenlijk nauwelijks nog thermoplast zit. Ik heb ze nog 2 x aan laten passen en toen was het nog niet helemaal goed, maar ik kan het al veel langer volhouden. Laatst had ik 50km op biddinghuizen geschaatst en toen was het wel pijnlijk. Vooral als je stil gaat staan of zitten voel je het wel. Het is overigens heel snel over als je je schaatsen hebt uitgedaan. Ik heb ook het gevoel dat het nog steeds beter wordt. Dat het leer misschien nog een beetje moet oprekken. Als ik nu een uur aan het schaatsen ben, heb ik totaal geen last meer.

    Ik heb van viking de belofte gekregen dat als het aan het einde van het seizoen nóg niet helemaal goed was dat ze dan nóg uitgebreider naar mijn voeten zouden kijken en de schoenen te vervormen.Dat komt dus zeker goed. Zou je ook zoveel service krijgen bij Maple, Raps, Bont etc? Dit is ook heel veel waard!

    Afgezien van lokale pijntjes schaatsen ze heerlijk. Geen blaren, schuurplekken, blauwe plekken, verschuivende tongen helemaal niks van dat. Gewoon aantrekken, soms 1 keertje wat losser of strakker doen (Ik heb nog niet helemaal een constante gevonden) en ik kan uren achter elkaar doorschaatsen.
    Kortom, ik ben erg blij met mijn golds 2005. Ik denk niet dat ik betere schoenen had kunnen kiezen.
  6. R6-je

    R6-je New Member

    ik heb je een prive bericht gestuurd misschien is dat iets voor je

Deel Deze Pagina